Kuasa Pasar Malam....

Joined
Jun 9, 2008
Messages
5,177
Likes
0
Points
38
Offline
#21
saya dah beli buku chef li tahun 2008..
tapi x start2 berniaga pasar malam..
tp mmg best kisah sakinah tu..pergh..jutawan senyap
 
Joined
Jun 9, 2008
Messages
5,177
Likes
0
Points
38
Offline
#23
aah..pendapatan beliau memang best..
saya terpegun lihat wang tunai masuk ke bank dia hari2...
memang hebat!
 

+kool+

freshman
Joined
Nov 12, 2008
Messages
1,327
Likes
0
Points
36
Offline
#24
saya juga ada pengalaman berniaga di pasar malam dan pasar pagi. sejak umur 7 tahun lagi family saya berniaga. Parents saya ada kedai makan, tapi apa yang paling special adalah nasi lemak kukus kami.

ayah saya ni, pelik sikit bab branding. dia dengan bangga nya letak brand NASI LEMAK MAK AKU.haha. konon nya, dia dah muak dengar NASI LEMAK MAK LONG, NASI LEMAK MAK TEH dan sebagainya.haha.

memang ok sangat lah kan, kalau pagi boleh jual 1000 bungkus, kami ada dalam 5 atau 6 gerai. malam boleh jual dalam 1500 bungkus.

kalau total 2500 bungkus, untung bersih ada lah dalam RM1200 satu hari.
memang ok sangat.kalau hujung minggu, tempahan untuk majlis, TV3 punya breakfast lagi, macam-macam.

income sebulan dalam RM30000 minimum.

kawan kawan kat sekolah semua kata saya pembohong. mana taknya, family hidup mewah, rumah kereta mewah, mana ada orang nak percaya jual nasi lemak boleh kaya zaman tu.

masuk tahun ke lima, kami dapat tempahan untuk cafe2 di genting. harga diorang ambil, RM2.20 sebungkus. diorang order 500-1000 sehari. memang bonus beb.

siapa kata jual nasi lemak tak kaya? :)
taknak wat e-book share pengalaman n resepi meniaga nasi lemak kukus ni ke bro??..

btw.. sesapa pandai wat jus original boleh gak keluarkan e-book.. lama dah cari ilmu nak buat jus original ni (tak guna pati 2).. sebab dkt kolej ak nih.. time bulan ramadhan.. ada brother ni jual jus asli.. ya allah.. memang mantap gila.. setiap hari 4-5 tong tk lari a habisnya.. 2 kalo boleh ak pn nak balaja wat jus asli ni..
 
Joined
May 20, 2008
Messages
3,186
Likes
3
Points
38
Offline
#25
Ibu saudara saya dan suaminya peniaga pasar malam satu ketika dlu...

Bukti mereka banyak duit? Selalu orang main kutu hasilnya sebulan..

Tetapi mereka mingguan, malah ada harian... :)

Cukup banyak sekali dapat....
 
Joined
Jun 9, 2008
Messages
5,177
Likes
0
Points
38
Offline
#26
Ibu saudara saya dan suaminya peniaga pasar malam satu ketika dlu...

Bukti mereka banyak duit? Selalu orang main kutu hasilnya sebulan..

Tetapi mereka mingguan, malah ada harian... :)

Cukup banyak sekali dapat....
memang masyuk sebenarnya mereka nie..
ada sorg nenek tua jual sayur nie..
ada masa tu saya g bank..
sorg nenek tua jual sayur nie..
bawak bakul sayur dan dia bank in duit..
duit dia berkepul2..10k rasanya pgawal bank tu ckp...
slumber je bawak dalam beg plastik..
tp rasanya takde sapa suspek kot..
sebab rupa nenek tu low profile giler2...
bleh plak bawak 10k dlm beg plastik! adeh..bahaya tul
 
Joined
Jul 30, 2011
Messages
657
Likes
0
Points
16
Offline
#28
actly mmg buleh buat duit dr biz kat psr malam.. cume nampak low standard je arh bg sstgh owg.. ak mmg nak bwat biz psr malam.. igt nak jual samaada popcaorn, ice blende, float n sup gear box.. masi dlm plan..:)

biar org nmpak bis cara ni low standard.. tapi hakikatnya high standard pada mata peniaga tu sendiri. mana tak nyer.. boleh untung bersih RM 10k sebulan kot .. ada yg lebih dpd tu lagi pun ada. Cuma peniaga tu sendiri yg tau rahsia pendapatan lumayan diorang.

tapi kena tgk jgk la apa produk yg dijual.. kalau tak laku, Rm10k bersih tu mmg susah sikit la..
 
Joined
Jul 30, 2011
Messages
657
Likes
0
Points
16
Offline
#29
Salam..

Nak minta tlg sket la..since bercerita pasal pasar malam, ade sape2 tau tak nak masuk pasar malam kene join komuniti dulu ke?? Ade bayaran pendaftaran ke utk join pasar malam ni?? Ke ade tempat kosong blh trus masuk je??

Sy ade plan nak jual makanan kat pasar malam. Produk dah ade cuma tgu nak masuk pasar malam je. Harap kawan2 yang ade pengalaman berniaga pasar malam blh berkongsi serba sdikit..:)
tak payah join pun takpe..just pegi ke tapak pasar mlm tu, cuba2 tanya dkt orang2 lama yg niaga kat situ dekat mana ada tapak kosong..
 
Joined
Feb 28, 2010
Messages
41
Likes
1
Points
8
Offline
#30
Since ada yang komen balik kat thread nie, saya pun nak berkongsi juga walaupun.

Pasar malam memang best, dan memang untung.
Cuma sekadar berkongsi pengalaman untuk sesiapa yang mahu mula berniaga pasar malam.

1) kene sabar untuk dapatkan tapak, kalau ditempat saya, semua tapak memang dah penuh, nak nak kalau jual makanan, memang takde tapak kosong, kita hanya mengharap tapak orang yang tak datang. jadinya kene tunggu kadang2 sampai pukul 5, baru ketua tapak bagi buka kanopi, saya jual air, kalau pukul 5 baru nak bukak kanopi alamatnya jenuh la..orang dah ramai. Nak dapatkankan no telefon ketua tapak kene dapatkan di majlis perbandaran. diorang akan bagi list pasar2 malam beserta no ketua tapak.

2) kalau nak buat, kene buat grand terus, tak boleh nak buat kecik2, contoh kalau nak start jual air, kene terus beli balang banyak2 jual banyak jenis air terus, sebab psikologi yang saya perhati, dekat pasar malam, kebanyakkan orang (tidak semua) mereka macam takde hala tuju, macam tak tahu nak beli apa, jadi mereka just sambar apa yang menarik perhatian diorg pada ketika itu, so first impression memang penting.

3)kalau nak start menjaja kene jadi orang yang berani dan proaktif, contoh kalau ada ceramah ke apa2 event ke, cuba apply untuk dapatkan tapak, kalau kita tunggu, tapak tidak akan datang dengan sendiri hehe. sebab once dah dapat tapak..memang best. contoh kalau ada perlawanan bola sepak ke, bukak je kanopi kat tepi stadium, cari ketua tapak..kene berani bertanya. Palaing best kalau dapat join bazar ramadhan.

4)daftar dengan persatuan pasar malam di tempat anda. bila dah daftar senang, jika diorang nak rombak tapak atau ada tapak baru nak buka, diorang akan inform kita.

5)Kene tahan penat, berniaga mana tak penat kan? even buat bisnes online pun penat kepala berfikir dan menaip.

itulah sekadar pengalam saya :)
 
Joined
Jul 30, 2011
Messages
657
Likes
0
Points
16
Offline
#31
Since ada yang komen balik kat thread nie, saya pun nak berkongsi juga walaupun.

Pasar malam memang best, dan memang untung.
Cuma sekadar berkongsi pengalaman untuk sesiapa yang mahu mula berniaga pasar malam.

1) kene sabar untuk dapatkan tapak, kalau ditempat saya, semua tapak memang dah penuh, nak nak kalau jual makanan, memang takde tapak kosong, kita hanya mengharap tapak orang yang tak datang. jadinya kene tunggu kadang2 sampai pukul 5, baru ketua tapak bagi buka kanopi, saya jual air, kalau pukul 5 baru nak bukak kanopi alamatnya jenuh la..orang dah ramai. Nak dapatkankan no telefon ketua tapak kene dapatkan di majlis perbandaran. diorang akan bagi list pasar2 malam beserta no ketua tapak.

2) kalau nak buat, kene buat grand terus, tak boleh nak buat kecik2, contoh kalau nak start jual air, kene terus beli balang banyak2 jual banyak jenis air terus, sebab psikologi yang saya perhati, dekat pasar malam, kebanyakkan orang (tidak semua) mereka macam takde hala tuju, macam tak tahu nak beli apa, jadi mereka just sambar apa yang menarik perhatian diorg pada ketika itu, so first impression memang penting.

3)kalau nak start menjaja kene jadi orang yang berani dan proaktif, contoh kalau ada ceramah ke apa2 event ke, cuba apply untuk dapatkan tapak, kalau kita tunggu, tapak tidak akan datang dengan sendiri hehe. sebab once dah dapat tapak..memang best. contoh kalau ada perlawanan bola sepak ke, bukak je kanopi kat tepi stadium, cari ketua tapak..kene berani bertanya. Palaing best kalau dapat join bazar ramadhan.

4)daftar dengan persatuan pasar malam di tempat anda. bila dah daftar senang, jika diorang nak rombak tapak atau ada tapak baru nak buka, diorang akan inform kita.

5)Kene tahan penat, berniaga mana tak penat kan? even buat bisnes online pun penat kepala berfikir dan menaip.

itulah sekadar pengalam saya :)
tips yg sgt baik ni tuan..terima kasih. sy pun dah start masuk pasar mlm.. sememangnya suasana berniaga di pasar mlm berbeza dgn berniaga di kedai.

satu pengalaman yg sy dpt dpd berniaga dkt pasar mlm ni ialah, kita dpt mengenalpasti produk apa yg laris dijual.. hehe.. dlm diam jd spy
 
Joined
Oct 8, 2014
Messages
15
Likes
0
Points
0
Offline
#33
Since ada yang komen balik kat thread nie, saya pun nak berkongsi juga walaupun.

Pasar malam memang best, dan memang untung.
Cuma sekadar berkongsi pengalaman untuk sesiapa yang mahu mula berniaga pasar malam.

1) kene sabar untuk dapatkan tapak, kalau ditempat saya, semua tapak memang dah penuh, nak nak kalau jual makanan, memang takde tapak kosong, kita hanya mengharap tapak orang yang tak datang. jadinya kene tunggu kadang2 sampai pukul 5, baru ketua tapak bagi buka kanopi, saya jual air, kalau pukul 5 baru nak bukak kanopi alamatnya jenuh la..orang dah ramai. Nak dapatkankan no telefon ketua tapak kene dapatkan di majlis perbandaran. diorang akan bagi list pasar2 malam beserta no ketua tapak.

2) kalau nak buat, kene buat grand terus, tak boleh nak buat kecik2, contoh kalau nak start jual air, kene terus beli balang banyak2 jual banyak jenis air terus, sebab psikologi yang saya perhati, dekat pasar malam, kebanyakkan orang (tidak semua) mereka macam takde hala tuju, macam tak tahu nak beli apa, jadi mereka just sambar apa yang menarik perhatian diorg pada ketika itu, so first impression memang penting.

3)kalau nak start menjaja kene jadi orang yang berani dan proaktif, contoh kalau ada ceramah ke apa2 event ke, cuba apply untuk dapatkan tapak, kalau kita tunggu, tapak tidak akan datang dengan sendiri hehe. sebab once dah dapat tapak..memang best. contoh kalau ada perlawanan bola sepak ke, bukak je kanopi kat tepi stadium, cari ketua tapak..kene berani bertanya. Palaing best kalau dapat join bazar ramadhan.

4)daftar dengan persatuan pasar malam di tempat anda. bila dah daftar senang, jika diorang nak rombak tapak atau ada tapak baru nak buka, diorang akan inform kita.

5)Kene tahan penat, berniaga mana tak penat kan? even buat bisnes online pun penat kepala berfikir dan menaip.

itulah sekadar pengalam saya :)
Sangat setuju dengan tuan aidil839...
Kena proaktif...
 
Joined
Sep 22, 2006
Messages
326
Likes
0
Points
16
Age
37
Offline
#35
Wah!!...ini boleh buat tajuk ebook nie...ceritakan prosedur lengkap A - Z nak setup bisnes pasar malam....dari pemilihan produk/service, permohonan permit, pemasaran dan customer service....bole meletop di pasaran :)
 
Joined
Aug 19, 2006
Messages
2,533
Likes
6
Points
38
Age
35
Offline
#37
dulu..tolong pakcik jual air tebu kat pasar malam..

5-6 ratus gak sehari. kekadang..leh cecah 1k.

hari biasa..maksimum leh gi 3-4 ratus.

Oklah tu.

Best bisnes macam ni kalau minat.
 
Joined
Jun 14, 2012
Messages
164
Likes
1
Points
0
Offline
#38
Meniaga pasar malam memang best dan menguntungkan kalau kena caranya. nak kena peramah dan tak menipu pengguna.
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#39
Rasa dulu ada ebook rahsia pasar malam kan..ada lagi ker ebook tue? bleh jadi bahan rujukan gak tue..:)
 
Top