Masalah Besar Blogger

ismailn

freshman
Joined
Jan 29, 2015
Messages
81
Points
0
Adakalanya masaalah orang Malaysia ialah:

1. Tak kuat semangat
2. Mahu cepat sahaja

Oleh itu, kita tak mahu cuba bangunkan blog berdasarkan identiti dan kemampuan kita. Bila tengok brader tu masyuk aje atau banyak peminatnya, kita cupa copy 100% cara dia.

Tiru tak ada masaalah cuma bila 100% susah lah kita hendak maju sbb orang tak nampak keistimewaan kita. Orang cuma nampak kita ni clone blogger yang lain itu.

Blogger Malaysia jangan mudah lemah semangat untuk buat artikel berkualiti dan bina identiti diri.

Jangan risau kalau rank lambat naik, trafik tak masih kurang. Benda-benda ni akan datang sendiri bila kita terus feed search engine dengan isi yang bagus. Plus, kalau yang jana income tu, note that bukan trafik segalanya. Conversion tu pun penting juga.

Bagi kawe better 10 ketul sahaja yg datang dan satu yang beli dari berjuta datang tapi sorang pun tak hinging. :D

Ini pandangan sahaja. Ramai yang mungkin tak setuju.
Lagipun sapa lah kawe ni.. He he.. Blog pun tak sehebat mana...
Tapi kalau boleh kawe mahu berusaha ke arah itu...
 

kuchalana

Senior
Joined
Nov 3, 2009
Messages
532
Points
18
Adakalanya masaalah orang Malaysia ialah:

1. Tak kuat semangat
2. Mahu cepat sahaja

Oleh itu, kita tak mahu cuba bangunkan blog berdasarkan identiti dan kemampuan kita. Bila tengok brader tu masyuk aje atau banyak peminatnya, kita cupa copy 100% cara dia.

Tiru tak ada masaalah cuma bila 100% susah lah kita hendak maju sbb orang tak nampak keistimewaan kita. Orang cuma nampak kita ni clone blogger yang lain itu.

Blogger Malaysia jangan mudah lemah semangat untuk buat artikel berkualiti dan bina identiti diri.

Jangan risau kalau rank lambat naik, trafik tak masih kurang. Benda-benda ni akan datang sendiri bila kita terus feed search engine dengan isi yang bagus. Plus, kalau yang jana income tu, note that bukan trafik segalanya. Conversion tu pun penting juga.

Bagi kawe better 10 ketul sahaja yg datang dan satu yang beli dari berjuta datang tapi sorang pun tak hinging. :D

Ini pandangan sahaja. Ramai yang mungkin tak setuju.
Lagipun sapa lah kawe ni.. He he.. Blog pun tak sehebat mana...
Tapi kalau boleh kawe mahu berusaha ke arah itu...
setuju dengan ayat bro trafik tak tukar ditukar kepada duit memang satu kerugian buat blogger...lainlah jika nak buat blog suka2
 

xcel

freshman
Joined
May 27, 2014
Messages
41
Points
8
masalah apa tu? blogging cuma sekadar taip & post.
kalau guna blogspot tidak memerlukan kemahiran teknikal yg tinggi.

mungkin apa yg hendak disampaikan adalah apakah masalah besar untuk buat duit dengan blog.
 

ismailn

freshman
Joined
Jan 29, 2015
Messages
81
Points
0
masalah apa tu? blogging cuma sekadar taip & post.
kalau guna blogspot tidak memerlukan kemahiran teknikal yg tinggi.

mungkin apa yg hendak disampaikan adalah apakah masalah besar untuk buat duit dengan blog.
Guna blogspot pun perlukan kemahiran tinggi juga ehh.. Setting SEO dia pun perit juga kawe nak faham.. Siapa hantar soalan lagi ke forum.. Tapi yg dah expert mungkin rasa mudah lah..
 

xcel

freshman
Joined
May 27, 2014
Messages
41
Points
8
Guna blogspot pun perlukan kemahiran tinggi juga ehh.. Setting SEO dia pun perit juga kawe nak faham.. Siapa hantar soalan lagi ke forum.. Tapi yg dah expert mungkin rasa mudah lah..
kalau dah sampai nak main seo guna la wordpress.
 

MrDisc

Veteran
Joined
May 3, 2008
Messages
2,875
Points
48
Saya plak tak guna blogspot sebab malas nak settings itu ini. Pakai wp nak setting mcm nie sket ada plugin..

Tapi dari sudut lain saya nampak terer blogspot jauh lagi bagus daripada terer wordpress..

Bro pelan2 kayuh ngan blogspot lebih2 lagi part seo pastinya bro akan jauh lagi puashati berbanding kalo bro pro ngan WP... :)

Guna blogspot pun perlukan kemahiran tinggi juga ehh.. Setting SEO dia pun perit juga kawe nak faham.. Siapa hantar soalan lagi ke forum.. Tapi yg dah expert mungkin rasa mudah lah..
 

MrDisc

Veteran
Joined
May 3, 2008
Messages
2,875
Points
48
Main seo ngan blogspot susah heh bro...sampai kena convert masuk workshop wp...ada 1 blog kwn baca santai2 pakai blogspot themes minima + cuit sket2 seo nya coding - nah skrg PR 4...pernah naik PR 5 pastue jatuh PR 4...tekezut gak kwn...tanya dier bro amcam bleh pegi sampai PR5? Dier jwb - ikhlas dan bagi jiwa dlm content wpon blog themes minima.. sampai la ni saya cuba paham...

kalau dah sampai nak main seo guna la wordpress.
 

xcel

freshman
Joined
May 27, 2014
Messages
41
Points
8
Main seo ngan blogspot susah heh bro...sampai kena convert masuk workshop wp...ada 1 blog kwn baca santai2 pakai blogspot themes minima + cuit sket2 seo nya coding - nah skrg PR 4...pernah naik PR 5 pastue jatuh PR 4...tekezut gak kwn...tanya dier bro amcam bleh pegi sampai PR5? Dier jwb - ikhlas dan bagi jiwa dlm content wpon blog themes minima.. sampai la ni saya cuba paham...
menulis memang kena ada keikhlasan - otai2 blogger yg cakap.

pasal PR tu dah tak relevan lagi skg. last google update tahun 2013.
 

kuchalana

Senior
Joined
Nov 3, 2009
Messages
532
Points
18
Main seo ngan blogspot susah heh bro...sampai kena convert masuk workshop wp...ada 1 blog kwn baca santai2 pakai blogspot themes minima + cuit sket2 seo nya coding - nah skrg PR 4...pernah naik PR 5 pastue jatuh PR 4...tekezut gak kwn...tanya dier bro amcam bleh pegi sampai PR5? Dier jwb - ikhlas dan bagi jiwa dlm content wpon blog themes minima.. sampai la ni saya cuba paham...
aku memang merangkak la kalau guna WP..banyak lagi nak kena belajar..sebab dah selesa guna blogspot...
 

titaniumhijau

Senior
Joined
Aug 19, 2006
Messages
2,595
Points
38
Age
36
blogspot penin setting. tapi dah siap setting..tinggal blah camtu pun takpe.

kekadang..artikel tahun 2011 pun rank cantek kat atas.

sampai tak faham aku apa faktor dia leh dok atas walaupun tajuk ntah hape dan keyword cam hancuq aje.

haha..
 

kuchalana

Senior
Joined
Nov 3, 2009
Messages
532
Points
18
blogspot penin setting. tapi dah siap setting..tinggal blah camtu pun takpe.

kekadang..artikel tahun 2011 pun rank cantek kat atas.

sampai tak faham aku apa faktor dia leh dok atas walaupun tajuk ntah hape dan keyword cam hancuq aje.

haha..
mungkin sebab produk google bro..itu yang dapat kelebihan
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
masalah apa tu? blogging cuma sekadar taip & post.
kalau guna blogspot tidak memerlukan kemahiran teknikal yg tinggi.

mungkin apa yg hendak disampaikan adalah apakah masalah besar untuk buat duit dengan blog.
kalau bukan utk buat duit pun ada masalah jugak.....

walaupun sekadar taip dan post....walaupun ada kemahiran teknikal tahap dewa.... tetapi tetap memerlukan kerajinan dan komitmen utk menghasilkan post... takde kerajinan dan komitmen.. maka akan bermasalah utk merealisasikan aktiviti blogging

p.s bercakap berdasarkan pengalaman......hehehehe
 

Ati Putera

freshman
Joined
Jun 14, 2012
Messages
166
Points
0
kalau bukan utk buat duit pun ada masalah jugak.....

walaupun sekadar taip dan post....walaupun ada kemahiran teknikal tahap dewa.... tetapi tetap memerlukan kerajinan dan komitmen utk menghasilkan post... takde kerajinan dan komitmen.. maka akan bermasalah utk merealisasikan aktiviti blogging

p.s bercakap berdasarkan pengalaman......hehehehe
Setuju sangat. Berblogging memerlukan kerajinan dan komitmen yang berterusan untuk jangka masa panjang. Ianya bukan berlaku dalam masa sehari .
 

kuchalana

Senior
Joined
Nov 3, 2009
Messages
532
Points
18
setuju dengan Ati Putera...ramai yang mengharapkan hasil dalam masa yang singkat..
 

fajarhac

Senior
Joined
Jul 25, 2013
Messages
214
Points
18
Aku tak tahu apa masalah besar blogger, tapi sebagai seorang yang menulis blog, aku kongsi sikit pengalaman.

Pengalaman sepanjang menulis fajarhac.com. Aku mula-mula di blog aku ialah tahun 2012. Tapi sebelum tu aku ada menulis di blogspot dan tumblr, dan semua tak kekal. Blog fajarhac walaupun ada pasang surut sekurang-kurangnya belum mati walaupun dah 3 tahun. Dan aku yakin takkan dimatikan biarpun berpuluh tahun mendatang.

Blog aku dah 3 tahun tapi belum cecah 100 artikel lagi. Dan pelawat aku pulak 2-3 orang je sehari (selepas tolak spam referal). Dah tiga tahun tapi 2-3 orang sehari je, nampak macam masalah besar blog aku ni kan?

Tapi aku tak kisah, sebab aku tulis Blog bukan untuk orang lain, aku tulis untuk berkongsi apa yang aku belajar, dan kadang, aku sendiri pun gunakan blog aku sebagai rujukan. Misalnya hari tu, aku rujuk artikel aku sendiri untuk guna cronjob di Ubuntu. Jadi blog aku macam buku nota untuk aku sendiri, walaupun banyak blog-blog lain yang lagi kemas dan terperinci, aku lebih faham apa yang artikel di blog aku sendiri. Dan sebab tulis guna keyboard, jadi tak ada masalah tulisan buruk.

Kesimpulannya, masalah apa yang akan dihadapi bergantung kepada matlamat.

Dah 3 tahun berlalu, aku anak jugak blog aku ni lagi ramai orang yang tangok. Jadi berapa bulan yang lepas, aku start untuk dapatkan trafik.

Masalah nak dapatkan trafik

Untuk dapatkan trafik aku cari idea untuk menulis artikel yang lebih umum. Dari situ aku wat infografik sifat solat nabi. Sebelum aku tulis siri tu, pelawat web aku adalah 0 je sepanjang hari. Jadi siri ini yang wat trafik aku naik.

Tapi jangan ingat sebab artikel ini yang blog aku naik. Untuk dapatkan trafik, caranya ialah promosi dan SEO. Aku selama ini, tulis tak pernah pun g kongsi kat Facebook, bagitahu kawan-kawan, oergi blog walking, atau promosi artikel aku atau pun blog aku. Aku tak buat semua tu. Aku cuma tulis pastu publish pastu biar je situ. Inilah kesilapan paling besar sekiranya nak dapatkan trafik.

Sebab tu, untuk siri sifat solat nabi infografik, aku wat satu je SEO iaitu backlinking. Walaupun cuma meningkat dari 0 ke 2-3 orang, ia berbaloi. Macama mana aku wat backlinking? Aku buka akaun wordpress.com dan tulis pasal satu-satu artikel dalam siri ini, dan link ke web aku.

Ini zaman internet penuh dengan content, jadi tanpa promosi trafik tak datang.

Cuma dalam hal aku, aku tak kisah sangat pasal trafik aku berblog sebagai jurnal untuk mendidik aku memahamai sesuatu isu lebih mendalam dengan cara menulis. Aku pilih tulis blog daripada tulis kat buku, sebab sekurang-kurangnya, aku tahu mungkin orang akan baca. Itu satu kepuasan.
 
Top