Kenapa anda Memilih Untuk Biz/Work@Home?

Joined
Apr 11, 2012
Messages
131
Likes
0
Points
0
Offline
#61
Banyak dapat kita jimat jika bekerja di rumah (SOHO), masa, petrol, duit parking..yang paling best tak perlu apply cuti annual leave.hehe..tapi tak semudah itu nak buat home based business..kena susah dulu:)
 

najmi

freshman
Joined
Dec 18, 2010
Messages
29
Likes
0
Points
0
Offline
#62
syok je baca komen2 org yang berjaya dengan W@H ni...hmmm pembakar semangat btol..thank you
 
Joined
Aug 8, 2009
Messages
12
Likes
0
Points
0
Offline
#64
biz dari rumah byk benefitnya
- jimat duit parking, shopping baju kerja, lunch all
- kontrol masa sendiri
- boleh didik anak sendiri drp org lain yg jaga
- jana pendapatan lebih drp bekerja....biz berkembang...if keje sama shj..increment skit
- if kerja, suit selalu x cukup....susah nak buat saving...biz dari rumah, insyallah tiap2 hari boleh buat sales
-
 
Joined
Nov 23, 2009
Messages
468
Likes
0
Points
16
Offline
#65
memang ler..tapi kadang2 bosan jugak kot...sama cam keje kat opis tempat sama...tapi ada baik jugaklah...at least anak membesar depan matakan..tak yah org lain jaga
menarik komen awak. sebab salah sorang IM besar Malaysia yg pernah saya jumpa face to face pun cerita benda yang sama.
Anak dia yang first dia tak dapat tengok membesar. Tau2 je dah merangkak, tau2 je dah pandai tatih, tau2 je dah pandai jalan. Gitu lar

Anak dia yang second sejak dia jadi IM fulltime baru la dia dapat perhatikan tumbesaran anak dia.

Saya dah kawin tapi belum ada anak. Belum rasa lagi la "tak dapat tengok anak membesar" tu. Buat masa ni masih lagi keje + biz online.

Hebat kuasa internet. Dapat bagi orang capai freedom. Itulah sasaran saya. InsyaAllah

 
Joined
Jul 16, 2012
Messages
353
Likes
1
Points
18
Offline
#66
- x perlu keluar, x perlu pandu kereta, x perlu kena sunlight
- jimat duit byk, x ade cost yg banyak
- berada di rumah lebih syok
- dpt duit sambil dpt menjaga ibu bapa
 
Joined
Feb 15, 2013
Messages
105
Likes
0
Points
0
Offline
#68
Saya nak business dari rumah sbbnya saya rasa hati saya tk ada dipejabat. Dulu saya kerja sebagai engineer disebuah company terkenal yg dh berusia 125 tahun dari sweeden. Tapi hati lebih suka bisnes :)

Saya ada buat bisnes design baju pengantin, kasut dan juga tudung. Masyuk juga jika nk dikirakan bagi saya yg tiada langsung pendidikan fashion sbb customer berani buat baju pengantin dgn saya yg harga ribu2. Itula imbuhannya bila kita buat sesuatu yg kita sgt suka , tkder qualification pon kita tetap yakin boleh buat:)

Sekarang saya masih aktif design, dan saya dh mula bisnes cosway juga sbb saya juga minat utk ada kedai since cosway kasi kedai percuma dgn modal rendah. Siapa yg berminat juga nk join saya dan nk mohon kedai farmasi ecosway yg cantik and wangi and ada aircond + cctv tu boleh message saya atau email saya ecoswayfreestockist[at]gmail[dot]com

Saya boleh terangkan sejelas2nya dan group saya pon ada sediakan coaching n briefing setiap selasa di kelana jaya. Jadi janganlah gundah gulana sbb dh betul2 faham baru buat keputusan nk join ke tak ok :) mari2 message saya
 
Joined
Jun 19, 2013
Messages
19
Likes
0
Points
1
Offline
#69
BISNES DARI RUMAH NI BANYAK BAGUSNYA. Tapi untuk bermula memang bukan perkara senang. kalau seseorang tu dah biasa kerja pejabat, and dapat income monthly, tiba2 buat bisnes yang ada turun naiknya; memang mencabar

Tapi fikir positif. Kalau yang dah ada anak, dapat jaga anak. Tak payah apply cuti kalau nak ke mana2. Tak perlu sangkut jam setiap pagi dan petang (tengah hari pun kot?). Dapat sediakan makanan untuk keluarga. Dapat buat benda yang kita suka contohnya buat kraf ke, dengan kurang kekangan masa.
 
Joined
Nov 23, 2009
Messages
468
Likes
0
Points
16
Offline
#70
BISNES DARI RUMAH NI BANYAK BAGUSNYA. Tapi untuk bermula memang bukan perkara senang. kalau seseorang tu dah biasa kerja pejabat, and dapat income monthly, tiba2 buat bisnes yang ada turun naiknya; memang mencabar

Tapi fikir positif. Kalau yang dah ada anak, dapat jaga anak. Tak payah apply cuti kalau nak ke mana2. Tak perlu sangkut jam setiap pagi dan petang (tengah hari pun kot?). Dapat sediakan makanan untuk keluarga. Dapat buat benda yang kita suka contohnya buat kraf ke, dengan kurang kekangan masa.
ya betul tu. kesimpulannya senang aje.

kejayaan adalah milik orang yg rajin & kuat berusaha.

kalau malas buat apa pun tak jadi...
 
Joined
Aug 30, 2013
Messages
15
Likes
0
Points
0
Offline
#72
Suka tengok orang-orang yang dah berjaya :) moga lebih ramai lagi wanita kat rumah tu join bisnest internet ni kan
 
Joined
Mar 8, 2014
Messages
11
Likes
0
Points
0
Offline
#74
Pengalaman income pasif saya sendiri,konsep jana pendapatan pasif sambil tu masih kerja full time,boleh baca sendiri pengalaman saya di dalam blog mesinair di bawah
 
Joined
May 26, 2013
Messages
30
Likes
7
Points
8
Offline
#77
Masa mula2 keje dulu gaji ciput, takde transport, bas pun takde area rumah saya tu kene naik teksi ramai2 n jalan kaki ke tempat keje. Pastu makan tghari lg. Lps kira2, gaji cukup2 utk monthly expenses je. Takde balance nk byr ptptn atau beli baju sehelai. Rasa mcm sia2 je penat pastu abes gitu je byr org lain.

Pastu kira2, kalo duk umah lg byk jimat. Mcm2 jgk buat. Dropship, translator, writer last2 buat craft. Lebih enjoy n masyuk. Sampai skrg buat craft. Ada jgk nk sewa ofis utk memudahkan urusan, tapi takde hati lebih hepi duk umah.

Target lepas kawen nak niaga dari rumah supaya dpt ikot suami bercuti n blk kmpg ikot masa dia, tak perlu saya minta cuti, nak masak utk suami, nak jaga anak sepenuhnya, namun belom rezeki dpt anak lg. Kdg2 boring jgk, tp bole fokus buat keje..

Bole buat byk duit dr rumah kalo kene caranya. Cuma tak glemer la.. Huhu
 
Joined
May 19, 2018
Messages
26
Likes
4
Points
3
Age
37
Offline
#79
Saya pilih untuk berkerja dari rumah kerana pelbagai faktor:-

Saya mengalami 'multiple complications'. Penghujung 2011 saya diserang sejenis kuman yang bersarang di dalam jantung, menyebabkan injap saya rosak dan ada beberapa kesan sampingan yang lain ( kencing, buah pinggang, saraf, kelenjar). Saya masih mendapatkan rawatan susulan di 5 jabatan Hospital Kuala Lumpur dan 2 jabatan Institut Jantung Negara. Appointments memang tak putus sudah dan kadang-kala penat dibuatnya terpaksa ulang-alik dari Shah Alam ke Kuala Lumpur.

Untuk berkerja di pejabat, saya gusar kerana bakal majikan pasti akan bertanya mengapa ada 'gap' di dalam resume perkerjaan saya. Sekiranya saya berkata benar dan ikhlas, mana ungkin ada syarikat (kerajaan mahupun swasta) hendak mengambil saya sebagi pekerja? Saya pasti dilihat sebagai 'liability' kerana harus mendapatkan rawatan susulan yang banyak. Apakan daya, bukan ini yang saya minta. Appointment pula hari berkerja dan tidak dapat dilakukan pada hari sabtu atau ahad.

Nak tak nak saya harus mencari pendapatan untuk membantu isteri menampung kewangan keluarga. Anak-anak masih kecil (sulong 7 tahun dan bongsu 7 bulan), semuanya pasti memerlukan perbelanjaan yang saban tahun semakin meningkat dari segi kos. Dengan berkerja dari rumah, saya mencari flexibility kerana saya mampu menghantar anak ke sekolah sambil melakukan kerja di mana-mana seperti cafe, kedai makan, kedai buku dan sebagainya. Saya masih terkial-kial mencari kerjaya yang sesuai (menjual produk atau perkhidmatan).

Namun saya tidak mahu mengalah. Biarlah apa orang nak kata. Sampai ada juga yang mengungkap 'makan kasil bini', 'pemalas' dan sebaginya. Hanya Allah sahaja yang tahu betapa struggle nya saya menghadapi hidup. Saya akan terus mencari bagaimana untuk menjana pendapatan dari rumah. Saya tertarik kepada konsep SOHO dan Laptop Lifestyle yang mempunyai ciri-ciri kerjaya yang saya idamkan.
 
Last edited:
Top