Letakkan Sign 'Scammer' bagi thred/id yg tidak jujur berurusan di WC (Menipu)

Joined
Sep 23, 2012
Messages
970
Likes
0
Points
0
Offline
#22
setuju dgn cadangan tuan fyrule tu..kumpul thread2 scammer kt WC ni letak dlm satu section khas('muzium' khas untuk para scammer)..then,letak warning sikit.."Kepada sesiapa yg ingin melakukan jual beli di WC,sila lihat senarai scammer terlebih dahulu.."..lebih kurang mcm tu la..sekadar cadangan dr hamba yg tak berapa bijak :D
 
Joined
Feb 10, 2009
Messages
13,730
Likes
1
Points
38
Offline
#23
la... dah ade scammer kat WC nie upenyer yerk.. lagi bagus kalau ahli majlis tertinggi WC nie ade link dengan polis ke tribunal ke.. boleh tangkap terus scammer..
 
Joined
Jan 3, 2009
Messages
992
Likes
0
Points
16
Offline
#24
Kalau pergi report polis memang diorang buat dunno je..
Banyak dah terjadi especially time jual beli paypal..

Seller/buyer kena berhati-hati dengan siasat dahulu bakal penjual/pembeli kita.
 
Joined
Oct 2, 2007
Messages
6,951
Likes
0
Points
38
Offline
#25
Boleh bagi negative feedback.. t org lain boleh alert
ya.. boleh bagi negatif feedback. so prospek boleh refer kat feedback

Susah betul bila ramai scammer di wc ne. Banned dan blacklist seumur hidup
takpe... kita sama2 saling membantu membanteras scammer... sepertimana yang dilakukan oleh TT
la... dah ade scammer kat WC nie upenyer yerk.. lagi bagus kalau ahli majlis tertinggi WC nie ade link dengan polis ke tribunal ke.. boleh tangkap terus scammer..
idea yang bagus... skrg ni pun kita sudah ada PUIM yang boleh mewakili IM

Kalau pergi report polis memang diorang buat dunno je..
Banyak dah terjadi especially time jual beli paypal..

Seller/buyer kena berhati-hati dengan siasat dahulu bakal penjual/pembeli kita.
encik polis ni pun satu la.... camna la orang tak menyampah ngan polis
 

Zafrin

freshman
Joined
Oct 17, 2010
Messages
184
Likes
0
Points
16
Offline
#26
la... dah ade scammer kat WC nie upenyer yerk.. lagi bagus kalau ahli majlis tertinggi WC nie ade link dengan polis ke tribunal ke.. boleh tangkap terus scammer..
wah dasat sampai kes polis..:-O
 

Zafrin

freshman
Joined
Oct 17, 2010
Messages
184
Likes
0
Points
16
Offline
#27
memula dulu penah gak buat camnie, skrg dah tau aper itu scam, x berani dah buat, :D
 
Joined
Feb 10, 2009
Messages
13,730
Likes
1
Points
38
Offline
#28
ini scammer.. melibatkan penipuan wang ringgit.. kalau spammer tue boleh dimaafkan... so.. scammer elok reportlah.. kalau boleh terterakan nama dan no akaun.. so.. bila search kat google je terus kuar nama na no akaun sebagai scammer....
 
Last edited:
Joined
Oct 2, 2007
Messages
6,951
Likes
0
Points
38
Offline
#29
biar betul bro zafrin pernah scam ? kena solat taubat. bro

hehehe.. jangan terkonpius scammer & spammer.

scam = tipu.. scammer = penipu.

kalau dah tipu pengguna... semestinya boleh jadi kes polis.

spam ni pulak = sampah
spammer = mereka yang suka mengepost/menghantar/mengemel mesej/post yang tidak diperlukan/diminta/dikehendali oleh penerima.

Ia takde la sampai jadi kes polis (kecuali akan datang ada akta)... hanya melibatkan etika je
 

mama_q

freshman
Joined
Jan 16, 2013
Messages
27
Likes
0
Points
0
Offline
#37
Ni lama namanya orang nak cari duit senang! Keje asyik tipu orang je, tak baik betul! X(

Moga-moga Allah sentiasa melindungi orang yang jujur...
 
Joined
Mar 27, 2013
Messages
127
Likes
0
Points
0
Offline
#38
Lebih bagus if, investigate terdahulu, and then jika benar. ban terus dan delete thread :">
 

Zafrin

freshman
Joined
Oct 17, 2010
Messages
184
Likes
0
Points
16
Offline
#40
dulu mase tak tau ape-ape pun pasal IM nie, saya pon pernah jugak terlibat dengan scam and spam nie, dah join wangcyber belajar dari sifu2 kat sini baru la tau teknik marketing yang sebenar... terima kasih sumer . :D
 
Top