lelongan barang di internet

Anonymous

freshman
Joined
Dec 8, 2005
Messages
0
Points
0
saya punyai barang yang ingin di lelong... tapi saya tidak tahu bagaimana nak lelong barang di internet..
 

mantero

freshman
Joined
Jan 4, 2006
Messages
151
Points
18
guna ebay or lelong.com.my la

p.s:guest pong leh antar post ker....
 

alang

SZAB Network
Super Senior
Joined
May 24, 2006
Messages
1,716
Points
38
Age
45
bilala agaknya admin kita nak upgrade ke vbulletin yer? :D
 

alang

SZAB Network
Super Senior
Joined
May 24, 2006
Messages
1,716
Points
38
Age
45
buat donation drive la, target utk dpt $ 80 USD cukup la, utk nak dpt lease license vbulletin. Saya rasa tak jadi masalah utk sapa2 nak donate. Pastu org yg donate ni, bagi la keistimewaan sikit dlm forum.
 

ryco

freshman
Joined
Mar 5, 2006
Messages
139
Points
16
ye..cam cadangan menarik.. dan macam ada yang nak menymbang je tu ..hehe..

bahaya kalau ada orang salah guna guest masuk buat huru hara...

pasal lelong, ada yang seronok bid kat situ..tapi kadang2 tensyen gak tak dapat beli..(takde lagi sniper utk lelong..ke dah ada? hehe...)
 

mantero

freshman
Joined
Jan 4, 2006
Messages
151
Points
18
smartusaha said:
mantero said:
guna ebay or lelong.com.my la

p.s:guest pong leh antar post ker....
A'a lah, mcm something problem jer.. Hmmm... Musykil..... Inilah phpBB.. Bahaya... :)

ler..kan ade setting kat admin cpanel..just admin je leh ubah bende nih..wat biar guest xleh antar post..wajib login..bende ni mmg ade setting die..bukannya hole ke ape..
aku pon penah jdik admin kat forum..
kalo nak tukar forum ni ke invision power board
lg bgus..sbb lg byk security n ciri2 tambahan..n nampak lg professional skit..
aku ade converter dr phpbb ke invision..kalo nak bgtau la ek
 

rontol

freshman
Joined
Aug 19, 2006
Messages
58
Points
8
saya punyai barang yang ingin di lelong... tapi saya tidak tahu bagaimana nak lelong barang di internet..

aku pernah berjual beli kt internet ni....boleh kate dh biase..
walaupn topik ni dh lapok...tp aku nk kongsi satu 'port' baik untuk jual barang2 terpakai kt internet ni....

cube msk www.lowyat.net
daftar bahagian forum die.....msk bahagian 'garage sales'
kt situ mmg byk offer2 menarik....tp mcm biase byk gk la penipu...

hurm..tp alhamdullilah setakat ni aku xpnh kene tipoo kt situ...so kene pandai cari la.....jgn mudah percaye walaupn die ade byk post kt situ...


List barang yg pnah dibeli:
1.CPU Pc
2.Monitor
3.Ram
4.Laptop

List yg pnah dijual
1.Satu set komputer

dan lain2...dh lupe dh...sbb dh lame xbeli brg kt situ huhu

dari lowyat.net tu lah lahir satu idea aku (yg belom terlaksana lg) mengenai
penjualan barang2 terpakai ni....(idea aku: satu website yg selamat utk berjual beli barang2 terpakai seperti lelong @ ebay....tp bukan bidding style....lbh kpd 'garage sales' )

bg aku barang2 terpakai ni sgt penting utk diberi/dijual kpd org2 yg memerlukan...mcm aku dulu....xmampu nk beli monitor baru mahal2...ak beli rm50 je dari lowyat.net ...ak selalu buat deal cod....'cash on delivery'

maknenye org tu dh ade depan mate pastu kite dh tgk barang die...dh test (utk bende yg boleh test mcm enset) then baru bayar....

cod ni la care yg paling selamat bagi aku....pos2 ni ak xmo gune...mmg aku akan elakkan kaedah tu

risiko 2 ttp ade...tp mmg puas ati sbb harge kt situ byk yg berpatutan sbb org yg jual kt situ byk yg bukan utk berniaga....mmg derang jual barang2 yg derang xmo utk harge rendah...mp3 player la...tv la....

aku mmg sarankan korg ke sane....tp hati2....kes penipuan ttp ade...

Good luck!
 
Top