Dalam Negara Kim Jong Nam: 2 wanita direkrut lelaki misteri sejak 3 bulan lepas

Offline
#1
Lelaki misteri 'rekrut' 2 suspek sejak 3 bulan lepasPETALING JAYA: Dua wanita yang disyaki membunuh Kim Jong-nam didakwa "direkrut" oleh seorang lelaki misteri untuk menjalankan tugas itu seawal tiga bulan lalu.


Menurut laporan China Press, Siti Aishah, 25, dan Doan Thi Huong, 29, bukan merupakan "ejen khas" Korea Utara, tetapi mungkin ditipu kumpulan perisik semata-mata untuk melakukan pembunuhan tersebut.

Siti Aishah yang merupakan warga Indonesia ditahan pada pukul 2 pagi Khamis, manakala Doan, memegang pasport Vietnam, ditangkap sehari sebelum itu.

China Press melaporkan lelaki misteri yang dipercayai seorang pengintip, mengenali Doan kira-kira tiga bulan lalu di Malaysia, yang kemudiannya dijadikan sebagai pengiring.

Malah lelaki misteri berkenaan membawanya dalam beberapa lawatan luar negara, termasuk satu ke Vietnam, bagi melawat kampung halamannya dan satu lagi ke Korea Selatan.

China Press melaporkan lelaki misteri itu kemudiannya memperkenalkan Doan kepada empat lelaki yang masih dikehendaki polis berkaitan dengan pembunuhan itu.

Dilaporkan lelaki misteri itu mengenali Siti Aishah kira-kira sebulan lalu, tetapi hanya memperkenalkan dua wanita tersebut antara satu sama lain baru-baru ini apabila memberitahu mereka mengenai penggambaraan "prank" (gurauan) yang dijalankan.

Kedua-dua wanita itu mendakwa mereka tidak menyedari ia akan membawa kepada masalah kerana berpendapat ia hanya menjadi penggambaran gurauan yang sedang dijalankan.

Mereka dilihat berlatih berkali-kali dan dapat menjalankan proses tersebut dengan baik.

Laporan tersebut turut memberitahu bahawa Siti Aishah telah ditugaskan untuk menggunakan sapu tangan bagi menutup muka Jong-nam manakala Doan melakukan suntikan.

China Press melaporkan Siti Aishah mendakwa dia dibayar AS$100 (RM445) untuk melakukan "gurauan" itu.

Jong-nam, 45, dibunuh oleh dua wanita yang menyembur bahan kimia pada wajahnya di balai berlepas Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) pada kira-kira pukul 9 pagi Isnin sebelum mahu berlepas ke Macau. - MStar