Main Saham di Pasaran BSKL

Joined
Sep 7, 2007
Messages
451
Likes
0
Points
16
Offline
#1
Hi....salam semua rakan-rakan wangcyber. Sekarang dengan adanya kemudahan internet, bermacam-macam cara dan kaedah untuk menjanakan wang. Antaranya ialah urusniaga jual beli saham dalam BSKL secara online. Kebanyakan broker saham kat Malaysia telah menawarkan perkhidmatan ini. Antaranya ialah dari broker CIMB Investment Bank Bhd melalui platform ww.itradecimb.com . Masa sekarang ni,adalah amat sesuai untuk membuat pelaburan di dalam pasaran BSKL kerana kebanyakan harga-harga saham adalah amat murah.

Jadi, seruan saya kepada rakan wangcyber, segeralah mengikuti dan mempelajari berkenaan dengan pasaran saham BSKL kita dan mulakan urusniaga jual beli saham dengan bijak. Seruan adalah kepada rakan-rakan wangcyber yang mempunyai keberanian, modal pelaburan dan pengetahuan tentang saham-saham di BSKL.

Terima Kasih
 
Joined
Mar 27, 2006
Messages
477
Likes
0
Points
16
Offline
#2
OnlineDuit, dah join ke itradecimb tu? Bleh share info tak? Pasal minimum modal untuk ni perlu 10k gak ke?

Coz kat web dia ada tertulis :

1) Your Clicks Trader Account must have a minimum balance of RM10,000 before the cut-off time in order to have a trading limit (money deposited is solely used for trading).


Psstt.. Teringat balek kat bursapursuit.com. Tahun lepas menyepi.. :rolleyes:
 
Joined
Mar 2, 2008
Messages
322
Likes
0
Points
16
Age
37
Offline
#3
Bursa Malaysia agak mudah dimonopoli oleh pihak2 tertentu seperti KWSP, dan kaunter GLC dan sangat sensitif dengan isu politik negara. Jika saya ada duit lebih, baik laburkan pada bidang IM. Pendapat saya jer..
 
Joined
Sep 7, 2007
Messages
451
Likes
0
Points
16
Offline
#5
OnlineDuit, dah join ke itradecimb tu? Bleh share info tak? Pasal minimum modal untuk ni perlu 10k gak ke?

Coz kat web dia ada tertulis :

1) Your Clicks Trader Account must have a minimum balance of RM10,000 before the cut-off time in order to have a trading limit (money deposited is solely used for trading).


Psstt.. Teringat balek kat bursapursuit.com. Tahun lepas menyepi.. :rolleyes:

Yes.....

Sebenarnya di CIMB ada 2 jenis account.

1. Click Traders account ...syaratnya kena letak RM10000
2. Online trading account ...syaratnya kena letak min RM1000.

Thanks
 
Joined
May 4, 2007
Messages
612
Likes
0
Points
16
Age
32
Offline
#6
Kalau pakai maybank investment, RM100 pun dah bleh jalan...

Sciencegto, setiap orang lain kemahiran... Ada orang lebih senang main saham sbb dia ada kemahiran. Ada orang lebih suka labur kat IM sbb dia ada kemahiran kat situ.

Ada orang suka labur kat program scam, yang ni sbb dia tak ada kemahiran dan MALAS.
 
Joined
Sep 7, 2007
Messages
451
Likes
0
Points
16
Offline
#7
Kalau pakai maybank investment, RM100 pun dah bleh jalan...

Sciencegto, setiap orang lain kemahiran... Ada orang lebih senang main saham sbb dia ada kemahiran. Ada orang lebih suka labur kat IM sbb dia ada kemahiran kat situ.

Ada orang suka labur kat program scam, yang ni sbb dia tak ada kemahiran dan MALAS.
Apa-apa pun....semuanya dalam pilihan masing-masing.
Dan sekiranya nak tau bagaimana caranya nak buat urusniaga saham, kat sini saya boleh cerita.
 
Joined
Feb 8, 2008
Messages
91
Likes
1
Points
8
Age
43
Offline
#8
Apa-apa pun....semuanya dalam pilihan masing-masing.
Dan sekiranya nak tau bagaimana caranya nak buat urusniaga saham, kat sini saya boleh cerita.
Salam bro,

Utk akaun RM1000 tu, cds account sendiri ke? Or nominee macam maybank? thx.
 
Joined
Aug 20, 2008
Messages
7,493
Likes
9
Points
38
Offline
#9
Joined
Sep 7, 2007
Messages
451
Likes
0
Points
16
Offline
#11
Nampak gayanya dalam dua tiga hari sudah sehingga hari ni, keadaan pasaran nampak menarik. Jadi, kebanyakan harga saham masih murah dan pasaran menunjukkan kenaikan. Jadi, masa sekarang adalah peluang untuk memiliki saham-saham yang berkualiti seperti MRCB, DIALOG, SAPCRES, UEMLAND dan KENCANA.

Kepada kawan-kawan yang biasa dengan pasaran saham BSKL, mereka dah semestinya tahu. Bagi, mereka yang tak tahu, cuba2lah lihat ye.
 
Last edited:
Joined
Aug 20, 2008
Messages
7,493
Likes
9
Points
38
Offline
#12
Kalau blh cuba elakkan drp guna acc nominee sebab setiap transksi macam right issue, bonus dividend, etc akan dikenakan bayaran...

Surat2 atau semua notification eg annual report anda tak akan terima...mereka akan hantar ke syarikat nominee anda....

Buka direct CDS account! Banyak kebaikannya macam boleh apply IPO etc
 
Joined
Feb 8, 2008
Messages
91
Likes
1
Points
8
Age
43
Offline
#14
Under nominee juga..
Haiyok, nominee gaks. Hmmmm, nominee nih ruginya tak dapat nak beli ipo. But kalau nak beli saham yg sedia ada board, boleh nengok saham2 yg akan umumkan dividend. Biasanya kita boleh nengok forecasting dividend yg akan diumumkan dlm paper, nak sonang, nengok dalam papr THE STAR. Kat situ biasanya akan di announce berapa dividend yg bakal diberikan.

Biasanya bila dividend diumumkan, harga saham tu akn naik. Ini disebabkan para pelabur ingin mengambil keuntungan diatas dividend yg akn dikeluarkan. Kelebihan saham nih berbanding saham ASB, kita kena simpan dlm asb sampai setahun, baru dividend tu kita akan dapat penuh. Tapi bg saham di bursa, tak kira berapa lama kita simpan saham tu, bila dividend di umumkan, kita akan dapat dividend tu. Tapi still ada limit ler sbb nk tentukan sapa dapat dividend tu. Pernah tu, dividend diumumkan sebanyak 100% harga saham, harga saham tersebut akn meningkat sehingga matching harga dividend tersebut.

so, saham yg ada di bursa skrg, kenalah bnyk survey utk mendapatkan keuntungan.
 
Joined
Sep 7, 2007
Messages
451
Likes
0
Points
16
Offline
#15
Haiyok, nominee gaks. Hmmmm, nominee nih ruginya tak dapat nak beli ipo. But kalau nak beli saham yg sedia ada board, boleh nengok saham2 yg akan umumkan dividend. Biasanya kita boleh nengok forecasting dividend yg akan diumumkan dlm paper, nak sonang, nengok dalam papr THE STAR. Kat situ biasanya akan di announce berapa dividend yg bakal diberikan.

Biasanya bila dividend diumumkan, harga saham tu akn naik. Ini disebabkan para pelabur ingin mengambil keuntungan diatas dividend yg akn dikeluarkan. Kelebihan saham nih berbanding saham ASB, kita kena simpan dlm asb sampai setahun, baru dividend tu kita akan dapat penuh. Tapi bg saham di bursa, tak kira berapa lama kita simpan saham tu, bila dividend di umumkan, kita akan dapat dividend tu. Tapi still ada limit ler sbb nk tentukan sapa dapat dividend tu. Pernah tu, dividend diumumkan sebanyak 100% harga saham, harga saham tersebut akn meningkat sehingga matching harga dividend tersebut.

so, saham yg ada di bursa skrg, kenalah bnyk survey utk mendapatkan keuntungan.
Solutionnya mudah sahaja pasal trading acc.

Kita ada CDS direct, Nominee biasa dan Click traders. Boleh buka ketiga-tiga acc serentak. Bila time nak trade, gunakan kreativiti anda yang mana satu nak guna, bergantung kepada keperluan. Kalau nak dividend, beli saham akaun CDS direct . Kalau nak transfer ke account nominee, boleh buat transfer.
 
Joined
Sep 7, 2007
Messages
451
Likes
0
Points
16
Offline
#16
kawan2....kenapa menunggu lagi. Sekarang ni pasaran BSKL dah makin nampak menarik. Cuba periksa dekat newspaper ke, berita ke.

Jadi, nak tunggu apa lagi. Peluang dah ada tu.
 
Joined
Jun 26, 2008
Messages
47
Likes
0
Points
6
Offline
#17
kawan2....kenapa menunggu lagi. Sekarang ni pasaran BSKL dah makin nampak menarik. Cuba periksa dekat newspaper ke, berita ke.

Jadi, nak tunggu apa lagi. Peluang dah ada tu.
Pasaran nampaknya sedang naik walaupun
dalam momentum kecil
dari Chart Nexus jelas Air Asia, Scomi, Faber and
the Gengs menghampiri 3/4 jalan..
 
Joined
Sep 7, 2007
Messages
451
Likes
0
Points
16
Offline
#18
Walaupun ada sedikit pengambilan untung, tetapi saham-saham seperti UEMLAND,MRCB dan KINSTEL DAN PERWAJA masih l;agi bertahan malahan harga saham saham tadi terus mengalami kenaikan. Adakah keyakinan pelabur runcit meningkat atau adakah tabung-tabung luar telah masuk ke pasaran BSKL sekarang ni. Kalau ya, dah tentu pasaran BSKL akan meriah nanti.

Jadi, seruan saya kepada kawan-kawan semua , bersegera lah. Jangan lepaskan peluang ini.

Arahkan wang anda bekerja untuk anda.
 
Joined
Apr 13, 2009
Messages
1
Likes
0
Points
0
Offline
#19
Mengikut pengetahuan saye dalam bab saham ni, kalau boleh dapat mother share (saham induk) sesebuah company tu, untungnye berlipat kali ganda. any comments ?
 
Joined
Aug 20, 2008
Messages
7,493
Likes
9
Points
38
Offline
#20
Call remisier je utk maklumat lanjut,,,,,,

Ada remisier kat sini?
 
Top