Kursus asas pelaburan bursa saham ( rm69 ! ) & tips saham ke emel

Joined
Apr 17, 2013
Messages
444
Likes
2
Points
18
Offline
#1
Kursus Asas Pelaburan Bursa Saham - www.Bursacourse.com.nu

Sesi Beginner: Asas Bermain Saham Tanpa Remiser

· Belajar mengenai CDS, Nominees, Non Margin facility dan sebagainya.
· Belajar menjual dan membeli saham secara Online.
· Memahami jargon pasaran saham.


Sesi Intermediate: Value Investing Strategy

· Cara membeli IPO (Initial Public Offering)
· Teknik penilaian saham mengikut kaedah Warren Buffet (value investing)
· Cara memilih saham bernilai untuk pelaburan jangka panjang


Sesi Advance: Analisa Teknikal Saham (Swing Trading)

· Bagaimana membuat analisis teknikal ke atas saham
· Mengenali Japanese candlestick dan Chart Pattern
· Swing Trading mengunakan Bollinger,MACD,RSI dan ADX indicator



ZON A:
1. Kuala Lumpur :
Aras 3 Perpustakaan Negara Malaysia
2. Klang-Shah Alam : Aras 4 Plaza Shah Alam
3. Negeri Sembilan : Aras 4 Plaza Seremban / Terminal 1
4. Putrajaya / Cyberjaya : Aras 2 Alamanda
5. Pahang : Homestay Tasik Chini

Jadual : Setiap Ahad ATAU Rabu, 11.00 pg - 4.00 ptg


ZON B:
1. Perak
: Hotel Bunga Raya UPSI Tanjung Malim . ( Peta )
2. Melaka : Hotel 906 AirPort. ( Peta )
3. Pahang : Lake Chini Resort (Peta)

Jadual : Setiap Ahad, 3.00 ptg - 8.00 mlm ATAU Rabu, 6.00 ptg - 11.00 mlm


ZON C:
1. Kedah / Perlis
: GHotel Shahab Perdana Alor Star. ( Peta )
2. Terengganu : Scouts Inn Kuala Terengganu Airport. ( Peta )
3. Johor : Rose Cottage Hotel Senai Airport. ( Peta )
4. Sarawak : RH Plaza Hotel, Kuching. ( Peta )
5. Sabah : AirPort View Hotel, Kota Kinabalu. ( Peta )
6. Pahang : Exclusive LA Hotel, Kuantan. ( Peta )
7. Pulau Pinang : Hotel EST Bayan Lepas. ( Peta )
8. Kelantan : Milton Hotel AirPort Kg. Parang Puting. ( Peta )
9. Langkawi / Perlis : One Hotel Helang Airport Langkawi. ( Peta )
10. Sarawak : Miri Trail GuestHouse Airport. ( Peta )
11. Sabah : Hotel Pulau Labuan 2. ( Peta )
12. Terengganu : Kerteh Damansara Inn, Airport. ( Peta )
13. Sarawak : Grand Faber Inn, Bintulu. ( Peta )
14. Sabah : Park View Hotel, Sandakan. ( Peta )

Jadual : Setiap Ahad, 3.00 ptg - 8.00 mlm ATAU Rabu, 6.00 ptg - 11.00 mlm



*Untuk pelajar Negeri-negeri lain, Brunei, Singapore dan Indonesia boleh mendaftar untuk Kelas Online jika tidak dapat hadir kelas bersemuka.


Pendaftaran boleh dibuat di : BursaCourse.com.nu
Maklumat lanjut di : KLFX.blogspot.com




.
 
Last edited:
Joined
Apr 17, 2013
Messages
444
Likes
2
Points
18
Offline
#2
Susah nak untung dalam Forex?

Pening kepala nak pilih kaunter Saham yang akan untung ?

Tak pasti entry untuk FCPO ?

Dengan langganan PAKEJ Signal dan Tips KLFX terus emel anda, anda tidak perlu lagi berhempas pulas membuat analisis setiap hari.

Trade dengan mudah dan simple berpandukan signal / tips yang kami hantar terus ke emel anda !



TIPS BURSA SAHAM : Anda akan dimaklumkan 2 ~ 3 kaunter terpilih beberapa kali seminggu.



SIGNAL FOREX : Anda akan dimaklumkan Pair untuk trade, beserta target profit dan stop loss setiap pagi beberapa kali seminggu.


SIGNAL FCPO : Anda akan dimaklumkan Waktu dan Harga FCPO yang sesuai untuk trade beberapa kali seminggu.



....Semua ini hanya untuk RM15 sebulan !


Dengan hanya RM15 sebulan anda akan menerima :

- Tips Bursa Saham,
- Signal Forex
- Signal FCPO terus ke emel anda,

dan anda boleh membacanya di emel anda samada di PC atau Handphone.


*RM15 adalah harga promosi bulan ini (harga asal untuk setiap signal ialah RM180 sebulan !)

**Signal akan dihantar apabila terdapat SETUP yang optimum untuk masuk trading. Setup tidak akan berlaku setiap hari oleh itu signal akan dihantar 2 atau 3 kali seminggu.



UNTUK MELANGGAN SIGNAL SILA KE WEBSITE INI >> klfx.blogspot.com/p/klfx-free-forex-signal.html






.
 
Last edited:
Joined
Apr 17, 2013
Messages
444
Likes
2
Points
18
Offline
#3
Signal Forex:

http://www.nogold.com/forum/fx-gene...-www-oiim-co-nr-n9-kl-jb-phg-mlk-prk-png.html

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=409779

http://www.bicarajutawan.com/forum/t48305/



Tips Saham:

https://forum.lowyat.net/index.php?act=ST&f=162&t=2700162

http://www.gempak.org/forum/325-pel...a-saham-1-1-rm-69-www-bursacourse-com-nu.html

http://english1.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=733794&extra=



Info FCPO:

http://al-fikrah.net/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=51&id=39434&Itemid=205

http://www.wangcyber.com/forum/kewa...apa-sawit-j-trader-teknikal-analisis-etc.html




kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham
 
Last edited:

rouke

freshman
Joined
Jan 17, 2010
Messages
693
Likes
0
Points
16
Offline
#5
bape modal starting yg direkemen kan?

p/s - sblm ni tt ade ofer pc kat forum2 laen ke?
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
444
Likes
2
Points
18
Offline
#7
Keputusan Update

Untuk QE30/6/2013, keuntungan bersih Wellcal meningkat sebanyak qoq 38% atau yoy 10% kepada RM6.8 juta, manakala pendapatan adalah bercampur-up 16% qoq tetapi turun 5% tahun ke tahun - untuk RM35.5 juta. Sebab keputusan adalah peningkatan kos yang lebih rendah daripada bahan mentah (seperti getah) dan pergerakan kadar pertukaran yang menggalakkan. Seperti banyak pengeluar, Wellcal akan mendapat manfaat daripada MYR lemah.


Jadual: lepas 8 keputusan suku Wellcal ini


Carta 1: lepas 24 keputusan suku Wellcal ini

Penilaian

Wellcal (kini pada RM2.81 pada 12:00) adalah didagangkan pada PE 16 kali (berdasarkan EPS lepas 4 suku 'sebanyak 17 sen). Saham perdagangan berhampiran nilai saksama. Walau bagaimanapun, Wellcal adalah saham pendapatan yang baik kerana ia membayar hampir 100% daripada pendapatan sebagai dividen. Oleh itu saham mempunyai hasil dividen yang menarik sebanyak 6.0%.

Unjuran teknikal

Wellcal masih dalam aliran meningkat. Ia baru-baru ini berlaku di atas garis mendatar pada RM2.74. Sasaran langkah semasa boleh menjadi RM3.00.


Carta 2: Carta Wellcal setiap hari pada Sep 9, 2013_11.50am (Sumber: Quickcharts)


Rajah 3: Carta Wellcal setiap bulan pada Sep 9, 2013_11.50am (Sumber: Quickcharts)

Kesimpulan

Berdasarkan prestasi kewangan yang baik dan prospek teknikal masih positif, Wellcal kekal saham yang baik untuk pelaburan jangka panjang. Potensi terbalik mungkin terhad kerana ia didagangkan pada PE 16 kali. Walau bagaimanapun, ia adalah saham dividen yang baik kerana ia mempunyai hasil dividen sebanyak 6%.
 
Joined
Jan 7, 2012
Messages
114
Likes
0
Points
0
Offline
#8
Menarik ni.....saya sejak dari tahun 2010 lagi minat....tapi masih takut-takut....

kene tambah ilmu tentang dulu nih....:)
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
444
Likes
2
Points
18
Offline
#10
Jual Eastlnd 20,000 units@0.535 sen yg dibeli 4 hari lalu di 0.515 sen. MENJANA RM 308,90

Jual Hibiscs 10,000 unit @ RM 2.09 yg dibeli pada hari Jumaat Rm 2.04 MENJANA RM 321,70. (Yang ini nasib, saya terperangkap pada hari Jumaat mujurnya, hari ini keluar dengan keuntungan)


Jual PMCORP 64,000 units@0.155 sen kira-kira 100,000 unit yg dibeli 1 bulan yang lalu pada 0.14 sen MENJANA RM878.69

Jual MINETEC 85,400 units@0.17 sen yg dibeli 3 minggu lepas@0.16 sen MENJANA RM 732.00

Jual Farlim 20,000 units@0.51 sen yg dibeli pada hari Jumaat @0.465 sen MENJANA RM 814,65
 
Joined
Jun 20, 2006
Messages
252
Likes
2
Points
18
Age
45
Offline
#12
Untuk memulakan trading saham , Anda perlulah membuka akaun CDS akaun dengan mana-mana Security yang diiktiraf oleh Suruhanjaya Security(SC).

Saya gunakan SJ Security . Boleh register online di www.sjsec.com atau www.sjenie.com

Interface nyer amat mudah dan mempunyai kelebihan-kelebihan tertentu.
 
Joined
Jun 20, 2006
Messages
252
Likes
2
Points
18
Age
45
Offline
#13
Persoalan modal merupakan asas bagi seseorang yang ingin memulakan Trading Saham di mana-mana Market. Orang kata ukur baju di badan sendiri. Sekiranya kita tiada peruntukan untuk membuat pelaburan, sebenarnya ada beberapa saluran yang boleh kita gunakan sebagai modal.

1. Duit KWSP
Ada beberapa syarikat yang dibenarkan oleh KWSP untuk membuat pengeluaran dari akaun 1 sebagai pelaburan di Unit-unit amanah dan Bursa. Contohnya MAAKL, CWA dan sebagainya. Akan tetapi setiap keuntungan hasil dari trading perlu didebitkan semula ke akaun KWSP. Hanya dividen mungkin boleh di buat pengeluaran.

2. Pinjaman Margin
Boleh cuba memohon dengan beberapa Investment Bank yang menawarkan perkhidmatan ini. Tetapi harus diingat. Untuk mereka yang baru nak berjinak-jinak ataupun "Dummies" di nasihatkan tidak menggunakan Pinjaman sebagai modal. Kerana risiko nya amat-amatlah tinggi.

3. Cash
Cubalah menyimpan dan melabur apabila ada lebihan tunai. Modal tunai lebih selamat dan resikonya boleh dikawal.
 
Joined
Jun 20, 2006
Messages
252
Likes
2
Points
18
Age
45
Offline
#14
Hari nih ternampak la berita SerSol telah melantik anak Najib sebagai salah seorang Board of Director. Apakah saham SerSol akan mencanak naik sebagaimana Harvest Court sewaktu masa dahulu?....

KLSE : SERSOL SERSOL BERHAD
Last Price Today's Change Day's Range Open Price Trading Volume
1.02 0.00 (0.00%) 0.99 - 1.06 1.01 31,579,000


Inilah yang di katakan sebagai timing yang betul. Sekiranya kita ada ilmu yang boleh mengetahui bila masanya yang terbaik untuk membeli ....kemudian jual pula pada masa yang tertinggi. Maka adalah tidak mustahil untuk mendapat keuntungan yang maksima.


;)
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
444
Likes
2
Points
18
Offline
#15
Pada bulan Oktober 2012, CSL & Pelikan mengumumkan perjanjian pertukaran saham di mana CSL akan mengeluarkan 47170000 saham CSL dalam pertukaran untuk 50 juta saham Pelikan dimiliki oleh seorang pemegang saham beberapa Pelikan. Perjanjian itu bernilai saham Pelikan pada RM1.00 sesaham dan CSL bernilai RM1.06 sesaham. Perjanjian itu sepatutnya menjadi permulaan kepada kerjasama antara kedua-dua syarikat alat tulis untuk menguasai pasaran China

Awal bulan ini, CSL & Pelikan mengumumkan bahawa kerjasama tidak bersenam kerana perbezaan budaya dan perbezaan dalam strategi harga. Malah sebelum pengumuman ini, kita telah melihat jualan berterusan saham Pelikan oleh CSL, bertarikh kembali hingga Julai 2013

Menjelang September 3, CSL tidak lagi menjadi pemegang saham utama Pelikan

Pada ketika itu, pegangan saham CSL di Pelikan telah dikurangkan kepada hanya 12 juta saham. Selepas pengumuman penamatan kerjasama dan mungkin penamatan jualan berterusan saham Pelikan oleh CSL, harga saham Pelikan bangkit lebih tinggi.


Carta 1: Carta Pelikan setiap hari pada Sep 27, 2013_12: 30pm (Sumber: Quickcharts)


Carta 2: Carta Pelikan mingguan pada Sep 27, 2013_12: 30pm (Sumber: Quickcharts)

Harga saham CSL telah menurun secara berterusan dalam tempoh satu tahun yang lalu. Tidak ada pengumuman mana-mana penjualan oleh pemegang saham utama untuk menunjukkan sama ada saham oleh para pemegang saham yang mendapat saham CSL melalui pertukaran saham pada bulan Oktober 2012. Salah satu penjelasan yang munasabah adalah bahawa kedudukan ini pemegang saham dalam CSL adalah lebih kecil daripada 5% masing-masing dan oleh itu, penjualan saham (jika ada) tidak perlu dilaporkan kepada Bursa Malaysia.


Rajah 3: Carta CSL setiap hari pada Sep 27, 2013_12: 30pm (Sumber: Quickcharts)


Carta 4: carta CSL mingguan pada Sep 27, 2013_12: 30pm (Sumber: Quickcharts)

Terdapat 2 soalan mengenai pecahan kerjasama antara kedua-dua pihak dan menjual-off di Pelikan yang perlu diberi perhatian.
1) Kenapa persoalan strategi harga & perbezaan budaya tidak diperiksa sebelum tie-up telah diumumkan?
2) Mengapa CSL begitu berazam untuk melupuskan saham Pelikan ini?

Jawapan kepada soalan kedua adalah penting kerana ia akan membolehkan anda untuk mempunyai idea sama ada perhimpunan itu secara tiba-tiba Pelikan boleh mengekalkan selepas semasa perhimpunan perkembalian-to-the-min. CSL mempunyai baki tunai sebanyak RM1 bilion pada 30/6/2013

dan ia tidak perlu untuk melupuskan saham dalam penjualan kebakaran. Sejak CSL dibuang saham di pasaran, ia bermakna CSL mesti berasa bahawa harga saham Pelikan mungkin jatuh pada masa hadapan. Jika ya, perhimpunan di Pelikan boleh didorong oleh harapan yang lebih daripada bahan. Kami akan belajar lama dahulu bahawa pelaburan (atau, lebih trading) yang berasaskan harapan boleh menjadi sangat rumit.

Untuk makluman anda, saya telah dilampirkan di sini pada 8 keputusan suku Pelikan serta carta terakhir 36 keputusan suku Pelikan.


Jadual: lepas 8 keputusan suku Pelikan


Carta 5: lepas 36 keputusan suku Pelikan

Berdasarkan maklumat di atas, saya percaya kita perlu berhati-hati apabila berdagang dalam saham Pelikan.
 
Joined
Jun 20, 2006
Messages
252
Likes
2
Points
18
Age
45
Offline
#17
Free je... meh la join . Kita pakat-pakat share ilmu. Apa guna kedekut ilmu ... ;)
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
444
Likes
2
Points
18
Offline
#20
JUAL MEGB 35,000 units@0.455 sen yang dibeli pada 0.425 sen MENJANA RM 917,36 :D

JUAL DATAPRP 60,400 units@0.255 sen yang dibeli pada 2/10/13 @ 0.249 sen MENJANA RM 229,94 ;;)
 
Top