Lagi kisah usahawan internet di akhbar tempatan

Joined
Jan 16, 2007
Messages
306
Likes
1
Points
18
Offline
#21
Tahniah buat Alang dan Dr Irfan.

Berita camni la yang buat bisnes internet di percayai dan bukan lagi selalu dikaitkan dengan program 4D.Baru ramai tahu macam mana cara yang sah dan betul buat duit di internet
 
Joined
May 21, 2007
Messages
2,519
Likes
7
Points
38
Offline
#22
tahniah...ada sorang lagi yang belum masuk akhbar iaitu syed_ikhwan...


bila la aku nak dapat cam tu?setakat rm3XXX-4XXXX sebulan tu pun dah cukup
 
Joined
Jul 18, 2007
Messages
1,102
Likes
3
Points
38
Offline
#23
tahniah buat alang dan irfan...

hermmm...

p/s : ada rasa tak suatu hari nanti akan terjadi sesuatu untuk usahawan dalam internet. mungkin cukai di kenakan? mungkin wajib ada syarikat? dan macam-macam lagi... sedangkan TV3 pun sudah pandai mengunakan online. Ada Pro dan Contra nie....
 
Joined
Mar 19, 2007
Messages
1,189
Likes
3
Points
38
Offline
#25
tahniah buat alang dan irfan...

hermmm...

p/s : ada rasa tak suatu hari nanti akan terjadi sesuatu untuk usahawan dalam internet. mungkin cukai di kenakan? mungkin wajib ada syarikat? dan macam-macam lagi... sedangkan TV3 pun sudah pandai mengunakan online. Ada Pro dan Contra nie....
Cukai , tak kot mungkin akan mensyaratkan supaya usahawan internet mendaftar syarikat , dari situ gomen earn revenue .

Tapi ikutkan usahawan dah banyak berjasa pada negara, kalau sanggup gak amik cukai , kejam namanya .

Sebab :

1. Usahawan intenret menjana ekonomi , membawa keuntungan secara lansung dan tidak lansung kepada pertumbuhan dan kemajuan negara walaupun tidak membayar cukai tetapi kat mana lagi usahawan internet nak shopping ?? kat Malaysia lah ..

2. Dengan pengaliran wang asing masuk ke negara , secara lansung membantu ekonomi.

3. Menggalakkan syarikat asing berdagang di malaysia contoh ebay, google , yahoo dan paypal .

4. Menggalakkan pertumbuhan keusahawan berkonsep soho dalam masyarakat .

5. Mengurangkan pengangguran.

6. Membantu suami dan isteri dengan mempopularkan konsep perniagaan dari rumah (soho) , seterusnya suami dan isteri dapat memberi lebih masa kepada keluarga.

Dengan 6 sebab kukuh nih . Cukup untuk kata usahawan internet (soho) berjasa pada negara. Nak kenakan cukai ?? cuba fikirkan balik 6 sebab nih. hehehehe

*Alasan baik untuk elak cukai , boleh debut kat parliament :D
 
Joined
Jan 28, 2008
Messages
99
Likes
1
Points
8
Offline
#26
congrat both...Irfan n Alang...
(huhu...dengki gila rasa kat 2 bro ni...tp dengki yg membina la ;p)
harap2 dapat beri nafas baru kpd smua newbie2
n semua yg beranggapan buruk terhadap ebiz...

kita smua pun ptut jdkan ni sbg percikan api utk terus berusaha...
jd jom sama2 follow jejak diorang jd jutawan n usahawan internet yg
sejati...
 
Joined
Jul 18, 2007
Messages
1,102
Likes
3
Points
38
Offline
#27
Cukai , tak kot mungkin akan mensyaratkan supaya usahawan internet mendaftar syarikat , dari situ gomen earn revenue .

Tapi ikutkan usahawan dah banyak berjasa pada negara, kalau sanggup gak amik cukai , kejam namanya .

Sebab :

1. Usahawan intenret menjana ekonomi , membawa keuntungan secara lansung dan tidak lansung kepada pertumbuhan dan kemajuan negara walaupun tidak membayar cukai tetapi kat mana lagi usahawan internet nak shopping ?? kat Malaysia lah ..

2. Dengan pengaliran wang asing masuk ke negara , secara lansung membantu ekonomi.

3. Menggalakkan syarikat asing berdagang di malaysia contoh ebay, google , yahoo dan paypal .

4. Menggalakkan pertumbuhan keusahawan berkonsep soho dalam masyarakat .

5. Mengurangkan pengangguran.

6. Membantu suami dan isteri dengan mempopularkan konsep perniagaan dari rumah (soho) , seterusnya suami dan isteri dapat memberi lebih masa kepada keluarga.

Dengan 6 sebab kukuh nih . Cukup untuk kata usahawan internet (soho) berjasa pada negara. Nak kenakan cukai ?? cuba fikirkan balik 6 sebab nih. hehehehe

*Alasan baik untuk elak cukai , boleh debut kat parliament :D
harap begitulah adnin, bukannya apa.. zaman sekarang semua orang sanggup buat sesuatu kerana duit, saya rasa A.S mengenakan cukai kan?

p/s : agama pun boleh diubah ini kan benda melibatkan duit dan kemewahan
 

Izo

Senior
Joined
Nov 14, 2006
Messages
1,328
Likes
0
Points
38
Offline
#28
Kalau kerajaan Malaysia sekarang mesti fikir nak cukai jer...:D
Tahniah Alang dan Irfan. Aku masih tertunggu2 sifu aku, Syed Ikhwan masuk akhbar plak :D
 

alang

SZAB Network
Super Senior
Joined
May 24, 2006
Messages
1,680
Likes
19
Points
38
Age
43
Offline
#29
buat apa nak perlu rasa pasal cukai. Kalau dah pendapatan kita dah sampai ke tahap utk wajib membayar cukai, bayar jer la. Tak payah nak lari2. Bayar cukai ni penting terutamanya utk yg keje sendiri sebab borang isytihar pendapatan (J Form) merupakan salah satu dokumen yg diminta kalau kita nak buat loan di bank.

Saya telah daftar syarikat dan buka akaun bank atas nama syarikat jadi cukai yg dijelaskan nanti adalah cukai perniaagan bukan cukai pendapatan.
 
Joined
Apr 14, 2007
Messages
710
Likes
4
Points
18
Offline
#30
fuyooh tahniah Alang dan Dr. Irfan, lima dan tujuh angka, memang hebat kuasa internet ni
 

sophan

freshman
Joined
Feb 26, 2008
Messages
25
Likes
0
Points
1
Offline
#31
Saya diberitahu mengenai 2 artikel tersebut oleh Bro Syed Ikhwan. Kalau dia tak beritahu itu Alang, mungkin saya pun takkan tahu.

Anyway, Congratulation to both Alang & Dr Irfan. Harap mata rakyat Malaysia lebih terbuka dengan perniagaan & peluang buat duit dari Internet yang sebenar, dan bukan dari program2 mengarut dan menyembelih bangsa sendiri.

Thank you to both of you....
 

Wayne

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
119
Likes
0
Points
16
Offline
#32
buat apa nak perlu rasa pasal cukai. Kalau dah pendapatan kita dah sampai ke tahap utk wajib membayar cukai, bayar jer la. Tak payah nak lari2. Bayar cukai ni penting terutamanya utk yg keje sendiri sebab borang isytihar pendapatan (J Form) merupakan salah satu dokumen yg diminta kalau kita nak buat loan di bank.

Saya telah daftar syarikat dan buka akaun bank atas nama syarikat jadi cukai yg dijelaskan nanti adalah cukai perniaagan bukan cukai pendapatan.
Betul tu Alang,

Tak perlu nak lari2. Dan yg penting, bagi yg dah layak tu, bukan takat cukai je, bayar zakat sama. Zakat ni ada 2 jenis, zakat fitrah dan zakat harta. Selalu orang kita fikir zakat fitrah yg setahun skali tu aje.

======

Anyway, tahniah Alang.. =)

WA
 
Joined
Jul 18, 2007
Messages
384
Likes
1
Points
18
Offline
#33
Tahniah alang, bila lagi kita yang lain nak masuk kosmo n utusan..hehe.
harakah ke..
 
Joined
May 16, 2006
Messages
677
Likes
2
Points
18
Offline
#37
tahniah Alang and IK.. Alang lebih di 'belakang tabir' rasanya dah beberapa kali citer Alang masuk paper. Congrat!
 

maenz

freshman
Joined
Feb 16, 2008
Messages
134
Likes
0
Points
16
Offline
#38
Iya.. saya mewakili Irfan Khairi mengucapkan terima kasih banyak2 kepada mereka yang mengucapkan terima kasihnya kepada IK. ahaks! :p

Apapun semoga sumanya berjaya di dunia mahu pun di akhirat yg kekal selamanya. :D

.
 
Joined
Nov 14, 2007
Messages
638
Likes
0
Points
16
Offline
#39
mcm mana nak masuk paper ha?
income aku pun apa kurang nyer... hehe...
Ada 2 cara nak masuk paper, ...

Pertama kita mungkin dijemput kerana ada kekuatan dan kelebihan yang ada pada kita untuk dijadikan bahan berita atau ceriter..

Keduanya, kita bayar je untuk Iklankan(jual diri) kita...atau nama saintifiknya PROMOSI :rolleyes:

Sebenarnya ramai dah orang buat macam cara kedua tue.. :cool:
 
Top