Kongsi tips jana pendapatan

Joined
Feb 17, 2014
Messages
1
Likes
0
Points
0
Offline
#1
Hai assalamualaikum. Saya nak tanya, macam mana saya nak dapatkan pekerjaan dalam freelancer dot com tu? Sedangkan ramai yg bid dari seluruh negara, ramai yang berpengalaman dan berkemahiran tinggi, dah sah sah lah peluang saya utk dapatkan job tu terlalu amat tipis. Ada tips nak tambahkan pendapatan? Saya baru habis sekolah, jadi skill saya terhad. :(
 
Joined
Mar 8, 2014
Messages
11
Likes
0
Points
0
Offline
#2
dapatkan modal dan mulakan kerja part time dengan income pasif,sambil tu boleh cari kerja fulltime,saya kongsikan dlm blog saya di link bawah
 
Joined
Jun 2, 2009
Messages
209
Likes
0
Points
18
Offline
#3
cuba tinjau kawasan tempat tinggal anda.. tengok tengok kalau ada bisnes yg org buat,.. misalnya di kawasan anda ramai students yg pakai komputr... & blum ada yg BUAT servis format komputer...jadi anda boleh mulakn

jika anda jenis sudents yg pandai mngajar , boleh buat kelas tuition..

jika anda pandai buat promosi on9, boleh BUAT toneplus, klik siggy kt bwh utk tau lbih lanjut..

petuanya perhatikan org lain berniaga, & cuba BUAT d tmpt anda.?
 
Joined
Jun 2, 2009
Messages
209
Likes
0
Points
18
Offline
#5
ada sekali saya buat keputusan untuk buat biz bekam and urut badan.... sebab saya memang suka benda benda kesihatan.

jadi saya pergilah belajar berbekam dan mengurut di PJ dan cari semua maklumat yg ada pasal bekam & urut dgn buku & internt.

tahun 2010, saya berpindah ke alor setar dan saya cuba buat marketing dgn internet. Saya buat secara part time sebab ada kerja tetap dgn kerajaan. Memang biz ni laris, boleh kata setiap mlm ada pelanggan dtg mengurut. Paling kurang 1 org satu mlm. Hasil dari berbekam dan mengurut boleh tampung belanja makan tanpa usik Gaji tetap saya.

tahun 2012, saya di pindahkan ke baling. kawasan pendalaman. biz bekam & urut saya jatuh walaupun dah buat internet marketing. Yg masih call ialah pelanggan di alor setar. Sebabnya di baling kawasan kg dan tak ramai pakai internet.

Kemudian saya cuba nasib dgn buat benda lain, terjumpa Toneplus dan join ...
 
Joined
Jun 2, 2009
Messages
209
Likes
0
Points
18
Offline
#6
Jgn mengharap sangat dgn agensi utk dpt kan krja bagi kemahiran anda..

Baik buat marketing sendiri bagi memasarkan kemahiran anda..

saya pernah ambik kursus terjemahan dari institute trjemahan negara malaysia dan brjaya dpt sijil. Bila cuba daftr dgn agensi trjemahan utk dpt krja, tengok org lain lebih mahir lebih ramai.. memang tipislah peluang utk dpt krja.
 
Joined
Aug 19, 2006
Messages
2,533
Likes
6
Points
38
Age
35
Offline
#7
ada 1001 macam cara nak buat duit ni. Baik online atau oofline.

Pick satu.

Kasi mahir.

In-sha Allah. Allah akan permudahkan.

Janji, rajin usaha.
 
Joined
Nov 17, 2014
Messages
55
Likes
0
Points
6
Offline
#8
Paling mudah utk newbie jana pendapatan dengan menyertai program affiliate. Sebab tak perlu modal. Cuma perlu promote je. sambil2 tu cari ilmu asah teknik promosi.
 
Joined
May 26, 2013
Messages
30
Likes
7
Points
8
Offline
#9
Hai assalamualaikum. Saya nak tanya, macam mana saya nak dapatkan pekerjaan dalam freelancer dot com tu? Sedangkan ramai yg bid dari seluruh negara, ramai yang berpengalaman dan berkemahiran tinggi, dah sah sah lah peluang saya utk dapatkan job tu terlalu amat tipis. Ada tips nak tambahkan pendapatan? Saya baru habis sekolah, jadi skill saya terhad. :(
Jangan macam tu.. Cuba dulu baru tau.. Buat portfolio online utk tarik minat org dgn servis kita. Join group yg berkaitan dgn servis dan freelance.

Kalau ada yg tanya "sape bole buatkan xxx?", terus comment link serta pm offer n rate dn bg link portfolio.

Kalo dia reject jgn bimbang. Next time pasti dia akan kembali semula takpun rekemen kat members dia. Beberapa tahun kemudian skill dah bertambah dan berkualiti, recognition pun dh byk.

Start skrg, kesannya akan nampak 2 3 tahun kemudian.

All the best :)
 
Joined
Jul 21, 2008
Messages
28
Likes
1
Points
8
Offline
#10
Jangan macam tu.. Cuba dulu baru tau.. Buat portfolio online utk tarik minat org dgn servis kita. Join group yg berkaitan dgn servis dan freelance.

Kalau ada yg tanya "sape bole buatkan xxx?", terus comment link serta pm offer n rate dn bg link portfolio.

Kalo dia reject jgn bimbang. Next time pasti dia akan kembali semula takpun rekemen kat members dia. Beberapa tahun kemudian skill dah bertambah dan berkualiti, recognition pun dh byk.

Start skrg, kesannya akan nampak 2 3 tahun kemudian.

All the best :)
Nasihat yg sgt Bernas....
 
Joined
Aug 15, 2015
Messages
60
Likes
10
Points
8
Age
31
Offline
#11
Hai assalamualaikum. Saya nak tanya, macam mana saya nak dapatkan pekerjaan dalam freelancer dot com tu? Sedangkan ramai yg bid dari seluruh negara, ramai yang berpengalaman dan berkemahiran tinggi, dah sah sah lah peluang saya utk dapatkan job tu terlalu amat tipis. Ada tips nak tambahkan pendapatan? Saya baru habis sekolah, jadi skill saya terhad. :(
Untuk pendapatan pasif boleh join program ini. Ingat ! ini untuk income sampingan sahaja. Kerja tetap perlu cari.

Link pada signature saya.
 
Joined
Sep 26, 2013
Messages
48
Likes
4
Points
8
Offline
#12
Tiada special trick untuk dapatkan job di freelancer tu...cuba untuk bid kerja-kerja yang rasa mampu dan tawarkan dengan harga yang rendah...
.
dapatkan dulu kerja-kerja yang biasa-biasa ja..
.
bila dah dapat job.buat dengan abis baik..
.
Jangan fikir rugi dahulu kerana yg penting bina reputasi dahulu.
.
.
Semoga berjaya...
 
Joined
Oct 14, 2009
Messages
334
Likes
6
Points
18
Offline
#13
Rajin ber blogging untuk niche yang kita minat.
Sambil menyelam minum air, iklankan produk
affiliate.

Nak lagi cepat, keluar modal sikit untuk iklan
berbayar. Memang berdesup jualan.

Kalau nak kekal lama dalam bisnes internet
kumpul list sebanyak mungkin.

Banyak lagi nak share....tapi berblogging
salah satu cara yang masih efektif.
 
Joined
Feb 18, 2010
Messages
430
Likes
52
Points
28
Offline
#14
Rajin ber blogging untuk niche yang kita minat.
Sambil menyelam minum air, iklankan produk
affiliate.

Nak lagi cepat, keluar modal sikit untuk iklan
berbayar. Memang berdesup jualan.

Kalau nak kekal lama dalam bisnes internet
kumpul list sebanyak mungkin.

Banyak lagi nak share....tapi berblogging
salah satu cara yang masih efektif.

sangat setuju tn niche evergreen... rajin blogging rank akan naik
cepat la google crawl...
nk pulak kita bagi tips (jalan penyelesaian sesuatu masalah), silap2
blog kita tu akan dibookmar
 
Top