Maintenance motor

cyclebin10

junior
Joined
Jun 17, 2013
Messages
68
Points
8
Salam semua, nak tanya, motor korang berapa kali maintenance dalam setahun tu. Aku ingat sekarang ingat nak naik moto je pegi kerja. Maintenance sama cam kereta ke macam mana?
 

pikochew

freshman
Joined
Apr 16, 2011
Messages
27
Points
1
Salam semua, nak tanya, motor korang berapa kali maintenance dalam setahun tu. Aku ingat sekarang ingat nak naik moto je pegi kerja. Maintenance sama cam kereta ke macam mana?
Kalau hari2 bawak setiap 3 bulan maintenance. Costing Tak sama macam kereta, of course lagi jimat motor. Tapi kena pandai lah survey market harga mana yang sesuai ikut bajet Kita.
 

paparich90

freshman
Joined
Apr 28, 2011
Messages
19
Points
3
Salam semua, nak tanya, motor korang berapa kali maintenance dalam setahun tu. Aku ingat sekarang ingat nak naik moto je pegi kerja. Maintenance sama cam kereta ke macam mana?
Setakat ni Naik motor pergi kerja sangat jimat. Tak jem, jimat petrol, maintenance murah and berbaloi.
 

cyclebin10

junior
Joined
Jun 17, 2013
Messages
68
Points
8
Kalau hari2 bawak setiap 3 bulan maintenance. Costing Tak sama macam kereta, of course lagi jimat motor. Tapi kena pandai lah survey market harga mana yang sesuai ikut bajet Kita.
itu yg suka beli motor ni. sng nk jaga satu hal. tapi tulah bab nk maintain utk tahan lama tu. enjin tu yg paling penting sekali kalau x ok x boleh nk jln. tersekat-sekat x best bwk
 

zaqzaq

junior
Joined
Feb 7, 2012
Messages
185
Points
18
Salam semua, nak tanya, motor korang berapa kali maintenance dalam setahun tu. Aku ingat sekarang ingat nak naik moto je pegi kerja. Maintenance sama cam kereta ke macam mana?
motor harga murah je nk byr maintenance. maintenance kerap lagi btter at least boelh tau ada part rosak ke x..sometime tayar tu pun kena cek selalu
 

erinmalik

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
48
Points
8
Age
29
kalo moto sng je just guna minyak enjin sesuai dgn moto kita then dah ok dah. mcm2 jenama ada. yamaha punye brand lagi ok drpd shell,petronas.diorang ni sebab mmg dah ada nama.usage sama je mcm produk lain
 
Last edited:

keefe

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
37
Points
8
Age
30
maintanance untuk motor lgi berbaloi lah. kereta lbih costly
 
Last edited:

nirachan

junior
Joined
Sep 11, 2013
Messages
99
Points
8
maintanance untuk motor lebih berbaloi lah. kereta lbih costly
Yes betul. Maintenance kereta sekali boleh cover 2 atau 3 kali maintenance motor. Kalau nak bawak pergi kerja Naik motor memang berbaloi. Jimat banyak
 

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
152
Points
18
motor ni sama je mcm keta kena jaga leklok. always maintain jaga build motor and dalam pun sama
 

ronlim1990

freshman
Joined
Oct 7, 2011
Messages
47
Points
8
maintanance untuk motor lebih berbaloi lah. kereta lbih costly
maintenance dari segi mcm mana tu ye? overall body ke termasuk enjin? stkat body cantik tpi lmbt gerak tak hebat gak
Post automatically merged:

Salam semua, nak tanya, motor korang berapa kali maintenance dalam setahun tu. Aku ingat sekarang ingat nak naik moto je pegi kerja. Maintenance sama cam kereta ke macam mana?
2-3 kali sebulan. kalo malas nk maintain kerap, buat 1 bulan 1 kali. enjin yg penting, nk bwk motor guna enjin. enjin rosak motor pun x jln.
 
Last edited:

kong1king

freshman
Joined
Apr 14, 2011
Messages
12
Points
1
yah beli motor made in m'sia untuk aq, sampai skrg dah 1 thn pun tak ade maintenance...elok lagi
 

kobeee

junior
Joined
Mar 30, 2012
Messages
52
Points
8
Kalau hari2 bawak setiap 3 bulan maintenance. Costing Tak sama macam kereta, of course lagi jimat motor. Tapi kena pandai lah survey market harga mana yang sesuai ikut bajet Kita.
3 bulan??!! terlalu kerap tuuu
6 bulan baru check sekali blh, janji guna minyak yg sesuai pakai
 

Beyonced HD

freshman
Joined
Dec 14, 2017
Messages
24
Points
1
Age
32
motor ni sama je mcm keta kena jaga leklok. always maintain jaga build motor and dalam pun sama
enjin semua kena jaga helokkk baru jauh perginyaaa
Post automatically merged:

yah beli motor made in m'sia untuk aq, sampai skrg dah 1 thn pun tak ade maintenance...elok lagi

motor apa tu bro? jaga moto lah paling mudah sekali aku rasa.tak tau la kalau sbb aku mmg ada motor je kan.+Hmm+
ko jaga minyak hitam,spoket rntai,plug ,oil filter dan check tayar tu je..
 
Last edited:

zaqzaq

junior
Joined
Feb 7, 2012
Messages
185
Points
18
enjin semua kena jaga helokkk baru jauh perginyaaa
Post automatically merged:



motor apa tu bro? jaga moto lah paling mudah sekali aku rasa.tak tau la kalau sbb aku mmg ada motor je kan.+Hmm+
ko jaga minyak hitam,spoket rntai,plug ,oil filter dan check tayar tu je..
minyak hitam tu pun sama jgk kena tukar slalu jgk. kena pndi carik kedai yg ada minyak yg okey
 

keefe

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
37
Points
8
Age
30
motor skjp je nk repair x mcm keta. just tukar minyak hitam dah sng. minyak hitam make sure yg ori punye jngn ciplak punye pulak..
 
Last edited:

rickymart123

freshman
Joined
Oct 21, 2019
Messages
24
Points
1
Age
24
Salam semua, nak tanya, motor korang berapa kali maintenance dalam setahun tu. Aku ingat sekarang ingat nak naik moto je pegi kerja. Maintenance sama cam kereta ke macam mana?

tngk mcm mn pakai, jika X selalu pkai, mestilah bleh kekal lama, tak mcm abangku, pkai motor tiap2 hari. byk maintain utk motor dia
 

pikochew

freshman
Joined
Apr 16, 2011
Messages
27
Points
1
motorku maintain setiap 4 bulan, krn ku X slalu pakai, aku pkai pergi pasar sja. brp lama u guys maintain motor?
Kalau Saya maintenance setiap 2 atau 3 bulan sebab memang pakai harian untuk pergi kerja. Kalau tau bawa saja tapi Tak tau jaga, boleh rosak motor. Lagilah tinggi kos nanti nak baiki
 

paparich90

freshman
Joined
Apr 28, 2011
Messages
19
Points
3
minyak hitam tu pun sama jgk kena tukar slalu jgk. kena pndi carik kedai yg ada minyak yg okey
Nak yang okay boleh terus pergi kat petrol station and terus beli dari Sana. Tak takut kena tipu. Kadang tauke kedai mesti nak promote minyak dorang, jadi dia recommend pun yang biasa2 saja. Survey dulu mana okay untuk motor
 

kong1king

freshman
Joined
Apr 14, 2011
Messages
12
Points
1
motor apa tu bro? jaga moto lah paling mudah sekali aku rasa.tak tau la kalau sbb aku mmg ada motor je kan.+Hmm+
ko jaga minyak hitam,spoket rntai,plug ,oil filter dan check tayar tu je..
[/QUOTE]

nama motor aq x tau, harganya tau, x sampai rm5000 tu...
minyak hitam dan jgk oil filter ade check lah, yg lainmcm tayar x ade check ponn utk aq
 

ladycaca75

junior
Joined
May 30, 2011
Messages
58
Points
8
motor apa tu bro? jaga moto lah paling mudah sekali aku rasa.tak tau la kalau sbb aku mmg ada motor je kan.+Hmm+
ko jaga minyak hitam,spoket rntai,plug ,oil filter dan check tayar tu je..

nama motor aq x tau, harganya tau, x sampai rm5000 tu...
minyak hitam dan jgk oil filter ade check lah, yg lainmcm tayar x ade check ponn utk aq
[/QUOTE]
kalau tayar tak ada bunga bahaya...kalau boleh check tayar elok ke tak seblm naik
Post automatically merged:

minyak hitam tu pun sama jgk kena tukar slalu jgk. kena pndi carik kedai yg ada minyak yg okey
beli jer minyak hitam yg ada brand patut okay, spt shell, petronas, etc.
 
Top