macam mana nak dapatkan bentuk badan yang menarik (Lelaki sahaja)

puterakatak

freshman
Joined
Dec 13, 2010
Messages
15
Points
0
u boleh beli ebook Kevin Zahri dgn harga RM40 ada dalam 10 ebook mengenai nutrisi n fitness...
Mmg sesuai utk nk kuruskn badan n nk shape badan bg tough =)
 

bukharie

freshman
Joined
Dec 17, 2010
Messages
20
Points
0
Salam,

Pendapat saya ialah boleh tanya kat 'brader' yang jaga gym yang kita nak buat pakej sampai bentuk badan cantik..first,lepas warming up,bentukkan chest jgn pakai berat sangat,bersesuaian dengan kederat..lepas tu shoulder,lengan belakang...ulang 10 kali sampai 40 kali..Kita kena tanya kalau tak tahu kalau tidak kena gelak..selepas tu otot perut,jangan baring sampai habis dan bangun perlahan..ulang 10 kali berhenti,sampai 40 kali..ulang selama sebulan..biasakan dengan alat-alat gym..selepas itu,baru gandakan seb

Semasa berada di gym,jangan berasa cepat nak habis nanti badan sakit..
 

bukharie

freshman
Joined
Dec 17, 2010
Messages
20
Points
0
salam


Pada pendapat saya,lebih baik kita daftar sebagai ahli dan ambil pakej sampai badan kita jadi berotot..Selepas warming up,buat chest tapi jangan terlalu berat..sekadar

kederat yang kita mampu,seterusnya shoulder dan lengan,buat secara perlahan-lahan sebanyak 10 kali sampai 40 kali..Lepas itu,buat perut..jangan terlalu baring sangat,

hanya separuh sahaja,dan bangun perlahan sebanyak 10 kali sampai 40 kali..selama sebulan buat itu,dan main alat-alat gym supaya kita tahu

cara penggunannya..Sekiranya dah selesa tambahkan lagi sebanyak 60 kali..Saya lebih gemar bertanya kepada senior2 yang telah berjaya bina badan..Penggunannya

protein penting untuk membentuk otot dengan lebih cepat,minum sebelum main..kalau ada duit lebih minum selepas main..kerana protein agak agak mahal,kurangkan

pengambilan karbohidrat..InsyAllah dalam masa 6 bulan badan kita mula membentuk..

ps:semasa saya main alat gym seorang warga india sedang menunjuk-nunjuk bahawa dia mengangkat dengan lebih berat,selepas itu dia sakit pinggang..:)
 

asasindino

freshman
Joined
Dec 25, 2009
Messages
1,393
Points
38
salam bro

saya nak bg nasihat sket

saya x galakkan bro ambik protein tambahan atau pon hormon

sebabnya mende tu akan beri kesan pada otot badan dan tulang

ni saya citer berdasarkan pengalaman saya sendiri

tgk mber saya ambik protein ngan hormon

umo br 25 sbb ambik hormon ,dia jatuh sket je,terpelecok kaki dia ada small fracture

main tanpa ambik mende2 tu lg bagus sbb otot yg terbina tu akan kekal sampai ke tua

;)
aku rase xde mslh mcm tue...aku dh ambik protein selama 4 thn n member aku yg pernah jatuh pn x pernah ade small fracture..satu lagi kalu nk bina otot tanpa ambik supplement..korang larat ke telan sampai 8 biji telur sekali gus? kalu larat..so xyah nk amek supplement..hehe
 

bata

freshman
Joined
Dec 9, 2008
Messages
35
Points
6
Age
36
salam semua....tk sangka kt sini pn ada thread pasal fitness ni...hehehe

nampaknye ada nama yg familiar kt sini...dr_zool hehe


Chow
 

bata

freshman
Joined
Dec 9, 2008
Messages
35
Points
6
Age
36
badan ronaldo tu memang mantap...nak jadi macam tu....tapi di bahagian perut, Makk aiii...susah nak dapat 6 pax tu...LEMAK TEPU!!! susah oo nak bentuk otot perut.

Seperti kata Gmoz...saham wanita meningkat sekiranya mereka langsing. Tapi wanita tak berapa kisah bentuk badan lelaki. Cuma antara kita as a man,mesti jelez tengok badan laki lain macam C.ROnaldo tu kan?

Sebb itu kita mengidam nak badan macm tu...tapi nak mengenakan sport attire pun punya la susah....hoho

kisah sebenarnye, try lepak2 dgn kawan2 perempuan yg berfikiran terbuka, bincang pasal badan dan sex secara sihatlah, jgnj lucah pulak.
aku dah bincang banyak kali, perempuan sama je cam laki, cuma mereka tk begitu visual.

they also enjoy looking at men;s butt, round butt.

six packs? of coz...sama cam laki suka boobs :)


Chow
 

spycat

freshman
Joined
Feb 11, 2009
Messages
918
Points
16
Age
30
aku rase xde mslh mcm tue...aku dh ambik protein selama 4 thn n member aku yg pernah jatuh pn x pernah ade small fracture..satu lagi kalu nk bina otot tanpa ambik supplement..korang larat ke telan sampai 8 biji telur sekali gus? kalu larat..so xyah nk amek supplement..hehe
naik balik thread aku hah...hahaha
aku sebenarnya teringin nak amek supplement.. tapi aku takut ada efek je..
 

spycat

freshman
Joined
Feb 11, 2009
Messages
918
Points
16
Age
30
kisah sebenarnye, try lepak2 dgn kawan2 perempuan yg berfikiran terbuka, bincang pasal badan dan sex secara sihatlah, jgnj lucah pulak.
aku dah bincang banyak kali, perempuan sama je cam laki, cuma mereka tk begitu visual.

they also enjoy looking at men;s butt, round butt.

six packs? of coz...sama cam laki suka boobs :)


Chow
puiiiii... aku kene sharp kan lagi 6 packs aku nih..
 

dr_zool

freshman
Joined
May 15, 2009
Messages
1,213
Points
0
salam semua....tk sangka kt sini pn ada thread pasal fitness ni...hehehe

nampaknye ada nama yg familiar kt sini...dr_zool hehe


Chow

otai besa nih

p/s : buh siggy bro.promote sket fitnutritions
 

bertong

freshman
Joined
May 30, 2010
Messages
3,387
Points
36
yup...baik dapatkan bentuk badan yg asli...

dari ambik ubat ubatan ni kan..
 

bata

freshman
Joined
Dec 9, 2008
Messages
35
Points
6
Age
36
naik balik thread aku hah...hahaha
aku sebenarnya teringin nak amek supplement.. tapi aku takut ada efek je..
supplement apa? cuba spesifik skit.
kalo protein, aminos, creatine, tiada documented journal lagi yg cakap ada bad effect kpd badan kecuali kita ada kronik disease macam renal, liver etc.

Utk pengetahuan saudara, even BPFK (Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan) juga tidak memerlukan supplement protein, aminos, dan creatine ni didaftar. So nampak tak kt sini? Kalo bahaya Biro ni takkan senang2 bagi lepas camtu je. Diorg ni cabang kpd MOH. Even benda2 minuman cam ECPI tu sume perlu berdaftar, tp supplemen sukan dari jenis ni tak perlu.

Cuba google benefits benda2 ni kpd ahli sukan, dan bukan asing lagi atlet2 yg bernaung di bawah MSN pun guna supplement. Jika bahaya takkan negara nk bahayakan atlet sendiri?

FYI, sy ada dapat emel dari Presiden Persatun Bola Keranjang, pun nak guna creatine dan supplement...


Chow
 

spycat

freshman
Joined
Feb 11, 2009
Messages
918
Points
16
Age
30
supplement apa? cuba spesifik skit.
kalo protein, aminos, creatine, tiada documented journal lagi yg cakap ada bad effect kpd badan kecuali kita ada kronik disease macam renal, liver etc.

Utk pengetahuan saudara, even BPFK (Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan) juga tidak memerlukan supplement protein, aminos, dan creatine ni didaftar. So nampak tak kt sini? Kalo bahaya Biro ni takkan senang2 bagi lepas camtu je. Diorg ni cabang kpd MOH. Even benda2 minuman cam ECPI tu sume perlu berdaftar, tp supplemen sukan dari jenis ni tak perlu.

Cuba google benefits benda2 ni kpd ahli sukan, dan bukan asing lagi atlet2 yg bernaung di bawah MSN pun guna supplement. Jika bahaya takkan negara nk bahayakan atlet sendiri?

FYI, sy ada dapat emel dari Presiden Persatun Bola Keranjang, pun nak guna creatine dan supplement...


Chow
supplement utk bentuk kan badan aku...
aku takut ada efek long term je..
maksud aku mcm aku makan benda tu skrg memang takde ape2 kesan..
mane tau 10-20 tahun akan dtg ada kesan ape2 ke.. itu yg aku risau..
kalau dah macam ni aku kene consider balik utk ambil supplement nih
 

bata

freshman
Joined
Dec 9, 2008
Messages
35
Points
6
Age
36
supplement utk bentuk kan badan aku...
aku takut ada efek long term je..
maksud aku mcm aku makan benda tu skrg memang takde ape2 kesan..
mane tau 10-20 tahun akan dtg ada kesan ape2 ke.. itu yg aku risau..
kalau dah macam ni aku kene consider balik utk ambil supplement nih
rmi bodybuilder di umur yg senja masih sihat. cuba tgk Lou Ferrigno, Arnold, Sylvester Stallone.

Cuba google Serge Nubret, dia baru meninggal, tp di usia 72 tahun.

pada saya apa yg bro patut risau, kalo bro merokok, clubbing atau minum alkohol. itu yg patut dirisaukan.
sy kadang heran, ada org cakap, ak tkut la pki supplement ni, tp padahal dia tu sedang merokok hahaha...kan ke ironi tu.


ssatu lg, kalo bro betul2 pentingkan kesihatan, sy cadagnakn wat health check tiap tahun sekali...bro bleh trgk sniri keadaan badan bro camne...


Chow
 

once85

freshman
Joined
Aug 14, 2011
Messages
2
Points
0
salam sejahtera.....

maaf,,,saya orang baru....berminat ngn tpik ni.....
tgk pada bro dk sembang...cam dah lama dalam bidang ni......
kalau yg plg basic....pe yg pelu kite wat kalau baru nk stat...
 

once85

freshman
Joined
Aug 14, 2011
Messages
2
Points
0
saya dah lbh krg 5taun bina badan ni.....tp xsampai taget yg sy nk.....cume ade prubahan dlm shape bdn je...tp xbsr sgt...kin ade silap mase sy workout tu.....sy ade amik pic sy skrg.....bkn nk mnunjuk tp jz nk berkongsi.....kalau ade yg lbh b'pengalaman dr sy....nk jgk nsht dr dyer....
 

Charl55es

freshman
Joined
Sep 20, 2012
Messages
14
Points
0
kena buat chest, shoulder dan seterusnya sampai ke lengan.
 
Last edited:

zulhusmi

freshman
Joined
Oct 24, 2012
Messages
1
Points
0
sy baru dalam forum nie...nampak menarik perbincangan disini...sy mempunyai berat badan 114kg....dan sekarang sy sudah dekat sebulan main gym....minggu nie baru hendak cheak berat badan ada turun atau tak...:D
ada penurunan atau tak...itu tak tahu...tp ms kat gym 2 ada kawan yg ajar asas2 main gym... :D
 

alhawariyyun

freshman
Joined
Jul 8, 2010
Messages
36
Points
0
sy baru dalam forum nie...nampak menarik perbincangan disini...sy mempunyai berat badan 114kg....dan sekarang sy sudah dekat sebulan main gym....minggu nie baru hendak cheak berat badan ada turun atau tak...:D
ada penurunan atau tak...itu tak tahu...tp ms kat gym 2 ada kawan yg ajar asas2 main gym... :D
Kalau kawal pemakanan (pastikan kalori deficit) setiap masa, maka berat badan akan turun kot mana pun. Yang penting ialah diet dan exercise. Tidak boleh diabaikan kedua-duanya.
 
Top