Maintenance motor

paparich90

freshman
Joined
Apr 28, 2011
Messages
19
Points
3
3 bulan??!! terlalu kerap tuuu
6 bulan baru check sekali blh, janji guna minyak yg sesuai pakai
6 bulan tu kalau xpakai harian boleh lah cerita,kalau pakai hari2 pastu servis 6 bulan barai tu enjin
 

nirachan

junior
Joined
Sep 11, 2013
Messages
75
Points
8
nama motor aq x tau, harganya tau, x sampai rm5000 tu...
minyak hitam dan jgk oil filter ade check lah, yg lainmcm tayar x ade check ponn utk aq
kalau tayar tak ada bunga bahaya...kalau boleh check tayar elok ke tak seblm naik
Post automatically merged:


beli jer minyak hitam yg ada brand patut okay, spt shell, petronas, etc.
[/QUOTE]
Mana2 brand kalau kena dengan apa yang Kita nak memang okay saja. Tengok u nak pakai motor tu untuk apa, then baru Cari minyak enjin yang sesuai
 

kong1king

freshman
Joined
Apr 14, 2011
Messages
7
Points
1
nama motor aq x tau, harganya tau, x sampai rm5000 tu...
minyak hitam dan jgk oil filter ade check lah, yg lainmcm tayar x ade check ponn utk aq
kalau tayar tak ada bunga bahaya...kalau boleh check tayar elok ke tak seblm naik
Post automatically merged:


beli jer minyak hitam yg ada brand patut okay, spt shell, petronas, etc.
[/QUOTE]
minyak hitam dah ade diperbaharui kini, sure apaaa2 brand pun cantik bg engine motor
 

ladycaca75

freshman
Joined
May 30, 2011
Messages
29
Points
3
kalau tayar tak ada bunga bahaya...kalau boleh check tayar elok ke tak seblm naik
Post automatically merged:


beli jer minyak hitam yg ada brand patut okay, spt shell, petronas, etc.
Mana2 brand kalau kena dengan apa yang Kita nak memang okay saja. Tengok u nak pakai motor tu untuk apa, then baru Cari minyak enjin yang sesuai
[/QUOTE]
kwn aq yg pakai super motorbike 2018/2019 perlu isi minyak shell yg baru2 ni launch out baru ade performance bagos
 

erinmalik

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
25
Points
3
Age
28
motor skjp je nk repair x mcm keta. just tukar minyak hitam dah sng. minyak hitam make sure yg ori punye jngn ciplak punye pulak..
tula hati2 nak pilih minyak hitam ye banyak dah terkena. selalu teman husband pegi tukar minyak hitam sebelum ni. banyak pilihan tapi belum tentu ia sesuai. sebab tu kena tengok kod viscosity minyak hitam kat botol tu.
Post automatically merged:

kalau tayar tak ada bunga bahaya...kalau boleh check tayar elok ke tak seblm naik
Post automatically merged:


beli jer minyak hitam yg ada brand patut okay, spt shell, petronas, etc.

brand berlambak kat pasaran cuma kena try and error la org cakap. dri pengalamn guna castrol ada actibond untuk kurang haus enjin, pastu try guna yg lain ok gak takda la enjin moto bunyi kuat sangat dan gegaran pun kurang juga. boleh la kalau untuk moto yang berusia ni.
 
Last edited:

keefe

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
19
Points
1
Age
29
6 bulan tu kalau xpakai harian boleh lah cerita,kalau pakai hari2 pastu servis 6 bulan barai tu enjin
betul lah tu biar tukar selalu nanti enjin rosak lagi teruk.. parah nak tukar enjinnya.. sebab tu kena jadi pengguna bijak cari lah yg boleh jaga enjin lama dan tak hakis enjin ye.. tanya lah makanik sebab mereka doktor motosikal.. tak sma tau brand2 yang ada dan tak semua sesuai untuk setiap jenis kenderaan..
 

pikochew

freshman
Joined
Apr 16, 2011
Messages
23
Points
1
betul lah tu biar tukar selalu nanti enjin rosak lagi teruk.. parah nak tukar enjinnya.. sebab tu kena jadi pengguna bijak cari lah yg boleh jaga enjin lama dan tak hakis enjin ye.. tanya lah makanik sebab mereka doktor motosikal.. tak sma tau brand2 yang ada dan tak semua sesuai untuk setiap jenis kenderaan..
Cuba pakai brand shell, dia Tak sama macam brands lain sebab shell ni dia punya jenis specific so senang nak buat pilihan masa beli
 

rickymart123

freshman
Joined
Oct 21, 2019
Messages
16
Points
1
Age
22
Cuba pakai brand shell, dia Tak sama macam brands lain sebab shell ni dia punya jenis specific so senang nak buat pilihan masa beli
apa yg spesifik tu? sya slalu pakai castrol je dh kedai kat rumah tu ada yg ni ja kedai dia. okay gak tapi sya rasa tak da perbezaan pun semua brand. ke sya ja rasa begitu eh.
 

nirachan

junior
Joined
Sep 11, 2013
Messages
75
Points
8
apa yg spesifik tu? sya slalu pakai castrol je dh kedai kat rumah tu ada yg ni ja kedai dia. okay gak tapi sya rasa tak da perbezaan pun semua brand. ke sya ja rasa begitu eh.
Specific tu contoh macam awak nak guna motor untuk jalan jauh, ada minyak enjin untuk tu, atau awak nak guna motor bawak ride ke atau nak race ke, ada jenis dia jugak. Maybe sebab awak Tak pernah try brand lain selain castrol, so rasa memang sama jela
 

keefe

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
19
Points
1
Age
29
Cuba pakai brand shell, dia Tak sama macam brands lain sebab shell ni dia punya jenis specific so senang nak buat pilihan masa beli
apa2 brand dia ada no kod kat botol tu..kita tau la yg mana sesuai kat moto kita..contoh superbike lain sikit sebab enjin dia besar lagi moto biasa..yg pasti cari yg bg kurg getaran kat enjin sbb klau getaran da tak smooth bawa nanti..
 

nirachan

junior
Joined
Sep 11, 2013
Messages
75
Points
8
apa2 brand dia ada no kod kat botol tu..kita tau la yg mana sesuai kat moto kita..contoh superbike lain sikit sebab enjin dia besar lagi moto biasa..yg pasti cari yg bg kurg getaran kat enjin sbb klau getaran da tak smooth bawa nanti..
Ikutkan mana yang sesuai dengan motor tu, jangan main bantai je mana2 jenis.
 

keefe

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
19
Points
1
Age
29
kalo moto sng je just guna minyak enjin sesuai dgn moto kita then dah ok dah. mcm2 jenama ada. yamaha punye brand lagi ok drpd shell,petronas.diorang ni sebab mmg dah ada nama.usage sama je mcm produk lain
takkan sama ya. rider mmg akan taw beza mana yg bagus ke tak. mcm aku sendiri pakai shell dah lama,aku boleh taw motor aku lg ringan dan dlm enjin bersih.aku dah try yg lain tak ngam.
 
Top