Lelaki hisap payudara boleh kurangkan kanser payudara ?

Alfa Bravo

Newbie
Joined
Aug 1, 2008
Messages
84
Points
8
Cara Kurangkan Risiko Kanser Payudara

Kanser payudara merupakan pembunuh wanita no 1 di Malaysia. Pelbagai kempen dan cara telah dijalankan bagi memupuk kesedaran kanser payudara ini di kalangan wanita.

Kami terbaca satu artikel dari portal Peace Fm Online. Entah betul entah tidak, artikel tersebut mendakwa menghisap payudara dapat mengurangkan risiko kanser payudara. Kami tidak mahu ulas panjang-panjang, anda baca sahaja laporan dari laman tersebut.

The National Cancer Institute, a component of the National Institute of Health, estimates that based on current rates, 12.7% of women born today will be diagnosed with breast cancer at some time in their lives.

According to BBC, whenever men suck women’s breast, they (women) stand a lower risk of getting breast cancer.

A lot of men interview by PeaceFM say if sucking their wives breast will prevent them from getting breast cancer the “we will continuously suck and never get tired."

Speaking in an interview with PEACEFM News, Dr. Robert Mensah, a Reproductive Health Specialist, said there is an iota of truth in the finding even though emotional stress, alcohol, toxic brazier, using a brazier for a long time and other factors can also lead to breast cancer.

“…when men stimulates the nipples of women, the hormones which prevents breast cancer is produced more and by so doing prevent breast cancer,” he said.

Dr. Mensah also revealed that women are not the only victims of breast cancer, since men can also be afflicted with breast cancer.

“…the rate of death in men (due to breast cancer) is more than that in women because the breast of the man is flat on the chest so it spreads quickly to the heart, leading to their death,” he added.

So, if by sucking a woman’s breast it can prevent breast cancer then women can also do the same to the men. What do you think about that?


hmm.. bagi wanita yang mempunyai suami, boleh lah mempratikkan tips di atas, tapi bagi awek-aweks yang belum berkahwin tu, jangan pandai-pandai suruh boipren pula yer. Atau boipren yang ada awek tu, jangan gunakan artikel ini untuk menghalalkan cara. haha...
 
Last edited:

mr.rzd

FB Members
Joined
Sep 26, 2010
Messages
212
Points
0
huhahahuhuhu haha hohohoho...(mak nak kahwinnnnnnnnnn!!!!)
 

GoMonsta

freshman
Joined
Nov 6, 2009
Messages
1,859
Points
0
:D

My mesej to shoorrtt
 

Hafiz Wasa

Senior
Joined
Feb 24, 2008
Messages
1,194
Points
38
wow! best ni kalau betul..cuma ada sedikit keraguan terhadap artikel yang dikeluarkan.

pertama tiada sebarang qoute drp mana2 journal yang menyokong statement Dr Robert mensah.

kedua, sy try google mencari 'siapa' Dr Robert Mensah. dan dia adalah anggota United Nations Population Fund (UNFPA). Setakat ini dia tidak terlibat dlm sebarang kajian terhadap mana2 kajian termasuk breast cancer.

ketiga, sy mencari bila BBC news mengeluarkan statement "whenever men suck women’s breast, they (women) stand a lower risk of getting breast cancer." tetapi sy tidak jumpa statement itu. --> kalo rakan2 ada jumpe boleh maklum kat sini.
cuma apa yang sy jumpa dr laman web bbc sendiri mengatakan hanya menyusu dada (breastfeeding) dpt mengurangkan risiko kanser payu dara.

kajian yg dilakukan oleh bbc keatas 150k wanita yang baru menyusukan anak mereka sehingga 2 tahun. setiap satu tahun mereka anggarkan hanya pengurangkan sebanyak 4.3% untuk terkena kanser payu dara. [sumber]

keempat, sy cuba mencari sebarang kajian yang dijalankan oleh american journal of oncology berkaitan hal ini namun tiada.

kelima, sy lihat hanya forum malaysia dan uganda shj yg menghebahkan hal ini. web2 health authority tiada menceritakan perkara ini :)

akhir sekali, sy agak konfuse dgn ayat ini "A lot of men interview by PeaceFM say if sucking their wives breast will prevent them from getting breast cancer the “we will continuously suck and never get tired."

sy bg contoh, PeaceFM interview dan sy kata sy minum air sejuk dpt mengelakkan sy dari penyakit kencing manis.
kemudian 10 org yg sama mengatakan perkara yang serupa.

Seminggu selepas itu PeaceFM mengeluarkan satu artikel yang mengatakan beberapa orang yang diinterview menyatakan
dengan minum air sejuk dapat mengelakkan penyakit kencing manis.

Anda dapat lihat dimana silapnya interview ini?

Sepatutnya PeaceFM interview org yang sudah terkena penyakit dan bukan bebas dari penyakit.

Ok, sy sebenarnya mengaplikasikan ilmu kajian kesihatan yang sy pelajari. Bagaimana untuk kita mengesahkan
sesuatu bukti-bukti yg dikeluarkan. Jadi dengan ilmu ini sy berkongsikan dengan anda semua.

Ingat, jgn mudah percaya terhadap sesuatu perkara sehingga kita selidiki dahulu.
Namun tidak salah untuk kita 'amalkan' aktiviti sucking wives breast ;)
 

wanmus

Senior
Joined
Oct 2, 2007
Messages
1,800
Points
38
Age
36
haaa..tulah sebab ramai sekarang ni pompuan nak jaga kecantikan sangat..
sampai kawen pun nak lambat2..pastu tak nak anak takut tak cantik..

hmmmm..so kepada suami2, jalankan tanggungjawab untuk jauhkan isteri
dari penyakit berbahaya
 

Faiz Shafie

Senior
Joined
Jun 12, 2009
Messages
4,352
Points
0
Ada hikmahnya tu buat 'aktiviti' mcm tu (suami isteri)..Allah S.W.T sahaja yang tahu..
 

abutalib

Senior
Joined
Dec 29, 2010
Messages
4,058
Points
0
Sayapun ada terbaca mengenai artikel seperti di atas
 

SchulzCube

freshman
Joined
Dec 29, 2010
Messages
141
Points
16
Info khas untuk yang dah kawin... Yang lum kawin sabar2 jer lah... Hehehe
 

desa1

Newbie
Joined
Oct 22, 2009
Messages
260
Points
0
haaaaaaaaaaaa ye ke............betul ka...fakta tu
 

haqimie

freshman
Joined
May 9, 2010
Messages
120
Points
0
wow! best ni kalau betul..cuma ada sedikit keraguan terhadap artikel yang dikeluarkan.

pertama tiada sebarang qoute drp mana2 journal yang menyokong statement Dr Robert mensah.

kedua, sy try google mencari 'siapa' Dr Robert Mensah. dan dia adalah anggota United Nations Population Fund (UNFPA). Setakat ini dia tidak terlibat dlm sebarang kajian terhadap mana2 kajian termasuk breast cancer.

ketiga, sy mencari bila BBC news mengeluarkan statement "whenever men suck women’s breast, they (women) stand a lower risk of getting breast cancer." tetapi sy tidak jumpa statement itu. --> kalo rakan2 ada jumpe boleh maklum kat sini.
cuma apa yang sy jumpa dr laman web bbc sendiri mengatakan hanya menyusu dada (breastfeeding) dpt mengurangkan risiko kanser payu dara.

kajian yg dilakukan oleh bbc keatas 150k wanita yang baru menyusukan anak mereka sehingga 2 tahun. setiap satu tahun mereka anggarkan hanya pengurangkan sebanyak 4.3% untuk terkena kanser payu dara. [sumber]

keempat, sy cuba mencari sebarang kajian yang dijalankan oleh american journal of oncology berkaitan hal ini namun tiada.

kelima, sy lihat hanya forum malaysia dan uganda shj yg menghebahkan hal ini. web2 health authority tiada menceritakan perkara ini :)

akhir sekali, sy agak konfuse dgn ayat ini "A lot of men interview by PeaceFM say if sucking their wives breast will prevent them from getting breast cancer the “we will continuously suck and never get tired."

sy bg contoh, PeaceFM interview dan sy kata sy minum air sejuk dpt mengelakkan sy dari penyakit kencing manis.
kemudian 10 org yg sama mengatakan perkara yang serupa.

Seminggu selepas itu PeaceFM mengeluarkan satu artikel yang mengatakan beberapa orang yang diinterview menyatakan
dengan minum air sejuk dapat mengelakkan penyakit kencing manis.

Anda dapat lihat dimana silapnya interview ini?

Sepatutnya PeaceFM interview org yang sudah terkena penyakit dan bukan bebas dari penyakit.

Ok, sy sebenarnya mengaplikasikan ilmu kajian kesihatan yang sy pelajari. Bagaimana untuk kita mengesahkan
sesuatu bukti-bukti yg dikeluarkan. Jadi dengan ilmu ini sy berkongsikan dengan anda semua.

Ingat, jgn mudah percaya terhadap sesuatu perkara sehingga kita selidiki dahulu.
Namun tidak salah untuk kita 'amalkan' aktiviti sucking wives breast ;)
tip terbaek daripada pakar niche kesihatan :)
 

codak

freshman
Joined
Apr 24, 2009
Messages
571
Points
0
haha :D menarik
 
Top