Kisah mengorat awek..

ama

Newbie
Joined
Mar 8, 2009
Messages
409
Likes
0
Points
0
Offline
Hurm, saudara, siapa kata Tuhan tidak adil.
Situasi 1
Katakan saudara ni nakal. Dapat isteri yang baik nak mampoos
Mesti tak timbul soalan ni kan ;)

Situasi 2
Macam mana pula, kalau saudara ni baik nak mampoos, dapat isteri pula "nakal" nak mampoos.

baik, ini penerangannya :)
Situasi 1 : mungkin dulu ada perkara baik yg saudara dah buat :). Buat baik dengan penuh keikhlasan. Bukan ke rahmat Allah ni luas. Ada kisah orang jahat masuk syurga kerana memberi minum kepada seekor anjing :)

Situasi 2 : mungkin ada sudut2 yang kurang baik pada saudara. Tak ikhlas ke, atau apa2. Jadi, diutuskan isteri yg "nakal" tadi , sebagai kafarah (balasan) terhadap dosa2 tadi. Baik betul Allah. Kat dunia lagi dah "ingat"kan kita untuk bertaubat.


Dalam surah Ibrahim :

"Jika kamu bersyukur, akan aku tambahkan nikmat kepada kamu. Jika kamu kufur, sesungguhnya azab aku maha dasyat"

Mafhum sebuah hadith : Kata Rasulullah
"Aku kagum dengan urusan orang mukmin. Jika diberi rezeki dia bersyukur, jika dia ditimpa bencana dia bersabar"


Kesimpulannya, Allah itu maha Adil. Sebab itu, digalakkan sebelum bernikah itu, kita solat Taubat dan Hajat.

Mohon diampunkan dosa2, dan mohon diberi petunjuk daripada Nya.

- aku yg tak tahu
persoalan sy dah terjawab..alhamdulillah..thenzzz RK..:)
 

AN2009

freshman
Joined
Mar 15, 2009
Messages
496
Likes
1
Points
0
Offline
Salam.
Lama x bukak thread, tu sbb tergerak hati bukak topik cam gini
Nak kumpulkan koleksi cara2 mengorat yang terbukti telah berjaya seperti sekarang..
Ye la.. setiap org yang dah kawin atau tengah syok bercinta sakan skang nih mesti ada kisah "oratan"nya yang tersendiri..

Macam aku ni..
Aku minat gila ngan classmate aku ni masa study 3rd year medic kat UM (3rd year kat klang)
dari 1st yeat lagi aku suka, tp masing2 malu2
so terbantut le progressnya
masa tu mlm, aku lapar giler
sesaja je call dia tanya ada megi ke tak?
(padahal member bilik sebelah tokey megi)
dia ckp ada ler..
so apa lagi, jumpa la kat koridor
pastu camana bleh ajak dia borak2 plak aku pun tak ingat
borak punya borak, smpai la ke bab yg 'jiwang2'..
so terus ckp aku dah lama minat kat dia
so start ari tu cinta dah berputik..

sampai la sekarang nih.. dah jadik suami istri
dah dapat baby sorang dah pun..

korang pulak apa cite?

p/s: nanti buleh buat ebook "Panduan Mengorat Yang Terbukti Berkesan"
:):):)
Waa...menarik ending tuee...tahniah bro
 
Joined
Dec 1, 2009
Messages
1,685
Likes
3
Points
38
Offline
Top