Malu Atau Bangga Tentang Pekerjaan Mak Ayah

Joined
Jun 24, 2009
Messages
1,460
Likes
0
Points
38
Offline
#1
Kalau ayah anda doktor, peguam, manager, engineer..ok untuk bgtau kawan2...

Tapi kalau ayah anda pemandu teksi/bas/lori, mak surirumah, korang akan bgtau yang betul ke x?

Kalau anda bawak keluar jalan-jalan mak ayah, anda bimbang x mak ayah anda dilihat oleh rakan2?
 
Joined
Jan 6, 2014
Messages
2
Likes
0
Points
0
Offline
#2
Dulu masa saya kecik2, kawan-kawan memang boleh dikatakan semua anak orang kaya. Kadang-kadang rasa malu dan rendah diri juga dengan diorang. Tapi sekarang baru sedar walaupon my parents bukanlah orang kaya tapi didikan semua cukup, bertanggungjawab dan rasa bangga sangat ada diorang as my parents :)

Tiba-tiba rasa rindu:(
 
Joined
Feb 14, 2012
Messages
119
Likes
0
Points
16
Offline
#5
dulu aku tak kisah sangat dengan kerjaan mak ayah..

sebab dulu masih kecil tak tau apa-apa, janji dapat uang saku.. :D

tapi dah besar ni, aku bangga apa yang parents aku telah buat..

sekarang parents dah tak kerja lg, so aku dan akak yang kena banggakan mereka.. :)
 
Joined
Mar 17, 2014
Messages
15
Likes
0
Points
0
Offline
#6
Tapi kalau ayah anda pemandu teksi/bas/lori, mak surirumah, korang akan bgtau yang betul ke x?

Britau yg betullh... Knapa lak nak malu?

Kalau anda bawak keluar jalan-jalan mak ayah, anda bimbang x mak ayah anda dilihat oleh rakan2?

Tak.
 
Joined
Jun 2, 2009
Messages
209
Likes
0
Points
18
Offline
#7
tak perlu malu.. beritahu yg sebenar..

arwah ayah saya dulu kerja BUAT padi & toreh getah aje..
 
Joined
Jul 29, 2009
Messages
173
Likes
0
Points
0
Offline
#8
Tak perlu malu. bagitau jer yang sebenar ayah... Ayah uncle dulu driver ambulance... bagi tau kat kawan kawan, semua pujuk nak rasa naik ambulance.... naik suka suka boleh... tapi jgn naik betul betul.

Pernah dengar tak ungkapan sebegini :-

kalau ayah kaya dan berpangkat :- " wah anak dia dpt keputusan cemerlang " nanti ada yg respond " boleh lah , bapak dia org pandai.. tak heran pun"

kalau ayah keja keja biasa jer :- " wah anak dia dpt keputusan cemerlang " respond yang kita dengar " wah bagus lah.... walaupun ayah nyer keja biasa biasa jer tapi dapat mendidik anak jadi cemerlang"
 
Joined
Apr 16, 2014
Messages
112
Likes
2
Points
18
Offline
#10
mak ayah pakmasam dulu tak kerja tapi ada jugak jual sayur dan buah utk menyara kita
semua pekerjaan tidak boleh dipandang hina walaupun penyapu jalan tau
 
Joined
Oct 2, 2007
Messages
6,951
Likes
0
Points
38
Offline
#11
apabila berkawan.... jadilah diri sendiri....kalau datang dari keluarga sekian2... mengaku je la kat rakan-rakan
yang jadi masalah bila suka hide2 atau menyamar...bila ibubapa muncul... dah gelabah nak mengcover

takut dihina ? biarkan mereka..... kita takkan merempat hanya kerana mereka pandang rendah..... bahkan hakikatnya jika mereka memuji dan memandang tinggi pekerjaan ibubapa kita pun takkan membawa kita kemana2
 
Top