MASUK SINI ! Peniaga newbie nak tanya pasal AGENT

Joined
Feb 10, 2010
Messages
14
Likes
0
Points
1
Offline
#1
Salam semua.

Baru baru ni eden ada buat perniagaan jual barangan sukan. Ada orang mintak jadi agent. Biasalah, orang baru dalam bab bab perniagaan ni.

Situasi dia macam ni.
"Sy berminat jadi agent untuk negeri Johor "
"Sy berminat jadi agent untuk negeri Melaka "

Masalah sekarang ni. Apa perlu eden buat.
-> Tak faham fungsi agent itu sendiri.
-> Perlu ke kita bayar komisyen/tip kepada agent ?
-> Adakah dorang maksudkan agent dropship ? sebab kalau dropship, tak kisah la negeri mana pun kan ? benda jual online.
-> Perluke bagi barang untuk mereka jualkan ?
 
Joined
May 19, 2013
Messages
129
Likes
0
Points
16
Offline
#2
Pada pendapat saya, mereka mungkin ingin menjadi agen jualan bagi pihak anda.
Samada dropship atau direct selling.

Untuk keselamatan, jika mereka ingin menjual secara direct kepada customer, gunakan kaedah COD apabila menghantar stok kepada mereka.
Takut nanti barang dah dapat, duit nya tak ada
 
Joined
Aug 30, 2013
Messages
15
Likes
0
Points
0
Offline
#4
Pada pendapat saya, mereka mungkin ingin menjadi agen jualan bagi pihak anda.
Samada dropship atau direct selling.

Untuk keselamatan, jika mereka ingin menjual secara direct kepada customer, gunakan kaedah COD apabila menghantar stok kepada mereka.
Takut nanti barang dah dapat, duit nya tak ada
Betul tu, ape-ape pun kena amek cash, jangan bagi jer barang pd ejen, takut lari pulak diorang :)
 
Joined
Nov 4, 2009
Messages
231
Likes
0
Points
0
Offline
#5
berniaga secara dropship ni mmg kena amik risiko.. sbb kebanyakan yg bt dropship ni, smuanya berjauhan.. contohnya saya jual handphone di kelantan tp supplier saya berada di pahang.. gtu la.. all based on trust..
 
Joined
May 26, 2013
Messages
30
Likes
7
Points
8
Offline
#6
Pendapat saya, ejen tu tuan bole bg option.

1. Ejen negeri - minimum beli 1 dozen - diskaun 30% (contoh)

2. Ejen dropship - takde minimum order - diskaun 20% (contoh)

3. Stokis negeri - minimum 12 dozen - diskaun 50% (contoh)

Mereka bole pilih ikot kemampuan masing2.
 
Joined
Sep 4, 2015
Messages
12
Likes
0
Points
1
Age
41
Offline
#7
Saya memerlukan agen dropship utk produk saya.

Sent from my ASUS_Z007 using Tapatalk
 
Top