Koleksi Kerenah Pelanggan Perniagaan Internet

nazlinshop

freshman
Joined
May 9, 2011
Messages
41
Points
0
memang kesabaran amat penting dlm menghadapi kerenah pelanggan ni.mula2 dlu tension jgk bila berhadapan dgn mslh pelanggan ni tp bila dh msk 5 thn alhamdulillah dh belajar ckit2 cara nk uruskn perasaan sendiri.
mcm saya lebih kpd jual produk fizikal.masalah yg selalu terjadi
1-harga barang.mintak diskaun giler2.smpi kdg2 takat modal aje.lg2 time kita buat SALE.
apa yg saya buat???buat dono aje.lama2 nnt klu dia betul2 nk brg tu, dia akn setuju dgn harga yg kita bg.tp klu dia trus senyap...ramai lg org lain nk beli.
2-soal kos pos.smpi ada pelanggan pernah minta kos pos RM1.padahal kat terma & syarat dh tulis siap2 mcmn cara kita pos brg.guna service apa.
apa yg sy buat???explain balik ngan customer tu.suh dia baca terma & syarat

setakat ni itu antara 2 perkara yg biasa terjadi dan betul2 mencabar kesabaran saya.walaupun nmpk simple masalah tu tp bila sendiri berhadapan.....tau2 ajelh.tp saya sedaya upaya utk menjg tutur kata dgn customer.huhu....:p:p
 

awie_fie

Newbie
Joined
Jun 30, 2011
Messages
329
Points
0
Pernah kena maki hamun oleh pelangan.Katanya
menyesal terbeli prodak sampah.Ada pula yang berterima kasih
sungguh2.Walhal prodak tersebut adalah prodak yang sama.

Bengang...(nye adoi)
 

nsdder

freshman
Joined
Jun 23, 2011
Messages
156
Points
0
Biasala tu. Bukan semua pelanggan mempunyai pengetahuan mengenai bisnes internet. Kadang-kadang kamahuannya lain tapi yang diberi lain. Itu yang beli lain tapi tanya benda lain pulak.
 

nsdder

freshman
Joined
Jun 23, 2011
Messages
156
Points
0
Macam-macam orang ada...:D
 

AMIN413

freshman
Joined
Jul 7, 2011
Messages
112
Points
16
banyak jugak cerita-cerita kurang menarik dalam dunia perniagaan internet. hakikatnya dugaanya ttp sama spt perniagaan konvensional
 

mdafran

Newbie
Joined
Jun 2, 2011
Messages
69
Points
0
Pernah jugak buat MLM.Boleh dikatakan memang ada sifat pelanggan yang "universal". Selalu dah bayar kekadang mintak duit balik. Pernah jugak sekali saya jual ebook kat ebay.Pelanggan dari China.Dah beli via paypal, duit pun dah masuk.Bukan mahal pun, standard la USD0.99. Itu pun mintak refund sebab tak boleh nak unzipped. Kat laptop saya ok aje bila test....bab mintak duit balik ni yg boring.
 

paulmaison

freshman
Joined
Oct 16, 2009
Messages
57
Points
0
Salam semua WC,

Terima kasih kerana berkongsi pengalaman ini bersama new member seperti saya...
 

fd OS

freshman
Joined
Jul 18, 2011
Messages
4
Points
0
haha..seronok baca comment paktamduda. Strategi seorang jutawan nak dapatkan ebook secara percuma... hari ke-3 pn x give up lagi

images.jpg
 
Last edited:

Dania-Danish

freshman
Joined
Jul 11, 2011
Messages
117
Points
0
Perbincangan yg sgt menarik!
Slalunya pembeli yang banyak kerenah pembeli yang x tau apa2 pasal urusniaga online...
Dah la x tau lepastu x nak blajar..erm.....
 
Last edited:

annaz96

freshman
Joined
Jul 23, 2011
Messages
14
Points
0
dalam bisness la dpt mengajar kita mengetahui pelbagai kerenah manusia kan... hehee:D
 

Izzuan Roslee

freshman
Joined
Dec 29, 2009
Messages
69
Points
0
best baca masalah pelanggan ni..dpt juga info berguna ttg pelanggan ni...rasa takut pun ada juga...
 
Top