[Minta Pandangan]Ebook Panduan Membuat Banner Menggunakan Adobe Photoshop

peter s

freshman
Joined
May 2, 2009
Messages
169
Points
0
Salam sejahtera warga2 WC

Seperti tajuk thread di atas, sy memerlukan pendapat dan pandangan warga WC utk komen bagaimana jika sy menghasilkan ebook mengenai bagaimana utk menghasilkan animated banner anda sendiri dgn menggunakan perisian Adobe Photoshop.

Dengan memiliki ebook tersebut, anda berupaya menjadi seorang grafik designer. Sekurang-kurangnya anda tahu menggunakan Adobe Photoshop. (sebenarnye projek sy
nie dah 70% siap).

Harap warga WC beri komen dan cadangan.

Sekian. Terima Kasih.

 

rahmanbasri

Senior
Joined
Jul 4, 2009
Messages
2,967
Points
0
Cadangan yang bagus.. Dulu saya juga ingin menghasilkan satu panduan membuat banner animasi photoshop, cuma bila servay kat Youtube, dah ada dah panduan tu..

Then saya Bro Bearnerd dah ada bagi percuma je panduan banner animasi tersebut...

Tetapi jika bro nak teruskan, takde masalah... Ok juga, cuma bagi kelainan sedikit dari segi input.. Mungkin ada beberapa perkara yang boleh ditambah, dan bukan setakat membina banner animasi yang simple sahaja, cuba berikan panduan kepada pengguna bagaiman mencari ilham untuk design banner yang menarik...Insyaallah mungkin akan dapat sambutan...

Jika bro nak beri FREE, boleh je :) boleh buat squeeze page untuk tambah mailing list, nanti boleh jual produk berasaskan grafik kepda semua subcriber tersebut...

Sebab panduan minisite, banner animasi, ecover ni kebanyakkan dah ada di pasaran, dan ada yg FREE.. Jadi mungkin untuk membeli panduan membuat banner animasi ni, agak kurang dah sekarang..

Just my opinion :)
 

rahmanbasri

Senior
Joined
Jul 4, 2009
Messages
2,967
Points
0
Ok sama-sama... gud luck for the ebook..
 

wawwi.com

Senior
Joined
Jun 12, 2009
Messages
2,120
Points
38
Cadangan yang bagus.. Dulu saya juga ingin menghasilkan satu panduan membuat banner animasi photoshop, cuma bila servay kat Youtube, dah ada dah panduan tu..

Then saya Bro Bearnerd dah ada bagi percuma je panduan banner animasi tersebut...

Tetapi jika bro nak teruskan, takde masalah... Ok juga, cuma bagi kelainan sedikit dari segi input.. Mungkin ada beberapa perkara yang boleh ditambah, dan bukan setakat membina banner animasi yang simple sahaja, cuba berikan panduan kepada pengguna bagaiman mencari ilham untuk design banner yang menarik...Insyaallah mungkin akan dapat sambutan...

Jika bro nak beri FREE, boleh je :) boleh buat squeeze page untuk tambah mailing list, nanti boleh jual produk berasaskan grafik kepda semua subcriber tersebut...

Sebab panduan minisite, banner animasi, ecover ni kebanyakkan dah ada di pasaran, dan ada yg FREE.. Jadi mungkin untuk membeli panduan membuat banner animasi ni, agak kurang dah sekarang..

Just my opinion :)
Pro Adobe Photoshop sudah bersuara dengan releven, jadi saya setuju sahaja pendapat En. Rahman.

Dalam cadangan saya ini simple aja. Bro hasilkan koleksi ready made banner animasi sebanyak yang mungkin dan sediakan panduannya sekali menggunakan Adobe Photoshop untuk mengolah/menghasilkan banner tersebut.

Jadi Niche bukan panduan semata2x. Ia akan jadi produk digital bro.

Menghasilkan banner animasi serius saya katakan saya juga ketandusan idea untuk menghasilkan banner-banner berkualiti.

Jadi dengan adanya banner2x yang telah readymade untuk digunakan, olahan pelbagai rupa, pelbagai aksi, Mungkin akan ramai IM akan menyambut baik kedatangan produk bro ini.

Amacam?
 
Last edited:

nandoi

freshman
Joined
Feb 22, 2009
Messages
374
Points
0
jual murah-murah dahlah ....
 

kakeru

Newbie
Joined
Apr 27, 2008
Messages
204
Points
16
Salam sejahtera warga2 WC

Seperti tajuk thread di atas, sy memerlukan pendapat dan pandangan warga WC utk komen bagaimana jika sy menghasilkan ebook mengenai bagaimana utk menghasilkan animated banner anda sendiri dgn menggunakan perisian Adobe Photoshop.

Dengan memiliki ebook tersebut, anda berupaya menjadi seorang grafik designer. Sekurang-kurangnya anda tahu menggunakan Adobe Photoshop. (sebenarnye projek sy
nie dah 70% siap).

Harap warga WC beri komen dan cadangan.

Sekian. Terima Kasih.

Ok juga idea tu.
Cuma kena bagi something yg lain sbg tambahan.
Gud Luck!! :D
 

rahmanbasri

Senior
Joined
Jul 4, 2009
Messages
2,967
Points
0
Pro Adobe Photoshop sudah bersuara dengan releven, jadi saya setuju sahaja pendapat En. Rahman.

Dalam cadangan saya ini simple aja. Bro hasilkan koleksi ready made banner animasi sebanyak yang mungkin dan sediakan panduannya sekali menggunakan Adobe Photoshop untuk mengolah/menghasilkan banner tersebut.

Jadi Niche bukan panduan semata2x. Ia akan jadi produk digital bro.

Menghasilkan banner animasi serius saya katakan saya juga ketandusan idea untuk menghasilkan banner-banner berkualiti.

Jadi dengan adanya banner2x yang telah readymade untuk digunakan, olahan pelbagai rupa, pelbagai aksi, Mungkin akan ramai IM akan menyambut baik kedatangan produk bro ini.

Amacam?
Saya pun bersetuju dengan bro Wawwi ni.. Nak hasilkan banner ataupun sebarang design perlu kepada daya kreativiti yang tinggi..

Jadi dengan adanya banner ready made mungkin ia akn memudahkan pengguna lain membuat banner sendiri, hanya dengan menggunakan banner ready made, mungkin just perlu edit2 mana-mana yg patut jer..

Tp bagi designer yg dah expert mcm Kak Luvleey, saya salute sebab hasil designnya memang beyond our mind.. Mantap...

Kdg2 saya dapat ilham pun dari hasil design designer2 tempatan ni juga... Cuma oleh2 skit idea dorg tu.. :)
 
Last edited:

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
Setuju dengan pendapat en rahman dan wawwi.com

Design ready-made pasti meletup. Kalau tak dapat secanggih design kak Luveey, dapat atas sket pun jadi la. :p


p/s sedang buat satu laman e-commerce jual buku. Ada satu buku tulisan Dr Fazilah kamsah. Murah je... RM19. Terpikir jugak takkan la tulisan tokoh tersohor hanya berharga RM19 ?

jawapannya.... kuantiti.... Pastinya DFK mmg dapat bayaran yang lumayan setimpal dengan kualitinya. Dan penerbit buku dapat untung melalui kuantiti. So, walaupun sekadar RM19, tetap mampu bayar DFK beribu2.

Maka, jika en peter nak jual murah pun, satu idea yang bernas ;)
 

moyus

freshman
Joined
Oct 11, 2009
Messages
65
Points
0
Saya pun bersetuju dengan bro Wawwi ni.. Nak hasilkan banner ataupun sebarang design perlu kepada daya kreativiti yang tinggi..

Jadi dengan adanya banner ready made mungkin ia akn memudahkan pengguna lain membuat banner sendiri, hanya dengan menggunakan banner ready made, mungkin just perlu edit2 mana-mana yg patut jer..

Tp bagi designer yg dah expert mcm Kak Luveey, saya salute sebab hasil designnya memang beyond our mind.. Mantap...

Kdg2 saya dapat ilham pun dari hasil design designer2 tempatan ni juga... Cuma oleh2 skit idea dorg tu.. :)
Bagus jugak idea tu, kalau dapt ready made animation, tentu akan memudahkan pera pengguna nanti, kalau buat action script pun cara jugak
 

Muhamin

Newbie
Joined
May 16, 2008
Messages
247
Points
18
Age
35
Saya lebih syorkan GIMP sebab ia percuma.
 

marthafines

freshman
Joined
Dec 25, 2009
Messages
0
Points
0
2009 was a difficult year for many in the world and I know from personal experience that it was not fun to my pocketbook.

Raise a glass now and yell at the top of your lungs... Happy New Year!

May 2010 be prosperous and kind to you and your family.

Peace
 

matnor

freshman
Joined
Dec 3, 2009
Messages
119
Points
16
salam sahabat..bagi newbie ilmu tentang membina banner guna adobe photoshop amat dikehendaki.ye lah kalau dah tahu buat banner sendiri , sudah pasti dapat menjimatkan duit. tapi kalau sahabat nak buat ebook tentang bagaimana buat banner kena ada sedikit kelainan sebab kat youtube sekarang dh byk video bagaimana buat banner website.Cuma di sini mungkin sahabat bleh tambah maklumat bagaimana banner untuk iklan dan banner beranimasi.....itu cadangan saya aje sahabat.
 
Top