Mesin basuh " front loading " atau " top loading " ?

Mesin basuh " front loading " atau " top loading " ?

  • Mesin basuh Automatik front loading [ muatan depan ]

    Votes: 4 100.0%
  • Mesin basuh Automatik top loading [ muatan atas ]

    Votes: 0 0.0%

  • Total voters
    4

nirachan

junior
Joined
Sep 11, 2013
Messages
102
Points
18
Sila undi dan nyatakan sebab-sebab pemilihan anda .

Saya telah ada pengalaman guna kedua-dua jenis mesin basuh .

Saya lebih suka front loading .
Kelebihannya : Ia lebih bersih kerana pemusingan adalah lebih aktif dan menyeluruh ,
Ada fungsi air panas dan penggunaan Air juga lebih jimat .

Harga Mesin basuh Front loading biasanya lebih mahal , harga 1 k keatas ,
bagi saya tak mengapa kerana prestasinya bagi saya lebih memuaskan .
 

papala

junior
Joined
Apr 22, 2014
Messages
97
Points
8
bagi ak, lebih suka pakai top load sebab maybe dah biasa pakai kot kalau front load ni byk button..
hahahaha lepas tu rasa macam tak yakin lah dengan pintu dia takut bocor air keluar hihi
 

catwang90

junior
Joined
Aug 29, 2011
Messages
186
Points
18
Sila undi dan nyatakan sebab-sebab pemilihan anda .

Saya telah ada pengalaman guna kedua-dua jenis mesin basuh .

Saya lebih suka front loading .
Kelebihannya : Ia lebih bersih kerana pemusingan adalah lebih aktif dan menyeluruh ,
Ada fungsi air panas dan penggunaan Air juga lebih jimat .

Harga Mesin basuh Front loading biasanya lebih mahal , harga 1 k keatas ,
bagi saya tak mengapa kerana prestasinya bagi saya lebih memuaskan .
mcm aku prefer front load lah senang drum dia luas lepas tu jimat ruang sbeab ruang atas mesin,
boleh buat rak letak sabun smua . so memang ok2 je lah utk org bujang en .
kalau front load, u guna brand apa?
 

chimney

freshman
Joined
Jul 26, 2019
Messages
44
Points
8
Age
24
mcm aku prefer front load lah senang drum dia luas lepas tu jimat ruang sbeab ruang atas mesin,
boleh buat rak letak sabun smua . so memang ok2 je lah utk org bujang en .
kalau front load, u guna brand apa?
Brand electrolux la yg femes kalau front load washer ni. Tak pernah try lgi brand lain sbb fungsi mcm lebih kurang je. Org ada anak ramai sesuai gak boleh basuh baju bnyk sekaligus
 

Janet Lee

freshman
Joined
Oct 18, 2018
Messages
16
Points
1
Age
31
bagi ak, lebih suka pakai top load sebab maybe dah biasa pakai kot kalau front load ni byk button..
hahahaha lepas tu rasa macam tak yakin lah dengan pintu dia takut bocor air keluar hihi
Pintu mesin basuh front load tu lock la masa basuh haha. Aku x prefer sngt top load sebab pusing kuat sngt masa basuh baju. Susah nak leraikan balik masa nak sidai tu
 

Vicknes

freshman
Joined
Dec 17, 2019
Messages
15
Points
1
Age
25
Sila undi dan nyatakan sebab-sebab pemilihan anda .

Saya telah ada pengalaman guna kedua-dua jenis mesin basuh .

Saya lebih suka front loading .
Kelebihannya : Ia lebih bersih kerana pemusingan adalah lebih aktif dan menyeluruh ,
Ada fungsi air panas dan penggunaan Air juga lebih jimat .

Harga Mesin basuh Front loading biasanya lebih mahal , harga 1 k keatas ,
bagi saya tak mengapa kerana prestasinya bagi saya lebih memuaskan .
Front load ada air panas ke? Sy guna mesin basuh front load jugak tpi xde pun air panas. Paling canggih boleh connect dgn app dekat phone je
 

catwang90

junior
Joined
Aug 29, 2011
Messages
186
Points
18
Brand electrolux la yg femes kalau front load washer ni. Tak pernah try lgi brand lain sbb fungsi mcm lebih kurang je. Org ada anak ramai sesuai gak boleh basuh baju bnyk sekaligus
ramai org pakai brand tu tapi macam susah nak dapat spare part ke aksesori dia lah .
lagipun harga dia mahal kan?? member beli pun dia rasa macam mnyesal sebab spare part susah cari, mahal lak tu
 

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
155
Points
18
kannn
Front load ada air panas ke? Sy guna mesin basuh front load jugak tpi xde pun air panas. Paling canggih boleh connect dgn app dekat phone je
kannnn! tertanya jugak mesin basuh ada air panas kan nanti boleh rosak basuh baju hahaha
ooooo ke mesin basuh tu boleh basuh selimut tebal macam comforter?? bantal??
serious laaa! kalau ade, aku pun nak beli tk yah basuh dobi lagi.. brand ape tu ade app?
 

papala

junior
Joined
Apr 22, 2014
Messages
97
Points
8
Pintu mesin basuh front load tu lock la masa basuh haha. Aku x prefer sngt top load sebab pusing kuat sngt masa basuh baju. Susah nak leraikan balik masa nak sidai tu
hahahaa sebab dulu punya dulu pernah juga mak pakai tapi lama lama dia ada macam air keluar sikit sikit dari pintu tu..
i rasa mesti getah sudah loose tapi memang okay juga front load cuma mahai sangat! features sama macam top load saja..
ke ada beza?
Post automatically merged:

kannnn! tertanya jugak mesin basuh ada air panas kan nanti boleh rosak basuh baju hahaha
ooooo ke mesin basuh tu boleh basuh selimut tebal macam comforter?? bantal??
serious laaa! kalau ade, aku pun nak beli tk yah basuh dobi lagi.. brand ape tu ade app?
ohhh! mau tahu juga sebab aku belum pernah lagi cuci comforter sebab selalu jemur sja..
bantal pun sama rendam keringkan dan jemur tapi masih bau hapak hapak sikit lah
menyesal lepas tu hahahaha
 

Vicknes

freshman
Joined
Dec 17, 2019
Messages
15
Points
1
Age
25
kannn

kannnn! tertanya jugak mesin basuh ada air panas kan nanti boleh rosak basuh baju hahaha
ooooo ke mesin basuh tu boleh basuh selimut tebal macam comforter?? bantal??
serious laaa! kalau ade, aku pun nak beli tk yah basuh dobi lagi.. brand ape tu ade app?
G dobi pun mahal jugak nak beli token utk keringkan baju pulak lepas tu. Pastu kena tnggu sejam lebih baru la siap basuh semua. Rasanya yg fungsi air panas bagus utk hilangkan kesan minyak melekat kt baju
 

chimney

freshman
Joined
Jul 26, 2019
Messages
44
Points
8
Age
24
ramai org pakai brand tu tapi macam susah nak dapat spare part ke aksesori dia lah .
lagipun harga dia mahal kan?? member beli pun dia rasa macam mnyesal sebab spare part susah cari, mahal lak tu
Harga lebih kurang sama je dgn mesin basuh brand lain. Part sparepart tu aku x sure sngt sbb x pernah rosak lagi guna 3 tahun ni. Brand lain boleh jgk la survey tngok feature sesuai x nak guna
 

catwang90

junior
Joined
Aug 29, 2011
Messages
186
Points
18
Harga lebih kurang sama je dgn mesin basuh brand lain. Part sparepart tu aku x sure sngt sbb x pernah rosak lagi guna 3 tahun ni. Brand lain boleh jgk la survey tngok feature sesuai x nak guna
ohh ye ke dah biasa guna panasonic yg biasa2 je lah front load tapi latest punya tk de dryer .
yg tu sparepart ke aksesori pun senang dapat . features pun byk harga pun murah sikit dari yg tu .
 

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
155
Points
18
ohh ye ke dah biasa guna panasonic yg biasa2 je lah front load tapi latest punya tk de dryer .
yg tu sparepart ke aksesori pun senang dapat . features pun byk harga pun murah sikit dari yg tu .
bolehh bagi link ke apa lah sebab nak tahu juga model apa panasonic tu sebab aku skrang pun guna panasonic jugak...
mostly guna panasonic sebab tahan lama kan... cuma nak upgrade front load
 

catwang90

junior
Joined
Aug 29, 2011
Messages
186
Points
18
bolehh bagi link ke apa lah sebab nak tahu juga model apa panasonic tu sebab aku skrang pun guna panasonic jugak...
mostly guna panasonic sebab tahan lama kan... cuma nak upgrade front load
Panasonic NA-V11FX2 try lah klik link tu semua ada kat situ senang je pakai online shopping kan add to cart je nanti .
tak rugi beli front load memang cuci bersih lagi2 ruang drum dia luas tapi jimat ruang utk rumah yg kecik .
 

papala

junior
Joined
Apr 22, 2014
Messages
97
Points
8
Panasonic NA-V11FX2 try lah klik link tu semua ada kat situ senang je pakai online shopping kan add to cart je nanti .
tak rugi beli front load memang cuci bersih lagi2 ruang drum dia luas tapi jimat ruang utk rumah yg kecik .
ohhhh! ini terbaik siap tgk kat YT lagi rasa macam ok je ni ye lah try guna front load jgak nanti...
kawan cakap top load baju berpintal betul jugak kan... harga pun murah je ada fungsi air panas tapi tak rsakkan baju...
ok lah lepas ni boleh lelong top load aku, aku beli panasonic ni hahahahaha
 

chimney

freshman
Joined
Jul 26, 2019
Messages
44
Points
8
Age
24
Panasonic NA-V11FX2 try lah klik link tu semua ada kat situ senang je pakai online shopping kan add to cart je nanti .
tak rugi beli front load memang cuci bersih lagi2 ruang drum dia luas tapi jimat ruang utk rumah yg kecik .
Senang la nak survey mesin basuh skrng ni guna link je terus boleh tngok feature yg kita prefer kan. 11kg okay la boleh basuh baju bnyk2 sekaligus x perlu asing2 dah
 

Janet Lee

freshman
Joined
Oct 18, 2018
Messages
16
Points
1
Age
31
ohh ye ke dah biasa guna panasonic yg biasa2 je lah front load tapi latest punya tk de dryer .
yg tu sparepart ke aksesori pun senang dapat . features pun byk harga pun murah sikit dari yg tu .
Sparepart mesin basuh senang dpt tu yg kena beli sebab dulu guna yg brand china murah2 mmg x tahan 2 tahun pakai terus rosak. Sparepart yg susah ni baik xyah beli buat rugi je
 

Vicknes

freshman
Joined
Dec 17, 2019
Messages
15
Points
1
Age
25
ohhhh! ini terbaik siap tgk kat YT lagi rasa macam ok je ni ye lah try guna front load jgak nanti...
kawan cakap top load baju berpintal betul jugak kan... harga pun murah je ada fungsi air panas tapi tak rsakkan baju...
ok lah lepas ni boleh lelong top load aku, aku beli panasonic ni hahahahaha
Tula wei malas nak pergi kedai la musim covid ni better tngok online je mesin basuh ni. Top load jarang tngok yg ada fungsi air panas mcm ni. Front load je button feature tu lgi bnyk nak kena tekan2
 

Janet Lee

freshman
Joined
Oct 18, 2018
Messages
16
Points
1
Age
31
Panasonic NA-V11FX2 try lah klik link tu semua ada kat situ senang je pakai online shopping kan add to cart je nanti .
tak rugi beli front load memang cuci bersih lagi2 ruang drum dia luas tapi jimat ruang utk rumah yg kecik .
Memang jimat space pakai mesin basuh front load boleh letak kat dapur pastu buat rak bahagian atas letak detergent. Senang sikit plus x bahaya letak tinggi2, budak kecik kan suka main sabun
 
Top