masalah tersalah letak email paypal

dkitos

freshman
Joined
Dec 4, 2007
Messages
634
Likes
0
Points
16
Age
32
Offline
#1
salam...kepada otai2 semua...
sy newbie dlm ebay nie....minta pertolongan dari otai semua...

sy ada sedikit masalah skrg nie...
masalahnya mcm nie...sy ada listing satu brg nie kat ebay, lepas tu, brg tu dah tamat masa bidingnya...so, dah ada pemenang...dan buyer pun dah bayar utk brg yang buyer menang tu...

skrg nie...sy tersalah letak email utk menerima bayaran, sy terletak email ebay sy. sy ada 2 email, satu email utk ebay dan satu email lg utk paypal. so, masalahnya, sy terletak email ebay masa nak listing brg, ebay ada minta email paypal utk menerima bayaran. sy tersalah letak...

kepada otai2 semua...blh bantu sy...plz....
 

dkitos

freshman
Joined
Dec 4, 2007
Messages
634
Likes
0
Points
16
Age
32
Offline
#3
dah login ebay akaun...masalahnya...buyer dah bayar kat ebay akaun tu....kalo blm byr...sy blh mnta dia tukar email ebay ke email paypal...
 
Joined
May 15, 2009
Messages
1,204
Likes
1
Points
0
Offline
#5
kalu emel tu x valid,bayarn leh dibuat ke?
mksd aku,bro buh emel ebay kn?
so,adekh dy baya ke ebay bro?
ebay ad 'tabung' sendiri ke?
 
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,849
Likes
1
Points
38
Offline
#6
ko register paypal guna email ebay ko tuh. aku penah kena kes mcm ni dulu. nanti bila dah register tak silap aku paypal akan tanya ko nak accept tak payment sebelum ni tu.
 

dkitos

freshman
Joined
Dec 4, 2007
Messages
634
Likes
0
Points
16
Age
32
Offline
#8
kalu emel tu x valid,bayarn leh dibuat ke?
mksd aku,bro buh emel ebay kn?
so,adekh dy baya ke ebay bro?
ebay ad 'tabung' sendiri ke?
mcm nie...sy ada dua email, email A utk ebay,dan email B guna paypal. kedua2 dua email nie x sama dan berbeza alamat emailnya....
contohnya;
email A: dkitos@yahoo.com
email B: dkitos06@gmail .com

so...skrg nie....buyer sy tu, bayar kat email A yg sy guna utk ebay tu...sy dapat email dari ebay yg menyatakan buyer dah bayar guna paypal. sedangkan sy daftar paypal guna email B...

pasal ebay ada tabung sendiri tu...sy x pasti la pulak ada ke tidak.....
 

dilemma

Super Senior
Joined
Sep 9, 2008
Messages
937
Likes
55
Points
28
Age
35
Offline
#9
salam...kepada otai2 semua...
sy newbie dlm ebay nie....minta pertolongan dari otai semua...

sy ada sedikit masalah skrg nie...
masalahnya mcm nie...sy ada listing satu brg nie kat ebay, lepas tu, brg tu dah tamat masa bidingnya...so, dah ada pemenang...dan buyer pun dah bayar utk brg yang buyer menang tu...

skrg nie...sy tersalah letak email utk menerima bayaran, sy terletak email ebay sy. sy ada 2 email, satu email utk ebay dan satu email lg utk paypal. so, masalahnya, sy terletak email ebay masa nak listing brg, ebay ada minta email paypal utk menerima bayaran. sy tersalah letak...

kepada otai2 semua...blh bantu sy...plz....
Salam dkitos,

Just addkan alamat email eBay tuh ke dalam akaun PayPal yang sedia ada. Anda akan dapat auto email lepas daripada tuh yang bagitau sama ada nak accept bayaran atau tak. Tak perlu register akaun PayPal baru dengan alamat email eBay tuh pon tak per.
 

dkitos

freshman
Joined
Dec 4, 2007
Messages
634
Likes
0
Points
16
Age
32
Offline
#10
Salam dkitos,

Just addkan alamat email eBay tuh ke dalam akaun PayPal yang sedia ada. Anda akan dapat auto email lepas daripada tuh yang bagitau sama ada nak accept bayaran atau tak. Tak perlu register akaun PayPal baru dengan alamat email eBay tuh pon tak per.
ok...terima kasih bro dilemma...blh tlg ajar sy cara nak add email ebay tu kat akaun paypal?
:p
 
Joined
May 15, 2009
Messages
1,204
Likes
1
Points
0
Offline
#11
mcm nie...sy ada dua email, email A utk ebay,dan email B guna paypal. kedua2 dua email nie x sama dan berbeza alamat emailnya....
contohnya;
email A: dkitos@yahoo.com
email B: dkitos06@gmail .com

so...skrg nie....buyer sy tu, bayar kat email A yg sy guna utk ebay tu...sy dapat email dari ebay yg menyatakan buyer dah bayar guna paypal. sedangkan sy daftar paypal guna email B...

pasal ebay ada tabung sendiri tu...sy x pasti la pulak ada ke tidak.....
owh...
k2.clear
 

dilemma

Super Senior
Joined
Sep 9, 2008
Messages
937
Likes
55
Points
28
Age
35
Offline
#12
ok...terima kasih bro dilemma...blh tlg ajar sy cara nak add email ebay tu kat akaun paypal?
:p
1. Log in ke dalam akaun PayPal. Sila pastikan alamat email dan password adalah betul. Ceewah! haha..

2. Bila dah masuk, bro akan nampak tab yang banyak2 kat atas tuh. Pergi ke My Acount.

3. Under My Account ada lagi sub tab. Roll over cursor pada Profile. Bila bro scroll kat situ, akan keluar perkataan Add/Edit email. Klik dekat situ.

4. Dia akan bawak bro pergi page senarai email. Hujung belah kanan ada butang Add. Tekan dekat situ dan masukkan email akaun eBay tadi tuh. Lepas tuh submit.

5. Check mail pada alamat email yang baru add tadi. Selalunya dia akan dapat auto message untuk receive payment.

6. Kalau tak ada, ikut semula langkah2 tadi, lepas tuh setkan email yang baru add tadi sebagai primary email.

Terima kasih.
 

dkitos

freshman
Joined
Dec 4, 2007
Messages
634
Likes
0
Points
16
Age
32
Offline
#14
1. Log in ke dalam akaun PayPal. Sila pastikan alamat email dan password adalah betul. Ceewah! haha..

2. Bila dah masuk, bro akan nampak tab yang banyak2 kat atas tuh. Pergi ke My Acount.

3. Under My Account ada lagi sub tab. Roll over cursor pada Profile. Bila bro scroll kat situ, akan keluar perkataan Add/Edit email. Klik dekat situ.

4. Dia akan bawak bro pergi page senarai email. Hujung belah kanan ada butang Add. Tekan dekat situ dan masukkan email akaun eBay tadi tuh. Lepas tuh submit.

5. Check mail pada alamat email yang baru add tadi. Selalunya dia akan dapat auto message untuk receive payment.

6. Kalau tak ada, ikut semula langkah2 tadi, lepas tuh setkan email yang baru add tadi sebagai primary email.

Terima kasih.
ok bro....thanks for your help...sy amat2 menghargainya...
kalo sy dah buat akaun paypal baru guna emai ebay tu...ada masalah ke?sbb panik punya pasal...sy buka akan baru guna email ebay tu...
 

dilemma

Super Senior
Joined
Sep 9, 2008
Messages
937
Likes
55
Points
28
Age
35
Offline
#15
ok bro....thanks for your help...sy amat2 menghargainya...
kalo sy dah buat akaun paypal baru guna emai ebay tu...ada masalah ke?sbb panik punya pasal...sy buka akan baru guna email ebay tu...
Masalahnya kalau eBay/PayPal detect multiple account la. Bimbang dia limit access. 2-2 pun kena nanti. Tapi ini kebarangkalian jer. Tak der la maksudnya mesti kene or wajib kene. :)
 

dkitos

freshman
Joined
Dec 4, 2007
Messages
634
Likes
0
Points
16
Age
32
Offline
#16
Masalahnya kalau eBay/PayPal detect multiple account la. Bimbang dia limit access. 2-2 pun kena nanti. Tapi ini kebarangkalian jer. Tak der la maksudnya mesti kene or wajib kene. :)
ooo....bro wat sy suspend je nie....kalo xde masalah...xpe la...semoga dijauhi segala masalah dan dipermudahkan segala urusan...
 
Joined
May 13, 2009
Messages
2,087
Likes
1
Points
0
Offline
#17
errr...newbie nie pun nak tanya ckit...
akaun payap nk tukar nama mcm mana?
tp akaun tu dh kena akses denied...boleh diselamatkan x klu tukar nama?
 

dilemma

Super Senior
Joined
Sep 9, 2008
Messages
937
Likes
55
Points
28
Age
35
Offline
#18
errr...newbie nie pun nak tanya ckit...
akaun payap nk tukar nama mcm mana?
tp akaun tu dh kena akses denied...boleh diselamatkan x klu tukar nama?
Cess. Newbie la sangat. Hehe.. Bergantung sama ada major/minor change. Minor change nih limited to pembetulan 2 character sahaja. Maknanya kalau salah eja Adam nak tukar jadi Addam, boleh terus edit pada profile. Tapi kalau lebih dariapda 3 character, kene pergi ke resolution center dan mintak tolong PayPal tukarkan. Dalam pada tuh, kene upload/fax, macam biasa la, lesen kete, ic, utility bill per sumer sebagai prove yang nama yang kita tukar tuh nama betul.

Kalau nak tukar satu nama kepada satu nama lain yang memang totally different, memang tak boleh. Yang kita boleh tukar cuma nama business sahaja (untuk pengguna business account).

Terima kasih.
 
Joined
May 13, 2009
Messages
2,087
Likes
1
Points
0
Offline
#19
Cess. Newbie la sangat. Hehe.. Bergantung sama ada major/minor change. Minor change nih limited to pembetulan 2 character sahaja. Maknanya kalau salah eja Adam nak tukar jadi Addam, boleh terus edit pada profile. Tapi kalau lebih dariapda 3 character, kene pergi ke resolution center dan mintak tolong PayPal tukarkan. Dalam pada tuh, kene upload/fax, macam biasa la, lesen kete, ic, utility bill per sumer sebagai prove yang nama yang kita tukar tuh nama betul.

Kalau nak tukar satu nama kepada satu nama lain yang memang totally different, memang tak boleh. Yang kita boleh tukar cuma nama business sahaja (untuk pengguna business account).

Terima kasih.
thanks sifu...:)
nampak gaya nya mmg dh x dpt diselamatkan...
sbb nama lebih dari 2 character nak kena ubah...
 

dilemma

Super Senior
Joined
Sep 9, 2008
Messages
937
Likes
55
Points
28
Age
35
Offline
#20
thanks sifu...:)
nampak gaya nya mmg dh x dpt diselamatkan...
sbb nama lebih dari 2 character nak kena ubah...
Kalau lebih daripada 2 character, still boleh. Cuma kena contact diorang dulu. Yang tak boleh, tukar nama yang totally different. Contohnya macam, Abdul Rahman jadi Mohd. Latiff, yang nih tak boleh, unless memang ada surat yang mengesahkan kita memang tukar nama kita. Surat nih pulak kita kena faxkan pada PayPal untuk approval. :D
 
Top