kurangkan nikotin dalam rokok? kempen tak nak merokok?

drfritzs

freshman
Joined
Oct 25, 2008
Messages
87
Points
6
Bila nikotin sikit,maka tak puas,maka perokok tegar akan terus membeli dengan banyak utk memuaskan kehendaknya..mereka takkan berhenti punya. Berhenti adalah atas niat mereka sendiri.
 

armouris

freshman
Joined
May 13, 2011
Messages
11
Points
0
sekarang ni tengah fikir2 nak beli rokok elektronik.... katanya nikotin tetap ada cuma yang tembakau dan tar yang takde.... dari segi rasa cam ok je bila test hari tu... kat pasaran ada banyak brand tapi brand smokerhaven cam lebih established... kengkawan ada yang dah pernah rasa e-rokok ni? website ni banyak info, gambar n video kalau nak rujuk - sihatselalu.biz/rokok-elektronik-smokerhaven-compact
 

abutalib

Senior
Joined
Dec 29, 2010
Messages
4,058
Points
0
Nak kurangkan nikotin dalam kuantiti berapa... :-/
 

ReubenLemley

freshman
Joined
Mar 19, 2012
Messages
6
Points
0
kalau nikotin dlm rokok di kurangkan
 

kapal karam

freshman
Joined
Mar 24, 2012
Messages
91
Points
6
Nak berhenti merokok kena ada sebab yang kuat. Saya sendiri pernah tergolong dalam kategori seorang perokok yang tegar. Selagi saya tak tidur, rokok takkan lekang dari bibir. Walaupun dah overdose sampai nak termuntah pun saya tetap nak hisap.
rokok kegemaran ialah nusantara hijau atau sempoerna A hijau dan kadang2 gudang garam. Rokok lain kalau dah takder stok dan sangap sangat baru hisap. Pernah berhenti sebulan, tapi satu hari tu, tgh tunggu member kat medan selera (nak pegi open house raya). terasa boring sgt, pasal member lambat sampai. Saya pun pergi kedai beli rokok.. terus melekat balik bertahun...

Rasanya lepas 2 tahun saya ketagih balik tu.. mak saya masuk hospital sebab semput. Saya mula rasa bersalah.. mungkin dia masuk hospital pasal saya hisap rokok kat rumah. Jadi, saya pun nekad untuk berhenti. Caranya, saya beli rokok elektronik dengan perasa bukan kegemaran. Flavour seperti dunhill atau marlboro mmg bukan kegemaran saya. Saya beli dengan perasa tersebut. Apa yang penting mulut kena berasap. Rokok elektronik ni kena refill.. tapi bila dah habis semua refill tu cartridgenya saya tak buang. Saya guna balik dengan mencelup air kosong. Jadi saya hisap rokok tanpa nikotin dan tanpa tar... Saya hisap sampai rokok elektronik tu rosak (mungkin sebab celup air tu kot). Alhamdulillah.. sekarang dan 2 tahun lebih saya tak merokok lagi..

Mungkin cara ni cuma berjaya untuk saya. Tapi anda boleh cuba. Apa yang penting.. Niat nak berhenti.. dan ada sebab yang kuat untuk anda berhenti..

Note: Bukan semua rokok elektronik boleh dicelup air. Ada yang tak mengeluarkan asap langsung jika dicelup air.
 
Top