Kenapa laman web forum atau komuniti orang kita tak berapa berjaya ?

Joined
Feb 13, 2014
Messages
309
Likes
0
Points
18
Offline
#22
Orang kita lagi suka berbual kosong pasal tu FB dan Whatsapp group lagi meriah.

Tempat duduk berbincang dan berkongsi ilmu tak banyak. Kalau ada pun jadi tak meriah.

Lagi satu... orang kita ni kedekut ilmu. Semua benda nak jual, walapun tips bodoh nak jadikan ebook.
 

Tokey

administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
522
Likes
94
Points
28
Offline
#23
Orang kita lagi suka berbual kosong pasal tu FB dan Whatsapp group lagi meriah.

Tempat duduk berbincang dan berkongsi ilmu tak banyak. Kalau ada pun jadi tak meriah.

Lagi satu... orang kita ni kedekut ilmu. Semua benda nak jual, walapun tips bodoh nak jadikan ebook.

tul tu..pernah gak terkena...beli ebook tp tips zaman jepun..budak2 baru nk berjalan pun tahu tips tu..rasa mcm nk +Melibas+
 
Joined
Mar 2, 2014
Messages
79
Likes
0
Points
6
Offline
#24
Tulah facebook memang merosakkan forum. Orang-orang muda yang start dengan Facebook sebelum forum untuk bersosial, agak-agak aku diorang tak kenal pun forum tu web macam mana kot.

Cadangankah? Upgrade ke teknologi baru kot atau theme yang perbincangannya linear macam discourse. Jadi tak banyak clutter. Yang jelas nampak cuma isi perbincangan tak de ikon orang yang besar gedabak, tak de signature katbawah post yang iklan gambar. Tapi, ini taste akulah, aku tak tahu taste orang lain.

Satu lagi aku suka menaip guna markdown, tapi sekali lagi nak kata ni taste aku. Kebanyakan orang tak tahu lah kot. Cuba buat poll tengok.

Ramai lagikah yang view forum WC ni? kalau ikut ranking Alexa ok, tapi tak nampak aktif pun. Kalau admin boleh share angka page view sehari (tolak spam referal).

Aku rasa orang tak suka menaip sebab telefon kot. Aku pun tak pernah taip kalau baca-baca kat telefon atau tablet. Tapi, kalau kt PC memang suka sangat menaip. Tu yang setiap kali aku komen, panjang berdepa-depa tu. :)
dulu sebelum en shuth jual forum selalu jug dpt email bende2 terbaru pasal bussinnesa internnet cth mcm tips. teknik . strategi. dpt via email.
skrg dah x dapat. saya nak kena manual masuk dan tgk tips2 terbaru..
 

Tokey

administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
522
Likes
94
Points
28
Offline
#25
dulu sebelum en shuth jual forum selalu jug dpt email bende2 terbaru pasal bussinnesa internnet cth mcm tips. teknik . strategi. dpt via email.
skrg dah x dapat. saya nak kena manual masuk dan tgk tips2 terbaru..
Rajin2 la dtg jenguk WC yer..+Hehe+
 
Joined
May 26, 2013
Messages
30
Likes
7
Points
8
Offline
#26
Saya prefer forum berbanding facebook.
Facebook tu terlalu tak privacy, apa saja yang saya like, saya komen, seluruh ahli keluarga dan kawan2 (termasuk yg kenal time tadik dulu) dapat tahu. Tak syok la.. Nak2 bila komen bab politik dan bisnes. Dorang pun rasa annoy padahal bukan kita yang tunjuk kat dorang..

Forum ni pun perbualannya lebih beretika dan beradab. Takde kata2 makian, merendah2kan orang lain, reply yang tiada kene mmengena dan gaya penulisannya lebih baik dan mudah difahami. Kat fesbuk tu sesiapa saja yang tak sekepala terus kene maki, kadang2 yang memaki tu pun budak sekolah yang tak tau hujung pangkal cerita; tau nak sakitkan hati orang aje. Ada tu bergaduh pasal doa Qunut. Ntah hape2 je perangai. Gaduh bab lelaki vs perempuan lagi la.. Penat sangat, KIta nak bincang, dorang nak memaki hamun pulak.

Memang lebih tenang berbincang kat forum ni..

Cuma baru semalam saya tulis panjang sikit, nak share ilmu alang2 ada orang bertanya; tapi yang tak seronoknya tak bole post. Katanya ada sneaky url. Puas cari, mana ada url dlm penulisan saya. perkataan fb, facebook, hashtag dan apa2 yg agak2 mcm url semua saya ubah tapi masih ada sneaky url lagi. Tak tau nak tukar apa dah. Last2 tak post pun.. Ada 2 post saya tak jadi post (sebab tak bole). Post yg pendek2 je boleh.

Mungkin ini adalah salah satu sebab ada forumer yg hilang semangat nak berkongsi kat forum dan cari tempat lain yang lebih mudah. Sneaky url tu mungkin boleh terus highlightkan perkataan apa yang tak bole tu supaya senang kita terus delete/ tukar. Saya amik masa setengah jam nak cari perkataan tu saja, tapi tak dapat2 juga. Memang semangat nak berforum pun hilang hari ini..
 
Joined
Sep 13, 2014
Messages
68
Likes
15
Points
8
Offline
#28
Haha. Aku tak leh post url langsung sebab takde LIKE. =D
Aku pun stress jugak dengan sneaky url tu. Pelik betul. At least bgtau la tang mana yg sneaky. Ada satu time tu aku rajin post pasal SEO. Bukanlah pakar pun, tapi macam Tuan Fajar cakap, ilmu ni lagi kita kongsi lagi kita dapat. Tapi bila dah susah sgt nk post aku pun tutup forum sambung keje balik.

Bagi aku kalau forum nak maju kena ada veteran yang rajin share. Bila veteran share, veteran lain pun akan tertarik datang forum, sebab mana ada IMer yang tau semua benda. Sampai satu tahap kalau nak berjaya semua orang kena specialize.

So semakin ramai veteran datang, makin power content. Makin power content, makin ramai lagi yang datang tak kira newbies ke veteran ke.
 
Joined
Sep 13, 2014
Messages
68
Likes
15
Points
8
Offline
#29
P.S.:

Link yang ko bagi tu aku takleh bukak. Owner forum tukar link structure forum ni ke? Semua 404 ni. Takpun redirect homepage terus. zzzz
 
Joined
Jul 25, 2013
Messages
212
Likes
23
Points
18
Offline
#30
P.S.:

Link yang ko bagi tu aku takleh bukak. Owner forum tukar link structure forum ni ke? Semua 404 ni. Takpun redirect homepage terus. zzzz
Wangcyber baru tukar dah sistem linknya, jadi link lama tak jadi. Sebab aku programmer, jom hacking =D
hacking lah sangat.

Kalau dulu link untuk threads = forum tips-and-panduan 3064-tips-untuk-startup-it-bisnes-kepada-grads.html
Sekarang = threads tips-untuk-startup-it-bisnes-kepada-grads.3064 live

Aku tak leh edit first post untuk tukar link sebab tak cukup 5 LIKEssss.

@Tokey dan teamnya, kalau boleh wat redirect untuk link2 lama lagi bagus. Sebab dekat google search pun masih pakai link lama. Jadi yang wat carian kat Google akan ke link lama akan dapat 404 saje. Rugi lah.

Cadangan :
Edit htaccess (nginx config) untuk redirect pun ok jugak. Guna Rewrite rule.

RewriteRule wangcyber --- forum (.*) ([0-9]+)-(.*).html wangcyber --- threads $3.$2 live [R=301]

* buang space tempat tertentu sebab aku takleh masukkan link
* tambah forward slash ditempat tertentu sebab sneaky url alert aku ejas tu
* tambah ht2p ditempat tertentu sendiri
* tambah w3 ditempat tertentu sendiri

Klu salah tak tahu, tak test pun. =)
 
Last edited:
Joined
Jul 25, 2013
Messages
212
Likes
23
Points
18
Offline
#31
Sakit hati jugak dengan sneaky url =D

@Tokey, kalau tutup anti spam, memang banyak kah spam masuk? Sebab site popular mungkin banyak kot. tapi try lah test kot2, tak de masalah sangat. Cadangan je, @Tokey lebih tahu.

p/s : ONE PIECE dah berminggu flashback pasal Law, nak tengok Luffy lwn Dofy. Aku tak baca Manga, kpd yang baca manga, jangan wat spoiler ye. =)
 

Tokey

administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
522
Likes
94
Points
28
Offline
#32
Wangcyber baru tukar dah sistem linknya, jadi link lama tak jadi. Sebab aku programmer, jom hacking =D
hacking lah sangat.

Kalau dulu link untuk threads = forum tips-and-panduan 3064-tips-untuk-startup-it-bisnes-kepada-grads.html
Sekarang = threads tips-untuk-startup-it-bisnes-kepada-grads.3064 live

Aku tak leh edit first post untuk tukar link sebab tak cukup 5 LIKEssss.

@Tokey dan teamnya, kalau boleh wat redirect untuk link2 lama lagi bagus. Sebab dekat google search pun masih pakai link lama. Jadi yang wat carian kat Google akan ke link lama akan dapat 404 saje. Rugi lah.

Cadangan :
Edit htaccess (nginx config) untuk redirect pun ok jugak. Guna Rewrite rule.

RewriteRule wangcyber --- forum (.*) ([0-9]+)-(.*).html wangcyber --- threads $3.$2 live [R=301]

* buang space tempat tertentu sebab aku takleh masukkan link
* tambah forward slash ditempat tertentu sebab sneaky url alert aku ejas tu
* tambah ht2p ditempat tertentu sendiri
* tambah w3 ditempat tertentu sendiri

Klu salah tak tahu, tak test pun. =)

Problem setle..sbnrnye dh wat redirect ari tu..baru2 nie update ke latest version..terilang lak code die..ape2 pun thank you +Terbaik+
 

Tokey

administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
522
Likes
94
Points
28
Offline
#33
Sakit hati jugak dengan sneaky url =D

@Tokey, kalau tutup anti spam, memang banyak kah spam masuk? Sebab site popular mungkin banyak kot. tapi try lah test kot2, tak de masalah sangat. Cadangan je, @Tokey lebih tahu.

p/s : ONE PIECE dah berminggu flashback pasal Law, nak tengok Luffy lwn Dofy. Aku tak baca Manga, kpd yang baca manga, jangan wat spoiler ye. =)
sneaky url dh off wat sementara..klu nmpak ade forumer promote website lain..or website luar lg dlm thread di section yang salah..sneaky tu akn ade balik..or forumer tu akn diban.. +Hehe+
 
Top