Kesilapan Blogger Paling Besar

kuchalana

Senior
Joined
Nov 3, 2009
Messages
532
Points
18
kepada yang baru nak belajar SEO tu kan...kan..kan...ini yang patut korang tekankan:

1.Keyword Research aka kajian kata kunci

Inilah yang paling oenting tahap dewa lagi impak maksima arahan ahmad idham..kalau korang jenis nak result cepat skit ialah dengan melakukan kajian kata kunci..cari keyword yang kurang persaingan..kalau guna keyword seperti ini korang akan dapat result cepat,dan kadangkala x payah siram backlink pun dia dh terpacak kat page 1.

Lepas tu kalau korang dah rasa dah level korang tu dah pun sampai ke tahap naruto didalam bentuk mode sage.. korang terjah la competition pertengahan atau pun hard(serius saya tak pernah terjah keyword kategori hard kerana kalau beri kepada 10 IM just sorang je sanggup terima itu pun kerana dia poket lebat).

Kalau nak cerita apa rules easy,medium dan hard keyword ni bagi saya susah skit kerana panjang lebar lagi berjela(kalau guna cara manual la)..kalau orang berpengalaman tengok jenis laman web yang ranking pun dah boleh agak hard atau easy.Tapi kalau nak pendekan cerita dan memudahkan keje guna jela long tail pro atau tool versi free keywordrevealer.com...saya sendiri pun banyak mengunakan tool dari manual.

2.On Page SEO

Yang ni tak yah nak dirumitkan,kalau guna blogspot cari template yang seo optimize,wp guna plugin yoast.then artikel pulak make sure title tu ada keyword,dalam tu plk kalau artikel tu lebih dari 500 perkataan letak la seketul exact keyword dalam artikel,yang lain-lain seperti h2 akan subtitle guna variasi atau LSI aka relevan keyword.Lagi satu make sure url ada keyword korang target,dan kalau kate url tu xder exact keyword atau pun keyword tu long tail sangat2 sampai tail dia pun sampai tahap seret jalan taruk iras-iras lagi biras tahap besan pun takpe..

janji ade bunyi2 sikit relevan dengan keyword yang kita cuba nak rank.(sbb ni bukan critical points kalau main keyword easy...serius saya dah banyak lihat blog2 saya ranking tanpa ada exact keyword pun dlm url)

oh 1 lagi,orang kate meta description kalau xder keyword pun takpe,tapi saya tetap letak keyword dlm meta description,kadang2 exact,kadang variasi dari keyword utama.Letak jela xder rugi pe2 pun,tp make sure letak ayat menarik aka memanggil skit supaya orang tgk dia akan klik dkt page kita nanti.

3.Off page SEO

yang ni pun korang jangan rumitkan..serius kalau korang pergi pikir itu ini,sakit kepala nanti..sama jugak yang point on page seo kat atas tadi,apa yang perlu set kan ialah Off page seo ni umpama korang tengah promote blog korang supaya orang lain datang dan bukannya buat kerana nak backlinks...err mcm mana yer..tgk contoh saya bagi bawah tu..

Ini yang selalu dan biasa buat..

Backlink dari blog comment - cari yang relevan dan komen,pehunjung komen saya letak ayat jom la lawat jugak blog dan baca pos <link dengan title blog pos saya> ini..semoga ianya membantu anda jugak...

Forum - buka thread dan pos artikel yang berkaitan..letak sumber dengan dilinkan ke page korang

blog web 2.0 - buat mcm korang nak buat blog 1 lagi..mmg betul2 punye dedikasi la..tulus lagi mulus blog tu,taruk artikel 5-10 artikel(bukan apa,kite x nak admin web 2.0 pi delete nanti satu lagi kite x nak google nampak laman thin).Artikel yang nak link kan ke blog pos kite tu make sure letak kandungan ala-ala macam review tp bkn review kakaka...kire bkn spam la..maknenya orang bace kalau kite rekomen suruh pergi sini diorang akan klik dan pergi ke link tu.

youtube - ni pun buat video kalau boleh biar penuh dengan perasaan lagi jiwa dan raga..jangan la letak 2-3 keping gambar..rugi sangat2..dah alang2 buat video nak letak link di description buat jela video menarik supaya orang tonton pun suke dan klik ke laman web kite,dan bukannya semata nak backlink je.

banyak lagi medium lain kalau nak citer ni,nanti kalau ade kelapangan saya reveal exact blueprint saya didalam blog saya nanti..tapi situasi kat atas bergantung jugak pada situasinya contoh:

1.situasi rajin dan nak keyword tu ranking sangat2 - saya buat macam kat atas
2.situasi dimana persaingan keyword susah - saya buat macam kt atas jugak tapi digabung dengan gaya spam
3.situasi malas - saya spam terus guna tool atau outsources mana yg patut kakakakakaka....


p/s: apa gaya spam tu?bagi saya dan cara saya buat backlink spam ialah saya gunakan spun content dan automate dengan tool seperti WAC,GSA dan Senuke atau pun scrapebox(tengok pada keadaan)...

psstttt..Senuke tu saya pakai yg crack je wakakakaka...mahal beb nak bayar bulan2...berdarah hidung..


itu jela kakakaka....panjang giler la plk...tp itu la kalau nak tulus murni lagi suci orang kata sambil menyelm minum air guna jela mcm kat atas tu,sambil buat backlinks sambil promote.

yang ini memang terbaik bro...thanks diatas perkongsian yg bagus..anak cucu tumpang belajar
 

seo_nerd

junior
Joined
Sep 13, 2014
Messages
68
Points
8
Hoho otai dah timbulkan diri dari persembunyian. Memang saya byk guna tools pun untuk buat SEO. Tapi mostly blackhat tu. Tak tahan lama. Untuk trafik yang instant blog comment, FB comment, Forum comment. Simple stuff.

Kalau nak ranking guna tools memang boleh target high comp keywords, tapi macam Tuan Oh Kiji cakap, pocket kena lebat. Setup yang paling murah:

GSA SER = USD80
GSA Captcha Breaker = USD120
VPS (1Gbs link, 2GB ram) - USD25/month
Proxies - ~USD2 setiap satu

Kalau nak guna scrapebox untuk list harvesting tambah lagi USD60. Website yang saya ranking page 1 dalam case study saya tu pun guna Russian SAPE, GSA, dan 301 redirect. Tak murah, tapi tengok screenshot komisyen memang berbaloi. Tapi tak lama. Lepas sebulan kena tendang keluar Google. Memang dah expect pun. So kena target keyword yang lumayan kalau nak buat blackhat ni.

Jadi untuk newbies baik guna manual je. Saya ada bagi tips buat manual backlinks dalam sig. Buat pelan-pelan, sampai dapat trafik. Bila dah banyak trafik, income pun makin banyak, boleh try benda-benda lain.

Saya menanti-nanti ilmu keyword research dari Tuan Oh Kiji, harap beri tunjuk ajar.
 
Last edited:

kuchalana

Senior
Joined
Nov 3, 2009
Messages
532
Points
18
Hoho otai dah timbulkan diri dari persembunyian. Memang saya byk guna tools pun untuk buat SEO. Tapi mostly blackhat tu. Tak tahan lama. Untuk trafik yang instant blog comment, FB comment, Forum comment. Simple stuff.

Kalau nak ranking guna tools memang boleh target high comp keywords, tapi macam Tuan Oh Kiji cakap, pocket kena lebat. Setup yang paling murah:

GSA SER = USD80
GSA Captcha Breaker = USD120
VPS (1Gbs link, 2GB ram) - USD25/month
Proxies - ~USD2 setiap satu

Kalau nak guna scrapebox untuk list harvesting tambah lagi USD60. Website yang saya ranking page 1 dalam case study saya tu pun guna Russian SAPE, GSA, dan 301 redirect. Tak murah, tapi tengok screenshot komisyen memang berbaloi. Tapi tak lama. Lepas sebulan kena tendang keluar Google. Memang dah expect pun. So kena target keyword yang lumayan kalau nak buat blackhat ni.

Jadi untuk newbies baik guna manual je. Saya ada bagi tips buat manual backlinks dalam sig. Buat pelan-pelan, sampai dapat trafik. Bila dah banyak trafik, income pun makin banyak, boleh try benda-benda lain.

Saya menanti-nanti ilmu keyword research dari Tuan Oh Kiji, harap beri tunjuk ajar.

terima kasih kepada otai-otai yang sudi memberi tunjuk ajar
 

japari

junior
Joined
Feb 18, 2012
Messages
93
Points
8
lagi satu kesilapan ialah kita tak buat blog yg spesifik atau niche blog. Kita buat blog yg terlalu umum. pengalaman saya saya suka buat blog niche kerana banyak kaedah promosi yg boleh dibuat. Contohnya aksesori kereta, kita leh promote kat facebook denga join group aksesori kereta, join forum berkaitan kereta, instagram, kita leh wat group wazap sendiri etc. bagi saya niche blog adalah yg terbaik.
 

Tokey

Staff member
administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
525
Points
28
lagi satu kesilapan ialah kita tak buat blog yg spesifik atau niche blog. Kita buat blog yg terlalu umum. pengalaman saya saya suka buat blog niche kerana banyak kaedah promosi yg boleh dibuat. Contohnya aksesori kereta, kita leh promote kat facebook denga join group aksesori kereta, join forum berkaitan kereta, instagram, kita leh wat group wazap sendiri etc. bagi saya niche blog adalah yg terbaik.
Tul tu..+Peace+
 

anindayuni

Senior
Joined
May 21, 2013
Messages
217
Points
18
ape-ape memang kene belajar dan pahamkan, saya beberapa bulan belajar SEO dan blogging, alhamdulilah blog saya dah masuk SERP. memang kalau nak langsung naik page one, nak langsung banyak visitor harus sabar. Google menilai blog kita dari kualitas dan voting. jadi sebisa mungkin lakukan research keyword, SEO onpage offpage. Semua perlu proses, bukan cara instant....kalau nak instant, beli jer blog yang dah ada visitor...

 

Natsu

Senior
Joined
Jun 6, 2015
Messages
543
Points
38
ape-ape memang kene belajar dan pahamkan, saya beberapa bulan belajar SEO dan blogging, alhamdulilah blog saya dah masuk SERP. memang kalau nak langsung naik page one, nak langsung banyak visitor harus sabar. Google menilai blog kita dari kualitas dan voting. jadi sebisa mungkin lakukan research keyword, SEO onpage offpage. Semua perlu proses, bukan cara instant....kalau nak instant, beli jer blog yang dah ada visitor...


Bape lama perlu kesabaran tu?2 tahun ada?
 

himkdn

freshman
Joined
Jan 15, 2013
Messages
30
Points
8
Wah, perkongsian yang menarik dari otai-otai blog. Terima kasih.
 
Top