Kriteria dan prasyarat menjadi "Internet Marketer"

adiputra

freshman
Joined
Aug 7, 2006
Messages
369
Points
18
Age
42
Saya cuba search thread ni takut dah ada isu tentang ini.Mod maybe bleh bantu.Pada pandangan semua,apakah kriteria yang perlu ada untuk menjadi seorang 'internet marketer'.Apakah syarat syarat yang perlu ada?bolehkah saya mendakwa bahawa saya adalah seorang 'internet marketer'?nyatakan pandangan anda.

p/s:Lupakan seketika sirap bandung,ayam percik,murtabak,nasi ayam panas,air tembikai segar........hmmmmmm.jom bincang.
 

rurouni_khairul

freshman
Joined
Sep 22, 2006
Messages
333
Points
16
Age
39
Saya rasa salah satu ciri-ciri internet marketer nie ialah istiqamah. Maksudnya kena buat usaha yang berterusan tanpa kenal penat lelah, tapi jangan usaha [email protected]! buta saja...kena la ade smartusaha hehehe...
 

invtr

freshman
Joined
Apr 28, 2006
Messages
135
Points
18
rasa cam dah bincang mende ni dulu.. maybe tajuk dia lain sket.
ciri2 dia sama jugak cam orang nak buat bisnes biasa kat luar sana
 

smartusaha

Active
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,875
Points
48

Labanon

Senior
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,802
Points
38
Sabar dan jangan putus asa.. heheh :D.. walaupun produk anda tidak laku sabarjer la.. jangan cepat nak putus asa... lagipun sabar separuh daripada iman. Kan dah secara automatic dah menjadi IM beriman :D
 

Punk3iz

freshman
Joined
Nov 20, 2006
Messages
383
Points
16
Sabar dan jangan putus asa.. heheh :D.. walaupun produk anda tidak laku sabarjer la.. jangan cepat nak putus asa... lagipun sabar separuh daripada iman. Kan dah secara automatic dah menjadi IM beriman :D

Setuju dengan labanon..hidup adik dely..hehe..

Sabar dengan -produce product untuk dijual,design website dan melayan karenah pelanggan.

Jika ada rintangan anggap saja rintangan tu ujian dari Allah..bermakna Allah sayang kat kita la tu,sebab tu jangan putus asa.Allah takkan putuskan rezekinya kepada insan yang tak lupa padaNya.. :)

Harap2 kita tergolong dalam golongan yang tak lupakan Allah..Amin..
 

fai

Newbie
Joined
Jul 3, 2006
Messages
361
Points
16
Age
35
Satu lagi kriteria penting iaitu Percaya Terhadap Apa Yang Anda Lakukan

Tak kira ape bnda pun yg kita lakukan tanpa kepercayaan xkan berjaya..

Lagi satu yg paling penting ialah disiplin.. Mana taknya tgah surf nak buat kerja tetiba tgok TVonline.. Kiranya kita ni xberdisiplin le.. Kalau nak buat kerja FOKUS :p

PS: Hanya secebis kata.. :D
 

mdpai

Senior
Joined
Jan 19, 2006
Messages
422
Points
18
Age
35
Saya cuba search thread ni takut dah ada isu tentang ini.Mod maybe bleh bantu.Pada pandangan semua,apakah kriteria yang perlu ada untuk menjadi seorang 'internet marketer'.Apakah syarat syarat yang perlu ada?bolehkah saya mendakwa bahawa saya adalah seorang 'internet marketer'?nyatakan pandangan anda.

p/s:Lupakan seketika sirap bandung,ayam percik,murtabak,nasi ayam panas,air tembikai segar........hmmmmmm.jom bincang.

kriteria2 --> incomenya mesti dari internet, kalau income dari jual pisang goreng, takkan nak panggil internet marketer jugak kan? (lain la dia jual pisang goreng online)...semua proses marketing etc melalui internet..itu barulah internet marketer sejati..
 

mysticmind

Senior
Joined
Jun 7, 2006
Messages
1,440
Points
38
prasyarat? ape tuh?
nak kene ada syarat ke?
ke kene ada sijil? :D

aku rasa tak perlu apa2 syarat pun.. sama jugak kat luar..

ada bakat.. ada rupa.. :D
tapi paling penting ialah USAHA.
 

adiputra

freshman
Joined
Aug 7, 2006
Messages
369
Points
18
Age
42
Setelah beberapa bulan membuat sedikit research dan juga pandangan kengkawan sumer...ader beberapa syarat menjadi IM

  • Mesti memiliki komputer dan sambungan internet..yerlah takder internet macam mana nak jadi IM
  • Mesti memiliki laman web sendiri...free hosting pun dah ok
  • Rajin belajar-trial and error
  • Jangan join skim hampeh..kene letakkan satu prinsip supaya tidak terjebak dengan aktiviti yang haram
  • Kene tahu undang-undang jangan hantam sebarang jer
  • Kene ader produk dan jual produk...kalau masih belum jual sebarang produk maka jangan mendakwa diri tu IM..jual melalui affiliate pun kira ok lah
  • Mesti faham kehendak pelanggan..tonjolkan reputasi yang terbaik
  • Jangan sombong,kerek,riak,takabur,poyo dan seangkatan dengannya kerana nanti ramai orang akan pandang rendah kita walaupun kita dah terer tahap [email protected] dewa
  • Saya letakkan tahap pendapatan bulanan yang diperolehi melaui internet sebanyak RM 2000 sebulan untuk melayakkan anda dipanggil IM..setuju ker?

    saper nak tambah lagi silakan...nanti kompile dah buleh buat ebook.Tengah kaji lagi nih kriteria IM...so jangan sebarang letak diri sebagai Internet Marketer.Saya masih belum menjual sebarang produk sendiri dan hanya jual melalui affiliate maka saya rasa saya belum layak menjadi IM.

    Disini saya listkan IM-IM Malaysia yang layak dikategorikan sebagai IM...calon calonnya adalah
    1-Shuth
    2-Alang
    3-Zul Smartusaha
    4-Tazilan Ibrahim
    5-saifulsham
    bleh tambah kat bwh lagi
 

tulus_ikhlas

freshman
Joined
Aug 25, 2006
Messages
75
Points
6
Prasyarat Adiputra...

Ok gak tuch... tapi camner ngan org yang baru nak belajar yg tak sampai lg income dia 2000...

for me.. at least dia sanggup belajar bagaimana hendak membuat online business walaupun tak sampai income 2000 pun oklah. At least ada semangat untuk menerobos sempadan :).

prasyarat utk Internet Marketers maybe berbeza mengikut pandangan orang lain.

The most important thing is learn and praktik..... (bukan learn trus sampai tak praktik apa yg dilearn tuh) sebab tang praktik tuh baru ada masyukkkk...

just my 2 cents... I know somebody out there is better than me...
 

adiputra

freshman
Joined
Aug 7, 2006
Messages
369
Points
18
Age
42
setuju...pandangan kekadang berbeza.Tahap pendapatan tu saya cadangkan jer.Maybe ramai tak setuju.Macam jutawan juga.Kalau dapat duit sejuta baru bleh dikira jutawan.Aperpun mungkin kita boleh letakkan benchmark untuk menentukkan tahap kelayakan seseorang.
 

kidino

Newbie
Joined
Feb 2, 2006
Messages
149
Points
16
Hmm ... mulanya aku tak mau nak reply sangat. Tapi lately ni dapat soklan2 yang macam tak layak dijadikan soklan. So aku nak bagi satu ciri yang paling penting -- COMMON SENSE

Kadang2 dapat soklan yang macam, "Kalau submit PLR articles kat directory bleh tak?", "Kalau ebook aku beli ni aku jual balik bleh tak?", "Kalau buat camni bleh tak?", "Kalau buat camtu, bleh tak?" Takde masalah tanya soklan "bleh ke tak?", tapi asyik2 soklan yang menjurus ke arah benda yang tak elok jea.

Aku tanya balik, "Ko agak bleh ke?" Tergamam plak ... Kalau agak tak bleh tu kenapa tanya? Dan kalau soklan yang valid pun, why not cuba sendiri dan tengok. Sebab, most-likely, aku pun tak tau. Aku pun tak pernah buat.

Ingat, buat business online ni bukan bleh berjaya sehari semalam. Bukan ada lampu pelita ajaib, kalau beli dan pakai bleh buat duit. Lepas tu banyak berhabis tak menjadi jugak, salahkan orang yang menjual. Aku reply balik, "Yang ko percaya buat apa?"

Buat business online ni, sama macam buat business offline ... business jugak. Buatlah business, jangan pikir nak buat income. Dan bila buat business, pikirlah secara strategik. Pikir secara menyeluruh. Pikir pelbagai cara bagaimana nak maju.

Banyak yang dijual dalam ebook, how-to guides, semua tu tactics. Cara2 tertentu untuk maju, tapi bukanlah satu plan menyeluruh untuk memajukan business anda. Gunakan tactic dalam strategi, dan jangan taksub dengan tactic.

- Adwords - tactic
- Article marketing - tactic
- SEO - tactic

Tapi kalau secara keseluruhannya ... cuba pikir ...

- Apa produk yang boleh dijual?
- Berapa cara yang ada yang bleh dapat trafik?
- Kaedah trafik tu sesuai tak?
- Bagaimana untuk deliver produk?
- Bagaimana untuk jual backend dan untung lebih?
- Bagaimana untuk bina list?
- Bagaimana nak susun email sequence yang lebih persuasive?

Combine semua tu dan pikirkan jawapannya -- dapatlah strategi.

Yea -- jawapan aku, kriteria untuk menjadi internet marketer -- COMMON SENSE
 

smartusaha

Active
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,875
Points
48
Saya setuju sangat-sangat kata Kidino. Kita "fikir buat bisnes, bukan hanya fikir buat duit..". Bukan tak boleh tanya soalan mudah-mudah, dan bukan kita tak nak jawab, padahal jawapan tu boleh dicari dengan usaha sendiri dulu. Kalau dah tak dapat, baru kita tanya. Tapi kalau tanya sebelum usaha, nampak benarlah 'kemalasan' tu. :)

Pasal kriteria dari segi pendapatan, bagi sayalah, tak ada had. Analoginya, usahawan offline. Kalau tak dipanggil usahawan, nak panggil apa lagi kalau income mereka RM500 sebulan? hehe.. Adiputra, mungkin kita boleh pecah2 kan kategori IM agar lebih nampak adil, maksudnya sesiapa sahaja yang berusaha kat internet dengan cara yang betul, dia adalah IM. Tapi dia jenis IM macam mana? Newbie IM? Establish IM? ?? Satu lagi, IM ni ada dua kategori besar, yg fokus Malaysia dan yg fokus international. So, kalau nak banding dari income, memang tak adil lah. ;)

Apapun, binalah bisnes yang kukuh di internet, jauhi skim-skim #$&@# tuu.. :D
 

M.Azhar

Newbie
Joined
Sep 21, 2006
Messages
326
Points
16
Hmm ... mulanya aku tak mau nak reply sangat. Tapi lately ni dapat soklan2 yang macam tak layak dijadikan soklan. So aku nak bagi satu ciri yang paling penting -- COMMON SENSE

Saya pun setuju jg ngan kidino..kadang mls nak layan soklan2 camni. TAPI yg paling sy setuju sgt2 ialah ayat azimat "COMMON SENSE".

Setiap benda ada risk..dan risk tu kalau blh kita study dulu, wat research..and then apply...slow2. Sbb kalau kita main semborono je..risk yg akan kita tempuhi akan lg dasyat dan berat.

Biz internet mmg takes time...you need to patient and calm. kene ada strategi dan plan. dgn cara itu baru la duit akn datang sendiri..kalau blm wat biz dah pikir duit..abisla..:( .

kalau blh cuba mcm2 kaedah marketing..dont stick to one method to get...cuba kalau blh bergaul dgn mereka dr forum2 yg power di luar sana. Mau seribu daya, x nak seribu dalih..tepuk dada tanya selera :)

Yea -- jawapan aku, kriteria untuk menjadi internet marketer -- COMMON SENSE

Sekali lagi..setuju benar dgn kidino..take a note now and apply wut his said.;)
 

barlee

freshman
Joined
Dec 7, 2006
Messages
7
Points
1
IM=Internet Marketer
sesiapa yang membuat marketing melalui internet, kira IM la tu. sekarang ni ramai IM. tapi, mungkin persoalannya apakah kriteria seorang IM yang baik.
 

Labanon

Senior
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,802
Points
38
Say "YES" selagi ia tidak menyalahi hukum agama dan undang-undang :D
 

kidino

Newbie
Joined
Feb 2, 2006
Messages
149
Points
16
Kalau nak dikategorikan Internet Marketer, aku tak kategorikan local atau international. Itu adalah niche market yang korang nak target ... yang aku nampak camni ...

- e-Commerce people like Brad Fallon, SaifulSham
- Info Publisher people like Kidino, Gobala
- Webmaster people like Alang, Liew CF, Patrick iFroggy
- Affiliate people like Jeremy Palmer, ShoeMoney
- Pro Service people like FlyCovers, Michel Fortin
- Service Provider people like Simon Grabowski (GetResponse)
- Software People like Brad Callen (SEO Elite), Sam Stephens (DLGuard)

So which are you?
 
Top