Macam mana nak guna News untuk trade Forex?

Joined
Apr 17, 2013
Messages
443
Likes
2
Points
18
Offline
#1
Pergi ke laman forexfacory. Kemudian, klik jam di sebelah atas kanan untuk seragamkan masa kalendar FF dengan waktu negara anda. Klik je Match Automatically lepas tu Save Settings. Dah siap, klik Logo FF di penjuru atas kiri untuk ke Homepage.



Klik pada Today dan pilih This Week > Apply Settings untuk memaparkan kalendar untuk 1 minggu berbanding 1 hari sahaja sebelum ini. Ini adalah penting supaya anda dapat merancang trade mingguan anda dengan lebih mudah.

Klik pada tarikh (???) untuk tukar view supaya tunjuk news untuk 1 minggu terus.

Akhir sekali, manfaatkan fungsi Filter (di sebelah kanan kalendar). Anda hanya perlukan 3 sahaja iaitu High Impact (merah), Medium Impact (oren) & Non-economic (putih). Low Impact (kuning) tak perlu kerana ia tidak banyak menggerakkan market. Untuk currencies pula, buangkan CNY kerana anda perlu trade major pairs sahaja.



OK, dah siap dah setting FF!

Pertama sekali, tengok sebelah kiri Legend. Di sini ada tips penting, iaitu data news akan menentukan currency akan menguat atau melemah. Hijau Good News untuk currency tersebut. Kalau Merah Bad News.

(NOTA: Jika Legend tersebut tidak muncul, anda perlu daftar akaun percuma FF terlebih dahulu. Klik pada join Forex Factory ketika langkah pertama)


Jika USD bad news, USD/XXX akan turun, manakala XXX/USD akan naik. Ia satu hubungan yang anda kena ingat sampai bila-bila. Ini contoh movement price USD/JPY sebaik sahaja news Personal Spending m/m 8.30pm diumumkan:



Bad news USD (0.1%, warna merah), jadi USD/XXX seperti USD/JPY turun tepat jam 8.30pm 29 April 2016 (waktu MT4 Fxcitizen adalah 12:30). Begitulah impak news. Ini contoh untuk medium impact news. Kalau high impact news, memang berdesup perginya!

NEWS MANA SATU SAYA NAK TRADE NI?

Bukan semua news akan memberi impak besar kepada movement pairs. Ada news-news tertentu sahaja. Salah satunya ialah Non-farm Payroll (NFP).


2 Teknik News Trading dan senarai news yang anda boleh trade, saya terangkan panjang lebar dalam kursus Forex di Kursus Saham | Kelas Forex Teknik 100pip | Kursus Pelaburan Emas | Kursus FCPO




.
 
Joined
Sep 3, 2008
Messages
6
Likes
0
Points
1
Offline
#2
Tq for sharing.

One word, correlation kalau nak efektif dalam guna news dalam forex.

Ini apa tuan Ahmad Faizzudin share di fb beliau.

Cube cari correlation di antara banyak perkara dalam ilmu fundamental dan cuba kaitkan dengan pergerakan di chart.

Tanya diri anda...

1. Siapa yang kawal nilai matawang?
2. Siapa yang ada authority dalam menentukan nilai matawang?
3. Bagaimana nilai matawang di kawal?

Ketiga-tiga persoalan ini jawapan dia simple je:
Central Bank dan Polisi Kewangan.

Start drp situ, perkara berkaitan dengan Central Bank.

Apa tugas central bank. Apa peranan central bank terhadap nilai matawang.

Kaji juga tentang monetary policy. Apa itu monetary policy. Bagaimana monetary policy ditentukan.

Dan akhir nya, kita dapat kaitkan, dapat strong and positive correlation between value of currency with monetary policy.

And monetary policy will be deduce to last final decision = Interest Rate.

Teori ni sangat berkesan sejak 2 tahun beliau guna pakai.

REVIEW PANDUAN BUKU VIDEO “SENI ENTRY PROFIT”
 
Top