Teknologi Manfaat tentang internet dalam kehidupan seharian

Joined
Feb 7, 2012
Messages
103
Likes
6
Points
18
Offline
#21
aq x harap sgt mereka blh hasilkan kerja dgn cepat, kalau org kampung nak guna speed internet yg cepat, lebih baik hijrah ke bandar
tapi kos hidup kat bandar sgt tinggi, makan 1 meal sudah mau rm10 dah, kampung makan rm3 sajer
 
Joined
Aug 29, 2011
Messages
86
Likes
2
Points
8
Offline
#23
aq x harap sgt mereka blh hasilkan kerja dgn cepat, kalau org kampung nak guna speed internet yg cepat, lebih baik hijrah ke bandar
Yang penting mereka dah tahu sedikit sebanyak tentang penggunaan internet pun dah cukup bagus, xdelah orang label kuno lagi
 
Joined
Oct 7, 2011
Messages
100
Likes
4
Points
18
Offline
#24
Buka kedai memang pakai banyak kos, sewa n pekerja lagi,utiliti lagi. Sebab tu sekarang pun yang ada kedai akan buat online juga,jadi mereka x rugi
Kedai fizikal kita perlu org sentiasa kat situ utk jaga kedai, kalau upah pekerja lagi tinggi pulak kos utk kita jalankan bisnes kita, kalau jual secara online kita boleh jadikannya sbg kerja sampingan tanpa mempengaruhi kerja kita yg biasa.
 
Joined
Oct 7, 2011
Messages
100
Likes
4
Points
18
Offline
#25
TM pun berani jugak untuk masuk ke kawasan pendalaman untuk memudahkan urusan pekerjaan mereka, sebab Telco lain Tak berani ambil risiko ini
TM buat semua ni juga utk kebaikan rakyat kita tu, x mungkin hanya pasang internet kat bandar dan biarkan kawasan kampung tanpa internet begitu saje, tentu perlu bagi perkhidmatan yg sama rata utk semua org tanpa sebarang diskriminasi.
 
Joined
Oct 7, 2011
Messages
100
Likes
4
Points
18
Offline
#26
Tapi jual kat website yg u list tu bersaing jugak, byk penjual menjual kat website2 tu
Saingan mmg wujud x kira mana2 pasaran pun, sbb tu lah kita perlu meningkatkan kebolehan dan kemahiran dlm bidang tersebut baru dpt bersaing dgn peniaga2 yg lain, skrg kan mudah utk belajar teknik2 bisnes dgn hanya guna internet saje.
 
Joined
Oct 7, 2011
Messages
100
Likes
4
Points
18
Offline
#27
X sgt "berani" pun, kwn aq punya kampung sampai skrg pun x ade coverage unifi
Sabar je saudara, x mungkin TM dpt meluaskan talian Unifi mrk tu ke seluruh Malaysia dlm masa yg singkat tanpa mengabaikan kepentingan pekerja2 mrk tu. Mrk kini sedang giat upgrade utk area kampung sudah jadi x lama lagi akan sampai giliran saudara.
 
Joined
Sep 2, 2011
Messages
59
Likes
0
Points
6
Offline
#29
Yang penting mereka dah tahu sedikit sebanyak tentang penggunaan internet pun dah cukup bagus, xdelah orang label kuno lagi
Kalau nak download video atau upload video mmg kena ambil yg lebih panjang, aq bukan org yg bersabar, so aq x suka tinggal kat kampung lama
 
Joined
Feb 7, 2012
Messages
103
Likes
6
Points
18
Offline
#30
Sabar je saudara, x mungkin TM dpt meluaskan talian Unifi mrk tu ke seluruh Malaysia dlm masa yg singkat tanpa mengabaikan kepentingan pekerja2 mrk tu. Mrk kini sedang giat upgrade utk area kampung sudah jadi x lama lagi akan sampai giliran saudara.
Knp u tau sgt procedure mereka tapi i x tau? U ade nampak mereka dah giat upgrade utk area kampung ke?
 
Joined
Feb 7, 2012
Messages
103
Likes
6
Points
18
Offline
#33
Kalau nak download video atau upload video mmg kena ambil yg lebih panjang, aq bukan org yg bersabar, so aq x suka tinggal kat kampung lama
download video blh tahan lagi, kalau nak upload video mmg kena ambil masa yg agak lama dgn speed internet negara kita
 
Joined
Sep 5, 2019
Messages
5
Likes
0
Points
1
Age
27
Offline
#34
Lol, mungkin dia abang ke adik technician tm kot, tau sgt benda tm
eh ada je member sy keje tm.. sy tahu la kdg2 dia story2.. kita kena bersyukur dah ada internet ni.. kalau bukan tm sape lagi yg bawa internet ni ke dlm malaysia.. kalau tak, takdenye la kita dok borak kt forum ni haa
 
Joined
Oct 7, 2011
Messages
100
Likes
4
Points
18
Offline
#36
X ade masa nak masak pun, balik dari office kerja dah pukul berape, penat sgt nak masak
Ini masalah disiplin kita sendiri, bukannya susah kalau nak masak sendiri, hanya perlu lebih kurang 30 mins je kalau masak utk sendiri, boleh belajar secara online kalau x mahir dan lebih murah dan sihat berbanding makan kat luar setiap hari.
 
Joined
Oct 7, 2011
Messages
100
Likes
4
Points
18
Offline
#37
Kalau nak download video atau upload video mmg kena ambil yg lebih panjang, aq bukan org yg bersabar, so aq x suka tinggal kat kampung lama
Keadaan kat kampung bukan lagi mcm seperti yg dulu, skrg TM sudah siap memasang Unifi kat byk kawasan kampung, kelajuan internet kat tempat tersebut mmg x kurang berbanding dgn kawasan bandar punya.
 
Joined
Oct 7, 2011
Messages
100
Likes
4
Points
18
Offline
#38
Knp u tau sgt procedure mereka tapi i x tau? U ade nampak mereka dah giat upgrade utk area kampung ke?
Sbb mmg kampung ku dulu x ada Unifi dan hanya ada Streamyx je, tapi lepas bbrp sudah tukar dan upgrade semua ke Unifi jadi ku pun lihat dgn sendiri perkembangan yg TM bawa kpd kita tu.
 
Joined
Oct 7, 2011
Messages
100
Likes
4
Points
18
Offline
#39
yala, aq pelik sgt, dia tau byk benda tm ni, ape lah mungkin tm x buatkan ape2 pun dai pun ckp ade buat
Mana boleh kita cakap buruk tentang TM tu sedangkan mrk sudah buat byk utk negara kita ni? Dari talian copper yg dulu sampai fiber skrg, semua ni menunjukan TM ada buat kerja mrk yg sepatutnya, semua ni bukannya boleh siap dlm masa yg singkat, perlu masa yg panjang...
 
Joined
Oct 7, 2011
Messages
100
Likes
4
Points
18
Offline
#40
at least ada dpd tak ada langsung.. kira kita maju la juga tau dlm negara asean ni..
Betul cakap kau ni, dgn perkembangan yg ku lihat pd pihak TM tu mmg x lama lagi kita akan mempunyai internet yg setanding dgn negara2 barat sudah, asalkan kita berikan sokongan yg setimpalnya kpd pihak mrk tu.
 
Top