Kongsi tips jana pendapatan

notebook

freshman
Joined
Feb 17, 2014
Messages
1
Points
0
Hai assalamualaikum. Saya nak tanya, macam mana saya nak dapatkan pekerjaan dalam freelancer dot com tu? Sedangkan ramai yg bid dari seluruh negara, ramai yang berpengalaman dan berkemahiran tinggi, dah sah sah lah peluang saya utk dapatkan job tu terlalu amat tipis. Ada tips nak tambahkan pendapatan? Saya baru habis sekolah, jadi skill saya terhad. :(
 

zulyusoff

Senior
Joined
Jun 2, 2009
Messages
212
Points
18
cuba tinjau kawasan tempat tinggal anda.. tengok tengok kalau ada bisnes yg org buat,.. misalnya di kawasan anda ramai students yg pakai komputr... & blum ada yg BUAT servis format komputer...jadi anda boleh mulakn

jika anda jenis sudents yg pandai mngajar , boleh buat kelas tuition..

jika anda pandai buat promosi on9, boleh BUAT toneplus, klik siggy kt bwh utk tau lbih lanjut..

petuanya perhatikan org lain berniaga, & cuba BUAT d tmpt anda.?
 

zulyusoff

Senior
Joined
Jun 2, 2009
Messages
212
Points
18
ada sekali saya buat keputusan untuk buat biz bekam and urut badan.... sebab saya memang suka benda benda kesihatan.

jadi saya pergilah belajar berbekam dan mengurut di PJ dan cari semua maklumat yg ada pasal bekam & urut dgn buku & internt.

tahun 2010, saya berpindah ke alor setar dan saya cuba buat marketing dgn internet. Saya buat secara part time sebab ada kerja tetap dgn kerajaan. Memang biz ni laris, boleh kata setiap mlm ada pelanggan dtg mengurut. Paling kurang 1 org satu mlm. Hasil dari berbekam dan mengurut boleh tampung belanja makan tanpa usik Gaji tetap saya.

tahun 2012, saya di pindahkan ke baling. kawasan pendalaman. biz bekam & urut saya jatuh walaupun dah buat internet marketing. Yg masih call ialah pelanggan di alor setar. Sebabnya di baling kawasan kg dan tak ramai pakai internet.

Kemudian saya cuba nasib dgn buat benda lain, terjumpa Toneplus dan join ...
 

zulyusoff

Senior
Joined
Jun 2, 2009
Messages
212
Points
18
Jgn mengharap sangat dgn agensi utk dpt kan krja bagi kemahiran anda..

Baik buat marketing sendiri bagi memasarkan kemahiran anda..

saya pernah ambik kursus terjemahan dari institute trjemahan negara malaysia dan brjaya dpt sijil. Bila cuba daftr dgn agensi trjemahan utk dpt krja, tengok org lain lebih mahir lebih ramai.. memang tipislah peluang utk dpt krja.
 

Joan Lennon

freshman
Joined
May 26, 2013
Messages
31
Points
8
Hai assalamualaikum. Saya nak tanya, macam mana saya nak dapatkan pekerjaan dalam freelancer dot com tu? Sedangkan ramai yg bid dari seluruh negara, ramai yang berpengalaman dan berkemahiran tinggi, dah sah sah lah peluang saya utk dapatkan job tu terlalu amat tipis. Ada tips nak tambahkan pendapatan? Saya baru habis sekolah, jadi skill saya terhad. :(
Jangan macam tu.. Cuba dulu baru tau.. Buat portfolio online utk tarik minat org dgn servis kita. Join group yg berkaitan dgn servis dan freelance.

Kalau ada yg tanya "sape bole buatkan xxx?", terus comment link serta pm offer n rate dn bg link portfolio.

Kalo dia reject jgn bimbang. Next time pasti dia akan kembali semula takpun rekemen kat members dia. Beberapa tahun kemudian skill dah bertambah dan berkualiti, recognition pun dh byk.

Start skrg, kesannya akan nampak 2 3 tahun kemudian.

All the best :)
 

wantrader82

freshman
Joined
Jul 21, 2008
Messages
30
Points
8
Jangan macam tu.. Cuba dulu baru tau.. Buat portfolio online utk tarik minat org dgn servis kita. Join group yg berkaitan dgn servis dan freelance.

Kalau ada yg tanya "sape bole buatkan xxx?", terus comment link serta pm offer n rate dn bg link portfolio.

Kalo dia reject jgn bimbang. Next time pasti dia akan kembali semula takpun rekemen kat members dia. Beberapa tahun kemudian skill dah bertambah dan berkualiti, recognition pun dh byk.

Start skrg, kesannya akan nampak 2 3 tahun kemudian.

All the best :)
Nasihat yg sgt Bernas....
 

Emperor55

junior
Joined
Aug 15, 2015
Messages
64
Points
8
Age
32
Hai assalamualaikum. Saya nak tanya, macam mana saya nak dapatkan pekerjaan dalam freelancer dot com tu? Sedangkan ramai yg bid dari seluruh negara, ramai yang berpengalaman dan berkemahiran tinggi, dah sah sah lah peluang saya utk dapatkan job tu terlalu amat tipis. Ada tips nak tambahkan pendapatan? Saya baru habis sekolah, jadi skill saya terhad. :(
Untuk pendapatan pasif boleh join program ini. Ingat ! ini untuk income sampingan sahaja. Kerja tetap perlu cari.

Link pada signature saya.
 

mohdyazed

freshman
Joined
Sep 26, 2013
Messages
48
Points
8
Tiada special trick untuk dapatkan job di freelancer tu...cuba untuk bid kerja-kerja yang rasa mampu dan tawarkan dengan harga yang rendah...
.
dapatkan dulu kerja-kerja yang biasa-biasa ja..
.
bila dah dapat job.buat dengan abis baik..
.
Jangan fikir rugi dahulu kerana yg penting bina reputasi dahulu.
.
.
Semoga berjaya...
 

azeri

Senior
Joined
Oct 14, 2009
Messages
339
Points
18
Rajin ber blogging untuk niche yang kita minat.
Sambil menyelam minum air, iklankan produk
affiliate.

Nak lagi cepat, keluar modal sikit untuk iklan
berbayar. Memang berdesup jualan.

Kalau nak kekal lama dalam bisnes internet
kumpul list sebanyak mungkin.

Banyak lagi nak share....tapi berblogging
salah satu cara yang masih efektif.
 

scudmissile

Staff member
mod
Joined
Feb 18, 2010
Messages
436
Points
28
Rajin ber blogging untuk niche yang kita minat.
Sambil menyelam minum air, iklankan produk
affiliate.

Nak lagi cepat, keluar modal sikit untuk iklan
berbayar. Memang berdesup jualan.

Kalau nak kekal lama dalam bisnes internet
kumpul list sebanyak mungkin.

Banyak lagi nak share....tapi berblogging
salah satu cara yang masih efektif.

sangat setuju tn niche evergreen... rajin blogging rank akan naik
cepat la google crawl...
nk pulak kita bagi tips (jalan penyelesaian sesuatu masalah), silap2
blog kita tu akan dibookmar
 
Top