Minta tips2 biz rumah sewa

abg_x

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
1,987
Likes
1
Points
38
Offline
#21
Thanks so much for the valuable inputs... tapi tips no 13 tu.. macam dari pengalaman jer.. :)
 
Joined
Jun 7, 2006
Messages
1,414
Likes
4
Points
38
Offline
#22
en. johari.. anda lupa lagi satu!..

14. Dan jangan pasang CCTV dirumah sewa tersebut.. apetah lagi anak dara yang menyewa :D
 

abg_x

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
1,987
Likes
1
Points
38
Offline
#25
Tadi, masa aku on the way nak gi gym.. aku singgah RHB kat KLCC nak buat loan. Aku hantar documents yang diperlukan. Aku dah kenal officer kat situ.. jadi aku katalah, member2 ni.. tak yah la documents byk2 sgt.. So, aku dah hantar docs yang diperlukan ialah salinan/photostat..

1. Surat / resit deposit rumah (Proof kita bukan main2 nak beli rumah)
2. IC
3. Slip gaji 2 bulan
3. Buku bank dan page transaction gaji masuk
4. Penyata KWSP
5. EA/J form
6. Surat lantikan jawatan kerja

Pastu kena isi form, itu jer la..
2,3 hari lagi tau la loan diluluskan atau tidak. Tapi aku plan nak hantar ke 2,3 bank lagi.. pastu, dah dapat result semua baru aku bargain untuk the lowest interest. Sememangnya boleh minta tawar-menawar turunkan interest.
 

abg_x

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
1,987
Likes
1
Points
38
Offline
#26
Ada sesiapa yang kenal any loan executive tak? Aku nak distribute application and select the best rate. Kalau boleh, bank selain RHB dan Ambank sebab aku dah ada contact persons. Thanks.
 
Joined
Dec 31, 2005
Messages
1,858
Likes
14
Points
38
Offline
#27
aku ada member sorang jadi ketua pembiayaan bank rakyat jalan ipoh KL, .. aku wat personal loan dgn bank rakyat melalui dia.. kalo nak aku leh bg contact number..
 

abg_x

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
1,987
Likes
1
Points
38
Offline
#28
Ok Code7,
Thanks.. boleh bagi phone no dia kat my private message.
Thanks so much.
 
Joined
Apr 16, 2008
Messages
2
Likes
0
Points
1
Offline
#29
pasal rumah sewa ni kenkadang fed-up.. first time pengalaman aku sewakan rumah, dapat tenant yang liat nak bayar sewa rumah although ada perjanjian bertulis, siap stamp and cukup saksi. Ada bergaduh-gaduh laa mintak dia bayar.. tak larat aku nak tulis surat ala-ala surat mahkamah tetiap bulan.. ni aku dah bagi kat dia notis suruh keluar.. ada sebulan sewa dia tertunggak.. sewa bulan ni tak bayar lagi. Call tak dapat-dapat.. sakit hati aku..

nak kata tak screen, memang aku dah screen dah.. bagi yang berfamily, yang sedikit berusia.. mungkin next time aku kena suruh dia issue payment setahun in advance..seriously, aku rasa laa, aku seorang penyewa (aku still sewa rumah) dan tuan rumah rumah yang bagus dan bertimbang rasa. tapi orang amik kesempatan.. sudah nya aku laa yang tersiksa ni..

esok aku nak gi tgk whether tenant aku tu still ada ke tak kat rumah aku because 2 minggu lepas aku suruh dia keluar lagi 2 bulan. Sewa bulan April pun belum bayar lagi ni.. call tak dapat.. risau jugak takut dia lari.. aku check TNB and PUAS, bil pun tertunggak beratus-ratus jugak. Tapikan, katakanlah tenant tu lari, apa yang tuan rumah boleh buat? boleh ke aku buat police report suruh police pergi search orang ni? Polis nak ke layan permintaan kita? Bukan apa, aku pun tak nak ada org lain kena tipu lagi dgn org-org mcm ni. So, kira ada tak list "wanted tenants" sebab they all tak bayar sewa rumah? ni kira mcm tipu duit org jugak nih..selamba je angkat kaki after duduk rumah org tak bayar sewa.. memang aku tak halal lah they all nih makan duit aku kat akhirat nanti.. (huh!! excuse aku beremosi!)..
 
Joined
Jan 13, 2008
Messages
907
Likes
1
Points
18
Offline
#30
Salam!

Anda ada buat surat perjanjian atau tidak???

kalau tak ada , halalkan saja:D:D:D
 
Joined
Apr 16, 2008
Messages
2
Likes
0
Points
1
Offline
#31
Halalkan? Memang mati hidup balik pun takkan halalkan..

Aku harap sangat tak ada orang terkena dengan dia nih.. Mohamad bin Abd Rahman (nanti aku update IC Number dia). Dia ni pesara kerajaan tapi bini dia still muda lagi lah..Kalau korang ada come across ada orang nak sewa rumah nama ni, sila lah tolak permintaan dia..

Ada je agreement.. siap ada stamp semua.. tu yang sakit hati tuh.. hari ni ada jumpa tenant.. siap selamba je dia cakap dia tak nak bayar sewa 2 bulan terakhir - padahal dia ada tunggakan sebulan.. risau je dia angkat kaki.. siap offer "kalau saya tak keluar, ambik laa tuntutan mahkamah".. bencinya!!!! lepas tu boleh dia kata "Orang lain tak bayar sewa rumah 10 bulan tuan rumah tak bising pun" - memang sakit hati lah dgn dia nih.
 
Joined
Apr 30, 2012
Messages
44
Likes
0
Points
0
Offline
#32
Apa lagi tunggu dapatkan teknik berkesan mcm mana SK buat pelaburan hartanah tanpa modal :)
 
Joined
Jun 17, 2012
Messages
33
Likes
0
Points
0
Offline
#33
salam,

saya baru di sini. famili saya sudah lama dlm bisnes rumah/ rumah kedai sewa. build sendiri, n bagi sewa. berpuluh dah kot. aku sendiri ada 1 rumah kedai n skang sdang buat rumah semi D, nk bg sewa atau nk jadikan homestay.

yg pasti, homestay bg return lagi baik. yg best rumah kedai bagi return tinggi dgn minimum maintenance. yg pasti juga, rumah sewa return sgt rendah.

sama ada cari lot tepi jln n buat rumah kedai, atau lot umah yg sesuai usahakan homestay. itu pendekatan sekarang

neway, since dpt pendedahan baru tentang loan ASB, aku terus fokus utk jadi jutawan dengan Loan ASB. aku siap buat blog utk share ngan kengkawan kentzigebruang.blogspot.com

setakat yg aku paham, refinance umah sewa tu blh bg ko xtra cash n pastikan sewa lg tinggi dr loan payment. tq
 
Joined
Apr 30, 2012
Messages
44
Likes
0
Points
0
Offline
#34
Tahniah pada tuan kerana berjaya dalam sewa beli hartanah. menarik juga loan ASB ni..tunggu pulangan property SK. SK nak masuk cash :) inshaAllah.
 
Joined
Jun 17, 2012
Messages
33
Likes
0
Points
0
Offline
#35
loan ASB sememangnya terbukti tool wealth creation paling efektif dan beri pulangan yg tidak ramai percaya pada asalnya. kebanyakannya menganggap ia cuma sekadar forced saving.

ternyata ia bukan stakat forced saving. ia adalah tool wealth creation yg jauh lagi bagus dari saham Koperasi Peneroka Felda, saham Bank Rakyat, Public Mutual, or even emas. ini saya belajar dari otai2 di medium forum yang lain. cuma di forum wang cyber saya belom jumpa forum yg benar2 menjelaskan rahsia ini. tiada thread yg dapat mengupas dan membincangkan segala persoalan dan kemusykilan forumers.

saya belum pandai cara utk buka thread sendiri, atau blm layak mungkin.

40% ROI vs 20% ROI anda pilih yg mana
low risk vs high risk anda pilih yg mana
govt support vs non govt support yg mana pula anda prefer
passive investment vs active investment yg mana lagi mudah
gandaan dlm 4thn vs gandaan dlm 7 tahun ikut teori angka 72 (ROI) mana lebih cepat gandakan modal anda

semua bukti jelas menunjukkan Loan ASB beat the competitor easily. cuma ramai tak percaya sebelum bukti dikemukakan, sebelum isu teknikal diperjelaskan, sebelum halal haram dipastikan.

blog aku menceritakan setakat mampu. kentzigebruang.blogspot.com
blog ni non profit, hopefully tidak akan dibanned kalau dipromo kat forum. affiliate kat blog aku sekadar nak bagi blog tak nampak boring je. langsung sesen pon tak dpt cos bukan itu fokus utama aku pon.
aku cuma ingin pastikan lebih ramai buka mata tentang peluang pelaburan dengan Loan ASB.

cos dari semua investment aku yg aku senaraikan dlm post sebelum ni, aku pilih loan asb jd best wealth creation investment aku pernah buat. passive income, paling skit management.

even pekerja dgn gaji rm5 sejam pon mampu capai loan asb 200k secara berdikit-dikit yg akhirnya mengubah status ekonomi diri dan keluarga. tiap hari ramai chat di facebook ngan aku bertanya perkara ni. n aku jelaskan sekadar mampu. hari demi hari ada je yang mula buat loan ASB hasil pendedahan yang diterima.

pesan otai yang mengajar aku: sorang ajar 10 org, 10 org ajar lagi 10 org...pastinya makin makmur dan sejahtera orang kita di tanah air sendiri.

opss...aku lari dari topik ke? hopefully tak. pls kindly jgn banned aku. bagi arahan surat tunjuk sebab dulu aku ok je.
 
Top