kenape orang melayu suka dengki mendengki?

ajidss_ajidss

Senior
Joined
Jan 14, 2008
Messages
2,142
Points
38
Age
34
asalamualaikum dan salam sejahtera..

Saya ingin meminta perjelasan kepada anda serta pendapat anda disini,saya nak tanya,kenape orang melayu suka dengki mendengki antara satu sama lain?sedangkan sepatutnya naik bersama untuk mencapai sesuatu matlamat yang dimpikan?!...

Kenape sifat pentingkan diri itu ada pada diri mereka dan sifat dengki tu ada pada mereka?

Saya sungguh sedih sekali dengan sikap orang melayu ini,...:cry:
 

naqeeb

junior
Joined
Oct 21, 2008
Messages
186
Points
18
Ape kes plak kali ni ajid?? Sape yg dengki plak ni??
 

engshahrul

Senior
Joined
Dec 6, 2008
Messages
2,482
Points
38
sape dengki aku nih?
 

ajidss_ajidss

Senior
Joined
Jan 14, 2008
Messages
2,142
Points
38
Age
34
Ape kes plak kali ni ajid?? Sape yg dengki plak ni??

bebaru ni,ajidss ada tulis article di blo strategiblog.com yang minta korang doakan tentang ceriat peperiksaan yang saya hadapi...alih,alih ada mamat tu,,cakap..pergi ******...ape kehal?
 

Imabiz

Senior
Joined
Feb 10, 2009
Messages
13,845
Points
38
erm... tue la pasal ramai org melayu ade PHD... baru tgk melayu berniaga dan kondem dah... so aper jadi... melayu tue jugak yang down... cina dah tentu la support antara mereka... cube tgk pakistan.. imabiz tgk diorang pun dah boleh bisnes kat malaysia nie.. mesti dorang support antara satu same lain...
 

Zamri Nanyan

Senior
Joined
Jun 28, 2006
Messages
1,143
Points
38
Ajidss, abaikan orang-orang tu... saya dah lali dengan perangai
sesetengah orang yang macam tu. Satu lagi yang ingin saya nasihatkan...
makin berjaya diri dan bisnes anda, makin ramai yang nak anda jatuh.
Jadi, dekatkan diri anda dengan orang yang berfikiran positif dan yang
sentiasa akan membantu anda berkembang dan berjaya (secara terus
atau secara tidak langsung).

Kadang-kadang tu saya dapat reply email daripada subscriber saya yang
mengeluarkan kata-kata kesat walhal dia sendiri yang minta untuk
dimasukkan ke dalam mailing list dan belajar dari saya. Tak perlu saya
tunjuk contoh email tersebut, dalam forum ni pun ada juga yang
menuduh saya yang bukan-bukan dan ada yang cakap aje tanpa bukti
(tak ke berdosa tu?). Tapi kenapa harus orang macam ni mempengaruhi
kita? Beliau seorang sahaja yang tak menghargai anda... 100 atau 1,000 lagi
amat berterima kasih dengan ilmu yang anda curahkan. Dan ilmu yang
bermanfaat ini yang akan berikan pahala kepada anda walaupun selepas
anda tidak ada di dunia ini lagi.

So, teruskan perjuangan... ada ramai lagi orang kita juga yang kosong
PHD dan mereka akan sentiasa membantu dan memberi peransang kepada
anda! Fokus kepada majority dan bukan "bad" minority.
 
Last edited:

Zairi Zaidi

Newbie
Joined
Oct 21, 2008
Messages
2,254
Points
38
Age
29
Alah...
Dah memang Melayu...
Tapi kan, kenapa dia dengki ye?
Mungkin bro ade buat silap ke...
 

anakhalal

freshman
Joined
Oct 20, 2009
Messages
23
Points
0
bak kata pepatah melayu, tiada angin masakan pokok bergoyang... cerminlah diri tu sendiri.... kenapa tak tanya dia apa sebab macam tu.... disini ada 2 different view

1. IM dirinya didengki

2. IM itu perosak newbie menyebabkan newbie marah

mana satukah yang betul? tanya dulu dua2 pihak bukan 1 pihak sahaja. Bawa dia kesini untuk kita nilai kedua-duanya
 

mfaiz

Senior
Joined
May 15, 2008
Messages
1,952
Points
38
biasa la tu... psal hal dengki mendengki dikalangan orang Melayu saya dah kalih... dah biasa...

bukan dlm dunia IM saje, malah dlm urusan lain... kehidupan, perniagaan, & sbgnya...

itu lah salah satu sikap biasa bagi orang Melayu...

apabila ada org dpt hidup senang, maka didengkinya, mula la guna sihir supaya sakit & mati cepat...

bila nampak perniagaan org tu maju, mula la cari jalan nak jatuhkan...
 

johnjimat

Senior
Joined
Mar 16, 2009
Messages
2,901
Points
38
itula yg menggusarkan sy klu bina list kt local ni huhu.. tba2 kang dpt email maki2, da ler sy ni jenis yg kurang sabar.. mat salleh pun xde maki, klu tegur pun dorng akan tegur berdasarkan fakta dan cukup berhemah care teguran dorng.. lain dari orang tempatan kte yg lebey suke memaki hamun tanpa sbb dan care penyelesaian..

Ajidss, abaikan orang-orang tu... saya dah lali dengan perangai
sesetengah orang yang macam tu. Satu lagi yang ingin saya nasihatkan...
makin berjaya diri dan bisnes anda, makin ramai yang nak anda jatuh.
Jadi, dekatkan diri anda dengan orang yang berfikiran positif dan yang
sentiasa akan membantu anda berkembang dan berjaya (secara terus
atau secara tidak langsung).

Kadang-kadang tu saya dapat reply email daripada subscriber saya yang
mengeluarkan kata-kata kesat walhal dia sendiri yang minta untuk
dimasukkan ke dalam mailing list dan belajar dari saya. Tak perlu saya
tunjuk contoh email tersebut, dalam forum ni pun ada juga yang
menuduh saya yang bukan-bukan dan ada yang cakap aje tanpa bukti
(tak ke berdosa tu?). Tapi kenapa harus orang macam ni mempengaruhi
kita? Beliau seorang sahaja yang tak menghargai anda... 100 atau 1,000 lagi
amat berterima kasih dengan ilmu yang anda curahkan. Dan ilmu yang
bermanfaat ini yang akan berikan pahala kepada anda walaupun selepas
anda tidak ada di dunia ini lagi.

So, teruskan perjuangan... ada ramai lagi orang kita juga yang kosong
PHD dan mereka akan sentiasa membantu dan memberi peransang kepada
anda! Fokus kepada majority dan bukan "bad" minority.
 

fizzue

freshman
Joined
Nov 22, 2009
Messages
16
Points
0
Aku sokong fizex81..melayu=melayu..bukan melayu Islam..melayu nie sama adik beradik pun mau dengki...***** punya melayu....-aku pun melayu-



melayu Islam daaa.
 

fizzue

freshman
Joined
Nov 22, 2009
Messages
16
Points
0
bbooddoohh punya melayu..haha yagng ni lepas punya..sorry webmaster!! geram sgt gn melayu sendiri..
 
Top