Dalam Negara MAKANAN PALING POPULAR DI DUNIA

Galaksi Viral

freshman
Joined
Feb 8, 2017
Messages
32
Points
6
Age
37
GALAKSI VIRAL - Makanan apakah paling popular dan sangat digemari di dunia ? Adakah nasi ? Adakah sushi atau ramen ? Pasti ada banyak pilihan bukan ? Lazimnya makanan sesebuah negara itu bergantung kepada pelbagai faktor seperti gaya hidup, ekonomi, sosial, iklim dan juga budaya. Oleh itu, hasil daripada beberapa sumber rujukan berkaitan makanan di dunia ini, maka terhasillah Carta 10 Makanan Paling Popular di Dunia. Jom kita baca untuk info selanjutnya.
GALAKSI VIRAL
Blog Hiburan Informasi Kababoom

10
MAKANAN
PALING POPULAR DI DUNIA

1. PIZZA

Negara Asal : Itali
Catatan :
Pizza ialah sejenis makanan berasaskan roti dan diatasnya boleh diletak pelbagai topping. Sudah beberapa tahun Pizza menduduki tangga pertama sebagai makanan paling popular di dunia. Makanan Itali ini sudah menjadi makanan kegemaran di seluruh dunia kerana ianya mudah dibuat dan resipinya tidak terlalu rumit. Antara pizza yang paling popular di dunia ialah Pizza Napolita. Menariknya, di Malaysia juga pernah wujud pizza perisa tempatan iaitu Pizza Satay.


2. PASTA
Negara Asal : Itali
Di mana ada Pizza, di situ pastinya ada Pasta. Pasta ialah merupakan sejenis mi dan merupakan makanan ruji untuk masakan tradisional orang Itali. Oleh itu, boleh dikatakan mo paling popular di dunia ialah pasta. Manakala, jenis pasta paling popular di dunia ialah Spagetti dan Macaroni.


3. HAMBURGER
Negara Asal : Jerman
Hamburger atau nama ringkasnya Burger ialah sejenis hidangan sandwich yang terdiri daripada daging burger yang dimasak samaada digoreng, dikukus, dipanggang, atau disalai, serta selalu dihidangkan dengan pelbagai topping di dalam roti burger yang dibelah dua. Di negara kita sahaja, bukan setakat ada dijual di restoran makanan segera, malah ianya turut dijual di pasar malam dan gerai-gerai di tepi jalan. Mungkin ramai masih ingat yang Singapura pernah memperkenalkan Burger Nasi Lemak di Festival Makanan Singapura pada tahun 2017. Burger paling popular di dunia ialah Burger Keju.


Untuk info lanjut, boleh rujuk sumber rujukan di sini >>> MAKANAN PALING POPULAR DI DUNIA
 
Top