Kualiti Volkswagen Versi R

Pfiza2

freshman
Joined
Apr 28, 2014
Messages
454
Likes
0
Points
0
Offline
#1


Kehebatan keluaran terbaru Volkswagen iaitu Golf R. Menurut Volkswagen versi R ini adalah barisan model-model terbaik daripada yang terbaik, lebih tinggi status dan keupayaannya daripada versi lagenda terkemuka syarikat itu yang lebih popular, iaitu GTI.
Ini kerana siri R adalah anak emas bagi bahagian pembangunan permotoran Volkswagen dan semua kenderaan R datang dari acuan dan aspirasi tertinggi yang pernah dibayangkan oleh pengeluarnya.


Sekali pandang, Golf R nampak ringkas, dengan rim besar, padanan warna biru khas, muncung ekzos berkembar, gril berlainan dan lencana R yang kecil melekat padanya itu dengan segera menerbitkan rangsangan deria dan keinginan memandu.

Unit Golf R yang adalah versi empat pintu yang nampak kurang menarik secara luaran berbanding versi dua pintu yang lebih menawan.

Prestasi Golf R
Mari lihat pada dari sudut kuasa terlebih dahulu. Golf R menghasilkan hampir 270hp, lebih kuasa kuda berbanding R32 tetapi tanpa berat yang berlebihan di bahagian hadapannya. Di jalan lurus, Golf R tidak secepat dan selancar R32 namun di jalan yang berliku, ia mempunyai sedikit kelebihan hasil daripada bahagian hadapan yang lebih ringan, pacuan AWD dan ditambah dengan suspensi lebih rendah serta keras.
Ya, jika memasuki selekoh dengan kelajuan yang berlebihan ia tetap akan menyebabkan ‘understeer’ seperti kebanyakan kenderaan 4WD lain; jadi apa yang perlu dilakukan oleh pemandu adalah dengan mengawal input pedal. Ia boleh dibawa menuju ke arah yang dimahukan dan kuasa boleh dilepaskan sebaik keluar daripada selekoh dengan yakin dan cukup bertenaga.


Spesifikasi umum RDari segi bunyi, muncung ekzos berkembar yang digunakan bukan sekadar untuk gaya sahaja. Ia lebih besar berbnading ekzos yang dipakai sebelum ini dan memberi aliran yang lebih lancar dan bunyi lebih garau. Berkenaan kotak gear DSG, tiada apa yang boleh dikata memandangkan ia masih lagi menakjubkan. Walaupun anda seorang peminat tegar kenderaan bertransmisi manual dan tidak menggemari kotak gear automatik, kotak gear DSG ini akan segera memenangi hati anda.
Satu lagi kebaikan daripada penggunaan enjin empat silinder 2.0 kini pada model R ini berbanding susunan V6 3.2L membawa kepada penggunaan bahan api yang lebih jimat.

Pandangan saya tentang Golf R? Ia seperti sebuah kenderaan sport setanding yang pernah anda lihat sebelum ini, tetapi kini tampil dengan lebih ‘ramuan’ tambahan yang mengujakan. Lebih aksi Volkswagen R disini

SPESIFIKASI*
Volkswagen Golf R
Enjin: 2.0 liter petrol, TSI, suntikan terus
Transmisi: DSG tujuh kelajuan, pacuan empat roda
Kuasa maksimum: 266hp
Tork maksimum: 350Nm
Suspensi: Pilihan mod “Normal, Comfort dan Sport”
Ciri lain: Brek dipertingkat, rim Talladega 18 inci, tempat duduk sport.
 
Top