Masalah Terjadi Bila Update Wordpress 3.4

Imabiz

Senior
Joined
Feb 10, 2009
Messages
13,846
Points
38
salam sejahtera rakan WC... lama rasanya dah tak buat tread kat WC nie... tapi hari nie sebab masalah imabiz solve.. imabiz akan kongsikan di sini...

masalah berlaku bila imabiz start update wordpress dengan wordpress 3.4...

antaranya :-

1. Slideshow Problem ( bergantung pada theme juga)

masalah nie adalah berpunca dari jquery version lama.. so.. cuba install plugin Jquery Updater ... ( menyelasaikan masalah pada website imabiz yang slide kuar gambar tapi tak gerak2)

2. Gambar sedia ada error

ok.. setengah theme yang biasa ade featured image.. kadang2 gamba rtak show kat featured image... so.. jalan penyelesaiannya adalah di wp-admin pergi ke Setting >> Media

di kotak Store uploads in this folder pastikan wp-content/uploads

rasa banyak lagi error ikut jenis theme... so.. kalau rasa nak update tue better buat backup dulu di cpanel... biar selamat... imabiz memang tak suka buat backup.. main update je.. bile dah error.. seminggu baru dapat solve hari nie.. selamat mencuba...
 

zakeri

Senior
Joined
Oct 20, 2008
Messages
4,854
Points
38
ada sesetengah plugin yg tak compatible dengan versi WP terbaru.... so, sebelum install kena check dulu
 

solehpolysas

Senior
Joined
Nov 19, 2008
Messages
4,732
Points
38
Bagus info ni..
Biasa la, setiap kali update memang akan ada masalah yg berlaku..

tips dari sy, selalunya sy xterus update, tggu sebulan dua baru update ke versi baru..
kdg2 WP ni hari ni update versi, lps seminggu ada patch baru.. sebab ada bugs.. hehe..

Biar org mat saleh report dulu, dah sesuai nanti baru update.
 

MDHAFiZ

freshman
Joined
Jan 26, 2010
Messages
388
Points
16
saya pun terkena dgn problem nih.. . lepas ni nekad dh xnak terburu-buru update wp.. .
syg nak tukar theme yg x compatible dgn wp versi baru.. .dh jd mcm identiti dh.. . :)
 

Zamri Nanyan

Senior
Joined
Jun 28, 2006
Messages
1,144
Points
38
Saya pun ada beberapa blog yang tak update ke 3.4 lagi lepas terbaca beberapa
posting tentang masalah version ni. Inilah antara kelemahan WP yang selalu ada
update. Kalau kita banyak guna plugin dan bergantung kepada plugin yang tak
up to date dengan version WP ni, memang problematic.
 
Top