Kepentingan Memelihara Kesihatan Buah Pinggang Kita

Fitrahcure

freshman
Joined
May 31, 2016
Messages
8
Points
3
Age
46
Salam semua,

Sempena bulan ramadhan yang bakal menjelma lagi dalam tempoh beberapa hari lagi, saya ingin berkongsi sedikit info demi keselamatan buah pinggang kita nanti selama menjalankan ibadah puasa nanti

Menurut Dr Fazly Sanusi (Pakar Buah Pinggang terkemuka) yang bertugas di Hospital Awam Putrajaya, beliau menasihatkan dan merayu kepada semua orang agar tidak minum minuman sejuk seperti Pepsi, Coca Cola, 7Up dan lain-lain pada masa berbuka.

ini kerana setelah berpuasa seharian menyebabkan buah pinggang dehidrasi dan meminum minumansejuk dan bergas secara tiba-tiba akan menyebabkan buah pinggang gagal berfungsi ! Jadi jangan minum apa-apa minuman sejuk dan bergas semasa berbuka. Minum air atau jus selain minuman bergas.

Sila share info di atas kepada keluarga anda, rakan-rakan dan orang tersayang.

Semoga bermanafaat
 

Fitrahcure

freshman
Joined
May 31, 2016
Messages
8
Points
3
Age
46
Daun Sup

Ia merupakan kaedah rawatan pembersihan semulajadi yang terbaik untuk buah pinggang. Ia mampu ‘mencuci’ buah pinggang kita. Caranya adalah dengan merebus daun sup dan meminum air rebusan daun sup tersebut. Amalkan segelas setiap hari, insya Allah akan terlihat kesan perubahan kesihatan buah pinggang melalui pengumpulam garam dan racun yang keluar dari buah pinggang melalui air kencing.

Sumber: Buah Pinggang Sihat – Penjagaan Buah Pinggang dan Merawat Sakit Buah Pinggang
 
Top