MINTA PENDAPAT : Auto Payment & Received Product Directly System (tanpa kena caj)

J-Johan

freshman
Joined
Apr 10, 2010
Messages
420
Points
0
Assalamualaikum & Salam Sejahtera semua,

Saya rasa 'terpanggil' untuk buat thread ni. Sebenarnya saya baru berkunjung di bahagian
Pembangunan Web di WC ni. Lepas masuk thread tu and reply, saya rasa sesuai kalau dibincangkan
di sini...

Bila kita nak buat sesebuah laman web Perniagaan atau web yang nak terima bayaran daripada
orang ramai, kita akan cari cara mudah bagaimana nak SENANG TERIMA BAYARAN daripada orang
yang berminat dengan produk yang kita jual dan promosikan.

Sebenarnya idea ni digunakan oleh provider2 yang besar macam NetBuilder (Bank2 di Malaysia)
or PayPal (Credit Card). Diorang akan menyewakan atau menge-caj perkhidmatan yang diorang
buat tu. Daripada point idea ni, saya ada buat kajian (sepanjang bulan September 2009)
and terciptalah 'sejambak' code dimana Penjual boleh menerima pembayaran TERUS KE AKAUN PENJUAL daripada
Pelanggan yang membuat bayaran melalui 'macam-macam' provider (BANK) TANPA DIKENAKAN SEBARANG CAJ.

Yang menjadi (menakutkan saya untuk berkongsi pada public bila kajian saya ni berhasil)
UNIK pada sistem bayaran yang saya buat ni, Pelanggan boleh terima produk (Digital)
terus ke EMAIL PELANGGAN walaupun perlu set PASSWORD pada produk tu.
Penjual TIDAK PERLU MENYEMAK MAKLUMAT BAYARAN sebab 'security' yang betul2 mengesahkan
bayaran tu datangnya daripada provider (BANK) tu sendiri..!

Menakutkan sebab risau jugak kalau ada yang gunakan sistem seumpama ini dan jual produk hanya
'power' pada 'tajuk', tapi 'hampas' pada 'isi kandungan' (macam terasa jer :rolleyes: )..!
Yang menambahkan lagi ketakutan saya bila guna sistem yang saya buat ni,
"PELANGGAN AKAN KEHILANGAN WANG DAN BELUM TENTU DIKEMBALIKAN OLEH PENJUAL".

Bila saya fikir secara 'positif' sistem ni mampu memberikan PULANGAN YANG LEBIH HEBAT kepada
Usahawan Internet di serata dunia (dan menaikkan nama saya :confused: )...

So, apa yang perlu saya buat untuk RUNNING SYSTEM ni ?? Saya perlukan pendapat daripada semua
otai2 WC... Samada nak bersaing dengan provider sedia ada (NetBuilder) atau bagi 'fresh code'
pada customer yang berminat ?? Kalau bagi 'fresh code', berapa yang nak kena caj..?
Setahu saya and ikut pengalaman saya, Payment System macam ni boleh di-caj
RM10,000 - RM50,000 (harga terendah) untuk 'fresh code'...

DEMO AutoPaid.Biz <-- KLIK

* System & Code yang saya buat tidak menerima DIRECT Credit / Debit Card payment,
tapi BOLEH guna servis PayPal atau provider yang boleh send baki dalam Credit / Debit Card tu.

J. Johan said:
so sistem yg bro maksudkan ini cuma utk CIMB, paypal & MoneyBookers ke bro?

oo.. utk auto delivery item digital tu sy dah tau..

cuma kalau ada utk maybank mmg sy berminat.. :D
x fahamlah.....pening lagi nie..
boleh jelaskan lagi..
Sistem yang saya maksudkan ni adalah untuk MENERIMA SEMUA JENIS PEMBAYARAN melalui Bank-bank Tempatan, Paypal & MoneyBookers, termasuklah Maybank2u.com sekali...

Kalau gunakan sistem sedia ada macam NetB**ld*r dan yang lain2 tu, diorang akan kenakan caj kepada PEMILIK AKAUN PERKHIDMATAN diorang dan sistem mereka menggunakan 3rd Party di mana pembayaran dilakukan kepada PROVIDER, bukan terus kepada PEMILIK.

Yang jadi perbezaan melalui script yang saya buat ni, pembayaran tidak menggunakan 3rd Party, dan setiap transaksi akan diterima terus kepada AKAUN PEMILIK tanpa caj terselindung.

Note : Saya cuma kata, ada part dalam Maybank2u.com tak secure bukannya saya kata script ni tak boleh guna untuk Maybank2u.com tu... Saya sendiri gunakan Akaun Maybank dan jalankan skrip ni yang terima akaun dari Maybank & PayPal pada Kad-Duit.com

Contohnya :

Guna sistem Provider A,
CAJ LANGGANAN : RM500 / tahun
Customer Buat Bayaran -> DUIT Masuk Kepada Provider A -> Caj Penjualan Produk (3% setiap transaksi) -> BAKI 97% DUIT Diberikan Kepada Akaun Penjual -> Customer Terima Produk (selepas Penjual sahkan pembayaran)

Guna sistem AutoPaid.biz,
CAJ LANGGANAN : RM50 / 6 Bulan <--- NI CONTOH JER, bukan PROMOTE
Customer Buat Bayaran -> DUIT Masuk Kepada Penjual -> 100% Jumlah Transaksi Diterima -> Customer Terima Produk (walaupun Penjual tengah tidur :D)
 
Last edited:

J-Johan

freshman
Joined
Apr 10, 2010
Messages
420
Points
0
Kalau nak tengok macam mana sistem ni berfungsi, saya dah sumbatkan script ni ke http://www.kad-duit.com

P/s : Web untuk sample, bukan promote :)
 

J-Johan

freshman
Joined
Apr 10, 2010
Messages
420
Points
0
wow... ape lagi... charge la harge yang sepatutnyer...
Tak tahu, ingat nak on project ni kat domain AutoPaid.biz saya :D

Nak guna script yang hampir sama dengan Kad-Duit.com
 

Imabiz

Senior
Joined
Feb 10, 2009
Messages
13,846
Points
38
aik..?? takkan blur lagi... TT buat autopayment gateway tue... dah ade benda nie.. tapi mahal... imabiz kalau boleh nak pakai mcm nie lah sume auto... detect payment dari mane2 bank yang register dengan payment gateway TT nie.. so.. kalau dah sume auto... goyang kaki jela.. hehe... takde la.. kene byk gak buat.. tapi leh la fokus ke arah promosi je kan... mcm mane TT... Betul..??
 

Dr. Peace

Newbie
Joined
Dec 17, 2009
Messages
1,751
Points
36
TT.. maknanya drpd pembayaran smpai ke penghantaran produk tu auto ke?

atau pembayaran je.. pastu pengesahan manual?

aiyoyo.. sy xbrapa paham la TT.. :D
 

J-Johan

freshman
Joined
Apr 10, 2010
Messages
420
Points
0
TT.. maknanya drpd pembayaran smpai ke penghantaran produk tu auto ke?

atau pembayaran je.. pastu pengesahan manual?

aiyoyo.. sy xbrapa paham la TT.. :D
Dari Payment sampai terima produk semuanya automatik...

Masuk http://www.kad-duit.com dan terus buat pembelian kalau tak percaya :D
 
Last edited:

J-Johan

freshman
Joined
Apr 10, 2010
Messages
420
Points
0
Saya dah tgk kat website TT... Kat payment tu... Saya faham apa yang TT sampaikan... Dan memang menarik idea TT ni... Kalau orang bayar guna CDM kena proses secara manual juga kan?
Yupsz...

Tapi dalam internet ni, internet banking dah makin top. Dalam 29 customer saya, 1 orang sahaja guna CDM... :D
 

J-Johan

freshman
Joined
Apr 10, 2010
Messages
420
Points
0
masih blur...huhu..boleh huraikan step by step tak...nampak macam menarik...
It's all about Online Payment Solution yang tak kena caj / fee and payment direct to seller, tak pakai orang tengah / provider...
 

J-Johan

freshman
Joined
Apr 10, 2010
Messages
420
Points
0
TT.. maknanya drpd pembayaran smpai ke penghantaran produk tu auto ke?

atau pembayaran je.. pastu pengesahan manual?

aiyoyo.. sy xbrapa paham la TT.. :D
Kena ulang balik post ni :p

Daripada :

Pembayaran --> Proses (paling cepat 1 saat and terlewat 5 minit) --> Terima Produk (eBook Password & Download Link)

Semua sekali jalan, so tak menyusahkan customer nak tunggu dapat produk... Jaminan sampai 24 - 48 jam penghantaran kadang2 membosankan kalau kita excited sangat nak dapatkan produk digital tu :eek: :confused:
 

Dr. Peace

Newbie
Joined
Dec 17, 2009
Messages
1,751
Points
36
tp kalau ada fraud payment camne bro?
 

J-Johan

freshman
Joined
Apr 10, 2010
Messages
420
Points
0
tp kalau ada fraud payment camne bro?
Saya dah kaji bab ni, berkaitan dengan Fraud Payment mustahil boleh terjadi sekiranya menggunakan CIMB, Paypal & MoneyBookers...

Maybank pula sebenarnya masih tak secure untuk IM buat Online Biz, tapi tak perlu saya dedahkan kelemahan diorang, InsyaAllah dalam masa terdekat ni saya nak hantar bahan kajian saya pada orang kuat Maybank, kalau diorang layan, saya tutup mulut, kalau buat tak tahu jer, saya dedahkan kelemahan diorang yang saya jumpa :p

Kalau ada bank lain lagi yang saya jumpa tak secure untuk IM, saya akan beritahu lagi...

Ini pendapat saya, nak ikut ker tak nak ikut ker terpulang pada IM, walaupun Maybank masih tak secure, tapi saya tetap gunakan perkhidmatan diorang :)
 

Insight Master

freshman
Joined
Jan 25, 2010
Messages
121
Points
0
Yupsz...

Tapi dalam internet ni, internet banking dah makin top. Dalam 29 customer saya, 1 orang sahaja guna CDM... :D
maksudnya, kalau anda nak curi duit 28 customer anda daripada bank mereka, anda boleh lakukan dengan mudah???


waaaaa kawan2 jangan beliiiiiii (wahahaa saje je buat semua cuak lol)

haha

menakutkan, tapi menarik gak ;) think outside the box ek. (dan think positive always hehe)

good.
 

J-Johan

freshman
Joined
Apr 10, 2010
Messages
420
Points
0
maksudnya, kalau anda nak curi duit 28 customer anda daripada bank mereka, anda boleh lakukan dengan mudah???


waaaaa kawan2 jangan beliiiiiii (wahahaa saje je buat semua cuak lol)

haha

menakutkan, tapi menarik gak ;) think outside the box ek. (dan think positive always hehe)

good.
Mana ada saya kata saya BOLEH CURI DUIT dalam eBanking 28 CUSTOMER saya... Haha...

Saya cuma katakan, ada part dalam Maybank yang tak secure berbanding dengan CIMB... :D

Berkenaan dengan PayPal, hari ni ada 1 kes di mana Unique Transaction ID berbeza... Saya terima lain, customer terima lain... Memang mengejutkan dan pelik sebab sepanjang saya guna PayPal, tak pernah ada kes Unique ID ni berbeza... :confused:

Customer = (Unique Transaction ID #2TH672442C073922Y)

Saya Dapat = (Unique Transaction ID #4TP5102153379080U)

Memang ada macam ni ker kat Paypal ?? :confused:
 

J-Johan

freshman
Joined
Apr 10, 2010
Messages
420
Points
0
meh la bagi imabiz test sistem... hehe... charge murah2 dah la...
Hehe, pi la imabiz, masuk Kad-Duit.com and test system tu, you pun tak beli produk saya lagi kan... Hehe :D
 
Top