Kenapa Ramai Anak Muda Tak Bisnes??

Master Zuheir

freshman
Joined
Dec 11, 2011
Messages
509
Points
0
tak pyh pening2 skang ni ramai jerk bebudak tak lps spm lagi dah pandai bisnes online huh..mak bapak conpem tak larang sbb anak2 ada kat umah jerk..depan mata diaorg dah tak abaikan study..

Lainlah dulu takde pilihan sgt conpem nak bisnes offline jerk lah boleh huh...

hahaha..bisnes on9 mmg cnfirm bagi an..tercenguk jer kt depan laptop.haha
 

Master Zuheir

freshman
Joined
Dec 11, 2011
Messages
509
Points
0
tu la. melayu ramai yg jd pekerja je. ble la nk jd boss dia.
org melayu kena buat persaingn sihat jgk ngn org cina dlm bisnes,,
tp org melayu ramai yg berdengki berbanding org cina saling membantu.

alah mungkin kita rasa didengki oleh sesama kaum melayu sbb kita ni kaum melayu tu sndiri.klu kita cina un akan kata cmtu ade je cina lain yg dengki.hehe
dengki2 tu lumrah,donald trump pun pernah didengki.semakin dicucuk semakin kedepan.insyallah
 

Azharr

Newbie
Joined
Oct 3, 2009
Messages
141
Points
16
Sebab kelembapan generasi sebelumnya

Sent from my HTC One V using Tapatalk 2
 

hafiz510

freshman
Joined
Aug 23, 2011
Messages
2
Points
0
kenapa anak muda tak bisnes?
1)kita memang tak dididik untuk buat bisnes
2)Dalam sistem Pendidikan kita pun tak ajar kita buat bisnes,sebaliknya menjadi orang yang makan gaji
3)tiada idea buat bisnes
4)ada idea tapi tak da modal
5)ada modal tapi tak da idea....

Sampai sekarang saya masih mencari bisnes yang sesuai utk saya,saya dah kerja kilang hampir 7 tahun dan saya tiada back up kalau kilang mengurangkan O.T,kalau ada peluang bisnes,bagitaulah kat saya...
 

zall

Senior
Joined
Sep 22, 2006
Messages
1,040
Points
38
anak muda melayu = ME-LAYU...

semua kena suap dgn sudu emas...
 

koyaail

Newbie
Joined
Sep 9, 2008
Messages
68
Points
6
Age
35
Just pandangan....Sistem pendidikan yg mengajar kita untuk menjadi pekerja, bukan belajar utk jadi tauke. Sebab tu mak bapak tak setuju bila anak muda nak bisnes.
 

cariir ng

freshman
Joined
Dec 26, 2012
Messages
14
Points
0
saya pun buat business sendiri, i open pusat alat pendengaran, sudah 2tahun, rasa puas hati dengan performance yg buat, family juga sangat support. is same for u too, wish u can start ur own business as soon.
 

arefif93

freshman
Joined
Jan 13, 2012
Messages
16
Points
0
Sebab diracuni fikiran makan gaji hidup lebih selesa n lebih terjamin...
macam investment jugak..
nk melabur kt saham biasa resiko dye tinggi...
klu nak selamat labur kt saham keutamaan..
pendapatan bulanan tetap n dijamin..
tapi memandangkan ekomi Malaysia yg semakin merudum dr masa ke semasa..
sepatutnya anak2 muda buka mata n dididik minda usahawan supaya lebih kreatif utk menjana pendapatan tambahan..
 

roombusiness

freshman
Joined
Jul 19, 2011
Messages
2
Points
0
Macama kenal je ayat ni..dari buku mana ntah =)
Ni yg kebanyakkan approach U yg utamakan hafal n xm...

Yang penting adalah mindset 2 yang kena betul dulu. Sekiranya anak muda hendak berniaga, perlu cari 7 berkawan dgn 'pembimbing' yang akan memberi tunjuk ajar selok belok niaga, membentuk mindset yg betul & memberi nasihat tanpa prejudis..susah mo cari sifu mcm ni!
 

Khairi Hafizi

freshman
Joined
Sep 23, 2012
Messages
977
Points
0
Silap parent sbb dr kecil tak pernah ajar anak hidup berdikari..Hasilnya,bila dah besar,anak jadi malas dan tak mahu keluar dr zon selesa..sbb tu la masih ramai lagi anak muda yang tak mahu belajar berniaga.. :)
 

umarzuki

freshman
Joined
Sep 8, 2009
Messages
45
Points
0
Pengalaman peribadi:

-Dimomok oleh keluarga dengan masyarakat
-tak berani

Bika fikir2 balik, semua kat atas tu sebab aku dengar nasihat orang yang tidak berjaya dalam perniagaan

Sent from my i9400 using Tapatalk 2
 

hidup_styler

freshman
Joined
Jan 21, 2013
Messages
9
Points
0
assalamualaikm... sy ada pluang sgt menarik... supplier dh ada.. brg pn dh lengkap.basuh kaki trus jalan masuk start niaga.
ada sape2 bminat ngan bisnes runcit?? freshmart...(ada barang runcit, buah segar, sayur n ikan2)
modal 200k insyallah dh cantik sgt lah tu..
sy nk jual 160k bisnes pasaraya.(40k lg leh buat rolling)
2 lot kedai.
full set brg2 n rak2 tmasuk peti ais (freezer + chiller + showcase chiller)
siapa dok plan nk buka kedai jgn tggu2 lg.call sy n dtg bjumpa utk runding kn harga...
kpd broker2 plak...jgn segan jgn malu...ada pluang baik n pulangan yg baik.
PLEASE PM SEGERA
 
Top