Mdpai dan smartusaha dan mysticmind tolong jawab!

Joined
Mar 16, 2006
Messages
774
Likes
3
Points
18
Age
29
Offline
#1
Saya nak belajar buat web guna frontpage dan dreamweaver dan photoshop(buat banner dan image editing) , kat ner saya leh dapatkan panduan penggunaan software diatas - bagi sekali Tajuk buku dan penerbit.
 
Joined
Jun 7, 2006
Messages
1,414
Likes
4
Points
38
Offline
#2
macam la aku dgn mdpai jer tahu buat web..
kan dah berabuk takde orang jawab.
lenkali jangan buh nama sesapa kat topik.
kemaluan tau!.. :D


Sebenarnya.. apa2 pun yang kita buat, bukan TOOL yang hebat menjadikan hasil yang hebat. Tapi PENGUASAAN kita dalam 1 1 tool tuh.

hatta aku sendiri bisa mencoding 1 page web 2.0 dengan css atur cantik dan sebagainya hanya dengan NOTEPAD.

tapi designing plak.. pakailah software yang banyak orang pakai. Mspaint takkan berjaya mencantikkan web atau design anda.

KUASAI TOOL!. baik dreamweaver mahupun frontpage, mahupun adobe photoshop ataupun GIMP. yang paling penting tahu sepenuhnya menggunakan tool. kalau photoshop, ada tool select, brush, marquee, line, pen bla bla.. layer, effect, filter Blend dan segala bagai..

sama kalau aku bagi ko Bugatti Veyron, ultimate superfast car in the world.. tapi ko tak pun tahu guna stering, nak masuk gear, nak tekan minyak pun tak tahu.. tak gune juga.......

dan pesanan lazim aku.. BELAJARLAH HTML! BELAJARLAH HTML! BELAJARLAH HTML!

buku? kat online banyak.. www.w3c.org , www.teamphotoshop.com, www.htmlgoodies.com. www.good-tutorials.com bla bla.. Pakcik google tuh baik sangat sebenarnya..

// nasib baik aku jawab nih time aku tak datang bulan tau.. kalau tak.. ;) :D
 
Joined
Mar 16, 2006
Messages
774
Likes
3
Points
18
Age
29
Offline
#3
macam la aku dgn mdpai jer tahu buat web..
kan dah berabuk takde orang jawab.
lenkali jangan buh nama sesapa kat topik.
kemaluan tau!.. :D
kemaluan? hehehe,

buku dreamweaver? html? kalau takat bina table , page bg color boleh lah
 
Joined
Jun 7, 2006
Messages
1,414
Likes
4
Points
38
Offline
#4
cari buku2 terbitan venton publishing..
ada banyak buku ttg software2 adobe photoshop, flash dan sebagainya dalam bahasa malaysia. rajin dgn malas jer nak cari. :D
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
1,253
Likes
4
Points
38
Offline
#5
betul kata mystic tu. Kalau lambat nak faham buku english, skang nie dah melambak-lambak buku dalam Bahasa Melayu. Pergi cari kat kedai buku....
 

ZeMMs

freshman
Joined
Jun 22, 2006
Messages
73
Likes
1
Points
8
Offline
#6
Menyelit jap...

Aku menyarankan guna Macromedia Fireworks untuk buat image editing bagi website yg korang nak bina. Dari dulu lagi aku memang sentiasa gunakan Fireworks untuk edit image (atau create image) dan tak pernah aku kecewa dengan hasil dari Fireworks. Tambahan pulak, aku rasa fireworks ni lebih user-friendly berbanding Adobe Photoshop so sesape yg masih baru dalam bina-bina website ni, mmg aku sarankan sangat Fireworks.

Photoshop ni bagi aku lebih berguna bagi org yg buat photography ke... image enhancement ke.. kalau untuk web design.. guna la macromedia fireworks.. tambahan pulak dia mmg complement dengan dreamweaver sebab both product macromedia (formerly la. :p)
 
Joined
Jun 7, 2006
Messages
1,414
Likes
4
Points
38
Offline
#7
salah besar la tanggapan ko kalau photoshop hanya untuk image enhancement jer..

orang sampai pakai buat painting untuk animation background langsung.. :D

fireworks, dreamweaver, semua macromedia... dah tukar owner kepada adobe jugak. Lupe plak aku nama dia ptg2 nih..:D
Adobe beli semuanya..
 
Joined
Jan 19, 2006
Messages
415
Likes
3
Points
18
Age
33
Offline
#8
hehe yep.. sng cite photoshop tu mmg power..hidup photoshop!! kekeke

nak kasi sumber blaja buat web pun, mystic dah kasi..taktau nak kasi ape dah ni..

tp satu je saya pesan, kalau kita buntu ttg sesuatu perkara, pegilah jumpa pakcik google yang byk ilmu tu..nescaya die takkan menghampakan sapa2 yg pergi tanya dia. :p

cth kalau kita nak blaja photoshop. type je "photoshop tutorial", confirm byk gile yg kluar..tp maybe bg sesetengah orang, blaja online ni ssh sket..sy pun mcm tu jugak sebenarnya..utk online sy lebih prefer tanya terus sifu2 yg ada, boleh YM, MSN diorang. Untuk offline boleh cari buku yang sesuai..cth, sy byk beli buku dari amazon.com..mmg bagus, murah pun murah...
 
Joined
Jun 7, 2006
Messages
1,414
Likes
4
Points
38
Offline
#9
sini pun bleh tanya jer..
sapa2 pun rajin jawab.

yang penting.. mulakan langkah pertama.. tak faham baru tanya.. sertakan dengan hasil kerja dan ceritakan tang mana masalah. Mesti rajin orang tolong jawab.. Jangan sekali tanya soalan macam buat teka teki. :D
 
Joined
Dec 31, 2005
Messages
1,858
Likes
14
Points
38
Offline
#10
hehe.. sifoo dah baik hati tolong nih.... cuma yg aku igt dulu2 salah satu jargon pasal nak wat web.. learn html first! ... ahaks..

p/s: pakai joomla jelah.. cpt dan byk function serta x buang byk masa.. (space we can recover but not time... napoleon bonaparte)
 
Joined
Jul 26, 2006
Messages
145
Likes
0
Points
16
Offline
#11
banyak menda legi kena buat rujukan dengan website nih... website aku pun fening lagi nak settle lagu mana...

rujukan oh rujukan...

selamat maju jaya...
 

bagak

freshman
Joined
Mar 19, 2006
Messages
306
Likes
2
Points
18
Offline
#13
Betul tu, bukan sebab tool yang buat kita pandai design.
Yang penting kretiviti kita dan kemampuan kita untuk berusaha.

Kalau tak rajin bertanya dan berusaha kita tak akan ke mana.

Dulu2 saya suka Microfax (tak taulah wujud lagi tak) untuk 'main gambar' ini istilah saya untuk cuba2 grafik ni.
Sekarang dah beralih ker Photoshop CS2. Corel pun boleh. sebab mana2 software pun kaedah lebih kurang sama.
 
Joined
Aug 25, 2006
Messages
72
Likes
0
Points
6
Offline
#15
photoshop rulesssss... hehehehehe
dreamweaver rulessssss.... hhehehehehhe
sony vegas video rulessss.... (kalau korang minat editing)
nvu dan gimp rulesss lah jugak ..

tanya pakcik google dan atok yahoo utk keterangan secara basic.. aku belajar sendiri-sendiri jer.. kalau dah sangkut betul-betul baru tanya kat memember.

tahap 0 knowledge setahun yg lepas.. kini adalah dalam 50%...

dulu soh org buat refferal website.. kini dah reti...
dulu hanya reti buat html... hari nie reti buat php...
dulu muntah tgk coding.. hari nie cuma mabuk je..

rajin rajin bukak buku atau explore sendiri..
 
Joined
Jun 7, 2006
Messages
1,414
Likes
4
Points
38
Offline
#16
ada orang.. sejak 2 tahun lalu.. sampai skang tak reti2 HTML..
tuh camner plak agaknya tuh tulus. :D

pastuh konon2 nak belajar php.. sekali tgk.. naaaa.. konon2 harap dreamweaver bleh tolong.. rupenya.. btul laa orang kata sesungguhnya notepad tuh best..

jadi! belajarlah dari akar!
tuh kalau nak jadi serius developer la..
kalau investor plak lain critanya...
 
Joined
Dec 31, 2005
Messages
1,858
Likes
14
Points
38
Offline
#18
jadilah developer + investor = An outstanding entrepreneur !!
konsep ni mcm Bill gates.. dia juga developer dan juga investor sejak empayar microsoft bermula.. setakat ni manusia paling kaya dialah.. selain daripada lagenda Qarun ditelan bumi.. heehe..
 
Top