Kuasa Pasar Malam....

Joined
Dec 25, 2008
Messages
80
Likes
0
Points
6
Offline
#1
pasar malam mempunyai nilai marketing yang tinggi.
betol percaturan, kene dengan cara jualan, produk yang bagus serta semangat yang tak mudah berputusa ada. pasar malam merupakan lubuk serta nadi usahawan yang berjaya.
takperlu pakai baju lawa2, hanya bawak van buruk, parking, payung, dan barang dagangan, pamerkan, dan mulakan sesi promosi, layan pelanggan dengan ramah, amalkan sikap membantu, jauhi sikap cekik darah merupakan petua terbaik untuk berjaya di pasar malam.
saya merupakan peniaga pasar malam sejak berumur 6 tahun. wah biar betol 6 tahun.
yer 6 tahun, saya ikut bapa saya pegi meniaga, kuar pagi2 dalam kol 5-6, bagi tengah hari, petang get ready untuk pasar malam. pengamatan saya, pasar malam merupakan lubuk kekayaan yang amat bernilai. jual apa sahaja, sekecil2 lada, sehingga sebeso2 rumah. semua ada dipasar malam. anda berminat dengan pasar malam selepas mendengar cerita saya, he. banyak lagi kisah saya dnegan pasar malam. memang menarik, memang tak ternilai.
he:)
 
Joined
Dec 12, 2007
Messages
955
Likes
2
Points
18
Offline
#2
citer la lg...apa produk yg menarik untuk dijual kt pasar malam dan kt mana nk cari produk untuk dijual kt pasar malam??

nk try jgk meniaga kt pasar malam nih..bukan aku yg nk meniaga tp nk tolong spupu :p
 
Joined
Dec 25, 2008
Messages
80
Likes
0
Points
6
Offline
#3
tq Pheyz..
ala kalau kita pergi pasar malam...macam2 benda ada orang jual...sampaikan topup pun ada jual, kalau setakat makanan jgn cakap la.pening nak memilih.

ni kisah member aku kat pasar malam. dia jual start kol 5 sampai 9malm.dia menjual benda orang paling ramai jual kat psar malam tu. jual air. ramai yg komplain dia. apsal ko nak jual air jugak, kan berpuluh2 orang orang jual air. dia jawab...ala, orang lalu lang bukan pk pun nak beli air kat gerai sape2, nampak sedap, terus beli, so dia pon wat ape dia palan. tapi strategi dia jual lain sket. dia jual macam2 air...,macam soya, milo, n lain, tapi, setiap tong air, dia isi penuh2, tong dia pulak beso2. member2 dia ckap. ko giler aper, nak bazir ke jual air tong2 beso, banyak, kalu tak habis kan bazir. dia tersenyum ajer. aku perati aker cara dia jual. orang lalu lang, datang singgah beli air dia. nak cakap sedap sangat takder la, tapi mesti orang beli. yang pelik nye, habis meniaga, dalam 1 ke 2 tong ajer habis, yang lain separuh, kadang2, gerak pun. jadi, yang lebih dia bagi member2 pasar malam, x habis jugak, dia pas kat aspe2, yang baki dia buang. aku try tanye dia satu hari, income dapat berape, dia cakap, satu tong modal dalam sepuluh ringt je, kalau habis ader la dalam 50 ker seratus. aku cakap mak aih....banyak nyer untung, dia jual 7 tong air. banyagkan la berapa dia dapat satu malam. so moral story. jagn takut jual ape orang jual. kedua, kaji prospek pasar mlam tu, dekat sekolah ke, dekat perumahan ke, ketiga, kalau jual makanan, pamerkan dengan pelbagai jenis, dan jgn bagi nampak berselerak,serta bersih. jagn lupa, jagan kedekut nak melebh2 kan bagi pelanggan. :)

cadangan aku kalau nak mula2 d pasar malam, dengan modal yang sedikit, boleh try dengan makanan. tetapi jgn tiru bulat2 ape orang sudah buat, cube modified resipi, dan buat tawaran harga menarik. kalau tak berminat dengan makanan, boleh cuba dengan menjual barangan tak basah. tak semestinya stoking, beg duit, kasut dll. tapi macam2 lagi ada. menjual pasu bunga pun laku tau, member aku penah jual anak2 pokok, tapi bukan jual biasa, siap demo menanam lagi,..so banyak kan potensi pasar malam. memang agak letih sikit, tetapi, ini lah tapak kita untuk belajar cara meniaga dengan mudah, percayalah
hehehe
tq:D
 

muhafiz

freshman
Joined
May 27, 2007
Messages
310
Likes
1
Points
18
Age
31
Offline
#5
actly mmg buleh buat duit dr biz kat psr malam.. cume nampak low standard je arh bg sstgh owg.. ak mmg nak bwat biz psr malam.. igt nak jual samaada popcaorn, ice blende, float n sup gear box.. masi dlm plan..:)
 
Joined
Dec 25, 2008
Messages
80
Likes
0
Points
6
Offline
#6
memang nampak low standart sikit, tapi memberikan kepuasan.he
kuasa pasar malam tu besar. tak terbatas kepada cara meniaga yg lama.
 
Joined
Sep 25, 2008
Messages
1,641
Likes
4
Points
38
Offline
#7
Ala...watpe nak pikir ape yang orang kata kat kita....Yang pentingnya>>>KITA<<< Bukannya >>>DIA<<<. Kalau kita dah yakin dengan potensi yang cmni, redahkan aje....:)
 
Joined
Dec 25, 2008
Messages
80
Likes
0
Points
6
Offline
#9
kalu satu malam kita buka 5 gerai jual burger di beberapa tempat. pakat la dengan member. satu gerai untung bersih Rm100 semalam. jadi RM100x5=RM500...lumayan tu...keje isi masa kosong. jadi kalu geng2 mat rempit ni, ada inisiatif nak berjaya, buka gerai burger bayak tempat satu hari...and ada orng monitor serta jaga, mesti paling kurang sebulan lebih RM1000 gaji...ambik idea OTAI BURGER...siap francais lagi.he
 
Joined
May 27, 2007
Messages
310
Likes
1
Points
18
Age
31
Offline
#10
kalu satu malam kita buka 5 gerai jual burger di beberapa tempat. pakat la dengan member. satu gerai untung bersih Rm100 semalam. jadi RM100x5=RM500...lumayan tu...keje isi masa kosong. jadi kalu geng2 mat rempit ni, ada inisiatif nak berjaya, buka gerai burger bayak tempat satu hari...and ada orng monitor serta jaga, mesti paling kurang sebulan lebih RM1000 gaji...ambik idea OTAI BURGER...siap francais lagi.he
bro, share lah lagi, produk pe yg okie jual kat psr malam. burger je bosan lah.. cemana ngan iceblended n kaya ball.. :)
 
Joined
Feb 2, 2009
Messages
34
Likes
0
Points
0
Offline
#11
saya juga ada pengalaman berniaga di pasar malam dan pasar pagi. sejak umur 7 tahun lagi family saya berniaga. Parents saya ada kedai makan, tapi apa yang paling special adalah nasi lemak kukus kami.

ayah saya ni, pelik sikit bab branding. dia dengan bangga nya letak brand NASI LEMAK MAK AKU.haha. konon nya, dia dah muak dengar NASI LEMAK MAK LONG, NASI LEMAK MAK TEH dan sebagainya.haha.

memang ok sangat lah kan, kalau pagi boleh jual 1000 bungkus, kami ada dalam 5 atau 6 gerai. malam boleh jual dalam 1500 bungkus.

kalau total 2500 bungkus, untung bersih ada lah dalam RM1200 satu hari.
memang ok sangat.kalau hujung minggu, tempahan untuk majlis, TV3 punya breakfast lagi, macam-macam.

income sebulan dalam RM30000 minimum.

kawan kawan kat sekolah semua kata saya pembohong. mana taknya, family hidup mewah, rumah kereta mewah, mana ada orang nak percaya jual nasi lemak boleh kaya zaman tu.

masuk tahun ke lima, kami dapat tempahan untuk cafe2 di genting. harga diorang ambil, RM2.20 sebungkus. diorang order 500-1000 sehari. memang bonus beb.

siapa kata jual nasi lemak tak kaya? :)
 
Joined
May 22, 2007
Messages
6,621
Likes
2
Points
38
Offline
#14
yea panduan yang cukup menguntungkan berjualan pasar malam. ikutilah langkah kejayaan bersama jutawan senyap chef li...
 
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,600
Likes
0
Points
36
Offline
#16
Hmm... Dulu masa student pun pernah jugak saya tolong pakcik saya jual kat pasar malam. Meriah jugak.. Andai saya berpeluang berniaga di pasar malam, saya nak jual CD, minyak atar, buku2 dan pakaian Islam.. :)
 
Joined
Jan 24, 2008
Messages
2
Likes
0
Points
1
Offline
#17
Salam semua.

Aku pun pernah niaga pasar malam... tapi bukan semua perniagaan pasar malam boleh jadi kaya. Pasar malam yang strategik cukup penting untuk mendapatkan income yang lumayan. Kalau di KL & Selangor tu tempat ramai orang maka tak hairan setiap hari boleh dapat min RM200.

Saya niaga ni Seberang Perai. Di sini kalau niaga hari bekerja orang agak kurang terutama hari selasa dan rabu. Tapi kalau hujung minggu memang tak menang tangan. Kalau pasar malam tu area ramai orang, memang la masyuk... kalau tempat tak ramai orang, sedih melihatnya... orang hanya datang beli lauk mentah dan sayur jer.
 
Joined
Jan 12, 2009
Messages
12
Likes
0
Points
1
Offline
#19
Salam..

Nak minta tlg sket la..since bercerita pasal pasar malam, ade sape2 tau tak nak masuk pasar malam kene join komuniti dulu ke?? Ade bayaran pendaftaran ke utk join pasar malam ni?? Ke ade tempat kosong blh trus masuk je??

Sy ade plan nak jual makanan kat pasar malam. Produk dah ade cuma tgu nak masuk pasar malam je. Harap kawan2 yang ade pengalaman berniaga pasar malam blh berkongsi serba sdikit..:)
 
Top