Minta tips2 biz rumah sewa

abg_x

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
1,987
Likes
1
Points
38
Offline
#1
Salam,

Semalam, saya baru sahaja membuat bayaran pendahuluan untuk membeli sebuah rumah flat di kawasan Seksyen 9 , Bandar Baru Bangi, Selangor. Ianya rumah yang baru siap tetapi belum diduduki lagi. Sebenarnya ini adalah rumah pertama yang saya beli untuk disewakan (investment). Saya ingin memohon tips2 biz rumah sewa ini. Harap dapat membantu.

Terima kasih.
 

juraij

freshman
Joined
Apr 25, 2007
Messages
46
Likes
0
Points
6
Age
33
Offline
#2
tips paling penting-screen tenants,kalau rasa xkena jgn sewakan..sbb klau org yg x "kena" yg sewa.rumah rosak-kena baiki-tenants lari-tenants buat benda bukan2,dll.

deposit security 2 bulan (wajib!!!)+deposit utiliti(1 bln) sebelum tenants msk rumah.klau yg tu pn xblh byr, mcmn nk bayar yg bln2.

Layan tenants dgn layanan yg baik,ambil berat tapi jgn sampai tenants pijak kepala.

just my 0.005cents worth of my lil' experience :)
 
Joined
May 29, 2007
Messages
161
Likes
2
Points
18
Offline
#3
Salam,

Semalam, saya baru sahaja membuat bayaran pendahuluan untuk membeli sebuah rumah flat di kawasan Seksyen 9 , Bandar Baru Bangi, Selangor. Ianya rumah yang baru siap tetapi belum diduduki lagi. Sebenarnya ini adalah rumah pertama yang saya beli untuk disewakan (investment). Saya ingin memohon tips2 biz rumah sewa ini. Harap dapat membantu.

Terima kasih.
Rumah tak perlu deposit cara yang bagus ..eg.nak masuk umah katalah market situ sewa 400 kita letak 450 + deposit api air 300.bayar dulu baru duduk..tengok jer kejayaan bidang perhotelan.

2+1 blalala menyusahkan diorang..at long term banyak buat untung kat situ...hehe kena ingat deposit kena pulang balik,dan simpan as buat bunga riba tak banyak mana untuk buat pendapatan halal riba tu.
 

abg_x

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
1,987
Likes
1
Points
38
Offline
#4
Thanks for the advice.

Cuma saya just nak tanya tentang tak perlu deposit tu,adakah selamat buat macam tu? Selalunya kalau deposit 2 bulan kita tak akan berikan RM tu balik kat tenants. Kita minta notis 2 bulan kalau dia nak keluar rumah. Jadi, dia akan stay tak perlu bayar untuk 2 bulan terakhir. Kalau sewa mahal , memang membebankan kalau 2+1.. tapi rumah ni flat jer.. 3 bilih, 2 bilik air. Mungkin saya letak harga permulaan RM350, kalau dia minta kurang , saya bagi RM330. Bila tenants baru masuk, barulah saya naikkan harga. Saya rasa oklah sebab anggaran bulanan bank pun RM200 lebih jer.
 
Joined
Nov 1, 2007
Messages
677
Likes
1
Points
18
Offline
#5
Saya cadangkan baca buku "Tuan Rumah Jutawan" oleh Azizi Ali. Bagus buku tu. Dia terangkan detail cara2 pengurusan rumah sewa berdasarkan pengalamannya. Siap bagi lampiran borang2 untuk diisi oleh penyewa.
 

abg_x

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
1,987
Likes
1
Points
38
Offline
#6
O.. buku ni ke? Thanks for the input. Memang saya nampak.. bidang hartanah adalah satu cara yang paling mudah nak jadi jutawan di Malaysia. Saya target by the age of 40, I will have 5 houses. Sekarang baru 2 at the age of 32.

 
Joined
Oct 10, 2006
Messages
232
Likes
0
Points
16
Offline
#7
yes....baca buku TUAN RUMAH JUTAWAN
"kesilapan kebanyakkan tuan rumah sekarang adalah membiarkan penyewa duduk free dua bulan sebab tuan rumah tak nak pulang kan deposit"
sebab apa benda tu jadi satu kesilapan?
Bacalah buku tu...: )
 

abg_x

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
1,987
Likes
1
Points
38
Offline
#8
yes....baca buku TUAN RUMAH JUTAWAN
"kesilapan kebanyakkan tuan rumah sekarang adalah membiarkan penyewa duduk free dua bulan sebab tuan rumah tak nak pulang kan deposit"
sebab apa benda tu jadi satu kesilapan?
Bacalah buku tu...: )
O.. duduk free dua bulan tu kesilapan ke? Emm.. kenapa yer? I xbaca lagi buku ni.. tp actually, bukan duduk free.. kita just tak pulangkan balik duit deposit. So.. dikira bayar potong deposit la untuk dua bulan tu.
 
Joined
May 29, 2007
Messages
161
Likes
2
Points
18
Offline
#9
Thanks for the advice.

Cuma saya just nak tanya tentang tak perlu deposit tu,adakah selamat buat macam tu? Selalunya kalau deposit 2 bulan kita tak akan berikan RM tu balik kat tenants. Kita minta notis 2 bulan kalau dia nak keluar rumah. Jadi, dia akan stay tak perlu bayar untuk 2 bulan terakhir. Kalau sewa mahal , memang membebankan kalau 2+1.. tapi rumah ni flat jer.. 3 bilih, 2 bilik air. Mungkin saya letak harga permulaan RM350, kalau dia minta kurang , saya bagi RM330. Bila tenants baru masuk, barulah saya naikkan harga. Saya rasa oklah sebab anggaran bulanan bank pun RM200 lebih jer.
pesaing anda akan kalah tang ni katalah sewakan 400(make extra 50 dah kat situ) +api air 300 =750 lawan 700+350+300=1350 untuk rumah flat yg biasa disewa oleh pasangan bercinta,student,mat rempit dan penghijrah dari negeri lain yg baru dapat kerja kat area situ..

kesan baik yg lain susah diorang nak miss bayar sebab term month per month,kalau ada deposit time diorang sesak dia akan skip tang ni..jadi kata godfather you offer they can't refused or seperti kata nabil lu pikirlah sendiri
 
Joined
Jan 29, 2008
Messages
716
Likes
0
Points
16
Offline
#10
Thanks for the advice.

Cuma saya just nak tanya tentang tak perlu deposit tu,adakah selamat buat macam tu? Selalunya kalau deposit 2 bulan kita tak akan berikan RM tu balik kat tenants. Kita minta notis 2 bulan kalau dia nak keluar rumah. Jadi, dia akan stay tak perlu bayar untuk 2 bulan terakhir. Kalau sewa mahal , memang membebankan kalau 2+1.. tapi rumah ni flat jer.. 3 bilih, 2 bilik air. Mungkin saya letak harga permulaan RM350, kalau dia minta kurang , saya bagi RM330. Bila tenants baru masuk, barulah saya naikkan harga. Saya rasa oklah sebab anggaran bulanan bank pun RM200 lebih jer.

area bangi rumah flat memang harga macam tu ker?350?kat area berdekatan dengan LRT mcm aku dok sekarang ni pun paling murah 500 sebulan..la ni setengah rumah dah naik 600 :)..mahal.
 

abg_x

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
1,987
Likes
1
Points
38
Offline
#11
Ye ker.. I xsurvey lagi la harga kat sana.. hari tu bayar deposit dan survey rumah tu.. dalam rm500? Eh.. berbaloi gak bizz umah sewa ni..
 

juraij

freshman
Joined
Apr 25, 2007
Messages
46
Likes
0
Points
6
Age
33
Offline
#12
xksh la nk ltk deposit atau x..bce la buku azizi ali + kursus dia..mmg xrugi..pilih la penyewa btl2..mmg la dia byr duit kt kte bln2..tp dia nk jaga harta kita mcm kita jaga ke?objektif kita sewakan rumah untuk jdkn asset..tp klau penyewa klr je dr rumah..rosak sana sini,untung ap?azizi ali tau mcmn nk bg tenant jg harta kita elok2..so kne blaja ngn dia la..
 

juraij

freshman
Joined
Apr 25, 2007
Messages
46
Likes
0
Points
6
Age
33
Offline
#13
focus..kita bukan nk bersaing cari penyewa..tapi bersaing nk buat profit..klau bg murah2,dpt penyewa yg hancus..hancus la asset kita..MHO! :)
 
Joined
Dec 31, 2005
Messages
1,858
Likes
14
Points
38
Offline
#15
bagus tips2 seme nih... harga sewa mungkin kene tgk lokasi dan space rumah tu camna..
 
Joined
Nov 6, 2006
Messages
22
Likes
0
Points
1
Offline
#16
mengikut pengalaman aku,

Aku setuju dengan pendapat - screen your tenants to be. Ini penting. Masih ramai lagi penyewa kat malaysia ni yang tak bayar sewa, api & air selama 2-3 bulan kemudian lesap pada waktu malam. Ini realiti.

To safeguard - Buat written agreement and get it endorsed. Kalau dah ada written agreement, tak banyak masalah. Be choosy, select your tenants and give priority to married couples with children.

Aku dulu cadang2 juga nak buat real estate tapi lepas soul-searching... aku sebenarnya tak minat. Moga kau berjaya sebab real estate kat mana-mana negara pun memang boleh menguntungkan.
 

juraij

freshman
Joined
Apr 25, 2007
Messages
46
Likes
0
Points
6
Age
33
Offline
#17
ILMU itu perlu..msk je kursus & baca buku byk2, then apply kn..b'tanya pn 1 cara blaja jgk..screening sgt2 lah penting..klau nk wat sewa kt student bgs jgk..tp lebih kn kpd student "muslimah".."muslimah"! bukan "perempuan"..klau nk sewakn kt student lelaki pn ad cara dia :)

saya bdk baru belajar..salah silap harap di maafkan.. :)
 
Joined
Dec 31, 2005
Messages
1,858
Likes
14
Points
38
Offline
#18
aku ada rumah teres biasa kat PJ dekat area uia pj dan UM/Hospital Universiti.. igt nak sewa kat student atau memana family yg berminat.. harga sewa situ dah cecah RM1500 sebulan tambah lagi depan rumah aku tu ada padang permainan dan sekolah.. ada 4 bilik 2 bilik air, depan umah ada bumbung parking muat utk 2 keta.. tp kalo student biasanya guna moto la kot.. rumah teres tu dah abis bayar pun.. tapi belum cadang nak jual walaupun ada org offer 400k.. di PJ terutamanya area jalan universiti mmg strategik.. sesapa ada umah situ mmg beruntung..
 
Joined
Jun 7, 2006
Messages
1,414
Likes
4
Points
38
Offline
#19
betul la tu.
kesilapan membiarkan diorang duduk lagi 2 bulan sebab deposit adalah salah.
sebab lepas diorang blah :
bill air = 200
bill api = 200
cermin2 pecah = 100
pintu bilik kopak = 250
sinki pecah =
ape lagi...

patutnya.. lepas diorang nak di terminate tuh.. datang check semua.. tolak2.. bagi duit.. dah.. suh diorang blah. :p

Survey betul2.. harga rumah sewa area tuh.
jangan kerana terdesak nak penyewa.. ko main letak jer harga.. yakni murah RM100 dari pesaing contohnya. :D

sebenarnya penyewa lebih terdesak dalam keadaan2 camtuh.

Mengikut ranking rambang.. utamakan:

1 - Keluarga baru
2 - Pelajar IPT perempuan
3 - Pompuan bujang eksekutif
4 - Lelaki bujang eksekutif.

ah.. susah lah.. kene tapis gak..
jangan rumah ko jadi rumah maksiat dah... :D
 
Joined
Jan 13, 2008
Messages
907
Likes
1
Points
18
Offline
#20
Salam,

Semalam, saya baru sahaja membuat bayaran pendahuluan untuk membeli sebuah rumah flat di kawasan Seksyen 9 , Bandar Baru Bangi, Selangor. Ianya rumah yang baru siap tetapi belum diduduki lagi. Sebenarnya ini adalah rumah pertama yang saya beli untuk disewakan (investment). Saya ingin memohon tips2 biz rumah sewa ini. Harap dapat membantu.

Terima kasih.

Salam Bro! Nak tip ye>

Saya mempunyai 2 buah rumah sewa di Pulau Pinang dan Sungai Petani, Kedah.

Tip yang saya pernah praktikan

1. Sebelum bagi sewa siasat dahulu siapa bakal penyewa tu dulu. Elakan dari menyewa kepada warga asing terutama sekali warga Bangladesh especialy perempuan (banyak songeh)- Saya pernah bagi depa ni sewa dulu tapi patut ka tandas dia suruh pecah dan disuruhnya saya buat tandas cangkung> diingat ni Bangla apa.

2. Tanya dulu samada dah berkeluarga atau orang bujang.
Kalau bujang tetapkan jumlah berapa ramai yang nak duduk dan kalau berkahwin jangan benarkan menyewa bilik kepada orang lain> pemgalaman saya penyewa berkeluarga ni suka bagi sewa bilik kat orang lain dan lepas tu depa kelentong kita yang duduk dengan depa tu adiklah , abanglah dam macam-macam lagi.

Kalau bujang tu limitkan setakat saiz rumah anda sebagai contoh 4 orang. Jika mereka bawa kawan tinggal bersama anda boleh "charge" lagi satu kepala RM50.00> cara buat duit le.

3. Dalam soal meletakkan harga sewa biar diletakkan pada kadar yang lebih tinggi kerana kebiasaannya penyewa akan minta di kurangkan>Sistem tawar menawar akan berlaku disini.

4 Jangan beri muka atau kesiankan penyewa. Jika ini berlaku anda akan terima padahnya. Jangan ambil deposit separuh dan bulan separuh> memang kantoile nanti, mereka akan bagi pelbagai alasan untuk bayar baki, gaji tak dapat lagi, nak buka sekolah, mak sakit dan macam-macam.

5. Buat perjanjian dalam hitam dan putih (surat le), masukkan No I.C, Nama dan Alamat tempat kerja (mudah dihubungi) . Buat satu salinan photokopi kad pengenalan.
Dan cari sorang saksi, ikut contoh surat macam mahkamah buat> Saya ada contoh . Kalau nak PM saya.

6. Ambil Deposit untuk 2 bulan bagi sewa dan 2 bulan bagi api dan air> sure selamat kalau depa lari malam.

7. Jangan ambil sewa 2 bulan sekali, ambil sewa tiap-tiap bulan kerana jika 2 bulan sekali , mereka akan lari> pengalaman saya terkena dengan budak Serawak> sampaila punya hangat hati/.

8. Buat perjanjian selama 1 tahun sahaja dan kemudian boleh renew bertujuan memudahkan anda menaikan sewa rumah jika rasa patut.

9. Suruh mereka bank in ke akaun anda sekiranya anda tinggal jauh dari rumah tersebut dan kalau dekat ambil sendiri le.

10. Sediakan resit pembayaran dan suruh mereka tandatangan setelah pembayaran di buat untuk bukti pembayaran.

11. Berikan syarat untuk mereka membayar bil Indah Water dan bukan anda yang kena bayar dan minta bil tersebut untuk anda melihatnya> Kekadang depa tak bayar tapi kata dah> saya pernah terkena kat Rumah Sewa saya di Seberang Jaya> anak dara tu kelentong.

12. Buat kunci pendua untuk simpanan anda , kalau depa lari malam anda masih ada kunci spare.

13. Dan last sekali jangan masuk dalam rumah semasa mengutip sewa terutamanya kalau anak dara yang sewa. Anda hanya boleh masuk kalau mereka ada komplen tentang kerosakan atau apa-apa masalah tentang rumah tersebut kerana ini akan mengganggu privacy mereka atau tidak pun mereka akan kata anda gatal .
Kerosakan anda perlu perihatin dan kalau anda belum nak repair sekali pun atleast pi la tengok> saje le buat trick dan lepas tu anda kata " Ok,nanti saya mai repair".

Semoga panduan tersebut boleh anda ikuti dan selamat pening kepala dengan kerenah penyewa>>>:cool:
 
Top