Makanan frozen utk bekal

xianxian

junior
Joined
Nov 16, 2013
Messages
50
Points
8
Hi geng masak2, sy nak tanya pendapat, ada tak cara nk bagi makanan tahan lama kalau simpan dlm fridge? contoh mcm sy nk buat makanan harian frozen, mid of july dah start keje kat ofis,so ingt weekend nk masak siap2 dan frozenkan je..senang utk bekal anak2 jugak.
 

kobeee

junior
Joined
Mar 30, 2012
Messages
52
Points
8
Hi geng masak2, sy nak tanya pendapat, ada tak cara nk bagi makanan tahan lama kalau simpan dlm fridge? contoh mcm sy nk buat makanan harian frozen, mid of july dah start keje kat ofis,so ingt weekend nk masak siap2 dan frozenkan je..senang utk bekal anak2 jugak.
biasanya mmg akan pstikan plastik tu betul2 kedap la. supaya tak senang berair maknan tu.. tpi klu mcm awk kalau peti sejuk jenis dh lama, better beli khas yg untuk simpan mknn frozen tu +Pesanan+
 

ladycaca75

junior
Joined
May 30, 2011
Messages
61
Points
8
biasanya mmg akan pstikan plastik tu betul2 kedap la. supaya tak senang berair maknan tu.. tpi klu mcm awk kalau peti sejuk jenis dh lama, better beli khas yg untuk simpan mknn frozen tu +Pesanan+
Btol.. Cmanya kadang kalau kedap mana pon,, tpi pti sejuk jenis xleh tmpung beku tu susah jgak tau.. Almtnye mmg kne bli bru jelerr huhu
 

kong1king

freshman
Joined
Apr 14, 2011
Messages
16
Points
1
Hi geng masak2, sy nak tanya pendapat, ada tak cara nk bagi makanan tahan lama kalau simpan dlm fridge? contoh mcm sy nk buat makanan harian frozen, mid of july dah start keje kat ofis,so ingt weekend nk masak siap2 dan frozenkan je..senang utk bekal anak2 jugak.
Cre yg pling cikai la.. letak garam so ais tu susah nak cair.. Wlpn dlm freezer.. Tpi klu freezer xleh nak bekukan mknn,, tu maknanya, sme ade dh lme/kne repair
 

Beyonced HD

freshman
Joined
Dec 14, 2017
Messages
24
Points
1
Age
32
Cre yg pling cikai la.. letak garam so ais tu susah nak cair.. Wlpn dlm freezer.. Tpi klu freezer xleh nak bekukan mknn,, tu maknanya, sme ade dh lme/kne repair
u ni guna brand apa fridge brand apa ni sbb kalau tak silap ada few brand fridge ni memg buat hal.mcm aq ni ada guna brand2 yg lain mmng buat hal dlm 4-5 tahun.Lepas tu aq dah tukar brand hitachi.So far ok , aq suka sbb dia ada auto ice cube maker ni.
 

Zalikha

freshman
Joined
Oct 27, 2017
Messages
21
Points
3
Age
32
u ni guna brand apa fridge brand apa ni sbb kalau tak silap ada few brand fridge ni memg buat hal.mcm aq ni ada guna brand2 yg lain mmng buat hal dlm 4-5 tahun.Lepas tu aq dah tukar brand hitachi.So far ok , aq suka sbb dia ada auto ice cube maker
oh yer ke, aq ni guna brand panasonic fridge .ok juga .
selalu macam i ni satu bulan sekali je pegi psar pagi so beli je macam 4-5 ayam leps tu udang , sotong semua letak je frezzer even ada banyak
barang tapi cooling freezer tu masih sgt sgt sgt ok .tak pernah macam tak cukup sejuk ke atau pon ada masalah2 lain lar dah guna 4 thn sekrng
 

kong1king

freshman
Joined
Apr 14, 2011
Messages
16
Points
1
u ni guna brand apa fridge brand apa ni sbb kalau tak silap ada few brand fridge ni memg buat hal.mcm aq ni ada guna brand2 yg lain mmng buat hal dlm 4-5 tahun.Lepas tu aq dah tukar brand hitachi.So far ok , aq suka sbb dia ada auto ice cube maker ni.
Time bujang dulu ade ler pkai peti sejuk smpi 8 tahun ahhaha.. Smpi ais pun jadi air.. Cme skrg ni dh tukar lerr.. Bleh la try survey
 
Last edited:

kobeee

junior
Joined
Mar 30, 2012
Messages
52
Points
8
Btol.. Cmanya kadang kalau kedap mana pon,, tpi pti sejuk jenis xleh tmpung beku tu susah jgak tau.. Almtnye mmg kne bli bru jelerr huhu
itula sbb klu freezer dh start wat hal, mmg sush nak bertahan.. klu x makanan mmg cpt busuk payah benor
 

ladycaca75

junior
Joined
May 30, 2011
Messages
61
Points
8
itula sbb klu freezer dh start wat hal, mmg sush nak bertahan.. klu x makanan mmg cpt busuk payah benor
Stuju.. Klu gitu, mmg kene start rajin2 skit bukak shopee hahahah. Tpi tgk yg panasonic tu bukan beshe beshe lah fridge dia.. Bru jgak perasan dkt FB +MataBulat+
 

Beyonced HD

freshman
Joined
Dec 14, 2017
Messages
24
Points
1
Age
32
a
Time bujang dulu ade ler pkai peti sejuk smpi 8 tahun ahhaha.. Smpi ais pun jadi air.. Cme skrg ni dh tukar lerr yg prime siap kikiki.. Bleh la try survey
hahaha betul 2 juga masa hostel ni ada fridge keluar air pon guna je samapi ada mcm2 issues je.Yg hitachi ni pon ok taw dia sgt efficient , kalau u ada planing nak tukar boleh cuba hitachi juga
Post automatically merged:

Stuju.. Klu gitu, mmg kene start rajin2 skit bukak shopee hahahah. Tpi tgk yg panasonic tu bukan beshe beshe lah fridge dia.. Bru jgak perasan dkt FB +MataBulat+
ahhh , panasonic .Ok ke brand ni ? tak pernah guna tak pernah tengok kt banyak kedai jual juga.
macam2 ada juga lar kan , tapi tahan ke tak sbb kan ada certain brand ni dia mcm mmg dah brpa thn buat hal je
 

kong1king

freshman
Joined
Apr 14, 2011
Messages
16
Points
1
a

hahaha betul 2 juga masa hostel ni ada fridge keluar air pon guna je samapi ada mcm2 issues je.Yg hitachi ni pon ok taw dia sgt efficient , kalau u ada planing nak tukar boleh cuba hitachi juga
Post automatically merged:


ahhh , panasonic .Ok ke brand ni ? tak pernah guna tak pernah tengok kt banyak kedai jual juga.
macam2 ada juga lar kan , tapi tahan ke tak sbb kan ada certain brand ni dia mcm mmg dah brpa thn buat hal je
Sy punya yg dulu ada jga skali guna hitachi.. Kt rumah sewa la time tu... Saiz dia mmg x muat sngt.. Cme model skrg tu xtau la.. Skrg ni kita happily guna panasonic eceh
 

ladycaca75

junior
Joined
May 30, 2011
Messages
61
Points
8
a

hahaha betul 2 juga masa hostel ni ada fridge keluar air pon guna je samapi ada mcm2 issues je.Yg hitachi ni pon ok taw dia sgt efficient , kalau u ada planing nak tukar boleh cuba hitachi juga
Post automatically merged:


ahhh , panasonic .Ok ke brand ni ? tak pernah guna tak pernah tengok kt banyak kedai jual juga.
macam2 ada juga lar kan , tapi tahan ke tak sbb kan ada certain brand ni dia mcm mmg dah brpa thn buat hal je
Klu ckp psl panasonic ni so far mmg xde lgi bad experience.. Bru2 ni plak diorg siap ada fridge baru au. Function and size dia mmg mantap. Sbb lgi2 yg jaga lifestyle dia, mmg elok sngt guna :D
 

kobeee

junior
Joined
Mar 30, 2012
Messages
52
Points
8
Stuju.. Klu gitu, mmg kene start rajin2 skit bukak shopee hahahah. Tpi tgk yg panasonic tu bukan beshe beshe lah fridge dia.. Bru jgak perasan dkt FB +MataBulat+
kannn. lgi2 klu rse nak award diri sdiri ke. best jgak beli barang yg kita bleh guna lama ni kan hihi
 

Fred Eng

freshman
Joined
Apr 25, 2018
Messages
20
Points
1
Age
32
Klu ckp psl panasonic ni so far mmg xde lgi bad experience.. Bru2 ni plak diorg siap ada fridge baru au. Function and size dia mmg mantap. Sbb lgi2 yg jaga lifestyle dia, mmg elok sngt guna :D
aq pernah guna ok juga lar , tapi i suka lagi brand samsung , sbb function dia hebat wehy !
ada ice cuba maker lagi touch touch softly pon dah ok, tahan lama juga lar.
boleh try and see. sbb kadang2 tengok individual gak
Post automatically merged:

kannn. lgi2 klu rse nak award diri sdiri ke. best jgak beli barang yg kita bleh guna lama ni kan hihi
betul juga. Cuba brand yg apa ko rasa nak try sbb as i said kadang2 depends on individual kan.
ada yg suka panasonic ada yg suka samsung mcm i. i mmg suka samsung like customer setia
 

kobeee

junior
Joined
Mar 30, 2012
Messages
52
Points
8
aq pernah guna ok juga lar , tapi i suka lagi brand samsung , sbb function dia hebat wehy !
ada ice cuba maker lagi touch touch softly pon dah ok, tahan lama juga lar.
boleh try and see. sbb kadang2 tengok individual gak
Post automatically merged:


betul juga. Cuba brand yg apa ko rasa nak try sbb as i said kadang2 depends on individual kan.
ada yg suka panasonic ada yg suka samsung mcm i. i mmg suka samsung like customer setia
kann. tpi aku suka panasonic sbb brg2 aku yg mcm hair dryer diorg pun still ade lgi doh smpi skrg even beli time 2017 hritu.. stiap hari gk guner hihi
 

ladycaca75

junior
Joined
May 30, 2011
Messages
61
Points
8
aq pernah guna ok juga lar , tapi i suka lagi brand samsung , sbb function dia hebat wehy !
ada ice cuba maker lagi touch touch softly pon dah ok, tahan lama juga lar.
boleh try and see. sbb kadang2 tengok individual gak
Post automatically merged:


betul juga. Cuba brand yg apa ko rasa nak try sbb as i said kadang2 depends on individual kan.
ada yg suka panasonic ada yg suka samsung mcm i. i mmg suka samsung like customer setia
Fhm.. Tpi panasonic yg bru ni best sbb nye dia ada quick cooling.. So, xdela susah nk tunggu barang tu beku. Siap thn lme lgi. Plus diorg ada guna nano x so, bakteria mmg susah nk tumbuh haa
Post automatically merged:

kann. tpi aku suka panasonic sbb brg2 aku yg mcm hair dryer diorg pun still ade lgi doh smpi skrg even beli time 2017 hritu.. stiap hari gk guner hihi
Yes.. Warranty diorg pn mmg lama.. Tu yg suka. Pling suka mmg guna rice cooker la,, tpi tgk fridge ni mmg kena beli bila fridge buat hal ahahahha :p
 

PakJai

freshman
Joined
May 28, 2018
Messages
9
Points
1
Age
50
Fhm.. Tpi panasonic yg bru ni best sbb nye dia ada quick cooling.. So, xdela susah nk tunggu barang tu beku. Siap thn lme lgi. Plus diorg ada guna nano x so, bakteria mmg susah nk tumbuh haa
Post automatically merged:


Yes.. Warranty diorg pn mmg lama.. Tu yg suka. Pling suka mmg guna rice cooker la,, tpi tgk fridge ni mmg kena beli bila fridge buat hal ahahahha :p
semalam je aq pergi kedai survey fridge panasonic bagi umah baru aq.
nampak cantik , high class n affordable nak beli. yg suka tu Panasonic Fridge PRIME+ Edition, memang cantik lagi pon yg ni new fridge bawa healthier lifestyle bagi whole family
Post automatically merged:

kann. tpi aku suka panasonic sbb brg2 aku yg mcm hair dryer diorg pun still ade lgi doh smpi skrg even beli time 2017 hritu.. stiap hari gk guner hihi
so far aq gunba hair dryer , rice cooker and vaccum semua panasonic its memng worked well lar . tapi fridge tu first time nak try juga n tengah buat survey, harap2 dpt beli cepat2
 

ladycaca75

junior
Joined
May 30, 2011
Messages
61
Points
8
kannn. lgi2 klu rse nak award diri sdiri ke. best jgak beli barang yg kita bleh guna lama ni kan hihi
Yepp.. Sbb kalu beli fridge or brg elektronik nii, kite bukan la beli stiap hari like basic needs kan.. So skali skala invest besar skit best wehh :D :D
Post automatically merged:

semalam je aq pergi kedai survey fridge panasonic bagi umah baru aq.
nampak cantik , high class n affordable nak beli. yg suka tu Panasonic Fridge PRIME+ Edition, memang cantik lagi pon yg ni new fridge bawa healthier lifestyle bagi whole family
Post automatically merged:


so far aq gunba hair dryer , rice cooker and vaccum semua panasonic its memng worked well lar . tapi fridge tu first time nak try juga n tengah buat survey, harap2 dpt beli cepat2
Yes kann. Lgipun sbb diorg plak ada quick cooling and nano tu mmg bgus. Thn lme n bebas bakteria utk fridge kita. Bgus la klu jenis yg malas skit nak cuci fridge tu. survey sini trus senang https://club.panasonic.com/my_en/nr-yw590ymmm.html#show
 
Last edited:

kobeee

junior
Joined
Mar 30, 2012
Messages
52
Points
8
semalam je aq pergi kedai survey fridge panasonic bagi umah baru aq.
nampak cantik , high class n affordable nak beli. yg suka tu Panasonic Fridge PRIME+ Edition, memang cantik lagi pon yg ni new fridge bawa healthier lifestyle bagi whole family
Post automatically merged:


so far aq gunba hair dryer , rice cooker and vaccum semua panasonic its memng worked well lar . tapi fridge tu first time nak try juga n tengah buat survey, harap2 dpt beli cepat2
yess sbb tula.. lgipun sng nak dpt brg panasonic.. lets say la kalau rosk ke apa, brg senang nk cri warranty pun lama.. tu yg bgus
 

Beyonced HD

freshman
Joined
Dec 14, 2017
Messages
24
Points
1
Age
32
great lar kan klu mcm ni takyah susah payah mcm hari2 kersetiap minggu mcmc kena cuci fridge kalau
boleh terkwal baketria in means bagus lagi yg new edition dia macam healty life juga kan sbb aq ada pergi kedai survey juag
Post automatically merged:

yess sbb tula.. lgipun sng nak dpt brg panasonic.. lets say la kalau rosk ke apa, brg senang nk cri warranty pun lama.. tu yg bgus
aq pon macam nak tukar je lar sbb fridge aq ni pon macam dah sampaikan masa kena tukar lar kan.
thanks sbb ada banyak information , aq akan buat survey lagi sekali kalau semua ok aq nak beli satu juga
Post automatically merged:

yess sbb tula.. lgipun sng nak dpt brg panasonic.. lets say la kalau rosk ke apa, brg senang nk cri warranty pun lama.. tu yg bgus
aq pon macam nak tukar je lar sbb fridge aq ni pon macam dah sampaikan masa kena tukar lar kan.
thanks sbb ada banyak information , aq akan buat survey lagi sekali kalau semua ok aq nak beli satu juga
Post automatically merged:

yess sbb tula.. lgipun sng nak dpt brg panasonic.. lets say la kalau rosk ke apa, brg senang nk cri warranty pun lama.. tu yg bgus
aq pon macam nak tukar je lar sbb fridge aq ni pon macam dah sampaikan masa kena tukar lar kan.
thanks sbb ada banyak information , aq akan buat survey lagi sekali kalau semua ok aq nak beli satu juga
 
Top