Main Saham di Pasaran BSKL

ipins

Senior
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,272
Points
38
Stock market ni boleh diumpamakan macam dalam peperangan. Dalam peperangan akan ada 2 atau lebih pihak yg terlibat. Dalam kes stock market, faktor luaran (speculator, trader, institutional, fund manager, ikan bilis, dll) dan dalaman. Faktor dalaman adalah emosi kita. Petikan ini mungkin boleh explain lebih terperinci pasal faktor dalaman:

The unsuccessful investor is best friends with hope, and hope skips along life’s path hand in hand with greed when it comes to the stock market. Once a stock trade is entered, hope springs to life. It is human nature to be positive, to hope for the best. Hope is an important survival technique. But hope, like its stock market cousin’s ignorance, greed, and fear, distorts reason. See the stock market only deals in facts, in reality, in reason, and the stock market is never wrong. Traders are wrong. Like the spinning of a roulette wheel, the little black ball tells the final outcome, not greed, fear or hope. The result is objective and final, with no appeal.

Perkara yang penting dalam peperangan ini, kita tak perlu menang setiap satu daripada peperangan kecil untuk menang dalam peperangan besar. Yg penting sekali, setiap kali kita kalah, dalam masa yang singkat kita boleh pick ourself back dan kumpul balik peralatan kita dan enter new trade with intact mind and asset. Persediaan yg perlu ada pada setiap investor:

- persediaan emosi
- set of rules (to pick, buy, hold, sell stock)
- dan disiplin

Kekalahan tu akan sentiasa duduk bersebelahan kita. Dia akan sentiasa beritahu apa yang perlu kita buat jika kita tengok dan study balik setiap kekalahan yg kita buat samaada sedar atau tidak. Yang membezakan investor yang berjaya dengan yang kaput, yang berjaya akan felt humble at what his mistake told him/her of what not to do dan dia akan berusaha untuk elakkan berkara sama berulang. Sebaliknya bagi yang kaput, he/she will ignore the writing on the wall and just play around with his/he ego.

Kalu aku boleh suggest kat korang, korang rekod setiap transaksi samaada rugi atau untung, dan setiap hujung minggu study balik tiap2 satu transaksi, especially yang rugi. Note down semua faktor yang menjurus kepada kekalahan atau kemenangan. Kemudian, tampal kat dinding atau tempat2 yang korang selalu lalu. Manusia mudah lupa dan kadang2 untuk ajar ego kita, kita perlu sentiasa perlihatkan fact pada ego, biar dia feel humble sikit.

Just my 100sen...
 

OnlineDuit

freshman
Joined
Sep 7, 2007
Messages
469
Points
16
Stock market ni boleh diumpamakan macam dalam peperangan. Dalam peperangan akan ada 2 atau lebih pihak yg terlibat. Dalam kes stock market, faktor luaran (speculator, trader, institutional, fund manager, ikan bilis, dll) dan dalaman. Faktor dalaman adalah emosi kita. Petikan ini mungkin boleh explain lebih terperinci pasal faktor dalaman:

The unsuccessful investor is best friends with hope, and hope skips along life’s path hand in hand with greed when it comes to the stock market. Once a stock trade is entered, hope springs to life. It is human nature to be positive, to hope for the best. Hope is an important survival technique. But hope, like its stock market cousin’s ignorance, greed, and fear, distorts reason. See the stock market only deals in facts, in reality, in reason, and the stock market is never wrong. Traders are wrong. Like the spinning of a roulette wheel, the little black ball tells the final outcome, not greed, fear or hope. The result is objective and final, with no appeal.

Perkara yang penting dalam peperangan ini, kita tak perlu menang setiap satu daripada peperangan kecil untuk menang dalam peperangan besar. Yg penting sekali, setiap kali kita kalah, dalam masa yang singkat kita boleh pick ourself back dan kumpul balik peralatan kita dan enter new trade with intact mind and asset. Persediaan yg perlu ada pada setiap investor:

- persediaan emosi
- set of rules (to pick, buy, hold, sell stock)
- dan disiplin

Kekalahan tu akan sentiasa duduk bersebelahan kita. Dia akan sentiasa beritahu apa yang perlu kita buat jika kita tengok dan study balik setiap kekalahan yg kita buat samaada sedar atau tidak. Yang membezakan investor yang berjaya dengan yang kaput, yang berjaya akan felt humble at what his mistake told him/her of what not to do dan dia akan berusaha untuk elakkan berkara sama berulang. Sebaliknya bagi yang kaput, he/she will ignore the writing on the wall and just play around with his/he ego.

Kalu aku boleh suggest kat korang, korang rekod setiap transaksi samaada rugi atau untung, dan setiap hujung minggu study balik tiap2 satu transaksi, especially yang rugi. Note down semua faktor yang menjurus kepada kekalahan atau kemenangan. Kemudian, tampal kat dinding atau tempat2 yang korang selalu lalu. Manusia mudah lupa dan kadang2 untuk ajar ego kita, kita perlu sentiasa perlihatkan fact pada ego, biar dia feel humble sikit.

Just my 100sen...


Thanks A lot .
Very , Very Good Info......
 

saifuls

freshman
Joined
Jul 16, 2009
Messages
792
Points
0
USD naik... tapi US stock naik jugak. confuse aku. Gold memang dijangka turun kalau USD naik.

Kalau macam ni trend dia... maknanya stock dah tak berkaitan dgn USD lagi. Jadi semuanya bergantung pada kekuatan pemulihan ekonomi & syarikat.
 

OnlineDuit

freshman
Joined
Sep 7, 2007
Messages
469
Points
16
USD naik... tapi US stock naik jugak. confuse aku. Gold memang dijangka turun kalau USD naik.

Kalau macam ni trend dia... maknanya stock dah tak berkaitan dgn USD lagi. Jadi semuanya bergantung pada kekuatan pemulihan ekonomi & syarikat.

Bulan 12 ...hujung tahun. Jangan risau. Go back to local sentiment. Yakni Malaysia. The strong reason market tak jalan ialah "HOLIDAY MOOD". Go and check the daily volume. Tu sebabnya DJ or S&P500 naik atau turun , tak de beri kesan sangat kat pasaran sekarang ni.

Kebanyakan orang pun dah tak sembang sangat pasal saham skrg ni. Sabar je menunggu bulan Jan dan pertengahan FEb. Chinese New year rally kot.

Nak jadi smart investor, buy good and quality stock NOW, simpan until FEB. At least boleh gak buat duit.
 

OnlineDuit

freshman
Joined
Sep 7, 2007
Messages
469
Points
16
The Malaysian stock market, which had a strong run this year, will likely to continue performing well in the first half of next year before faltering in the second half as investment risks heighten, analysts said.

OSK Investment Research is optimistic that the key stock index, the FTSE Bursa Malaysia KLCI, will hit a high of 1,345 points in either April or May. It closed at 1,255.66 on December 21.

"We think the market still has more room to grow for the next five months or so, thereafter there could be a retracement in the second half due to rising interest rates in the US and risk that 2010 corporate earnings could be disappointing," Chris Eng, its head of research told Business Times.

His advice to investors is to make money before interest rates in the US start to rise.

"We think profit-taking will take place six months before the interest rates rise in the US," he remarked.
JPMorgan Securities (Malaysia) Sdn Bhd too believes the market will be better in the first half of 2010.

"We expect Malaysia equities to sustain their strong performance in the first half," said Chris Oh, its head of research.

He said the key drivers for this are an expected rebound in economic growth of 5 per cent, the implementation of large-scale infrastructure projects and reform policy that are likely to exceed investors' low expectations, a stronger ringgit and a generally positive view on emerging market equities.

His top three stock picks for next year are Public Bank Bhd, Genting Bhd and Sime Darby Bhd.

RHB Research Institute Sdn Bhd, meanwhile, upped its end-2010 index target to 1,400 from 1,370 before.

This suggests a modest upside of about 11 per cent for next year compared to this year's strong rise of 43.2 per cent (as at December 21).

"This was a strong year because it was the first year of economic recovery. Moving forward, valuations are no longer cheap but neither are they stretched. In situations like this, the market's performance will hinge on the strength of the economic and corporate earnings recovery," its head of research Lim Chee Sing noted.

He expects the 25 index stocks that RHB tracks to post average earnings growth of 15 per cent next year after a 15.7 per cent contraction this year.

He said the market was likely to be more volatile next year and urged investors to stay focused on valuations.

"Stock picking is key, shy away from speculative stocks. Always be grounded by valuations - look to companies with good growth and strong business models and managements," he said.

The sectors he thinks will be "interesting" next year are telcos, power and banks. His top three stock picks are Tenaga Nasional Bhd, Unisem Bhd and Faber Group Bhd.

Meanwhile, stock market regulator Bursa Malaysia Bhd voiced hope that local and global economic recovery would be on the cards for next year but noted that investors still seemed to be cautious. It nevertheless pledged to continue with its liberalisation efforts to attract more interest.

"Sentiment is still cautious and investors continue to stay on the sidelines, waiting for more concrete signals from the bigger economies. Despite the economic scenario, we have remained firm in our direction to liberalise and make the capital market more efficient, with changes such as the Foreign Investment Commitee deregulation and the revamp of the fund raising framework, among others

"Overall, it is our belief that in reforming to become a high performing market, this will bring in bigger investment opportunities that will contribute towards a dynamic Malaysian capital market," its chief executive officer Datuk Yusli Mohamed Yusoff told Business Times via email.

He said Bursa Malaysia would also continue efforts to attract quality listings. In a normal year where there are no adverse market conditions, one can expect to see between 30 and 40 new listings, he said.

On ongoing efforts to improve liquidity and free float, he said he was hopeful of more robust divestment activities by government holdings following a directive made by Prime Minister Datuk Seri Najib Razak.

Yusli said Bursa Malaysia's initiatives next year will revolve around ensuring diversity of products, greater liquidity, enhanced quality and better efficiency.

He hopes there will be more retail participation, which is currently low, in the mid-30s percentile.

"Education and awareness are the key and we'll continue with efforts in that direction. We've also not seen a return of foreign funds to the levels seen before the 2008 election results. I hope that foreign investors will take note of the capital market and the government's efforts to make Malaysia friendly to business and investing, and that we will see foreign funds come back to our shores," he said.
 

leospirit

freshman
Joined
Jun 2, 2009
Messages
217
Points
0
boring2 ni tak tanyalah pada korang sistem everaging ni,aku pernah gaklah buat beberapa kali buat,ada yg berjaya ada hold sebab tak lepas lagi...

contoh kali pertama aku beli 5k..katakan harga turun tiba masa sesuai aku beli lagi utk everage 5k...turun lagi dan aku bercadang nak beli lagi sepatutnya 5k lagi atau 10k...
cimb trade ada calculator dia aku belum pandai operate lagi..
 

amriros

freshman
Joined
Feb 10, 2009
Messages
138
Points
0
Bulan 12 ...hujung tahun. Jangan risau. Go back to local sentiment. Yakni Malaysia. The strong reason market tak jalan ialah "HOLIDAY MOOD". Go and check the daily volume. Tu sebabnya DJ or S&P500 naik atau turun , tak de beri kesan sangat kat pasaran sekarang ni.

Kebanyakan orang pun dah tak sembang sangat pasal saham skrg ni. Sabar je menunggu bulan Jan dan pertengahan FEb. Chinese New year rally kot.

Nak jadi smart investor, buy good and quality stock NOW, simpan until FEB. At least boleh gak buat duit.

stock apa yg good and quality.. masa skrg ke sesuai utk collect.. aku baru je collect Keladi kat hrga 0.15.. apa pendapat korang pasal Keladi..
tadi nk collect lagi kat 0.15 tapi tak dapat..
 

amriros

freshman
Joined
Feb 10, 2009
Messages
138
Points
0
Why keladi bro. Tak berapa best tu. Tengok la TIME atau TIMECOM ke.....

Keladi tak best ek.. aku collect Keladi utk long term..

Antara TIME ngan TIMECOM.. aku suka tgk TIME.. dah boleh masuk ke.. nmpk mcm nk naik.. tgk minggu depan la ye..
 

thegreatlfc

freshman
Joined
Nov 9, 2009
Messages
9
Points
0
Aku ader baca kat yahoo finance diarang 100% suggest tok beli timecom ni...... Aku pon dok tgh tunggu time yg sesuai tuk beli timecom ni
 

gilos

freshman
Joined
Jun 17, 2008
Messages
36
Points
6
salam guys...mau tanya skit...

chart mana yang sedap tgk? maybank, cimb, or affin? ker sama jer chart diorang yer?
 

leospirit

freshman
Joined
Jun 2, 2009
Messages
217
Points
0
salam guys...mau tanya skit...

chart mana yang sedap tgk? maybank, cimb, or affin? ker sama jer chart diorang yer?

Adalah beza sikit2 yg penting chart cun ,byk maklumat dan paling untung dlm untung kalau tak rugi :D dapat rate brokerage murah.
lain org lain kehendak dan kesukaan.
 

gilos

freshman
Joined
Jun 17, 2008
Messages
36
Points
6
Adalah beza sikit2 yg penting chart cun ,byk maklumat dan paling untung dlm untung kalau tak rugi :D dapat rate brokerage murah.
lain org lain kehendak dan kesukaan.

thanx bro...saya baru pakai affintrade, ingatkan chart dia ada macam mt4 skit...at least boleh la adjust timeframe, tapi takdak plak situ...ehehehe
 

leospirit

freshman
Joined
Jun 2, 2009
Messages
217
Points
0
thanx bro...saya baru pakai affintrade, ingatkan chart dia ada macam mt4 skit...at least boleh la adjust timeframe, tapi takdak plak situ...ehehehe

Paling senang nak compare buka je beberapa a/c cds..cam saya ada apextrade,maybank,cimb,jupiter..ada yg free cam maybank dan jupiter..apextrade rm10 je..cimb a/c saya special sikit tapi syarat dia kena ada 10k untuk dapat unlimited amount utk trade tapi rm8.88 je...
jupiterpun murah 0.5% je..chart dan maklumatpun byk gak..
 

pilato

freshman
Joined
Dec 17, 2009
Messages
4
Points
0
Keladi tak best ek.. aku collect Keladi utk long term..

Antara TIME ngan TIMECOM.. aku suka tgk TIME.. dah boleh masuk ke.. nmpk mcm nk naik.. tgk minggu depan la ye..

keladi bagus.. penny stock yg konsistent bagi dividen
 
Top