Kereta aku kena pecah

Faizal

Senior
Joined
Jan 29, 2009
Messages
1,052
Points
38
Assalamualaikum rakan-rakan sekalian..

Seperti tajuk dia atas, kereta saya telah dipecahkan malam tadi. (Cermin depan belah kiri)
Beberapa barang hilang dicuri (i-Charge, dokumen2 kereta, duit syiling)
Walau pun jumlah kerugian tidak seberapa, tapi saya tetap nekad untuk mencari si pencuri ni. (i-charge=RM 595, cermin tingkap+tinted=RM200+, dokumen2 kereta=mana nak cari ganti)
Hati saya masih panas lagi (saya seorang yg panas baran)

Untuk itu, saya nak minta tolong daripada rakan2 semua, kalau ada sesiapa yg tahu atau pun ada kenalan yg pandai dalam ilmu mencari pencuri ni.
Tidak kiralah sama ada dalam bentuk doa, bacaan ayat Al-Quran, melalui pakar2 atau pun dari mana2 sumber lain. (selagi tidak terpesong daripada ajaran Islam)
Yg paling penting saya nak dapatkan balik semua dokumen kereta tu (buku servis, surat dari bank, agreement)

Harap sangat kalau ada sesiapa yg dapat membantu.
Lokasi kejadian di Ampang.

Sekarang ni nk pergi buat report polis dulu.
Lepas tu terus pergi bengkel cermin.
Saya tinggalkan dulu thread ni dan akan balas semula selepas siap semua urusan.
Doakan yg terbaik untuk saya..
 

Syedz

Senior
Joined
Aug 31, 2008
Messages
5,445
Points
38
Age
36
hurm,
kejadian yg serupa berlaku pada saya 2 thn lepas..
saya lagi byk brg ilang, 2 bijik laptop, sebijik henfon, sebijik kamera, 2 pemain mp4 dan 2 dompet kepunyaan ibu dan kakak saya..

dah repot polis, tapi agaks mustahil nak dpt brg tu balik..redha je la, dah la barang ilang,
nak replace cermin keter lagi..saya kena pecah cermin sebelah pemandu, RM170 ilang ganti cermin..chais, apa nak bwat..dah nasibb, cuma lepas ni kena beringat la, xleh letak sebarang brg beharga kat dalam keter..dorang dah terdesak, dorang amek je apa2..
 

mfahmi

Newbie
Joined
Dec 22, 2006
Messages
1,399
Points
36
sebelum meninggalkan kenderaan baca la apa2 doa.
mengunci kenderaan adalah usaha...
berdoa tanda kita tawakal pada Allah..
berserahlah pada Allah..
yakin harta kita di jaga oleh Allah

Saya selalu amalkan ayat 1001 dinar bila tinggalkan kenderaan (waktu malam)


p/s: doakan yang terbaik buat bro Faizal
 

zakeri

Senior
Joined
Oct 20, 2008
Messages
4,854
Points
38
kereta aku kosong............... yg ader hanya mainan anak aku....
memang susah nak jumpa semula barang yg hilang dalam kereta tuh...
semoga bersabar....
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
Untuk itu, saya nak minta tolong daripada rakan2 semua, kalau ada sesiapa yg tahu atau pun ada kenalan yg pandai dalam ilmu mencari pencuri ni.
Tidak kiralah sama ada dalam bentuk doa, bacaan ayat Al-Quran, melalui pakar2 atau pun dari mana2 sumber lain. (selagi tidak terpesong daripada ajaran Islam)
Yg paling penting saya nak dapatkan balik semua dokumen kereta tu (buku servis, surat dari bank, agreement)

pertama sekali.... saya turut berasa sedih dan simpati di atas kejadian menimpa anda. semoga anda tabah dan bersabar. Mungkin ada hikmah disebalik kejadian ini.

kedua... saya mencadangkan kepada anda bersolat hajat untuk dapat balik semua dokumen tu, selain usaha fizikal seperti mintak bantuan polis.

tak perlu ilmu2 yang pelik2 yang canggih2, Allah maha mendengar
 
Last edited:

laser

Newbie
Joined
Apr 2, 2010
Messages
2,031
Points
38
saya simpati kat bro..

cuma bro tak sepatutnya letak dokumen penting macam geran kereta di dalam kereta..

semoga dapat balik apa yang hilang termasuk duit syiling..
 

paklong

Newbie
Joined
Dec 31, 2007
Messages
4,307
Points
36
Kesian bro ,
penjenayah sekarang ada kemahiran teknikal.
jammer adalah satu alat yang mampu mengesan kewujudan alatan elektronik berbateri yang ditinggal dalam keretra
hati hati..............
solat hajat je bro ............ buat sendiri lebih afdal , 7 hari berturut-turut.
 

Dogol

freshman
Joined
Dec 3, 2009
Messages
436
Points
0
salam simpati dari aku,
aku bisa tolong mandremkan; mas bilang aja mau diapain perampok itu?
mampo5s? 1/2 mati?
potong 21?
hilangkan konto1nya?

bilang aja bisa ku bereskan.... cuma pengerasnya amatlah kera555....hahaha (ketawa persis sibuta dari gua hantu)
 
Joined
Dec 5, 2010
Messages
22
Points
0
Age
49
Salam... sya turut berdukacita atas musibah yg melanda anda... awal tahun 2010 yg lalu sya juga mengalami musibah yg sama... tapi syukurlah tak ada apa yg hilang dlm kereta... tapi kita terpaksa lah juga tukar cermin tingkap baru... yg jadi masalh nya tu... kat kedai potong pun tak ada.. apa lagi nak beli yg baru... kena order dulu... dekat 1 bulan baru dapat cermin tu... hehehehehe
 

Faizal

Senior
Joined
Jan 29, 2009
Messages
1,052
Points
38
Ribuan terima kasih pada semua yg memberi keprihatinan, kata2 semangat dan doa.
Alhamdulillah, reda sikit dah amarah dlm hati ni.
Report polis dah buat, cermin kereta dah tukar. Cuma belum tinted lagi.
Kena tunggu 2 hari untuk gam kering baru boleh turunkan cermin. (Lama betul nak tunggu kering, biar betul mekanik perodua ni..)

Yg peliknya, aku parking kereta tu dlm parking lot bawah umah flat, betul2 bawah lampu kalimantang , belakang surau, dekat persimpangan jalan.
Memang tempat org lalu lalang, dan kawasan yg terang. Still berani lagi pecah kereta.
Ada tuan rumah kat atas tempat aku parking tu bgtau, ada dengar bunyi cermin kereta pecah pukul 12 malam, tapi dia x turun tengok pun.
Sabar je la..
Mungkin sebab tempat tu terang, yg buatkan si pencuri tu nampak i-charge tu.
i-charge tu xde guna bateri pun. dia amik power dari kereta.

Mungkin ada hikmah disebaliknya..
Cuba untuk menghadapinya dengan tabah dan tenang..:)
 

Faizal

Senior
Joined
Jan 29, 2009
Messages
1,052
Points
38
kesian bro, sy doakan mslh bro setel & Tuhan ganti dgn yg lebih baik! Mlm ni jom pi masjid baca yasin ramai2 & solat hajat...

ada satu cerita yg hampir sama dgn bro, tapi kisah ni pelik & silap2 org kata gila....ingat nak post kat sini utk bg smangat... klu TT izinkan nanti saya post...hehe

cerita apa tu bro? share je la. dah nama pun forum..
jgn benda yg bukan2 udah le..
 
Top