Kisah Photoshop | Tanya semua soalan Berkaitan Photoshop di sini.

GoMonsta

freshman
Joined
Nov 6, 2009
Messages
1,859
Points
0
Salam...

saya sini newbie lagi bab2 photoshop. Jadi saya nak tanyala... saya ada edit gambar buang la background dia bagi lutsinar kan..

Tapi bila save dalam bentuk jpeg bila buka dia kuar gamba wana putih ganti background yang saya buang tadi. Mcm mana ye nak kekalkan supaya gamba tutup background dia tetap lutsinar ?
 

Imabiz

Senior
Joined
Feb 10, 2009
Messages
13,846
Points
38
Salam...

saya sini newbie lagi bab2 photoshop. Jadi saya nak tanyala... saya ada edit gambar buang la background dia bagi lutsinar kan..

Tapi bila save dalam bentuk jpeg bila buka dia kuar gamba wana putih ganti background yang saya buang tadi. Mcm mana ye nak kekalkan supaya gamba tutup background dia tetap lutsinar ?
save jadikan .png
 

GoMonsta

freshman
Joined
Nov 6, 2009
Messages
1,859
Points
0
ha...ha..ha... Thanks imabiz. Punya susah la nak pikir. rupanya senang aja sih..
 

Irham Dhani

Senior
Joined
May 1, 2010
Messages
596
Points
0
yerp..PNG lagi berkualiti..mmg sesuai utk web

cuma maybe browser yg lama2 cam IE6 x sapot transparent dari PNG
 

GoMonsta

freshman
Joined
Nov 6, 2009
Messages
1,859
Points
0
Sapa tahu nama font jenis tulisan ala2 typewriter tu?

 

GoMonsta

freshman
Joined
Nov 6, 2009
Messages
1,859
Points
0
dah jumpa. Fontnya : 1942.
ala2 old school season sikit tulisannya..
 

Irham Dhani

Senior
Joined
May 1, 2010
Messages
596
Points
0

GoMonsta

freshman
Joined
Nov 6, 2009
Messages
1,859
Points
0
Saya nak tanya...
tadi saya ada download action script untuk bisnes card ..
Jadi mcm mana ye nak install action script tu dalam photoshop n cara nak gunanya ye? :D
 

dr_zool

freshman
Joined
May 15, 2009
Messages
1,213
Points
0
ni tempat bertanye ek?
mntk tumpang ek tt nk tnye soalan gk

cne nk bg gmbo gif yg kite buat tu sharp?
biase aku buat bile save utk animated dy jd x sharp cm design awl
 

reezluv

Senior
Joined
Jun 5, 2006
Messages
4,115
Points
38
Caranya lebih kurang macam ni..

1.Window-Actions
2.Load Action - Klik pada arrow kecik
3.Pilih action (boleh drag terus ke ruangan action tu untuk lebih pantas)..mcam drag n drop
4.Klik pada action berkenaan.
5.Klik button play
6.Tunggu sahaja siap..:D

Tambahan

Cara buat action sendiri

1.Klik pada New Folder
2.Nama kan action berkenaan
3.Klik pada New Action
4.Buat sahaja apa saja tekniknya yang anda nak rakamkan.
5.Setelah selesai, klik button Stop
6.Setel
7.Ulang langkah 5(1) tadi. :D

harapnya membantu eh hehe

Saya nak tanya...
tadi saya ada download action script untuk bisnes card ..
Jadi mcm mana ye nak install action script tu dalam photoshop n cara nak gunanya ye? :D
ada video untuk rujukan

http://www.youtube.com/watch?v=iUQerO8ZX84
 
Last edited:

dandelion

Senior
Joined
Dec 11, 2009
Messages
1,859
Points
38
Saya nak tanya...
tadi saya ada download action script untuk bisnes card ..
Jadi mcm mana ye nak install action script tu dalam photoshop n cara nak gunanya ye? :D
Masuk Photoshop.
Kat menu Window pilih Actions.
Dalam kotak Actions tu tekan butang sebelah atas kanan.
Pilih Load Actions dan cari file .atn tersebut.
Kemudian expand Action tersebut, pilih Step 1 (atau apa2 saja yang paling atas) dan tekan butang segitiga Play selection.
 

exinco

Senior
Joined
Apr 14, 2007
Messages
724
Points
18
setkan background transparent pas tu save as gif atau png. tak pun main ngan opacity
 
Top