Kursus asas pelaburan bursa saham ( rm69 ! ) & tips saham ke emel

Joined
Feb 2, 2015
Messages
1
Likes
0
Points
0
Offline
#63
haii..nak tanya..mcm mane dgn saham Tanjung Offshore Bhd? Blh bg sedikit tips? Dgr kata Tan Sri Tan Kean Soon dah beli saham paling banyak..tp dia dah kena 'suspend' dari Tanjung..ade apa berita ttg ni?
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
445
Likes
2
Points
18
Offline
#64
Untuk QE31 / 12/2014, MEGB melaporkan kerugian bersih sebanyak RM39.9 juta hasil daripada perolehan sebanyak RM7.2 juta. Kerugian bersih ini disebabkan oleh kemerosotan aset & penghutang perniagaan berjumlah RM9.2 juta & RM 13.2million masing-masing dan bayaran pengecualian diiktiraf pada suku semasa dan keuntungan di Hong Kong pelupusan pelaburan telah menyedari pada suku sebelumnya. Jika anda tidak termasuk keuntungan luar biasa daripada penjualan pelaburan di HK QE30 / 9/2014, MEGB menjadi kebimbangan yang mengalami kerugian sejak QE31 / 12/2011.


Jadual 1: lepas 8 keputusan suku MEGB ini


Carta 1: lepas 23 keputusan suku MEGB ini

Penilaian

MEGB (ditutup pada RM0.66 pada Jumaat lepas) kini didagangkan pada nisbah PB daripada 1.27X. PER tidak boleh didapati kerana syarikat itu adalah satu kebimbangan yang mengalami kerugian. Harga semasa adalah 10% lebih tinggi daripada harga yang dibayar oleh pemegang saham baru, Creador 11 LLC & SMRT untuk mengambil alih kepentingan sebanyak 30.75% dalam MEGB. Pengambilalihan ini akan meningkatkan pegangan Creador 11 LLC untuk 27.02% manakala SMRT (sebuah kumpulan pendidikan) akan mengambil -stake 23% dalam MEGB. Para pemegang saham baru merancang untuk mengubah syarikat itu untuk kembali kepada keuntungan.




.
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
445
Likes
2
Points
18
Offline
#65
faizalyusup


IPO 2015 - QUALITAS HEATHCARE CORPORATION BERHAD

Posted: 08 Feb 2015 07:58 AM PST

Assalamualaikum.


Menjelang penghujung 2014, nampaknya beberapa saham IPO kebelakangan ini tidak begitu memberansangkan. IPO EATECH, ICON, CARIMIN, OWG dan beberapa IPO lain mengalami kenaikan yang sementara sebelum ia jatuh lantas menyebabkan banyak pelaburan modal dalam saham-saham IPO ini terbenam dan merugikan ramai pelabur. Jadi kehadiran saham IPO baru iaitu
QUALITAS HEALTHCARE CORPORATION BERHAD (QUALITAS) yang akan disenaraikan ada bula April nanti nampaknya hambar.


namu demikian harus diingat ada berepa sebab kenapa saham-saham IPO itu jatuh kebelakangan ini. Antara penyebabnya ialah ;

Saham IPO tersebut adalah saham yang berkaitan dengan industri Minyak dan Gas yang sedang mengalami kejatuah harga bahan mentahnya.
Saham IPO tersebuut disenaraikan pada masa Pasaran Bursa Malaysia sedang jatuh merudum.
Saham IPO tersebut mungkin overvalue dimana harga tawarannya terlalu tinggi.
Atau sebab-sebab yang lainnya.

Saham Qualitas ini bukan saham dari industri Minyak dan Gas tetapi saham dalam industri Healthcare lebih kurang seperti saham KPJ dan IHH. Biarpun Ratio Price Earningsnya tinggi tetapi harga sahamnya sangat baik terus menaik tatkala disenaraikan. Ini kerana penjagaan kesihatan adalah satu keperluan bagi setiap individu lebih-lebih lagi dewasa ini.




Sedikit maklumat mengenai IPO QUALITAS HEALTHCARE CORPORATION BERHAD ("QUALITAS") ini.

Qualitas Medical Group, penyedia penjagaan kesihatan Malaysia, merancang untuk mendapatkan kira-kira RM1 bilion daripada tawaran awam awal di Kuala Lumpur.

Qualitas, yang diketuai oleh Pengarah Urusan Noorul Ameen, beroperasi di lebih daripada 250 buah klinik dan pusat perubatan, menurut laman webnya. Ia mempunyai lokasi di Malaysia, India, Singapura, New Zealand dan Australia.

Setakat ini peruntukan IPO QUALITAS HEALTHCARE CORPORATION BERHAD ("QUALITAS") ini telahpun ditawarkan Di MITI dan permohonannya telahpun ditutup pada 29 Januari yang lalu.

a) Jumlah Saham Khas : 115,280,200 unit

b) Harga Par : RM 0.20 seunit

c) Harga Tawaran : Akan dimaklumkan kemudian

d) Aktiviti Utama Syarikat : Qualitas's principal activity is that of an investment holding company, whilst the Qualitas Group is principally engaged in the primary healthcare industry including the provision of primary care services, dental services and medical diagnostics services.

e) Penyenaraian Saham : Disenaraikan di Pasaran Utama

f) Bank Penasihat : CIMB INVESTMENT BANK BERHAD

g) Tarikh Tutup Pendaftaran Minat Untuk Melanggan : Permohonan bagi Saham Khas Bumiputera melalui sistem saham online bermula 23 Januari 2015 (Jumaat) jam 3.30 petang sehingga 29 Januari 2015 (Khamis) 12.00 tengahari.




Begitupun kepada high networth clients dengan pelaburan minima RM250,000.00 anda boleh mendapatkan blok-blok saham Qualitas ini seberapa segera sebelum kehabisan. Harus diingat saham CIMB Investment adalah Bank Penasihat bagi saham ini.



FY rekomen saham ini kalau kena harga tawarannya nanti. Dengarnya harga tawarannya hanya akan ditentukan pada 10 Februari dan penyenaraiannya ke dalam Papan Utama Bursa Malaysia adalah pada bulan April yang akan datang.




Sekian dulu buat kali ini.
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
445
Likes
2
Points
18
Offline
#66
“Cara main saham ni senang ke kak?” Inilah soalan yang selalu saya dapat daripada kawan sepejabat recently. How I wish boleh jawab dengan satu perkataan sahaja, sebab in reality it is not that straightforward. Bagi kebanyakan pelabur yang berminat dengan cara main saham ingat ia semudah:

1-beli murah, jual mahal
2-beli mahal, jual LAGI mahal
3-beli mahal/murah asalkan dapat dividen

Kalau anda betul-betul serious nak buat duit dengan cara main saham, these are few skills yang anda perlu MASTER. p/s: Main saham di sini referring to pedagang yang suka jual-beli saham; bukan bertujuan nak simpan selama-lamanya.

Mengaitkan Macro & Micro-Ekonomi

Of all the skills, this is the most basics (dan consider yang paling senang). Statistics is all over the world. Anda boleh dapat dengan hanya google je. Tapi the missing skills yang paling ketara in most beginners ialah ketidak-bolehan mengaitkan semua statistik-statistik tersebut.

Jika anda betul-betul faham setiap statistik, you can put those pieces of info into big picture; dan connect each big pictures untuk dijadikan sebagai CERITA. Only bila anda tahu apa cerita yang bakal terjadi, anda akan untung. If terlambat faham cerita pelaburan, jadi mangsa spekulator la gamaknya.

Selami Carta Saham Berkaitan

Setiap trend pergerakan harga saham dan jumlah saham yang didagangkan membawa

maksud tertentu. All you need to do ialah cuba tangkap mesej jenis apa yang saham/komoditi tersebut cuba sampaikan. E.g. signal untuk “beli”, “jual” atau “do nothing”.

Kalau nak lebih efektif, disarankan supaya anda memiliki trading software kerana ia sangat-sangat membantu. Tapi before that, anda perlu faham dulu kepelbagaian trend yang ada dan jangan terlalu mengharap software tu aje. Kalau software tu bagus betul, semua orang pun boleh kaya, kan?

Fahami Kepelbagaian Jenis Saham

Saham mahal-mahal ni biasanya fund manager je yang main. To them, untung 1-2% sebulan pun dah cukup. Kalau retail investor ni suka yang harganya bawah seringgit sebab target 5-20% sebulan. Jadi, approach untuk setiap jenis ni berbeza-beza. E.g. stop-loss, cut-profit etc.

Jika anda berminat dengan pelbagai jenis saham ni, you have to make sure personality investment anda juga versatile. Jangan treat penny stock macam blue-chip for example. Bila peluang datang, anda perlu sedia ubah risk appetite dan adjust risk-reward ratio in splits of seconds.

.
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
445
Likes
2
Points
18
Offline
#67
Untuk QE31 / 12/2014, keuntungan bersih QL meningkat sebanyak 15% atau perbandingan suku tahun sebelumnya 25% tahun ke tahun kepada RM56 juta manakala perolehan meningkat sebanyak 12% atau perbandingan suku tahun sebelumnya 10% tahun ke tahun kepada RM733 juta.


Jadual 1: lepas 8 keputusan suku QL ini

PBT meningkat perbandingan suku tahun sebelumnya disebabkan oleh PBT & hasil yang lebih tinggi daripada kedua-dua Marine Products Manufacturing ('MPM) & Ternakan Bersepadu Pertanian (' ILM ') bahagian. PBT meningkat daripada bahagian ini mempunyai lebih daripada mengimbangi penurunan dalam keuntungan sebelum cukai dalam Aktiviti Minyak Sawit ('POA') bahagian. Berbanding dengan suku yang sama tahun lepas, keuntungan sebelum cukai meningkat disebabkan oleh PBT yang lebih tinggi bagi semua 3 bahagian, walaupun hasil yang lebih rendah daripada bahagian POA. Perubahan tahun ke tahun adalah seperti berikut:
Pendapatan MPM meningkat 16% tahun ke tahun disebabkan oleh sumbangan yang lebih tinggi daripada keseluruhan produk berasaskan surimi, operasi berkaitan ikan dan sumbangan baru dari penternakan udang. PBT MPM meningkat 17% tahun ke tahun terutamanya disebabkan oleh bahan berkaitan ikan yang lebih baik dan sumbangan penternakan udang baru.


Pendapatan ILF meningkat 10% tahun ke tahun terutamanya disebabkan oleh jumlah yang lebih tinggi daripada bahan mentah yang diniagakan. PBT suku semasa meningkat 42% tahun ke tahun disebabkan oleh sumbangan yang lebih tinggi daripada operasi perdagangan dan ayam bahan mentah.


Pendapatan POA menurun 2% tahun ke tahun disebabkan oleh harga minyak sawit mentah yang lebih rendah (RM2,142 qaurter semasa vs suku yang sama RM2,424). Walau bagaimanapun PBT meningkat 9% disebabkan oleh sumbangan yang lebih tinggi daripada Bersekutu (Boilermech) serta kerugian yang lebih rendah daripada operasi .palm minyak Indonesia.​

Jadual 2: Keputusan Segmen QL ini

Sekali lagi, ia adalah baik untuk ambil perhatian bahawa margin keuntungan yang telah naik dalam 4-5 suku yang lepas. Ini, ditambah dengan pendapatan yang semakin meningkat, akan membawa kepada bahagian bawah talian yang lebih tinggi pada masa hadapan.


Carta 1: lepas 27 keputusan suku QL ini

Penilaian

QL (ditutup pada RM3.77 pada Jumaat lepas) kini didagangkan pada PE 26 kali (berdasarkan EPS lepas 4/4 'daripada 14,77 sen). Berdasarkan PE pertumbuhan pendapatan 26 kali & tahun lepas sebanyak 18%, nisbah PEG QL adalah sebanyak 1.4 kali. Ini bermakna QL terlebih nilai.

Outlook Teknikal

QL meneruskan aliran meningkatnya selepas ia melepasi tinggi baru-baru ini pada RM3.60.


Carta 2: carta mingguan QL ini pada Feb 27, 2015 (Sumber: ShareInvestor.com)

Kesimpulan

Berdasarkan prestasi kewangan yang memuaskan & prospek teknikal positif, QL masih saham yang baik untuk pelaburan jangka panjang. Walau bagaimanapun, peningkatan adalah terhad kerana ia agak penting dengan tanda-tanda kelemahan teknikal baru muncul.




.
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
445
Likes
2
Points
18
Offline
#68
Semalam, POS memecah di atas garis trend menurun berusia 15 bulan, RR pada RM5.00. Ia ditutup pada RM5.05. Hari ini, POS diperbetulkan sedikit dan pada 12:20, ia diniagakan pada RM5.01.

Jika POS boleh tinggal di atas tanda RM5.00 dalam tempoh beberapa hari akan datang, maka saham itu boleh terus pergi lebih tinggi. Ia berpotensi menjadi Trading Beli.


Carta: Carta mingguan POS ini pada 6 Mac, 2015_12.10pm (Sumber: ShareInvestor.com)




.
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
445
Likes
2
Points
18
Offline
#69
Redtone memecahkan kepada upside triangle (ABC) pada RM0.83 semalam pagi ini, ia melonjak ke paras tertinggi dalam satu hari RM0.90 Kami melihat di akhbar The Star bahawa Sultan Johor telah dibangkitkan beliau kepentingan dalam syarikat itu daripada 4.8% kepada 20% . Adakah ini akan menjadi permulaan bagi langkah korporat oleh Sultan Johor? Kami perlu menunggu & melihat.


Carta: Carta mingguan Redtone ini pada Mac 17, 2015_10.30am (Sumber: ShareInvestor.com)

Berdasarkan pelarian terbalik daripada "segitiga naik", ia mungkin bahawa Redtone boleh memulakan uptrend tidak lama lagi.






.
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
445
Likes
2
Points
18
Offline
#70
Latar Belakang

EG Industries Bhd ("EG") Kumpulan terlibat dalam:

  • Penyediaan perkhidmatan pembuatan elektronik (EMS) untuk peralatan komputer, telekomunikasi dan industri produk pengguna industri elektronik / elektrik, dan automotif.
  • Pembuatan kotak lengkap dibina di bawah produk pengeluar peralatan asli / pengeluar reka bentuk tulen (OEM / ODM)
  • [FONT=&quot]Pembuatan dan penjualan dua lapisan kayu pepejal lantai parket[/FONT]
Pembangunan Korporat

Pada bulan Julai 2014, [FONT=&quot]Jubli Industries Holdings Ltd (Catalist: 5OS) membeli 26% kepentingan dalam EG dari Jupax Enterprise Sdn Bhd dan Tai Yeong Sheng untuk RM21 juta (yang terdiri daripada 19.504.000 saham dan waran 3704000).[/FONT] [FONT=&quot]Ini akan bernilai saham pada kira-kira RM1.05 sesaham (menganggap waran itu berharga RM0.10 setiap satu).[/FONT] [FONT=&quot]Oleh kerana perkembangan ini, pendapatan EG telah meningkat dengan ketara, seperti yang dilihat di bawah.[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT] [FONT=&quot]Prestasi Kewangan baru-baru ini (UPDATED)[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT] [FONT=&quot]Untuk QE31 / 12/2014 & QE30 / 9/2014, EG melaporkan keuntungan bersih masing-masing RM10.3 juta dan RM7.6 juta.[/FONT] [FONT=&quot]Ini satu peningkatan berbanding keuntungan / (kerugian) sebanyak RM2 juta untuk sebelumnya 9/4.[/FONT] [FONT=&quot]Hasil bagaimanapun kekal pada kira-kira RM200-250 juta suku.[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT] [FONT=&quot]Sebab bagi peningkatan yang ketara adalah margin keuntungan yang lebih tinggi daripada 3-5% berbanding dengan +/- 1% sebelum ini.[/FONT] [FONT=&quot]Memandangkan peningkatan segera dalam margin keuntungan, saya hanya boleh menyimpulkan bahawa pemegang saham yang baru telah diluluskan pada beberapa kontrak dengan margin keuntungan yang lebih tinggi untuk EG.[/FONT]


Rajah 1: keputusan EG yang lepas 11/4 (Bersumber: ShareInvestor.com)


Rajah 2: keputusan EG 11 tahun lalu (Bersumber: ShareInvestor.com)

Update untuk keputusan Kewangan untuk QE31 / 12/2014 & QE30 / 9/2014
Seorang pembaca, Laut Besar telah menegaskan bahawa keputusan untuk 2 suku lepas dirangsang oleh perkara yang luar biasa, yang saya telah terlepas pandang. Terima kasih, Laut Besar!

Saya telah dijadualkan di bawah L P & suku tahunan & tahunan untuk memudahkan pembacaan anda. EG telah mendapat manfaat daripada keuntungan nilai saksama pada merealisasikan aset kewangan sedia-untuk-jualan RM989k & RM1.316 juta pada QE31 / / 9/2014, masing-masing 12/2014 & QE30. Walaupun keuntungan ini dikecualikan, NP masih sangat besar. PER akan dikaji semula dari 1.7 kali kepada 2.0 kali.


Jadual 1: EG yang lepas 11 P suku tahunan & L


Jadual 2: EG yang lepas 10 annuai P & L (tambah unjuran bagi FY15)

Pengembangan masa depan

Ia melaporkan bahawa EG kini beroperasi berhampiran kapasiti penuh. Ia merancang untuk mengembangkan kapasiti pengeluaran . Apabila kapasiti baru telah dipasang, ia dijangka mencapai perolehan tahunan sebanyak RM2 bilion (atau dua kali ganda pendapatan semasa)

Kedudukan Kewangan

Pada 31/12/2014, kedudukan kewangan EG ini dianggap agak ketat dengan nisbah semasa pada 1 masa dan nisbah penggearan pada 1.5 kali. Untuk pengembangan kewangan dan juga untuk menurunkan nisbah gearannya, EG mungkin mencadangkan Terbitan Hak tahun ini.
Penilaian (Kemaskini)

EG (ditutup pada RM0.835 pada 16:00 hari ini) kini didagangkan pada PE semasa 2.0 1.7 kali! (Tiada kesilapan!). Ini menjadikan EG satu saham yang amat menarik.

Outlook Teknikal

EG telah pecah di atas garis aliran menurunnya, RR pada RM0.40 pada awal 2014. rintangan yang utamanya adalah RM1.00.


Carta 2: carta bulanan EG ini pada Mac 23, 2015_12.30pm (Sumber: ShareInvestor.com)

Kesimpulan

Berdasarkan prestasi kewangan yang lebih baik, penilaian yang menarik & berlainan teknikal positif, EG adalah saham yang baik untuk pelaburan jangka panjang. Kedudukan kewangan yang lemah adalah satu perkara yang membimbangkan tetapi ini boleh dengan mudah diperbaiki dengan menjalankan Terbitan Hak tahun ini.




.
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
445
Likes
2
Points
18
Offline
#71
CIMB baru sahaja dipecahkan kepada terbalik segi tiga yang menaik, ABC pada RM6.07. Kini ia diniagakan pada RM6.09-6.10. Jumlah dagangan adalah agak kecil.

Jika pelarian yang boleh mengekalkan, saham boleh mula upleg dari sini.


Carta: Carta harian CIMB pada 24 Mac 2015_10.00am (Sumber: ShareInvestor.com)




.
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
445
Likes
2
Points
18
Offline
#72
Tips Saham 14/4/2015 : Beli "OCNCASH" SEKARANG ! , Jual Minggu Depan

0049 OCEANCASH PACIFIC BUY 0.3650 3,926,200




.
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
445
Likes
2
Points
18
Offline
#74
Tips Saham Hari INI ! (28/4/2015 ) - Beli PRINSIPTEK CORPORATION BHD PSIPTEK (7145)

PRINSIPTEK CORPORATION BHD PSIPTEK (7145)
0.195 -0.005 -2.50 % ()

High: 0.200 Low: 0.195 Vol: 505,000 Average Vol: 52,617




Industry: Construction Company website The Prinsiptek Corporation Berhad ("PCB") was incorporated in year 2002 with the founding by its Managing Director, Dato' Foo Chu Jong. PCB was listed on the Second Board of Bursa Malaysia Securities Berhad ("Bursa Securities") on 10 December 2003 via the reverse takeover of L&M Corporation (M) Bhd. On 5 July 2005, PCB was transferred to the Main Market of Bursa Securities. The existing authorized share capital of PCB is RM100,000,000.00 comprising 200,000,000 ordinary shares of RM0.50 each of which 126,782,744 ordinary shares of RM0.50 each have been issued and fully paid-up. The PCB Group has a total of 20 companies, PCB as the holding corporation and 19 subsidiary companies. The PCB Group's principal activities are mainly construction and property development.
Moving Average Analysis

SMA Value Last(0.195) 10d 0.208 Below 50d 0.180 Above 100d 0.166 Above 200d 0.187 Above


Performance

Period 2W 1M 3M 12M Performance 2.56 % 14.29 % 25.00 % -9.79 % Relative Strength 99 96 95 87



Quaterly Report Highlights

QTR EPS YTD EPS DPS YTD DPS 2014-3 0.260 3.560 0.000 0.000 2014-2 1.730 3.300 0.000 0.000 2014-1 1.570 1.570 0.000 0.000 2013-4 1.040 3.840 0.000 0.000 2013-3 1.050 2.800 0.000 0.000 2013-2 1.250 1.750 0.000 0.000 2013-1 0.500 0.500 0.000 0.000 2012-4 -0.310 2.880 0.000 0.000









.
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
445
Likes
2
Points
18
Offline
#75
After EAH , 0.125 n Marco @0.17 . All my penny speculation stocks strike 1 by 1 , amazing ....

It is now Psiptek @ 0.315 , RM 11K profit within 36 days, click d below 2 c >
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
445
Likes
2
Points
18
Offline
#76
Untuk QE31 / 3/2015, keuntungan bersih SEG meningkat 131% perbandingan suku tahun sebelumnya atau 50% tahun ke tahun kepada RM10.8 juta manakala perolehan meningkat sebanyak 14% atau perbandingan suku tahun sebelumnya 10% tahun ke tahun kepada RM67 juta. Peningkatan ini adalah disebabkan oleh faktor bermusim.


Jadual: lepas 8 keputusan suku SEG ini


Carta 1: lepas 28 keputusan suku SEG ini

Penilaian

SEG (ditutup pada RM1.46 semalam) kini diniagakan pada PE 36 kali (berdasarkan EPS lepas 4/4 'daripada 4.11 sen). Pada PE pelbagai ini, SEG dianggap lebih dihargai.

SEG dibayar dividen berjumlah 11 sen bagi FY2014. Bagi FY2015, dividen interim sebanyak 7 sen lebih tinggi daripada FY2014 interim sebanyak 5 sen. Dengan andaian dividen akhir adalah sama dengan dividen interim, FY2015 dividen berjumlah 14 sen. Oleh itu, DY SEG adalah sangat menarik pada 10%.

Outlook Teknikal

SEG memecah di atas garis trend menurun yang terdekat, RR di RM1.45-1.46 pada bulan April. Terbalik dihadkan oleh garis mendatar pada RM1.48. Lihat Carta 2.


Carta 2: Carta mingguan SEG itu pada 14 Mei, 2015_10.30am (Sumber: ShareInvestor.com)

Jika SEG boleh mengatasi rintangan pada RM1.48 (sebaik-baiknya, RM1.50 psikologi juga), saham boleh melihat semula yang tinggi pada RM2.00.


Carta 3: Carta monthy SEG itu pada 14 Mei, 2015_10.30am (Sumber: ShareInvestor.com)

Kesimpulan

Berdasarkan prestasi kewangan yang lebih baik & prospek teknikal sedikit positif, SEG boleh menjadi saham yang baik untuk BUY perdagangan. DY yang tinggi pasti akan menjadikan ia saham pendapatan.




.
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
445
Likes
2
Points
18
Offline
#77
Shell Refining Co (FOM) Berhad ("Shell") terlibat dalam [FONT=&quot]penapisan dan pengilangan produk petroleum di Malaysia.[/FONT] [FONT=&quot]125,000 tong / hari kilang yang terletak di Port Dickson.[/FONT] [FONT=&quot]Oleh kerana margin yang rendah, syarikat sedang menimbangkan pilihan jangka panjang, yang mungkin termasuk[/FONT] jualan potensi penapisan atau penukaran kepada sebuah terminal penyimpanan. Untuk lebih lanjut, pergi sini .
Keputusan Terkini Suku Tahunan

Untuk QE31 / 3/2015, Shel mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM84 juta di atas pendapatan RM2.48 bilion. Bottom-line pulih daripada kerugian bersih sebanyak RM916 juta yang dicatatkan pada suku sebelumnya terdekat, QE31 / 12/2014 atau kerugian bersih sebanyak RM44 juta yang dicatatkan pada suku yang sama tahun lepas, QE31 / 3/2014. Peningkatan bawah talian disumbangkan oleh margin dan kerugian dalam Q4 2014 disebabkan oleh kerugian pegangan stok sebanyak RM445.8 juta dan kerugian kemerosotan nilai RM 461 juta penapisan bertambah baik. Hasil perbandingan suku tahun sebelumnya menurun sebanyak 15% kepada RM2.5 bilion disebabkan oleh harga produk berkurangan.


Jadual: lepas 8 keputusan suku Shell


Carta 1: 35 hasil suku tahun lepas Shell

Kedudukan Kewangan

Pada 31/3/2015, kedudukan kewangan Shell dianggap mencabar, dengan nisbah semasa pada 1.03 kali & nisbah penggearan pada 6.31 kali. Jika tidak kerana keyakinan terhadap pemegang saham utamanya, Shell Overseas Holdings Ltd (sebahagian daripada Royal Dutch Shell plc, ahich seterusnya adalah salah satu daripada enam supermajors Minyak & Gas serta syarikat ke-4 terbesar di dunia pada tahun 2014 di jangka pendapatan).

Penilaian

Shell (ditutup pada RM4.90 semalam) kini didagangkan pada 3.6 kali nilai buku (berdasarkan aset ketara bersih RM1.36 pada 31/3/2015). Kita tidak boleh mengira pelbagai PE sebagai syarikat membuat kerugian sebanyak RM3.53 sesaham pada suku lepas. Di samping itu, Shell telah berhenti membayar dividen sejak FY2013. Oleh itu, penilaian Shell dianggap menuntut berdasarkan model (PBR, PER & DY). Satu-satunya alasan untuk masuk ke dalam saham ini adalah bahawa pendapatannya boleh mencecah bekas itu. Bak kata pepatah, apa yang naik mesti turun. Sebaliknya, apa yang turun mesti datang.

Outlook Teknikal

Shell telah merosot yang stabil & tajam untuk 4 tahun yang lalu.


Carta 2: Carta bulanan Shell pada 18 Mei 2015 (Sumber: ShareInvestor, c om)

Jika kita meletakkan carta bulanan Shell sebelah carta itu pendapatan untuk 10 tahun yang lalu, kita dapat melihat bahawa pergerakan harga menjejaki trend pendapatan yang agak baik. Untuk mengukur bila untuk membeli, kita perlu tahu apabila pendapatan yang telah berdasar. Kerugian yang lebih besar dalam QE31 / 12/2014 & keuntungan kecil di QE31 / 3/2015 boleh menandakan bahagian bawah & pemulihan dalam pendapatan ini.


Carta 3: Carta harga bulanan Shell & pendapatan carta dari TK2005 hingga ke hari ini

Kesimpulan

Berdasarkan prestasi kewangan yang lebih baik, Shell boleh menjadi saham yang baik untuk pelaburan jangka panjang. Walau bagaimanapun, apa-apa catatan hendaklah dilakukan dengan perlahan-lahan apabila pemulihan pendapatan yang masih sangat tentatif.


.
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
445
Likes
2
Points
18
Offline
#78
Kabinet baru sahaja diluluskan langkah oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB) untuk membeli 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kepentingan di dalam loji kuasa arang batu Projek 3B untuk jumlah yang tidak didedahkan.

Dari Carta 1, kita boleh melihat terjun mendadak harga saham TNB. Pada masa laporan ini ditulis, harga saham telah stabil pada RM12.56.



C rusa jantan 1: Carta 5 min Tenaga setakat Tenaga 18, 2015_2.45pm (Sumber: ShareInvestor.com)


Carta bulanan di bawah menunjukkan bahawa jangka panjang aliran meningkat Tenaga telah dihentikan di beberapa weeks- lalu mungkin disebabkan oleh laporan bahawa ia telah datang untuk membantu dalam Projek 3B. Harga saham Tenaga yang bergerak dalam segi tiga berkembang yang besar, dengan sokongan segera pada RM12.00. Jika harga saham jatuh di bawah tanda ini, aliran menurun harus bermula dengan bersungguh-sungguh.


Dengan kos yang baru melalui rejim di tempat, harga saham kelemahan Tenaga mungkin menjadi fenomena sementara kerana bailout yang dilihat sebagai 1MDB Projek 3B.


Sehingga butiran pembelian Projek 3B diumumkan, kita tidak pasti bagaimana ia akan memberi manfaat atau kesan Tenaga. Buat masa ini, saya percaya bahawa Tenaga boleh BUY yang baik jika ia menguji tanda RM12.00 itu.



C rusa 2: Carta bulanan Tenaga setakat Tenaga 18, 2015_2.45pm (Sumber: ShareInvestor.com)





.
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
445
Likes
2
Points
18
Offline
#79
MUH berlaku atas garis aliran menurunnya, RR pada RM1.35 pagi ini. Ini pelarian yakin boleh menjadi permulaan upleg seterusnya untuk saham.


Carta: Carta harian MUH setakat Jun 24, 2015_11.00am (Sumber: ShareInvestor)

MUH adalah pembekal bahan binaan yang yang terlibat dalam pembuatan batu bata tahan api, blok berongga, paving blok & pembetung kotak. Peningkatan mendadak dalam pendapatan & keuntungan adalah disebabkan oleh anak syarikat pembangunan hartanah, TF Land Sdn Bhd . Oleh kerana bahagian pembangunan hartanah, EPS MUH melonjak kepada 41 sen bagi FY2014. Bagi 1Q2015, EPS itu ialah 8.2 sen atau EPS tahunan sebanyak 32.8 sen bagi FY2015. Pada RM1.44 (pada 04:00), MUH diniagakan pada PER sebanyak 4.4 kali.


Rajah: MUH yang lalu 10 P suku tahunan & L & CF (Sumber: ShareInvestor)

Berdasarkan penilaian yang menarik & prospek teknikal yakin, MUH boleh menjadi BUY perdagangan.
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
445
Likes
2
Points
18
Offline
#80
Untuk QE31 / 7/2015, keuntungan bersih Astro menurun sebanyak 18% suku tahun sebelumnya atau marginal 0.3% tahun ke tahun kepada RM137 juta manakala perolehan meningkat sebanyak 3% suku tahun sebelumnya atau 1% tahun ke tahun kepada RM1.37 bilion. Pendapatan meningkat tahun ke tahun kerana 0.4% -increae dalam pendapatan bagi segmen televisyen (disebabkan oleh peningkatan hasil langganan yang mengimbangi penurunan dalam pengiklanan dan pendapatan lain) serta 14.1% -Meningkatkan pendapatan bagi segmen Radio. EBITDA meningkat untuk kedua-dua Televisyen & Radio segmen sebanyak 6.2% & 18.7% masing-masing. EBITDA yang lebih tinggi bagi segmen televisyen disebabkan oleh peningkatan hasil, kos kandungan yang lebih rendah, kos pemasangan yang lebih rendah, perbelanjaan penyelidikan pemasaran & pasaran yang lebih rendah dan perbelanjaan jualan dan pengedaran yang lebih rendah yang mengimbangi kos jalur lebar yang lebih tinggi, pendapatan operasi lain yang lebih rendah dan penurunan nilai pelaburan lain.

Perolehan meningkat suku tahun sebelumnya, disebabkan oleh peningkatan pendapatan untuk Televisyen & Radio segments.Despite hasil yang lebih tinggi, keuntungan bersih menurun suku tahun sebelumnya, disebabkan oleh peningkatan dalam kos kewangan bersih sebanyak RM60.8 juta (yang dibawa oleh mendiskaunkan deposit sawat kepada nilai semasa sebanyak RM22.0 juta ), kerugian tukaran mata wang asing tidak direalisasi daripada liabiliti pajakan tidak dilindung nilai & pembiayaan vendor sebanyak RM19.5 juta dan pelunasan yang lebih tinggi perisian sebanyak RM3.2 juta. Penurunan keuntungan bersih telah dilembutkan agak oleh peningkatan dalam EBITDA sebanyak RM17.3 juta, susut nilai yang lebih rendah daripada kotak atas set sebanyak RM3.2 juta dan perbelanjaan cukai yang lebih rendah sebanyak RM14.5 juta.


Jadual 1: lepas 8 keputusan suku Astro


Carta 1: 16 lepas keputusan suku Astro

Penilaian

Astro (ditutup pada RM2.99 Selasa lepas) kini didagangkan pada PE ketinggalan 28 kali (berdasarkan EPS lepas 4 suku 'sebanyak 10.74 sen). Mana yang cara anda melihat ia, Astro kekal terlebih nilai. Nisbah PEG Its sebanyak 2.3 kali (berdasarkan pertumbuhan pendapatan tahun lepas sebanyak 12%). Walau bagaimanapun, Astro boleh dilihat sebagai saham pendapatan, dengan hasil dividen SUA sebanyak 4%.

Tinjauan Teknikal

Astro bergerak ke tepi, dengan sokongan di RM2.80-2.90. Terbalik dihadkan oleh garis yang menghubungkan puncak baru-baru ini, RR- menyamar rintangan pada RM3.20.


Carta 2: Carta harian Astro pada 14 September 2015 ()

Kesimpulan

Berdasarkan prestasi kewangan yang mantap, Astro boleh menjadi saham yang baik untuk pelaburan jangka panjang. Walau bagaimanapun, dengan penilaian mencabar dan prospek teknikal sedikit negatif, Astro tidak mungkin mengenakan bayaran sehingga bila-bila masa tidak lama lagi.



.
 
Top