Minta pendapat pasal mesin basuh ni..

paparich90

freshman
Joined
Apr 28, 2011
Messages
20
Points
3
hey korang, papa nak kawen nanti end of this year so need to survey lah barang2 elektrik but i saw this washer on shopee/lazada and kinda cute!
untuk permulaan kawen pk lah kot sebab berdua jek.. cuma nak tahu lah sape yg pernah guna washer ni, boleh basuh jeans ke? tahan lama tak?
i dont mind beli yg mahal pun tapi my new house ni apartment and limited space.. hope u guys can help me....
96cdc1d9184c891dd5dbbab91517bf4b.jpg
 

tungkelly

junior
Joined
Aug 22, 2011
Messages
78
Points
8
hey korang, papa nak kawen nanti end of this year so need to survey lah barang2 elektrik but i saw this washer on shopee/lazada and kinda cute!
untuk permulaan kawen pk lah kot sebab berdua jek.. cuma nak tahu lah sape yg pernah guna washer ni, boleh basuh jeans ke? tahan lama tak?
i dont mind beli yg mahal pun tapi my new house ni apartment and limited space.. hope u guys can help me.... View attachment 23500
klu stakat nk bsuh bju baby ke stokin or baju yg kecik2 or ringan bleh la.. klu yg berat.. susah skit sbb 2 3 helai je dh penuh washer
 

batkoo88

freshman
Joined
Mar 28, 2013
Messages
42
Points
6
klu stakat nk bsuh bju baby ke stokin or baju yg kecik2 or ringan bleh la.. klu yg berat.. susah skit sbb 2 3 helai je dh penuh washer
Btul. Mcm ade jgk nmpk portable washer.. Utk student yg bsuh tiap hari bju tu bleh lerrr pakai.. Tpi kite yg kerja and ada family nii, lebih elok beli washer auto yg ade kat market
 

jaredmagica

junior
Joined
May 20, 2013
Messages
57
Points
8
Btul. Mcm ade jgk nmpk portable washer.. Utk student yg bsuh tiap hari bju tu bleh lerrr pakai.. Tpi kite yg kerja and ada family nii, lebih elok beli washer auto yg ade kat market
Haah.. Mkn mse la klu dh berpamili tpi pkai washer kecik.. Lgipun kebersihan cucian pun x pasti
 

ladycaca75

junior
Joined
May 30, 2011
Messages
74
Points
8
klu stakat nk bsuh bju baby ke stokin or baju yg kecik2 or ringan bleh la.. klu yg berat.. susah skit sbb 2 3 helai je dh penuh washer
betull aku pernah guna mesin tu masa zaman study dulu tapi tak sampai 3 bulan dah rosak. dia bukannya heavy duty. sumbat kain tebal tebal sikit terus jemm
 

kong1king

freshman
Joined
Apr 14, 2011
Messages
21
Points
1
hey korang, papa nak kawen nanti end of this year so need to survey lah barang2 elektrik but i saw this washer on shopee/lazada and kinda cute!
untuk permulaan kawen pk lah kot sebab berdua jek.. cuma nak tahu lah sape yg pernah guna washer ni, boleh basuh jeans ke? tahan lama tak?
i dont mind beli yg mahal pun tapi my new house ni apartment and limited space.. hope u guys can help me.... View attachment 23500
better beli mesin front load kalau duduk apartment. kecik, and tahan lama. mesin saya dekat rumah tu dah lebih 5 tahun steady je
 

tungkelly

junior
Joined
Aug 22, 2011
Messages
78
Points
8
betull aku pernah guna mesin tu masa zaman study dulu tapi tak sampai 3 bulan dah rosak. dia bukannya heavy duty. sumbat kain tebal tebal sikit terus jemm
kann.. baju yg ringan2 mmg sng nak bsuh.. baik la angkt je washing machine.. skrg ni plak ade mcm2 jenis dh hahaha
Post automatically merged:

better beli mesin front load kalau duduk apartment. kecik, and tahan lama. mesin saya dekat rumah tu dah lebih 5 tahun steady je
haa stuju. lgipun sng skit, cari design yg minimalist, nak sync dengan barang rumah pun no probs
 

batkoo88

freshman
Joined
Mar 28, 2013
Messages
42
Points
6
Haah.. Mkn mse la klu dh berpamili tpi pkai washer kecik.. Lgipun kebersihan cucian pun x pasti
Haahaha btuul. Lgipun ade nmpk front load panasonic tu dh cukup mantap dh.. Capacity pun bleh tahan
 

kong1king

freshman
Joined
Apr 14, 2011
Messages
21
Points
1
haa stuju. lgipun sng skit, cari design yg minimalist, nak sync dengan barang rumah pun no probs
yup aku suka front load sebab boleh stack dgn dryer. jimat ruang dah kat situ. yela rumah apartment ampaian tak berapa nak besar. mostly semua mmg akan ada dryer
 

ladycaca75

junior
Joined
May 30, 2011
Messages
74
Points
8
kann.. baju yg ringan2 mmg sng nak bsuh.. baik la angkt je washing machine.. skrg ni plak ade mcm2 jenis dh hahaha
Post automatically merged:
invest sikit duit demi kesenangan masa hadapan. byk je washer yg affordable skrg ni
 

tungkelly

junior
Joined
Aug 22, 2011
Messages
78
Points
8
yup aku suka front load sebab boleh stack dgn dryer. jimat ruang dah kat situ. yela rumah apartment ampaian tak berapa nak besar. mostly semua mmg akan ada dryer
stujuu. lgipun senang nk guna, tinggal tekan2 jee. kalau dulu guna manual, siap nk kene pusing2 kan.. mkn masee
Post automatically merged:

invest sikit duit demi kesenangan masa hadapan. byk je washer yg affordable skrg ni
yess, tapi kne tgk jugak function ape ade. tkleh nk tgk takat harga je. mcm panasonic pnya, siap ade blue ag, stainmaster and activefoam.. tpi harga under 4k jugak
 

batkoo88

freshman
Joined
Mar 28, 2013
Messages
42
Points
6
Rata2 panasonic pnya washer mmg bleh muat banyak tau. Siap bleh basuh tilam or selimut
Ye bro. Lgipun kite ni nak cri washer tu kalau bleh taknak jejak dobi laa.. Sebab yg dh senangkan harian kita
Post automatically merged:

stujuu. lgipun senang nk guna, tinggal tekan2 jee. kalau dulu guna manual, siap nk kene pusing2 kan.. mkn masee
Post automatically merged:


yess, tapi kne tgk jugak function ape ade. tkleh nk tgk takat harga je. mcm panasonic pnya, siap ade blue ag, stainmaster and activefoam.. tpi harga under 4k jugak
Stainmaster tu bagus especially kalu jenis yg suka bleach atau sental baju kan.. Fungsi dia utk basuh tompok2 kena minyak ke coffee ke.. Tp gentle care
 

tungkelly

junior
Joined
Aug 22, 2011
Messages
78
Points
8
Ye bro. Lgipun kite ni nak cri washer tu kalau bleh taknak jejak dobi laa.. Sebab yg dh senangkan harian kita
Post automatically merged:


Stainmaster tu bagus especially kalu jenis yg suka bleach atau sental baju kan.. Fungsi dia utk basuh tompok2 kena minyak ke coffee ke.. Tp gentle care
yesss :D kita ni kan kadang susah nak tanggalkan kesan2 yg tumpah kt bju kn. lgi2 minyak.. fuhhh
 

jaredmagica

junior
Joined
May 20, 2013
Messages
57
Points
8
Ye bro. Lgipun kite ni nak cri washer tu kalau bleh taknak jejak dobi laa.. Sebab yg dh senangkan harian kita
Post automatically merged:


Stainmaster tu bagus especially kalu jenis yg suka bleach atau sental baju kan.. Fungsi dia utk basuh tompok2 kena minyak ke coffee ke.. Tp gentle care
Btul broo. Aq tgk plak skrg memang mantap sngt dahh washer,, function pun tiptopp
 

batkoo88

freshman
Joined
Mar 28, 2013
Messages
42
Points
6
yesss :D kita ni kan kadang susah nak tanggalkan kesan2 yg tumpah kt bju kn. lgi2 minyak.. fuhhh
Tulaa., Nsib laa panasonic ni sntiasa mmbantu mslh kite hihih. Jrg nk dpt dkt washer lain tau
Post automatically merged:

Btul broo. Aq tgk plak skrg memang mantap sngt dahh washer,, function pun tiptopp
Iyee hahaha, tgk mcm model NA-V11FX2 nii, ade smpi 11kg tau.. Nak bsuh selimut ke tilam ke pun bleh no hal
 

ladycaca75

junior
Joined
May 30, 2011
Messages
74
Points
8
yess, tapi kne tgk jugak function ape ade. tkleh nk tgk takat harga je. mcm panasonic pnya, siap ade blue ag, stainmaster and activefoam.. tpi harga under 4k jugak
apa benda semua tu tak berapa familiar lah. ada link tak untuk baca lebih lanjut?
Post automatically merged:

yesss :D kita ni kan kadang susah nak tanggalkan kesan2 yg tumpah kt bju kn. lgi2 minyak.. fuhhh
boleh try letak vanish kat bahagian yg berminyak tu. pastu gonyoh sikit
 
Last edited:

kong1king

freshman
Joined
Apr 14, 2011
Messages
21
Points
1
Tulaa., Nsib laa panasonic ni sntiasa mmbantu mslh kite hihih. Jrg nk dpt dkt washer lain tau
Post automatically merged:


Iyee hahaha, tgk mcm model NA-V11FX2 nii, ade smpi 11kg tau.. Nak bsuh selimut ke tilam ke pun bleh no hal
wahh besar tu kalau muat 11kg. saya duduk rumah 3 beranak je takde yg kecik sikit ke
Post automatically merged:

Ye bro. Lgipun kite ni nak cri washer tu kalau bleh taknak jejak dobi laa.. Sebab yg dh senangkan harian kita
Post automatically merged:


Stainmaster tu bagus especially kalu jenis yg suka bleach atau sental baju kan.. Fungsi dia utk basuh tompok2 kena minyak ke coffee ke.. Tp gentle care
tak elok suka bleach or sental baju lama lama koyak. kalau washer jenis ada function camni elokla, senang kerja lagi lagi yg ada anak sekolah. selalu baju sekolah dah tak rupa baju dah
 
Last edited:

ladycaca75

junior
Joined
May 30, 2011
Messages
74
Points
8
tak elok suka bleach or sental baju lama lama koyak. kalau washer jenis ada function camni elokla, senang kerja lagi lagi yg ada anak sekolah. selalu baju sekolah dah tak rupa baju dah
ada jugak mesin jenis ganas basuh sampai koyak. tak ingat brand apa. nak beli kena research dulu. kalau beli yg murah sgt pun takleh. baju berkedut penat nak menggosok
Post automatically merged:

Rata2 panasonic pnya washer mmg bleh muat banyak tau. Siap bleh basuh tilam or selimut
tilam selimut boleh basuh dobi kot.. siap kering terus senang
 
Top