Kenapa anda Memilih Untuk Biz/[email protected]?

ezord

Newbie
Joined
Jul 3, 2009
Messages
539
Points
16
wife saya work from home... percaya atau tak, ianya lebih berbaloi dari kejenya dulu di bank selama 10 tahun
percaya!! wife bro buat bisnes model apa di rumah ia..internet bisnes juga atau freelancer atau bisnes offline.
invite lah dia join WC nih ;)
 

ezord

Newbie
Joined
Jul 3, 2009
Messages
539
Points
16
Hmm.. saya dapat elakkan dari kena marah x pasal2 dgn boss.
(Pengalaman kerja makan gaji suatu ketika dulu) :)
saya masih kerja lagi sekarang.walau boss saya tak de lah jenis yang suka marah-marah tak tentu pasal ni..
tapi still hati saya berat untuk WAH huhu :)
apakan lagi yang jenis selalu kena marah ni kan..haishhh
 

zamrie

Senior
Joined
Oct 29, 2010
Messages
827
Points
18
kalau di tanya sebab apa prefer kerja di rumah.. jawapan aku.. " I have to " .. atas sebab - sebab tertentu.. aku tak boleh pergi jauh dari rumah. Ada komitmen. Before ni pun.. aku kerja kampung.. dalam masa bekerja pun boleh lari balik ke rumah kejap. Syukur bila dapat tau peluang jana pendapatan dari rumah ni.. memang betul betul menepati keperluan aku sekarang.
 

ezord

Newbie
Joined
Jul 3, 2009
Messages
539
Points
16
saya pun amat tertarik dgn konsep kerja dirumah @ small office/home office (SOHO). even skrg sy still blaja lg, sy tgh belajar skit2 utk berbisnes. sy suke konsep nis sbb sy dpt rasekn kebebasan waktu bekerja. yg paling penting disiplin diri dan masa utk menguruskan bisnes itu. :D

sis ezord plak camne?
yup...bisnes di rumah ni kita mempunyai kebebasan waktu bekerja. tapi kena 'selalu' gak bekerja.. pilih model bisnes yang memudahkan anda menguruskan bisnes adalah suatu pilihan yang bijak! :)

saya InsyaAllah akan fulltime satu masa nanti..<--- ikut hati esok nak letak jawatan. haha tak pe..pelan2 kayuh..dah dapat rentak dan cukup ciri-ciri nak berhenti kerja..saya akan undurkan diri dan bina perniagaan sendiri..InsyaAllah
 

ezord

Newbie
Joined
Jul 3, 2009
Messages
539
Points
16
best bisnes kat rumah..walaupun dengan keriuhan anak2..tp still nak bt bisnes gak..selamat kan anak2 kat depan mata jer
yup..besarkan anak depan mata dengan semua di uruskan sendiri adalah sesuatu yang amat bernilai :)
teringat mak saya. dia yang besarkan saya (mak tak pernah bekerja). dia hanya ambil upah menjahit dan jaga anak orang..mungkin ni juga faktor lebih kuat untuk saya tak bekerja..haha
 

ezord

Newbie
Joined
Jul 3, 2009
Messages
539
Points
16
sebab nak buat kerja yang lagi susah~X( berbanding kerja makan gaji dulu.
itu betul gak tu abang internet..mencabar diri sendiri..kalau tak, kita tak tahu potensi diri dan keupayaan kita. tak pun..at least kita belajar sesuatu dari pengalaman kita mencuba tu
 

ezord

Newbie
Joined
Jul 3, 2009
Messages
539
Points
16
Hmm.. coz saya nak jadi kuli utk diri sendiri ;)

Dulu keja full time, dlm bidang sales gak. Asyik kena jer. If tak capai target, kena. If dapat target pun kena, lebih teruk lagi. Mana taknya, if dapat sales target, sure bos akan naikkan lagi target tu bulan depannya. Bila target asyik naik jer, mmg pressure la nak kejar. If tak dpt target, bos akan tanya, napa bulan lepas leh dapat target, napa bulan ni tak le... Mana tak saya makin tension.

So kumpul duit... bila rasa dah ok, saya nekad jer berhenti keja. Buka gerai jual brg aksesori (mmg saya suka pun benda ni)... mula2 mmg perit la. Kena lak ada kekawan n saudara mara yg mengutuk. Iyela, apa kelas buka gerai kan .. diorg tak fikir, ingat senang ke nak buka kedai, takat 10k mmg tak cukup. Senang2 jer nak mengutuk. Tapi saya buat ***** jer. Skg ni saya lak senyum. Pada hari tertentu jer saya bergerai, hari lain saya goyang kaki kat rumah. if org tanya keja apa, saya jawap 'goyang kaki'.

Tapi skg ni berhajat nak wat online pula. Coz nampak kelebihan business online ni, esp pd single mom like myself. Tapi masih belajar la. Well, better late than never kan... yg paling saya suka aspect online ni.. org sekeliling tak nampak apa kita buat. Biar diog, esp yg dok sibuk mengutuk tu, tertanya2 dr mana saya dapat duit.

Opps, terpanjang lak cerita :)
saya suka semangat akak..yup..saya juga terima bantahan yang sama. dari keluarga yang suruh masuk goverment. dari kawan-kawan yang asik nak enjoy je...dugaan.

tak pe..mereka yang tertawa kan kita tu sebenarnya adalah pembakar semangat :)
 

mohd_adli

freshman
Joined
Feb 23, 2009
Messages
411
Points
0
bila keje sendiri kat rumah, biasanya masa tu kita boleh atur sendiri. bila masa bersama anak-anak & bila masa utk bekerja. lagipn tiada siapa nak kontrol atau arahkan kita. jadi semua bergantung pada diri kita sendiri. tapi kena kuat berusaha & cuba fokus pada keje kita sekarang. usaha yg keras pasti berjaya. tak kisahlah keje di rumah atau luar umah. tapi keje kat rumah memang best!
 

ezord

Newbie
Joined
Jul 3, 2009
Messages
539
Points
16
bila keje sendiri kat rumah, biasanya masa tu kita boleh atur sendiri. bila masa bersama anak-anak & bila masa utk bekerja. lagipn tiada siapa nak kontrol atau arahkan kita. jadi semua bergantung pada diri kita sendiri. tapi kena kuat berusaha & cuba fokus pada keje kita sekarang. usaha yg keras pasti berjaya. tak kisahlah keje di rumah atau luar umah. tapi keje kat rumah memang best!
betull..yang penting jangan berhenti berusaha. ada juga yang makan gaji kaya juga dan banyak masa di rumah juga :) apa pun pilihan di tangan anda. kita mesti pilihh jalan yang kita mahukan..hehe
 

ezord

Newbie
Joined
Jul 3, 2009
Messages
539
Points
16
aku pun baru jinak2 jual barang melalii online. Kalau maju lah biznes nii, byk le masa ngan anak2. Best tu wei

erkkk!!! Aku lelaki, x pe ke dlm thread ni?
great!! teruskan usaha. memang best! nanti anak-anak dah besar masing2 dah ikut haluan sendiri dan bekerluaga. sesekali je jenguk mak ayah kat kampung. bertanya khabar..ini lah masa untuk anak-anak.

erkk..ingat pompuan tadi..xpe lah bro..layannzz jek :)
 

affinlynx

freshman
Joined
Jun 13, 2011
Messages
64
Points
0
dulu tajuk thread ni cam lain sket....
nak tumpang gak la....
mmg sronok kerja kat rumah...
sy da 4 tahun kerja kat rumah...
susah-senang sendiri tanggung....
1st year mmg susah sbb xde base/network/knowledge....
pastu da tau trick die mmg goyang kaki le sampai skrg...
kalau btol2 ikut keperluan kerja, seminggu dua kali je deliver brg...
hari lain tu sj je kua jln2....bosan gak asek duk umah je
 

hirma

freshman
Joined
Jul 2, 2011
Messages
15
Points
0
saya pun berminat untuk buat bisnes dari rumah, cuma masih blurr untuk buat bisnes apa?. Buat masa kini saya baru belajar buat affiliate. Pada pendapat saya bekerja dirumah lebih bebas namun
perlukan komitmen dan disiplin yang tinggi. Tak caya cuba tanya otai yang buat full time IM.
 

abutalib

Senior
Joined
Dec 29, 2010
Messages
4,058
Points
0
Kerja di pejabat + Kerja di rumah = Plus + Plus = Income :)
 

siti2salwa

freshman
Joined
Jul 1, 2011
Messages
14
Points
1
Saya ada produk fizikal (kraftangan) tapi masih mencari-cari forum yang sesuai untuk saya pasarkan. Macamana kita nak tahu forum tu ok ke tidak. Ini terutama sekali untuk iklan berbayar. Ada cadangan tak?
 

hanny75

freshman
Joined
Jan 11, 2011
Messages
33
Points
0
sy mmg pilih home-based business sbb utama......sbb sy dh lama sgt dok rumah....nk keja opis??..x sanggup walaupon hubby keja sendiri...dok rumah blh handle anak...anta amik g skolah...suami mmg dh cukup bz...so, rasenyer x perlulah plak sy nk membizikan diri di luar...actually home-based business pon mmg dh cukup buat sy bz...jgn kate dok senyap dpt duit....sepanjang mase on9...cuba improve diri dr masa ke semasa...cuba hanya di rumah...
 
Top