Kuching Sarawak ~ Tempat apa yang best?

Joined
Nov 27, 2010
Messages
268
Likes
2
Points
18
Offline
#21
hm..nk mcelah jgak..

1.Semenggih ya semenggok nk?

klu nk tngok org utan n hidupan liar lain,ku pun suggestion Matang Wildlife Centre kt kaki Gunung Serapi sbb cne pun da mcm animal gak..n dia guna style trial (btol ndak ejaan tok kh):) yg bezt ny sbb kt cni bro blh mandi air gunung (bkn air terjun) sbb dia da sungai yg jernih n sejok..n klu nk k sini mmg kena lalu jln ke Kg Telaga Air..tp klu lurus je..trus ke kg saya..:p klu nk advance lagi panjat je gunong serapi..dah tired nanti,balik hotel singgah kt Emart mkn aiskrem..:D

2. Tmpat makan seafood..hm..x nak try ke Sematan? tp jauh ckit lh..tepi laut tu...byk kedai mkanan halal sana..sbb Majoriti Melayu n Islam..(kt Sarawak ni,majoriti Pduduk Melayu/Melanau+Islam mmg tggal kt tepi laut,so don worry..juz kedai2 mkn diorg besa2 ja..tp sodap..yg x halal ni biasany yg non punya n org prasan sbb ya lh grand je rupa ny kn..)

3. Lastly SELAMAT BERCUTI KE SARAWAK bro...:)
 
Last edited:
Joined
Jan 26, 2010
Messages
385
Likes
0
Points
16
Offline
#22
kamek mok kelakar serawak jwak eh...ahahaha... mun ada apa2 calling2 jak..iboh malu indah...sama dirik tok..
 
Joined
Jan 26, 2010
Messages
385
Likes
0
Points
16
Offline
#24
Aok lh yer..sama drik lh kita tok..tp tlong geng kta atas lok..x jerak nya dtg ke sarawak tok..:)
aih.. ney aku tauk tempat best kt kuching tok...ku x pernah melancong kt kuching..ahaha...coba ktk duak jak yg suggest.. sik cdak jerak datang berambeh kt ctok..ahaha.. (asli ada bahasa serawak aku...ahaha)
 
Joined
May 9, 2011
Messages
41
Likes
0
Points
0
Offline
#25
pernah ke kuching 2x.tp saya paling suka pg ke cultural village.dok hotel tepi laut tu ( tp lupa nama).damai aje....
 

Romeo

freshman
Joined
May 11, 2006
Messages
186
Likes
0
Points
16
Offline
#26
Baru balik dari kuching 4 julai lepas..
thanks kepada warga wc yg bantu sy kat thread nih..

skrg ptg2 selalu hujan kut kat sana..
agak membantutkan plan sikit la..

tp semua berjalan lancar.. :)
 

azaz

Newbie
Joined
Nov 3, 2008
Messages
663
Likes
1
Points
18
Offline
#27
Semua komen2 kawan semua akan diambil perhatian sbb aku pun akan ke bercuti ke Kuching pd 9-11hb Julai ni. Nasib baik terjumpa thread ni. Di antara tempat2 yg akan dilawati, Pasar Sarikin, taman buaya Jong, pasar Satok, muzium Kuching ,water Front dan bergambar di replika kucing :D

Kalau ada sapa2 lagi nak tambah silakan...aku tak penah gi Kuching, ni first time.
 

Romeo

freshman
Joined
May 11, 2006
Messages
186
Likes
0
Points
16
Offline
#28
Semua komen2 kawan semua akan diambil perhatian sbb aku pun akan ke bercuti ke Kuching pd 9-11hb Julai ni. Nasib baik terjumpa thread ni. Di antara tempat2 yg akan dilawati, Pasar Sarikin, taman buaya Jong, pasar Satok, muzium Kuching ,water Front dan bergambar di replika kucing :D

Kalau ada sapa2 lagi nak tambah silakan...aku tak penah gi Kuching, ni first time.
Tempat yg aku suggest: Muzium Sarawak, cultural village, pantai damai beach

* Tapi rasanya time bro pergi tuh ada Festival Music kat cultural village.. tiket masuk lagi mahal kut..

Bro nak pergi berapa orang nih?
Kalau nak perlukan sewa kereta sy boleh bagi no tel..
Tapi bergantung la bro nak kereta apa..
Sebab nak jalan2 kuching kalau ada kereta sendiri + bantuan GPS mmg syok la..
 

azaz

Newbie
Joined
Nov 3, 2008
Messages
663
Likes
1
Points
18
Offline
#29
Tempat yg aku suggest: Muzium Sarawak, cultural village, pantai damai beach

* Tapi rasanya time bro pergi tuh ada Festival Music kat cultural village.. tiket masuk lagi mahal kut..

Bro nak pergi berapa orang nih?
Kalau nak perlukan sewa kereta sy boleh bagi no tel..
Tapi bergantung la bro nak kereta apa..
Sebab nak jalan2 kuching kalau ada kereta sendiri + bantuan GPS mmg syok la..
Pergi dgn family jer....pasal kereta dah booking dah sbb susah gak kalau xde kenderaan.
Patut ler byk hotel asik penuh jer bilik, rupa2nya ada festival.
Terima kasih bro atas tawaran dan cadangan di atas. ;)
 

Romeo

freshman
Joined
May 11, 2006
Messages
186
Likes
0
Points
16
Offline
#32
Salam warga WC..

Nak minta pendapat skit..
Bercadang nak ke Sarawak pada cuti Hari Raya Haji ni..
Awal bulan 11 nanti..

Nak tanya..
time Aidiladha kat Sarawak bandar mati x?
Maksud saya kedai semua tutup ke x?

Bukan apa..
Ingat nak pergi sehari lepas Aidiladha..
takut time2 raya ni tak banyak yg boleh buat kat sana..
pergi mmg niat melancong sambil lawat2 kawan2..
 

awlia80

freshman
Joined
Mar 4, 2010
Messages
12
Likes
0
Points
0
Offline
#33
Waalaikumsalam
Sarawak di bandar mana?
Kalo di Kuching, masa aidiladha tu tak la "mati" terus. Kedai makan Islam memang tutuplah. Cuma selalunya hari pertama raya 10 Zulhijjah tu memang agak lengang lah bandar. Esoknya kembali normal.
 

Romeo

freshman
Joined
May 11, 2006
Messages
186
Likes
0
Points
16
Offline
#34
Waalaikumsalam
Sarawak di bandar mana?
Kalo di Kuching, masa aidiladha tu tak la "mati" terus. Kedai makan Islam memang tutuplah. Cuma selalunya hari pertama raya 10 Zulhijjah tu memang agak lengang lah bandar. Esoknya kembali normal.
Yup Kuching..
saya dah decide utk pergi sana sehari after AidilAdha..

Takut jugak pergi hari raya..
Kedai makan tutup mmg jadi masalah la..
Xkan seharian nak makan KFC ngn McD jer..

Thanks ya..
 

awlia80

freshman
Joined
Mar 4, 2010
Messages
12
Likes
0
Points
0
Offline
#36
kalo sehari selepas hr raya tu tak ada masalah. kedai makan islam dah buka mcm biasa
 
Joined
Feb 3, 2010
Messages
355
Likes
0
Points
16
Offline
#37
Slamat dtg ke sarawak,perkara pertama yg harus dibuat di s'wak ialah melawat kampung budaya,lepas tu baru blh jln2 cari makan d bndaraya kuching..cmana nak pergi kampung budaya??tanya tempat penginapan..byk hotel/hostel/homestay sediakan perkhidmatan htr pergi-balik ke kampung budaya..toksah berangan cadang nk pakai teksi/bas..tempat tu nun jauh hujung dunia...
 

Romeo

freshman
Joined
May 11, 2006
Messages
186
Likes
0
Points
16
Offline
#38
wat pa nak p kuching..ala kedai banyak apa..
Saja jalan2 dengan kawan.. :)

Slamat dtg ke sarawak,perkara pertama yg harus dibuat di s'wak ialah melawat kampung budaya,lepas tu baru blh jln2 cari makan d bndaraya kuching..cmana nak pergi kampung budaya??tanya tempat penginapan..byk hotel/hostel/homestay sediakan perkhidmatan htr pergi-balik ke kampung budaya..toksah berangan cadang nk pakai teksi/bas..tempat tu nun jauh hujung dunia...
Thanks atas cadangan tuh.. tp ni bukan my 1st time visit ke kuching..
sy dah pernah lawat Kg Budaya.. dah pernah sampai ke area pantai damai..

Sebelum ni sy sewa kereta kat sana.. this time pun sama la..
ada kereta yg boleh pandu sendiri senang skit.. tp kena bawak GPS skali kalau x pening la jugak..

Penginapan pun dah tempah kat Merdeka Palace..

Ingat this time nak pergi outdoor sikit..
last time pergi byk rancangan kena cancel sbb kawan sy sakit perut..
apa pun tak boleh buat..huhu!
 

zarcos

freshman
Joined
Oct 7, 2011
Messages
31
Likes
0
Points
0
Offline
#39
x sangka saya jumpa soalan sebegini dalam WC.. Thanks bro coz & amilia for bg cadangan yg menarik.. Saya pon berminat nk p sarawak hujung tahun ni.. selamat bercuti bro
 
Top