Kenapa anda Memilih Untuk Biz/Work@Home?

Joined
Jul 3, 2009
Messages
533
Likes
0
Points
16
Offline
#1
Salam,

Saya harap akak-akak/puan-puan dan wanita di luar sana dapat berkongsi di sini mengapa anda memilih untuk bekerja/bisnes dari rumah.

Jika sudi, marilah berkongsi suka duka anda bergelar biz/work home woman.. ;;) mungkin menjadi inspirasi kepada wanita di luar sana untuk turut sama melakukannya.

Saya pasti ada pro and cons nya melakukan semua ini.
Saya not yet biz/work home woman...masih single dan pernah terfikir untuk melakukannya satu masa nanti..hehe (matlamat untuk bekerja hanya beberapa tahun :p )
 
Joined
Jul 3, 2009
Messages
533
Likes
0
Points
16
Offline
#2
alamak tak de yang sudi berkongsi ke..
macam mana perubahan dari anda bekerja dengan biz/work at home..
 
Joined
Dec 5, 2007
Messages
917
Likes
1
Points
18
Offline
#3
alamak tak de yang sudi berkongsi ke..
macam mana perubahan dari anda bekerja dengan biz/work at home..
kat sini banyak lelaki bujang dan bapak budak aje kot yang kerja kat rumah.
suami kerja kat rumah depan internet sebenarnya kena hadapi persepsi negatif masyarakat.
 
Last edited:
Joined
Jun 6, 2011
Messages
35
Likes
0
Points
0
Offline
#4
saya dulu hampir 2 tahun WAHM, kemudian pindah ke kampung dan ditawarkan mengajar di sekolah ayah saya. Jadi skarang dah tak WAHM lagi.

Banyak bezanya...

Wahm, dapat urus masa dengan sendiri, kerja sendiri, urus anak2 sendiri...
Memang dapat banyak pengalaman membesarkan anak.
Anak pun jadi lagi rapat, dapat masa yang sama,
kita dapat buat mengikut perancangan kita dan dapat hasilnya.
Itu yang menjadi kepuasan kita masa tu...

Just sharing...
ezord ni wahm?
 
Joined
Jul 3, 2009
Messages
533
Likes
0
Points
16
Offline
#5
saya dulu hampir 2 tahun WAHM, kemudian pindah ke kampung dan ditawarkan mengajar di sekolah ayah saya. Jadi skarang dah tak WAHM lagi.

Banyak bezanya...

Wahm, dapat urus masa dengan sendiri, kerja sendiri, urus anak2 sendiri...
Memang dapat banyak pengalaman membesarkan anak.
Anak pun jadi lagi rapat, dapat masa yang sama,
kita dapat buat mengikut perancangan kita dan dapat hasilnya.
Itu yang menjadi kepuasan kita masa tu...

Just sharing...
ezord ni wahm?
Thanks kak sudi berkongsi pengalaman akak. dulu akak wahm buat bisnes ke? model bisnes akk?
servis ke..produk digital ke fizikal ke..blogging ke :)

saya belum jadi mother lagi..hehe :p
sekarang part time bekerja...fulltime IMers..haha
 
Joined
Jul 3, 2009
Messages
533
Likes
0
Points
16
Offline
#6
kat sini banyak lelaki bujang dan bapak budak aje kot yang kerja kat rumah.
suami kerja kat rumah depan internet sebenarnya kena hadapi persepsi negatif masyarakat.
haah..tapi nanti WC pula di datangi wanita-wanita hebat..tungguuu...hihi :p
biarkan mereka yang memandang negatif..tiada kemana jika asyik berfikir negatif sahaja... :)
maafkan lah mereka...kerana kurang arif tentang pekerjaan anda..hidup IM \(^o^)/
 
Joined
Jun 6, 2011
Messages
35
Likes
0
Points
0
Offline
#7
Thanks kak sudi berkongsi pengalaman akak. dulu akak wahm buat bisnes ke? model bisnes akk?
servis ke..produk digital ke fizikal ke..blogging ke :)

saya belum jadi mother lagi..hehe :p
sekarang part time bekerja...fulltime IMers..haha
Bisnes, ada fizikal, ada blogging, ada servis ada jual produk digital sendiri...
Fizikal skang dah stop. Yang masih ditruskan adalah jual produk sendiri
sebab auto je kan. Then Blogging juga masih diteruskan. Sevis skang
dah tak wat, suami wat fulltime servis tu...

cik ezord skang wat biz apa eh?
 
Joined
May 30, 2010
Messages
3,367
Likes
0
Points
36
Offline
#8
tak ramai lagi wanita datang kat sini ye..
insyaAllah lepas ni ramai wanita2 jadi otai dalam ni...
go go go wanita go
 
Joined
Jun 22, 2011
Messages
1
Likes
0
Points
0
Offline
#9
saya pun amat tertarik dgn konsep kerja dirumah @ small office/home office (SOHO). even skrg sy still blaja lg, sy tgh belajar skit2 utk berbisnes. sy suke konsep nis sbb sy dpt rasekn kebebasan waktu bekerja. yg paling penting disiplin diri dan masa utk menguruskan bisnes itu. :D

sis ezord plak camne?
 
Joined
Feb 28, 2009
Messages
278
Likes
0
Points
18
Offline
#10
best bisnes kat rumah..walaupun dengan keriuhan anak2..tp still nak bt bisnes gak..selamat kan anak2 kat depan mata jer
 
Joined
Sep 22, 2006
Messages
1,028
Likes
3
Points
38
Offline
#11
wife saya work from home... percaya atau tak, ianya lebih berbaloi dari kejenya dulu di bank selama 10 tahun
 
Joined
Jun 8, 2010
Messages
70
Likes
0
Points
0
Offline
#12
Hmm.. saya dapat elakkan dari kena marah x pasal2 dgn boss.
(Pengalaman kerja makan gaji suatu ketika dulu) :)
 

blink2

freshman
Joined
Jun 6, 2011
Messages
11
Likes
0
Points
0
Offline
#14
Hmm.. coz saya nak jadi kuli utk diri sendiri ;)

Dulu keja full time, dlm bidang sales gak. Asyik kena jer. If tak capai target, kena. If dapat target pun kena, lebih teruk lagi. Mana taknya, if dapat sales target, sure bos akan naikkan lagi target tu bulan depannya. Bila target asyik naik jer, mmg pressure la nak kejar. If tak dpt target, bos akan tanya, napa bulan lepas leh dapat target, napa bulan ni tak le... Mana tak saya makin tension.

So kumpul duit... bila rasa dah ok, saya nekad jer berhenti keja. Buka gerai jual brg aksesori (mmg saya suka pun benda ni)... mula2 mmg perit la. Kena lak ada kekawan n saudara mara yg mengutuk. Iyela, apa kelas buka gerai kan .. diorg tak fikir, ingat senang ke nak buka kedai, takat 10k mmg tak cukup. Senang2 jer nak mengutuk. Tapi saya buat ***** jer. Skg ni saya lak senyum. Pada hari tertentu jer saya bergerai, hari lain saya goyang kaki kat rumah. if org tanya keja apa, saya jawap 'goyang kaki'.

Tapi skg ni berhajat nak wat online pula. Coz nampak kelebihan business online ni, esp pd single mom like myself. Tapi masih belajar la. Well, better late than never kan... yg paling saya suka aspect online ni.. org sekeliling tak nampak apa kita buat. Biar diog, esp yg dok sibuk mengutuk tu, tertanya2 dr mana saya dapat duit.

Opps, terpanjang lak cerita :)
 
Last edited:

redfar

freshman
Joined
Dec 4, 2009
Messages
1,481
Likes
0
Points
36
Offline
#15
mungkin kalau suami duduk rumah besar, kereta mewah dan asyik duk umah pun kena jugak.. :)
kalau suami isteri duduk umah xpe lar..
 
Joined
Nov 5, 2009
Messages
1,519
Likes
0
Points
36
Offline
#16
Hmm.. coz saya nak jadi kuli utk diri sendiri ;)

So kumpul duit... bila rasa dah ok, saya nekad jer berhenti keja. Buka gerai jual brg aksesori (mmg saya suka pun benda ni)... mula2 mmg perit la. Kena lak ada kekawan n saudara mara yg mengutuk. Iyela, apa kelas buka gerai kan .. diorg tak fikir, ingat senang ke nak buka kedai, takat 10k mmg tak cukup. Senang2 jer nak mengutuk. Tapi saya buat ***** jer. Skg ni saya lak senyum. Pada hari tertentu jer saya bergerai, hari lain saya goyang kaki kat rumah. if org tanya keja apa, saya jawap 'goyang kaki'.

Tapi skg ni berhajat nak wat online pula. Coz nampak kelebihan business online ni, esp pd single mom like myself. Tapi masih belajar la. Well, better late than never kan... yg paling saya suka aspect online ni.. org sekeliling tak nampak apa kita buat. Biar diog, esp yg dok sibuk mengutuk tu, tertanya2 dr mana saya dapat duit.

Opps, terpanjang lak cerita :)
Tahniah puan.. kerana berjaya dalam bisnes offline puan...
tentu lebih masyuk, kalo puan jual secara online..
skrg nie pun... org ramai dah mula start beli secara online...
beberapa tahun lagi.. gerenti lebih lumayan...
kalo kita mula awal.. lebih dikenali..

p/s: saya tak goyang kaki puan.. saya goyang tangan (menaip), goyang mata(surf).. lagi syok... :D
 
Joined
Jun 1, 2007
Messages
37
Likes
0
Points
6
Offline
#17
Salam,

Saya harap akak-akak/puan-puan dan wanita di luar sana dapat berkongsi di sini mengapa anda memilih untuk bekerja/bisnes dari rumah.

Jika sudi, marilah berkongsi suka duka anda bergelar biz/work home woman.. ;;) mungkin menjadi inspirasi kepada wanita di luar sana untuk turut sama melakukannya.

Saya pasti ada pro and cons nya melakukan semua ini.
Saya not yet biz/work home woman...masih single dan pernah terfikir untuk melakukannya satu masa nanti..hehe (matlamat untuk bekerja hanya beberapa tahun :p )
Saya bukanlah Pompuan, wanita, mak atau nenek. hehehehe. Memang masih sedikit lagi WAHM yang melakukan online business samada secara fizikal dan sebagainya. Harap2 akan datang akan lebih banyak wanita2 diluar sana akan menceburi bidang ini. Lagi ramai peniaga online lagi meriahlah. :)
 
Joined
Jul 3, 2009
Messages
533
Likes
0
Points
16
Offline
#18
Bisnes, ada fizikal, ada blogging, ada servis ada jual produk digital sendiri...
Fizikal skang dah stop. Yang masih ditruskan adalah jual produk sendiri
sebab auto je kan. Then Blogging juga masih diteruskan. Sevis skang
dah tak wat, suami wat fulltime servis tu...

cik ezord skang wat biz apa eh?
alamak sorry lama tinggal thread ni. ingatkan dah subcribe hari tu.
ohh yelah bisnes digital lagi best kan kak.

ezord offline buat :service gak :) and takaful.
online : customer support, affiliate, writer, jual ebook

Akk dah lama dalam IM ni kan..boleh la kita kongsi-kongsi ilmu :)
 
Joined
Jul 3, 2009
Messages
533
Likes
0
Points
16
Offline
#19
tak ramai lagi wanita datang kat sini ye..
insyaAllah lepas ni ramai wanita2 jadi otai dalam ni...
go go go wanita go
bro...ramai wanita ni dok senyap2 je kat umah 5 angka.. hehe
thanks for support woman :)
 
Joined
Jul 3, 2009
Messages
533
Likes
0
Points
16
Offline
#20
wife saya work from home... percaya atau tak, ianya lebih berbaloi dari kejenya dulu di bank selama 10 tahun
percaya!! wife bro buat bisnes model apa di rumah ia..internet bisnes juga atau freelancer atau bisnes offline.
invite lah dia join WC nih ;)
 
Top