Kuching Sarawak ~ Tempat apa yang best?

Romeo

freshman
Joined
May 11, 2006
Messages
186
Likes
0
Points
16
Offline
#1
Salam warga WC..

memandangkan sy nak bercuti di Kuching minggu depan..
so saya nak dapatkan suggestion dari kawan2 tempat2 yg best kat Kuching..

1) Tempat makan seafood yang best dan berpatutan

last time sy pergi top spot.. tapi orang cakap situ mahal..
another place kampung buntal kut.. tapi ada org ckp situ non-halal..
pening2..

nak gi pantai damai agak jauh gak dr bandar..
lagipun cultural village dah pergi last time.. quite ok la..

2) Orang utan wild life center

Tempat nih mungkin sy akan pergi.. cuma kalau boleh sapa2 yg ada pengalaman tuh boleh la cerita2 skit..
tempat dia mcm kena lalu ikut denai erk sebelum sampai ke watching platform?
maknanya pemilihan pakaian jugak kena sesuai la kan..

3) Muzium sarawak

wajib pergi kut sebab last time x sempat..

ada warga WC nih org kuching x?
 
Joined
May 30, 2010
Messages
3,367
Likes
0
Points
36
Offline
#2
aku nak bagi tau pon aku kat mukah..kalo kuching bleh aar..

kalo nak p tengok pasar indonesia p je serikin...dah pa kaa

ada gak orang kata taman boya..aku pon tak tau kat mana..haha
 
Joined
Oct 11, 2010
Messages
892
Likes
2
Points
18
Offline
#3
Kalau sefood memang TOp Spot yang paling femes kat kuching nak kata mahal tak lah juga....selain daripada tu...kalau tak silap saya kat "Kpg Telaga Air " pun ada satu seafood baru buka kat sana..tapi jauh dari bandar lah...

Kalau Seafood Kat kpg Buntal tu saya tak pasti lah Halal atau non-halal sebab tak pernah makan kat sana tapi saya dengar banyak juga orang Muslim yang makan kat sana sebelum nie.....
 
Joined
Oct 31, 2009
Messages
949
Likes
0
Points
16
Offline
#4
kampung buntal memang sedap makanannya, top spot juga sedap, tapi kedua2 tempat ini sudah naikkan harga bagi setiap menunya.....

saya orang kuching, boleh try makan di rumah hijau, tapi bukan seafood la...ayam penyek, sedap giler!...hehe...
 
Joined
Dec 25, 2009
Messages
1,385
Likes
1
Points
38
Offline
#5
bro try je mkn kat benteng pasar satok..sedap dan berbaloi..
pas tue try r g jong crocodile farm..byk buaya darat kt situ..opss silap buaya sungai..hehe..mana le tau leh nmpak bujang senang..hehe

p/s: naik kapal sarawak river cruise pon ok gak..lbh2 g kalu g honeymoon..hehehe
 
Joined
Dec 25, 2009
Messages
1,385
Likes
1
Points
38
Offline
#6
kampung buntal memang sedap makanannya, top spot juga sedap, tapi kedua2 tempat ini sudah naikkan harga bagi setiap menunya.....

saya orang kuching, boleh try makan di rumah hijau, tapi bukan seafood la...ayam penyek, sedap giler!...hehe...
samalah kita tok..tmpat pa gk bgs k promote ngn cdak?
 
Joined
May 30, 2010
Messages
3,367
Likes
0
Points
36
Offline
#7
pegi jak arif otel malam malam..nasi kerabu pon ada sia...lak sam aku ada jumpa gak
 
Joined
Oct 11, 2010
Messages
892
Likes
2
Points
18
Offline
#8
Kalau nak tahu tempat IM-IM sarawak lepak cuba pergi ke Saddad court ...tak jauh dari pasar satok juga...tapi kalau tak tahu lebih baik tanya dengan orang tempatan kat situ atau cari jer guna googgle map...kompom boleh jumpa....boleh juga jumpa IM-IM dari sarawak seperti Tuan ALi,Tuan Happysius,dan Tuan Muhamad Ridzwan sendiri....huhu....
 
Joined
Dec 29, 2010
Messages
4,053
Likes
3
Points
0
Offline
#9
aku nak bagi tau pon aku kat mukah..kalo kuching bleh aar..

kalo nak p tengok pasar indonesia p je serikin...dah pa kaa

ada gak orang kata taman boya..aku pon tak tau kat mana..haha

Betol tu bro bertong...Serikin pun best gak...larat tak larat gak nak berjalan..

Baru first time pergi kuching tahun 2009....kursus 2 bulan dekat sana...

Bandar kuching pun best gak...Seberang sungai tu pun best gak tempat makan...:D
 
Joined
May 30, 2010
Messages
3,367
Likes
0
Points
36
Offline
#10
nanti mai sawak mai gak singgah gak tempat aku..

hehhee..bleh ler jalan jalan dalam tempat aman damai ni...

mukah bandaraya teraman....aku setahun lebih kursus kat kuching..malam2 aku hantam nasi kerabu je...

pas tu dulu ada satu kedai kat matang tak silap aku..masakan dia memang piow...

fuhh.meleleh...dah ni..hahaa
 
Joined
Jan 26, 2010
Messages
385
Likes
0
Points
16
Offline
#11
Tempat paling best kt Kuching?? hmm.... payah benar aku memikirkannya...
Kuching tempat apa?? Tempat aku dilahirkan... :)
Ada geng sik kt ctok?? aku mok carik urg tok eh.. ahaha...

maaf sbb aku pun tak tau tempat best kt kuching walaupun aku dilahirkan disini...taman buaya pun aku belum pernah pergi..taman negara bako pun belum sempat jejak kaki.. Gunung Santubong pun belum pernah aku tawani... :)
 
Joined
Jan 26, 2010
Messages
385
Likes
0
Points
16
Offline
#13
ang dok kuching kaa..tapi semua tempat tu belum pernah p..awat no..?
aku lahir kt Kuching Serawak bha..mana ku tau aku nda pernah pergi ke tempat2 seperti itu. Paling banyak aku jalan2 kt Kuching pergi Masjid jamek...India Street.. Hopoh.. The Spring..Boulevard.. ah itu ja kali ya....haha
 
Top