Kursus asas pelaburan bursa saham ( rm69 ! ) & tips saham ke emel

AinKaoruWong

Senior
Joined
Apr 17, 2013
Messages
470
Points
18
Keputusan Update

Untuk QE31/12/2013, keuntungan bersih Huayang meningkat 60% suku tahun sebelumnya, tetapi susut sedikit sebanyak 1% tahun ke tahun kepada RM19.7 juta manakala perolehan meningkat sebanyak 28% suku tahun sebelumnya, & 24% tahun ke tahun kepada RM130 juta. Keuntungan bersih menurun sedikit tahun ke tahun adalah disebabkan oleh jualan & pemasaran yang lebih tinggi perbelanjaan-akibat lebih pelancaran. Perolehan meningkat kerana lebih pelancaran. Pemulihan dalam pendapatan menunjukkan bahawa Huayang tidak terjejas oleh kelembapan dalam jualan baru-baru ini sebagai produk adalah bertujuan untuk pasaran massa di mana permintaan masih lagi tinggi. Walaupun sekatan spekulatif yang dikenakan oleh kerajaan, pembeli tulen tidak akan terhalang.


Jadual: lepas 8 keputusan suku tahunan Huayang ini


Carta 1: 22 lepas keputusan suku Huayang ini

Penilaian

Huayang (pada RM1.99 semalam) diniagakan pada PE sebanyak 8.6 kali (berdasarkan kepada EPS lepas 4 suku 'sebanyak 23.3 sen). Pada PE ini, Huayang masih dianggap agak bernilai.

Outlook teknikal

Huayang masih dalam aliran meningkat. Jika kita menggunakan line EMA 50 minggu sebagai garis aliran meningkat, maka sokongan adalah pada RM1.92.


Carta 2: Carta mingguan Huayang setakat Jan 22, 2014 (Sumber: Tradesignum)

Kesimpulan

Berdasarkan kepada perolehan dalam prestasi kewangan, penilaian yang menarik & prospek teknikal positif, penarafan bagi saham ini disemak dari SELL KE KEKUATAN untuk BUY.
.
 

AinKaoruWong

Senior
Joined
Apr 17, 2013
Messages
470
Points
18
[FONT=&quot]Pada 27 Januari, KNM mengumumkan Pengurangan Nilai Par bagi saham biasanya .[/FONT] [FONT=&quot]Rasional yang diberikan bagi cadangan itu adalah bahawa "harga penutup KNM Kongsi adalah RM0.565, yang adalah pada diskaun sebanyak 43.5% kepada nilai tara sedia ada bernilai RM1.00 setiap satu dalam saham KNM. Harga pasaran semasa saham KNM Oleh itu, tidak kondusif bagi KNM untuk memulakan apa-apa senaman mengumpul dana dan / atau latihan korporat yang melibatkan terbitan saham-saham baru. Sehubungan itu, Cadangan Pengurangan Nilai Tara yang akan menyediakan kepada Syarikat dengan fleksibiliti yang lebih besar untuk mengumpul dana dan melaksanakan cadangan korporat masa depan yang melibatkan terbitan saham baru. "[/FONT]

Oleh itu, cadangan itu boleh menjadi permulaan kepada Terbitan Hak saham. Ini mungkin teruja pasaran kerana apa-apa perolehan potensi dalam sektor Minyak & Gas telah membawa kepada peningkatan mendadak dalam harga saham. Sebagai alternatif, pasaran menjangkakan harga saham meningkat ke tahap yang akan memudahkan penerbitan saham baru.

Melihat carta mingguan, ia kelihatan seperti KNM bersedia untuk perhimpunan. Pencetus untuk perhimpunan itu akan menjadi pelarian terbalik di atas RM0.58 itu. [Nota: KNM kini diniagakan pada RM0.61 pada 10:00 pagi.]


Carta 1: Carta mingguan KNM pada Jan 26, 2014 (Sumber: Tradesignum)

Sudut akan diberikan oleh carta harian di bawah.


Carta 2: Carta harian KNM pada Jan 26, 2014 (Sumber: Tradesignum)

Berasaskan pertimbangan teknikal sahaja, KNM boleh menjadi BELI perdagangan mungkin. Sasaran mungkin untuk perhimpunan sekarang ialah RM0.80. Memandangkan ketidaktentuan pasaran semasa, anda perlu menggunakan budi bicara-hati dalam semua dagangan anda..
 

AinKaoruWong

Senior
Joined
Apr 17, 2013
Messages
470
Points
18
Untuk QE31/12/2013, keuntungan bersih Digi melonjak lebih tinggi sebanyak 22% suku tahun sebelumnya, & 123% tahun ke tahun kepada RM549 juta manakala perolehan naik sebanyak 2% suku tahun sebelumnya, & 6% tahun ke tahun kepada RM1.733 bilion. Peningkatan garis bawah telah "terutamanya dibantu oleh hasil perkhidmatan yang lebih tinggi daripada asas peningkatan pelanggan ', ditambah pula dengan susut nilai dikurangkan seiring dengan berakhirnya pelaksanaan pemodenan rangkaian, serta kos operasi yang lebih rendah yang dilakukan dari terus kos pengoptimuman tumpuan Kumpulan ".


Jadual: lepas 8 keputusan suku tahunan Digi

Sesungguhnya saya cukup untuk melihat margin PBT yang mencecah 32% dalam QE30/9/2013. Ini bermakna margin memecahkan di atas "garis trend menurun" pada 30% pada suku itu. Jika anda berfikir bahawa adalah suatu penipuan, margin keuntungan sebelum cukai yang datang pada 39% n suku terkini, QE31/12/2013. (Lihat post sebelum ini mengenai hal ini.)


Carta 1: 25 lepas keputusan suku Digi

Penilaian

Digi (ditutup pada RM4.68 semalam) kini diniagakan pada PE ketinggalan daripada 21 kali (berdasarkan EPS lepas 4 suku 'sebanyak 21.9 sen). Yang berpendapatan pertumbuhan sebanyak 41% untuk 4 suku terakhir, nisbah PEG adalah kira-kira 0.5 kali. Berdasarkan nisbah PEG yang rendah, penilaian Digi dianggap menarik.

Outlook teknikal

Carta 2, kita dapat melihat bahawa aliran meningkat Digi terhenti pada awal 2013 (mungkin disebabkan oleh penilaian yang tinggi & flattish bawah-line). Bagi banyak tahun 2013, Digi adalah dalam saluran menaik beransur-ansur. Dalam 3 minggu yang lepas, Digi memecahkan bawah saluran kerana jualan turun yang sewenang-wenangnya. Bolehkah saham memanjat kembali ke dalam saluran? Ia perlu untuk memecahkan di atas tanda RM4.70 yang merupakan sempadan yang lebih rendah saluran yang dicabuli.


Carta 2: Carta mingguan Digi pada Feb 6, 2014 (Sumber: Tradesignum)


Carta 3: Carta harian Digi pada Feb 6, 2014 (Sumber: Tradesignum)

Kesimpulan

Berdasarkan prestasi kewangan yang baik & penilaian yang menarik, Digi adalah saham yang baik untuk pelaburan jangka panjang. Berlainan sedikit lemah teknikal mungkin menghalang sesetengah tetapi anda mungkin mahu untuk mendapatkan kedudukan yang kecil sementara menunggu perubahan dalam pandangan teknikal (memandangkan keputusan positif & penilaian yang baik).


.
 

AinKaoruWong

Senior
Joined
Apr 17, 2013
Messages
470
Points
18
MNRB memecah di atas rintangan mendatar pada RM3.85 semalam. Hari ini, ia menarik diri dan patah di atas paras psikologi RM4.00. Dengan pelarian berganda, MNRB bersedia untuk berarak ke tinggi 2007 sebanyak RM5.70.


Carta 1: Carta mingguan MNRB pada Feb 21, 2014_12.30pm (Sumber: Interachart.com)

Keputusan baru-baru ini

Saya akan mengulas lanjut mengenai prestasi kewangan sebaik sahaja keputusan untuk QE31/12/2013 keluar dalam beberapa hari akan datang. Sementara itu, anda boleh mengambil lihat pada keputusan kewangan masa lalu di bawah.


Jadual: 10 lepas keputusan suku tahunan MNRB


Carta 2: 27 lepas keputusan suku tahunan MNRB

Kesimpulan

Berdasarkan pelarian teknikal, MNRB mungkin BULLISH.
.
 

AinKaoruWong

Senior
Joined
Apr 17, 2013
Messages
470
Points
18
Untuk QE31/12/2013, keuntungan bersih PIE meningkat sebanyak 19% suku tahun sebelumnya, tetapi menurun sebanyak 9% tahun ke tahun kepada RM12.5 juta manakala perolehan meningkat sebanyak 23% suku tahun sebelumnya, atau 54% tahun ke tahun kepada RM143 juta.

Peningkatan pendapatan ini disebabkan oleh permintaan yang lebih kepada produk pembuatan elektronik daripada pelanggan baru dan sedia ada. Walau bagaimanapun, ia telah diimbangi sebahagiannya oleh permintaan yang lebih rendah pada produk lain, iaitu wayar mentah, kabel, abah-abah wayar dan barang-barang dagangan.

Keuntungan lepas 4 suku 'sebelum cukai telah meningkat sebanyak RM5.016 juta atau 11% jika dibandingkan dengan sebelumnya 4 suku. Keputusan ini adalah disebabkan oleh hasil yang lebih tinggi dicapai dan keuntungan yang lebih tinggi daripada pertukaran mata wang asing. Walau bagaimanapun, keuntungan adalah terhad oleh margin yang lebih rendah daripada produk campuran, pembalikan lebih rendah peruntukan inventori bergerak perlahan dan hutang ragu, pendapatan pelaburan yang lebih rendah dan perbelanjaan operasi yang lebih tinggi


Jadual: lepas 8 keputusan suku tahunan PIE ini


Carta 1: 23 lepas keputusan suku PIE ini

Penilaian

PIE (ditutup pada RM8.11 semalam) kini diniagakan pada PE 13.7 kali (berdasarkan kepada EPS lepas 4 suku 'sebanyak 59 sen). Di pelbagai ini, PIE dianggap agak bernilai.

Outlook teknikal

PIE bangkit selepas ia memecahkan di atas garis yang menghubungkan puncak baru-baru ini pada RM5.30. Satu perhimpunan tajam seperti apa yang kita telah melihat boleh tunduk untuk sama-sama tajam untung.


Carta 2: Carta mingguan PIE setakat 3 Mac 2014 (Sumber: Tradesignum)

Kesimpulan

Walaupun kedudukan kewangan yang lebih baik & penilaian yang munasabah, PIE boleh menjamin sedikit pengambilan untung selepas rali yang terik baru-baru ini.


.
 

AinKaoruWong

Senior
Joined
Apr 17, 2013
Messages
470
Points
18
Harga komoditi telah meningkat dengan ketara Ince permulaan tahun ini. Carta 1, kita boleh melihat bahawa Reuters / Jefferies CRB Indeks meningkat daripada yang rendah 275 pada awal tahun ini kepada 306 semalam, Itu satu peningkatan sebanyak 11% dalam masa 2 bulan!


Carta 1: Carta mingguan CRB ini pada 5 Mac 2014 (Sumber: Stockcharts)

Ini telah mendorong pemulihan yang perlahan antara bentuk komoditi, seperti Olam, Mulia dan Wilmar (atas SGX) dan juga PPB (di bursa tempatan kita). Carta 2, kita dapat melihat bahawa PPB telah pecah di atas garis trend menurun serta garis mendatar pada RM16.00. Ketahanan seterusnya yang kuat adalah di garisan RM18.00 melintang.


Carta 2: Carta mingguan PPB pada Feb 26, 2014 (Sumber: Tradesignum)

Olam mungkin telah dipecahkan di atas garis trend menurun jangka panjang tetapi yang sama tidak boleh dikatakan untuk Noble & Wilmar (sekutu PPB).


Carta 3: Carta mingguan Olam setakat 5 Mac 2014 (Sumber: Tradesignum)


Carta 4: Carta mingguan Noble pada 5 Mac 2014 (Sumber: Tradesignum)


Carta 5: Carta mingguan Wilmar pada 5 Mac 2014 (Sumber: Tradesignum)

Berdasarkan pelarian teknikal bulis bagi indeks CRB dan PPB, PPB boleh menjadi BELI perdagangan.

.
 

abedee

freshman
Joined
Mar 5, 2009
Messages
1
Points
0
saham-saham yang boleh di analisis untuk bulan -bulan hadapan...??Tq
 

AinKaoruWong

Senior
Joined
Apr 17, 2013
Messages
470
Points
18
Semua orang suka untuk memiliki pemenang dalam pasaran saham. Lebih baik lagi jika anda boleh mendapatkan multibagger a. Dan, tidak ada mutibagger besar lebih besar dalam satu tahun yang lalu daripada Dsonic.

Dsonic disenaraikan pada September 2012 pada harga IPO sebanyak RM2.00. Pada bulan Mei 2013, ia berlaku di atas rintangan RM2.00 dan dilancarkan ke perhimpunan yang menyaksikan harga sahamnya meningkat 13 kali ganda! Jika anda mempunyai nasib yang baik untuk membeli 2000 saham Dsonic di tempat pelarian pada RM2.00, kini anda akan mempunyai perdagangan 15,000 saham Dsonic pada RM3.62. Peningkatan dalam unit bukan disebabkan oleh apa-apa Terbitan Hak tetapi semata-mata disebabkan oleh terbitan bonus 1-untuk-2 dan perpecahan 1-ke-5 bahagian . Ini bermakna aliran keluar awal anda RM4000 kini bernilai RM54300.

Bayangkan saya terkejut apabila saya baru-baru ini mendapat tahu bahawa Dsonic sekali lagi mencadangkan terbitan bonus yang lain! Minda anda, ini adalah satu terbitan bonus 1-untuk-1 ! "

Saya telah melihat agak beberapa kenaikan yang menakjubkan pada masa lalu tetapi Dsonic mesti mengambil kek. Tidak pernah saya melihat saham yang begitu berazam untuk memberi ganjaran kepada para pemegang saham seperti Dsonic. Saham ini akan sentiasa dikenang sebagai saham yang terus memberikan ....

Saya dilampirkan di bawah keputusan suku tahunan (dalam jadual & carta) dan carta harga untuk semakan anda. Anda diingatkan bahawa pendapatan yang merosot sedikit pada suku lepas. Itu bukan satu perkembangan yang penting kecuali trend ini berterusan selama 1-2 suku akan datang (s). EPS adalah kira-kira 12 sen (dikira dengan membahagikan NP sebanyak RM82 juta dengan jumlah saham yang diterbitkan daripada 675 juta unit). Pada harga semasa RM3.62, ia diniagakan pada PE ketinggalan sebanyak 30 kali.


Jadual: lepas 7 keputusan suku Dsonic ini


Carta 1: lepas 7 keputusan suku Dsonic ini


Carta 2: Carta harian Dsonic setakat 13 Mac, 2014 (Sumber: Tradesignum)


Dalam masa-masa seperti ini, saya mengingatkan pelanggan saya untuk berhati-hati. Apabila kita meniup belon terlalu cepat, kita menghadapi risiko yang belon akan meletupkan di muka kita..
 

AinKaoruWong

Senior
Joined
Apr 17, 2013
Messages
470
Points
18
Untuk QE31/4/2014, keuntungan bersih Prlexus meningkat sebanyak 168% suku tahun sebelumnya, atau 37% tahun ke tahun kepada RM6.7 juta manakala perolehan meningkat sebanyak 27% suku tahun sebelumnya, atau 32% tahun ke tahun kepada RM85 juta. Peningkatan dalam pendapatan suku tahun sebelumnya adalah disebabkan oleh peningkatan hasil bahagian pakaian pada suku ini. Keuntungan meningkat suku tahun sebelumnya, terutamanya disebabkan oleh peningkatan dalam keuntungan hasil daripada perolehan yang lebih tinggi daripada bahagian pakaian. Keuntungan yang lebih rendah pada suku sebelumnya adalah disebabkan oleh pengiktirafan nilai saksama pada ESOS.


Jadual 1: lepas 8 keputusan suku tahunan Prlexus ini


Carta 1: 22 lepas keputusan suku Prlexus ini
Penilaian

Prlexus (ditutup pada RM1.16 pada 4.30 petang) kini diniagakan pada PE sebanyak 5.3 kali (berdasarkan kepada EPS lepas 4 suku 'sebanyak 22 sen). Pada PE ini, Prlexus dianggap agak bernilai untuk saham bermodal kecil.

Outlook teknikal

Untuk 6 bulan lepas, Prlexus didagangkan pergerakan sisi dengan sokongan pada RM1.05 & rintangan pada RM1.25. A pelarian sama ada menyokong atau tahap rintangan akan menunjukkan jalan ke hadapan bagi saham ini.


Carta 2: Carta mingguan Prlexus setakat 21 Mac, 2014 (Sumber: Tradesignum)

Kesimpulan

Berdasarkan prestasi kewangan yang baik, penilaian yang munasabah & prospek teknikal sedikit positif, Prlexus masih saham yang baik untuk memegang untuk pelaburan jangka panjang..
 

AinKaoruWong

Senior
Joined
Apr 17, 2013
Messages
470
Points
18

Fredfdrick

freshman
Joined
May 25, 2014
Messages
19
Points
0
kene tambah ilmu tentang dulu nih...
9.jpg

8.jpg

10.jpg

11.jpg
 

AinKaoruWong

Senior
Joined
Apr 17, 2013
Messages
470
Points
18
Zamsaham%2B.jpgAssalamualaikum dan Salam Menyambut Tahun Baru 2015.

Pelbagai kenangan pahit manis 2014 semuanya menjadi catatan sejarah perjalanan kehidupan sebagai pelabur saham.

Yang gagal direkodkan.
Yang berjaya dikekalkan dan diperhalusi.

Tahun 2015, tahun yang saya namakan tahun "PELUANG TERHIDANG" kepada yang suka mencari peluang di sebalik masalah kehidupan.

Sekilas info Bursa Malaysia.

1. Walaupun ada yang kata gawat, sesetengah saham berjaya ditutup paling tinggi dalam sejarah penyenaraiannya.(Tahun 2014 harga sahamnya tutup lebih tinggi berbanding tahun sebelum-sebelumnya) contohnya adalah Greenyb,Efficen dan Tenaga Nasional Bhd.

2. Walaupun pelbagai isu negatif dunia, Indeks Bursa Malaysia ditutup pada 1761 dan menjadi penutup tahun tertinggi dalam sejarah pasaran saham tempatan.

3. Untuk rekod, saham-saham Teknologi berjaya naik dan membuka lembaran baru potensi perniagaan yang semakin cemerlang. Lebih-lebih lagi selepas penyenaraian Alibaba dengan modal pasaran hampir 1Trillion USD. Kesan potensi dunia IT dan Teknologi dijangka semakin rancak bagi keseluruhan tahun 2015.

4. Tahun 2015 ini mungkin bukanlah tahun yang baik kepada kebanyakkan Tokey-Tokey dan pemilik saham Oil & Gas ekoran harga minyak dunia yang turun. Ianya memberikan kesan negatif kepada perancangan projek-projek Petronas. Jika Petronas kurangkan Budget, kesan berantai dijangka dirasai kepada Vendor-Vendor dan yang berpaut padanya.

5. Masalah harga minyak yang turun ini mungkin menjadi BERITA BAIK bagi kebanyakkan industri kerana KOS UTAMA sudah turun. Jika jualan tahun 2014 berjaya dikekalkan dan harga minyak kekal berada pada bawah USD60 saya percaya prestasi kewangan pada kebanyakkan syarikat tersenarai ataupun yang tak senarai akan bertambah bagi tahun 2015 nanti. Pasaran saham kekal akan rancak.

6. Tokey-tokey mamak pula akan bertambah kaya bagi tahun 2015! Sebelum ini,Tokey-tokey kedai mamak menaikkan harga roti canai dan teh tarik. Alasan harga minyak naik. Tetapi kali ini, bila harga minyak sudah turun mereka tidak pula turunkan harga..mana aci ini macam!

7. Esok 1 Jan 2015, harga minyak di petrol stesyen bagi RON95 turun ke RM1.91. Penurunan hampir 20% akan menggalakkan pembelanjaan extra pada kehendak dan keperluan yang lain. Jumlah extra 20% bagi budget RM500 minyak sebagai contoh adalah satu jumlah yang banyak.

8. Saya percaya tahun 2015, limpahan perbelanjaan Extra ini memberikan berita baik bagi usahawan-usahawan yang meniaga runcit, yang meniaga pisang goreng, apam balik, ayam goreng Uncle Bob hatta tempat-tempat percutian di seluruh Malaysia. Pendek cerita, ekonomi domestik dijangka akan BOOM! So, kalau hendak meniaga apapun, meniagalah betul-betul...insha Allah akan menjadi!

9. Saya amat besimpati dengan bencana banjir yang teruk ketika ini. Ada gambar rumah yang bergerak ke bumbung rumah orang lain..Kuatnya air yang senyap meranapkan beratus-ratus rumah...Terima kasih pada pemimpin baik UMNO, PKR mahupun PAS yang mengetepikan politik dan bersama-sama membantu mangsa. Apapun, kepada peniaga-peniaga perabot dan keperluan pembinaan dijangka akan dapat kesan positif. Perhatikan saham-saham perabot seperti Liheen, Latitud dan kajilah yang lain juga dengan Diary Invest saham 7.0, mana tahu ada peluang terhidang pada yang minat sektor perabot.

10. Banjir akan memberikan kesan kepada sawit. Buah dijangka BERKURANGAN dengan teruknya pada 1/2 pertama tahun 2015. Berita ini buruk pada pemilik ladang kerana pengeluaran kurang TETAPI mungkin berita yang 'amat baik' pada pedagang dan pemain-pemain FCPO (pasaran hadapan minyak sawit Malaysia). Mereka boleh LONG(beli) kontrak sekarang dan jual semula(short) pada harga yang lebih tinggi nanti. Setiap satu mata jika betul kenaikkan berlaku adalah RM25. Penutup kontrak ini hari(31 Dec 2014) FCPO March 2267 dan jika mengikut kajian Manager Ladang, harga FCPO mampu naik atas RM2500 -RM2800 bagi tahun 2015. Bukan mustahil juga ke RM3000 katanya...Jika betul tentu senyum pedagang FCPO semua. (Anda boleh sms ke 0132224006 jika serius hendak belajar FCPO).

11. Mungkin anda tidak perasan kita sudah selesai 7 tahun kegawatan jika dikira dari 2008. Maka tahun 2015 pada saya tahun bermula REAL punya kenaikkan ekonomi yang cemerlang. Ada juga bayang tahun 1995 dengan kesan suasana dan penyanyi Gegar Vaganza 90an. Pasaran Saham 2015 dijangka kekal mengejutkan pelabur-pelabur yang 'negatif' dengan potensi tahun 2015....

12. Saham-saham banyak yang turun ketika paniknya pelabur dengan isu masalah ekonomi Greece dan juga masalah minyak dunia dan lain-lain yang pada saya adalah berita baik kepada pelabur-pelabur saham tulen. Rebut peluang beli ketika orang panik dan bukannya ikut panik. 'Contrarian' biasanya success cuma kena banyak sabar dan betul-betul teliti sebelum masuk membeli.

13. Tahun 2015 permulaan kepada kejayaan sebenar saham kepada yang terus mengkaji..jangan berhenti mengamalkan ilmu dan terus semak saham anda di diary Invest Saham 7.0 terbaik... Yang berjaya biasanya akan pernah rasa gagal.

14. 'Best buy' pada setiap kepanikkan pelabur yang dijangka kekal akan berlaku pada awal tahun 2015. Harga yang dijual murah akibat kepanikkan pada sesetengah pelabur yang suka Kontra dan aggresif mungkin takkan jumpa lagi selepas masuk 2nd half 2015...

15. Tahun 2015 bakal juga menyaksikan peralihan secara perlahan-lahan kepada generasi muda baru pada banyak pentadbiran perniagaan termasuk juga politik negara. Kuasa kepimpinan berada dalam proses perubahan. Jadi kepada yang ada idea, beranikan bawa ketengah.

16. Tahun 2015 adalah fasa penting bagi kita semua menempatkan diri dalam kelompok yang merasa pembangunan kemajuan tahun 2020. Kita jangan leka dan sering salah menyalahkan keadaan. Ubahkan mentaliti buruk yang bersarang dalam diri kepada yang lebih positif. Itu pesan saya untuk diri sendiri dan rakan-rakan yang lain.

17. Kita sama-sama mengintai, berkongsi dan sering berbincang untuk mencapai DREAM yang ada. DREAM atau impikan yang besar-besar. Kita mahu rumah besar, kereta besar, anak-anak belajar selesa, bercuti sana sini...itu semua impian yang kita semua mahukan. Impian 2015 tidak ubah seperti impian 2014 jika kita kekal duduk diam dan tidak berubah.

Akhir kata, "Peluang Terhidang" akan ada kepada yang bersiap sedia. Niatkan yang baik-baik dan kerana Allah swt, InshaAllah tahun 2015 akan menjadi titik permulaan, sejarah kejayaan bukan sahaja saham tetapi dalam dunia perniagaan dan juga kehidupan yang sementara ini.

Kita kejar keduanya...kita kejar Akhirat dan Kejar Dunia juga.

Paling last...Hormati dan jangan lupa salam ibu dan bapa esok pagi. Biasanya matlamat & impian 2015 akan lebih berkah..

Okey, secara ikhlasnya saya ucapkan.

"Selamat Tahun Baru 2015 dan Salam Saham untuk semua pelabur-pelabur saham"
Wallahu'alam

"subhana kallahumma wa bihamdika ash-hadu an la ilaha illa anta astaghfiruka wa atubu alayk".
 

brdr_khalid

freshman
Joined
Jan 12, 2015
Messages
3
Points
1
maaf mencelah..

saya teramat baru dalam hal ini. tapi apa yang saya dapat tahu.. belian pasaran saham telah pun turun dari 1000 unit kepada 100 unit. bermakna 100 unit beli syer 0.70 sen per- unit bermakna harganya Rm 70.00 + komisyen broker( belum termasuk ) jadi ia amat murah.. sila ke web BSKL dan web berkaitan untuk maklumat lanjut meneliti harga. sekian. tq.

brdr_khalid
 

AinKaoruWong

Senior
Joined
Apr 17, 2013
Messages
470
Points
18
MENJADI PELABUR JUTAWAN
[FONT=Verdana, sans-serif]Assalamualaikum...​


[FONT=Verdana, sans-serif]
[/FONT]

[FONT=Verdana, sans-serif]Mulai tahun 2015 ini FY nak tukar sikit cara FY menulis blog ini. FY akan teruskan dengan penyampaian artikel-artkel pelaburan saham tetapi ia akan disampaikan dalam bentuk yang lebih santai iaitu dalam bentuk penceritaan. Apapun FY harap ada satu dua perkara yang boleh dipelajari dari tulisan-tulisan ini.[/FONT]

[FONT=Verdana, sans-serif]
[/FONT]

[FONT=Verdana, sans-serif]Kisah hari ini...[/FONT]

[FONT=Verdana, sans-serif]
[/FONT]

[FONT=Verdana, sans-serif]Selalunya bagi pelabur newbie, disinilah mereka bermula. Mereka samaada bertemu dengan blog ini atau mendapat rekomen dari seorang kawan dan sebagainya. Kemudian mereka menghubungi FY untuk temujanji atau bertanya pelbagai soalan mengenai pelaburan saham.[/FONT]

[FONT=Verdana, sans-serif]
[/FONT]

[FONT=Verdana, sans-serif]
15012015.jpg
[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]Dua orang pelabur newbie sudi datang bertemu FY hari ini[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]Ada juga yang mengambil langkah datang ke pejabat FY di Kenanga Investment Bank Berhad di Petaling Jaya untuk bertemu sendiri dengan FY. Di sini perbincangan perjalanan pelaburan saham mereka bermula.Selalunya mereka punya 1001 soalan untuk ditanyakan, disamping menjawab soalan-soalan itu, FY akan menyarankan pelabur baru untuk menghadiri Seminar Super Investor kerana di sini kebanyakan persoalan yang berada di dalam benak mereka mengenai peaburan saham bakal terjawab.[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]
[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]
[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]Seminar ini FY sediakan sebagai titik permulaan perjalanan pelaburan saham anda dimana overview keseluruhan pelaburan Saham di Bursa Malaysia bakal dihuraikan.[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]
15012015%2BPC.jpg
[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]Di sebelah pagi FY menjalankan Sesi Personal Coaching
Train The SuperTrader.
[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]Personal Coaching Train The SuperTrader ini pula adalah langkah terakhir sebelum seoarang pelabur itu terjun dan memulakan urusniaga pelaburan saham mereka. Di sini ilmu cara memilih saham yang bagus serta masa yang terbaik untuk membeli mahupun menjual saham tersebut bakal dikongsikan.[/FONT]

[FONT=Verdana, sans-serif]
[/FONT]

[FONT=Verdana, sans-serif]Dengan harapan lama kelamaan pelabur tersebut bakal menjadi pelabur jutawan sebagaimana gambarajah dibawah ini.[/FONT]

[FONT=Verdana, sans-serif]
15012015%2B1%2BJUTA.jpg
[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]Melabur di Bursa Malaysia kalau kena caranya boleh menjadikan anda seorang jutawan![/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]
[/FONT]

[FONT=Verdana, sans-serif]Jadi kepada newbie pembaca senyap di luar sana, apa kata kita mulakan portfolio pelaburan saham sebagai alternatif pendapatan bermula tahun 2015 ini.[/FONT]

[FONT=Verdana, sans-serif]
[/FONT]

[FONT=Verdana, sans-serif]Ambillah langkah untuk datang ke kelas Saham
[/FONT].


[/FONT]
 

AinKaoruWong

Senior
Joined
Apr 17, 2013
Messages
470
Points
18
Dua hari lepas, IHH memecah di atas yang tinggi September 2014 daripada RM5.10-5.12. Ia meningkat kepada satu antara hari tinggi RM5.34 semalam sebelum ia ditutup pada RM5.26. Sebaliknya, kumpulan penjagaan kesihatan yang lain, KPJ masih belum pulih di atas yang tinggi September 2014 daripada RM4.00. Ia ditutup pada RM3.87 semalam.

Jika kita melihat carta untuk kedua-dua saham, kita dapat melihat bahawa IHH berada dalam aliran meningkat yang stabil sejak 2013 manakala aliran meningkat KPJ rosak pada bulan Julai 2013. perbezaan dalam pergerakan harga yang bermula pada Julai 2014 apabila KPJ memuncak pada RM4.90 manakala IHH terus meningkat ke paras tertinggi RM4.40 sebelum pembetulan berlaku. Selepas 10 bulan sisi pergerakan, IHH memecah di atas September 2013 yang tinggi pada bulan Jun 2014 dan meningkat kepada yang tinggi RM5.12 pada bulan September 2014. Sementara itu KPJ juga mempunyai pelarian pada bulan Jun 2014 - pelarian daripada aliran menurun pengantara yang bermula pada Julai 2013 - RM3.30. Pemulihan ini tidak pergi jauh kerana harga saham gagal untuk memecahkan di atas rintangan mendatar yang kuat pada harga RM4.00. KPJ diperbetulkan dan patah di bawah garis arah aliran meningkat yang terdekat yang bermula pada bulan April 2014.


Carta 1: IHH & KPJ carta minggu ly pada Jan 26, 2015 (Sumber: ShareInvestor.com)

Mengapa IHH mengatasi KPJ? Anda boleh membuat kes bagi pendapatan IHH ini mendapat manfaat daripada pengukuhan mata wang asing berbanding dengan negara-negara MYR tetapi ia mewajarkan PER mahal 58x vs nisbah 31x atau PB KPJ sebanyak 6.6x vs 4.6x KPJ. DY paling kecil sekali iaitu 0.004% sudah pasti ada perbandingan untuk DY masing yang lebih daripada 1.5% yang dilaporkan oleh KPJ.

Untuk berlaku adil, IHH mempunyai mata yang kukuh. Margin keuntungan bersih yang lebih tinggi pada 9.3% vs KPJ 4.4%. Kedudukan kewangannya adalah lebih sihat dengan GR di 0.25x vs 0.94x KPJ & CR di 1.85x vs 0.87x KPJ.

Walau bagaimanapun, pengurusan KPJ bekerjasama dengan modal yang lebih rendah dan untuk ini, mereka berjaya diperah daripada pulangan baik berbanding IHH. ROE KPJ mengalahkan IHH yang ringan tangan pada 9.4% vs 3.5% .What tentang ROA? Malah di sini, KPJ lakukan lebih baik - 3.7% vs IHH ini 2.3%.Jadual: nisbah kewangan IHH & KPJ berbanding (Powered by ShareInvestors.com)

Tidak dapat dinafikan bahawa IHH mempunyai cerita yang lebih seksi. Ia meningkat sebanyak lompat & bound- sama ada secara organik atau melalui M & A manakala KPJ meningkat terutamanya organik. Baru-baru ini untuk P & L & CF perbandingan, lihat 2 gambar rajah di bawah.

Jika anda adalah seorang peniaga, IHH adalah BUY perdagangan yang baik dengan pelarian yang di atas tinggi baru-baru ini. Jika IHH boleh mengulangi lepas 2 bergerak besar (daripada RM0.85 setiap satu), pelarian semasa boleh menghantar saham ini kepada RM6.00. Sebaliknya, jika anda adalah pelabur nilai dan semacam pesakit lelaki, anda boleh membuat taruhan secara KPJ melakukan meluangkan masa. Dan, JIKA (a besar jika) KPJ boleh memecahkan di atas RM4.00, ia juga boleh menjadi BUY perdagangan.


Rajah 1: IHH & KPJ 10 suku P & L berbanding (Powered by ShareInvestors.com)


Rajah 2: IHH & KPJ 10 suku CF berbanding (Powered by ShareInvestors.com)


.
 
Top