Kuching Sarawak ~ Tempat apa yang best?

asasindino

freshman
Joined
Dec 25, 2009
Messages
1,393
Points
38
opss..hehe..kire ok le tue bro..pndai gak bro berbahasa swk.. :)
 

IsmailPadil

Senior
Joined
Nov 27, 2010
Messages
271
Points
18
hm..nk mcelah jgak..

1.Semenggih ya semenggok nk?

klu nk tngok org utan n hidupan liar lain,ku pun suggestion Matang Wildlife Centre kt kaki Gunung Serapi sbb cne pun da mcm animal gak..n dia guna style trial (btol ndak ejaan tok kh):) yg bezt ny sbb kt cni bro blh mandi air gunung (bkn air terjun) sbb dia da sungai yg jernih n sejok..n klu nk k sini mmg kena lalu jln ke Kg Telaga Air..tp klu lurus je..trus ke kg saya..:p klu nk advance lagi panjat je gunong serapi..dah tired nanti,balik hotel singgah kt Emart mkn aiskrem..:D

2. Tmpat makan seafood..hm..x nak try ke Sematan? tp jauh ckit lh..tepi laut tu...byk kedai mkanan halal sana..sbb Majoriti Melayu n Islam..(kt Sarawak ni,majoriti Pduduk Melayu/Melanau+Islam mmg tggal kt tepi laut,so don worry..juz kedai2 mkn diorg besa2 ja..tp sodap..yg x halal ni biasany yg non punya n org prasan sbb ya lh grand je rupa ny kn..)

3. Lastly SELAMAT BERCUTI KE SARAWAK bro...:)
 
Last edited:

Romeo

freshman
Joined
May 11, 2006
Messages
187
Points
16
Tolong check plan saya nih ok ke x..
sepanjang trip memang saya self drive guna kereta sewa..
Viva Auto RM80 perday drpd student Unimas (amoi)..

-----------------------------------------------------------

DAY 1, Sabtu

1.45am - Tiba @ Kuching airport
2.15pm - Check in di Penview Hotel
3.30pm - Tiba kat Unimas untuk amik sepupu
- Lunch dekat2 dgn unimas (tempat belum pasti) ---> Suggestion?
5.00pm - Taman Sahabat
6.30pm - The Spring
- Tengok wayang.. jgn tanya nape tgk wayang.. mmg sepupu beria2 ajak.. huhu!
- Dinner (tempat belum tahu) ---> Suggestion?

DAY 2, Ahad

8.00am - Bertolak ke Semenggoh Orang Utan Sanctuary
- Harap dpt sampai sebelum kul 9 pagi (feeding time)
10.00 - Belum pasti nak ke Annah Rais Long House
ATAU
Jong's Crocodile Farm ---> Suggestion? Mana 1 lagi sesuai?

1.00pm - Balik ke pusat bandar
- Lunch (tempat belum pasti) ---> Suggestion?

3.00pm - Shopping2 skit kat waterfront
- Naik sampan cross sungai
- Kek lapis
- Apa lagi nak buat erk? Fort margarita mcm jauh jer nak jalan..

7-9pm - SEAFOOD TIME!! (tempat belum tahu) ---> Suggestion?
- Sebelum nih dah penah makan kat Top Spot

DAY 3, Isnin

10.00am - Muzium Sarawak
- Apa lagi nak buat erk? ---> Suggestion?
1.00 -3.00pm - round2 unimas
4.00pm - Balik KL

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Soalan tambahan:

1) Tempat makan yg sesuai dekat2 dengan The Spring atau Taman Sahabat?
Kubah Ria dekat ngn area nih erk? Kalau dekat ingat nak dinner kat situh jer Day 1..

2) Ada sapa2 penah pergi Semenggoh orang utan sanctuary tak?
Just nak tahu keadaan dia becak or lembap tak?
Takut x sesuai pakai kasut casual adidas..

3) Sarawak Pottery factory? Yang nih area mana erk? Ingat balik Semenggoh nak singgah tengok2 pasu2 yang lawa buat souvenir..

4) SEAFOAD yang best? Dulu makan Top Spot.. ingat nak cuba tempat lain kalau ada.. Dalam lists:

- D'village cafe, Jalan Rock (at 2 & 1/2 mile opposite Fortuneland)
- Kampung Barok
- Kampung Boyan

5) Ada sapa2 penah pergi Annah Rais long house? Just nak tahu berbaloi ke x pergi sana..
Sebab mmg jauh sgt2 dari city..
Kalau bosan jer x berbaloi nak drive sejam lebih..
Cultural Village dah pernah pergi.. so nak tukar pergi tmpt lain lak..

Terima kasih kalau sapa2 sudi komen..

Saya muslim dan semestinya mencari yang HALAL.. susah kut kat Kuching semua kedai chinese jer..huhu!
 

MDHAFiZ

freshman
Joined
Jan 26, 2010
Messages
388
Points
16
kamek mok kelakar serawak jwak eh...ahahaha... mun ada apa2 calling2 jak..iboh malu indah...sama dirik tok..
 

IsmailPadil

Senior
Joined
Nov 27, 2010
Messages
271
Points
18
kamek mok kelakar serawak jwak eh...ahahaha... mun ada apa2 calling2 jak..iboh malu indah...sama dirik tok..
Aok lh yer..sama drik lh kita tok..tp tlong geng kta atas lok..x jerak nya dtg ke sarawak tok..:)
 

MDHAFiZ

freshman
Joined
Jan 26, 2010
Messages
388
Points
16
Aok lh yer..sama drik lh kita tok..tp tlong geng kta atas lok..x jerak nya dtg ke sarawak tok..:)
aih.. ney aku tauk tempat best kt kuching tok...ku x pernah melancong kt kuching..ahaha...coba ktk duak jak yg suggest.. sik cdak jerak datang berambeh kt ctok..ahaha.. (asli ada bahasa serawak aku...ahaha)
 

nazlinshop

freshman
Joined
May 9, 2011
Messages
41
Points
0
pernah ke kuching 2x.tp saya paling suka pg ke cultural village.dok hotel tepi laut tu ( tp lupa nama).damai aje....
 

Romeo

freshman
Joined
May 11, 2006
Messages
187
Points
16
Baru balik dari kuching 4 julai lepas..
thanks kepada warga wc yg bantu sy kat thread nih..

skrg ptg2 selalu hujan kut kat sana..
agak membantutkan plan sikit la..

tp semua berjalan lancar.. :)
 

azaz

Newbie
Joined
Nov 3, 2008
Messages
672
Points
18
Semua komen2 kawan semua akan diambil perhatian sbb aku pun akan ke bercuti ke Kuching pd 9-11hb Julai ni. Nasib baik terjumpa thread ni. Di antara tempat2 yg akan dilawati, Pasar Sarikin, taman buaya Jong, pasar Satok, muzium Kuching ,water Front dan bergambar di replika kucing :D

Kalau ada sapa2 lagi nak tambah silakan...aku tak penah gi Kuching, ni first time.
 

Romeo

freshman
Joined
May 11, 2006
Messages
187
Points
16
Semua komen2 kawan semua akan diambil perhatian sbb aku pun akan ke bercuti ke Kuching pd 9-11hb Julai ni. Nasib baik terjumpa thread ni. Di antara tempat2 yg akan dilawati, Pasar Sarikin, taman buaya Jong, pasar Satok, muzium Kuching ,water Front dan bergambar di replika kucing :D

Kalau ada sapa2 lagi nak tambah silakan...aku tak penah gi Kuching, ni first time.
Tempat yg aku suggest: Muzium Sarawak, cultural village, pantai damai beach

* Tapi rasanya time bro pergi tuh ada Festival Music kat cultural village.. tiket masuk lagi mahal kut..

Bro nak pergi berapa orang nih?
Kalau nak perlukan sewa kereta sy boleh bagi no tel..
Tapi bergantung la bro nak kereta apa..
Sebab nak jalan2 kuching kalau ada kereta sendiri + bantuan GPS mmg syok la..
 

azaz

Newbie
Joined
Nov 3, 2008
Messages
672
Points
18
Tempat yg aku suggest: Muzium Sarawak, cultural village, pantai damai beach

* Tapi rasanya time bro pergi tuh ada Festival Music kat cultural village.. tiket masuk lagi mahal kut..

Bro nak pergi berapa orang nih?
Kalau nak perlukan sewa kereta sy boleh bagi no tel..
Tapi bergantung la bro nak kereta apa..
Sebab nak jalan2 kuching kalau ada kereta sendiri + bantuan GPS mmg syok la..
Pergi dgn family jer....pasal kereta dah booking dah sbb susah gak kalau xde kenderaan.
Patut ler byk hotel asik penuh jer bilik, rupa2nya ada festival.
Terima kasih bro atas tawaran dan cadangan di atas. ;)
 

bertong

freshman
Joined
May 30, 2010
Messages
3,387
Points
36
aih dah sampai kuching kaa...mai le bahagian mukah tok..
 

Romeo

freshman
Joined
May 11, 2006
Messages
187
Points
16
Salam warga WC..

Nak minta pendapat skit..
Bercadang nak ke Sarawak pada cuti Hari Raya Haji ni..
Awal bulan 11 nanti..

Nak tanya..
time Aidiladha kat Sarawak bandar mati x?
Maksud saya kedai semua tutup ke x?

Bukan apa..
Ingat nak pergi sehari lepas Aidiladha..
takut time2 raya ni tak banyak yg boleh buat kat sana..
pergi mmg niat melancong sambil lawat2 kawan2..
 

awlia80

freshman
Joined
Mar 4, 2010
Messages
12
Points
0
Waalaikumsalam
Sarawak di bandar mana?
Kalo di Kuching, masa aidiladha tu tak la "mati" terus. Kedai makan Islam memang tutuplah. Cuma selalunya hari pertama raya 10 Zulhijjah tu memang agak lengang lah bandar. Esoknya kembali normal.
 

Romeo

freshman
Joined
May 11, 2006
Messages
187
Points
16
Waalaikumsalam
Sarawak di bandar mana?
Kalo di Kuching, masa aidiladha tu tak la "mati" terus. Kedai makan Islam memang tutuplah. Cuma selalunya hari pertama raya 10 Zulhijjah tu memang agak lengang lah bandar. Esoknya kembali normal.
Yup Kuching..
saya dah decide utk pergi sana sehari after AidilAdha..

Takut jugak pergi hari raya..
Kedai makan tutup mmg jadi masalah la..
Xkan seharian nak makan KFC ngn McD jer..

Thanks ya..
 

bertong

freshman
Joined
May 30, 2010
Messages
3,387
Points
36
wat pa nak p kuching..ala kedai banyak apa..
 

awlia80

freshman
Joined
Mar 4, 2010
Messages
12
Points
0
kalo sehari selepas hr raya tu tak ada masalah. kedai makan islam dah buka mcm biasa
 

amilia

Newbie
Joined
Feb 3, 2010
Messages
367
Points
16
Slamat dtg ke sarawak,perkara pertama yg harus dibuat di s'wak ialah melawat kampung budaya,lepas tu baru blh jln2 cari makan d bndaraya kuching..cmana nak pergi kampung budaya??tanya tempat penginapan..byk hotel/hostel/homestay sediakan perkhidmatan htr pergi-balik ke kampung budaya..toksah berangan cadang nk pakai teksi/bas..tempat tu nun jauh hujung dunia...
 

Romeo

freshman
Joined
May 11, 2006
Messages
187
Points
16
wat pa nak p kuching..ala kedai banyak apa..
Saja jalan2 dengan kawan.. :)

Slamat dtg ke sarawak,perkara pertama yg harus dibuat di s'wak ialah melawat kampung budaya,lepas tu baru blh jln2 cari makan d bndaraya kuching..cmana nak pergi kampung budaya??tanya tempat penginapan..byk hotel/hostel/homestay sediakan perkhidmatan htr pergi-balik ke kampung budaya..toksah berangan cadang nk pakai teksi/bas..tempat tu nun jauh hujung dunia...
Thanks atas cadangan tuh.. tp ni bukan my 1st time visit ke kuching..
sy dah pernah lawat Kg Budaya.. dah pernah sampai ke area pantai damai..

Sebelum ni sy sewa kereta kat sana.. this time pun sama la..
ada kereta yg boleh pandu sendiri senang skit.. tp kena bawak GPS skali kalau x pening la jugak..

Penginapan pun dah tempah kat Merdeka Palace..

Ingat this time nak pergi outdoor sikit..
last time pergi byk rancangan kena cancel sbb kawan sy sakit perut..
apa pun tak boleh buat..huhu!
 
Top