Teknologi mahal tak internet roaming?

rosalinda9988

freshman
Joined
Mar 26, 2013
Messages
16
Points
1
Hello gais. Nak tanya kawan aku ada g mekah bulan lepas and dia pakai simkad arab. Dia kata simkad sana harga semua seratus lebih. aku tahun ni inshaAllah kalau ada rezeki nak g sana juga tunaikan umrah. Boleh ke pakai simkad malaysia and guna roaming dkt sana? harga murah ke mahal?
 

andaman

freshman
Joined
May 13, 2019
Messages
63
Points
6
Age
25
Hello gais. Nak tanya kawan aku ada g mekah bulan lepas and dia pakai simkad arab. Dia kata simkad sana harga semua seratus lebih. aku tahun ni inshaAllah kalau ada rezeki nak g sana juga tunaikan umrah. Boleh ke pakai simkad malaysia and guna roaming dkt sana? harga murah ke mahal?
Simcard arab memang mahal, data cukup tapi mcm tak berbaloi la sbb pergi 2 minggu je.
 
Last edited:

hanamarin

freshman
Joined
Jul 22, 2019
Messages
51
Points
6
Age
26
Simcard arab memang mahal, data cukup tapi mcm tak berbaloi la sbb pergi 2 minggu je.
Data cukup pun line asyik slow je kalau whatsapp nk cepat tu kadang - kadang amik masa nak sent. Baik ambik yang murah and sesuai dengan penggunaan kita sepanjang dekat sana
 
Last edited:

andaman

freshman
Joined
May 13, 2019
Messages
63
Points
6
Age
25
kalau dah tak habis tu kiranya membazir la. baik ambik yang murah and sesuai dengan penggunaan kita sepanjang dekat sana
dah la kalau beli simcard sana kena beratur panjang dekat counter, lepu wehh kita dah la penat
 

qwertyuiop

freshman
Joined
May 13, 2019
Messages
56
Points
6
Age
40
Data cukup pun line asyik slow je kalau whatsapp nk cepat tu kadang - kadang amik masa nak sent. Baik ambik yang murah and sesuai dengan penggunaan kita sepanjang dekat sana
Tak silap aku simcard arab bagi 10 gb tapi tak tau la boleh buat call ke tak, boleh sms k tak. Orang tua ade yg tak reti wasap nak call sms je senang.
 
Last edited:

qwertyuiop

freshman
Joined
May 13, 2019
Messages
56
Points
6
Age
40
dah la kalau beli simcard sana kena beratur panjang dekat counter, lepu wehh kita dah la penat
Sebab kat sana tak banyak kedai phone macam dekat malaysia. Yang buat umrah pun ramaiweh mana tak nye, klu kat sana tu mmg kena sabar laa
 
Last edited:

andaman

freshman
Joined
May 13, 2019
Messages
63
Points
6
Age
25
Tak silap aku simcard arab bagi 10 gb tapi tak tau la boleh buat call ke tak, boleh sms k tak. Orang tua ade yg tak reti wasap nak call sms je senang.
Hari tu sy pergi pakai simcard celcom umrah, dapat 3gb memang cukup la pakai 12 hari. Klu yg mak ayah tak reti whatsapp tu ade 30 minit call ngn 30 sms free.
 
Last edited:

qwertyuiop

freshman
Joined
May 13, 2019
Messages
56
Points
6
Age
40
betul...kita pulak rushing nak fikir ibadat. patut hal phone ni setel dari awal lagi
tu yang ramai pakat beli simcard celcom umrah dekat ejen masing masing. senang sampai sana boleh terus pakai
 

mega90

freshman
Joined
Dec 9, 2019
Messages
11
Points
1
Age
29
kita kan tujuan nak beribadah. dulu aku pakai simcard celcom umrah, dapat 3gb memang cukup la pakai 12 hari
cukup ke 3gb tu? aku 3gb pakai sehari abis dah... nak update insta lagi... kikiki
 

mega90

freshman
Joined
Dec 9, 2019
Messages
11
Points
1
Age
29
Kat mesia pun line mcm b*b*... masuk mekah mesti simcard tu terbakar.
 

qwertyuiop

freshman
Joined
May 13, 2019
Messages
56
Points
6
Age
40
cukup ke 3gb tu? aku 3gb pakai sehari abis dah... nak update insta lagi... kikiki
Takkan la hari hari ko update insta...mmg tak khusyuk la sikit sikit nak ambik gambo...lagipun sana ada wifi so data pakai bila perlu je.
 
Last edited:

qwertyuiop

freshman
Joined
May 13, 2019
Messages
56
Points
6
Age
40
Kat mesia pun line mcm b*b*... masuk mekah mesti simcard tu terbakar.
Kat bahagian mane tu yg line problem? Aku kampung pun ok je. Klu drop pun 3G tu sbb kat highway dlm keta benda biasa telco lain pun sama.
 
Last edited:

andaman

freshman
Joined
May 13, 2019
Messages
63
Points
6
Age
25
Takkan la hari hari ko update insta...mmg tak khusyuk la sikit sikit nak ambik gambo...lagipun sana ada wifi so data pakai bila perlu je.
Aah almost every kedai ada wifi. so 3gb tu cukup kat tempat yg terpencil sikit la. Standy phone je utk emergency.
 
Last edited:

andaman

freshman
Joined
May 13, 2019
Messages
63
Points
6
Age
25
Kat mesia pun line mcm b*b*... masuk mekah mesti simcard tu terbakar.
Nak tergelak baca comment terbako tu. Celcom kat Malaysia ni coverage paling luas tau klu nak compare ngn telco lain la. Boleh cari satu artikel ni ka soyacincau kot diorang ada test.
 
Last edited:

hanamarin

freshman
Joined
Jul 22, 2019
Messages
51
Points
6
Age
26
cukup ke 3gb tu? aku 3gb pakai sehari abis dah... nak update insta lagi... kikiki
Klu nak melancong boleh la fikir data tu, ni nak pergi umrah la, nak upload byk2 kedai kopi pun ade wifi.
 
Last edited:

hanamarin

freshman
Joined
Jul 22, 2019
Messages
51
Points
6
Age
26
Nak tergelak baca comment terbako tu. Celcom kat Malaysia ni coverage paling luas tau klu nak compare ngn telco lain la. Boleh cari satu artikel ni ka soyacincau kot diorang ada test.
Rasa telco semua dah improve dari segi speed tapi pernah pakai telco merah n kuning... laju ye tapi ade setengah area tempat tak sampai 4g nye, takde coverage.
 
Last edited:
Top